Landmark - Előzetes

Kipróbáltuk az új építgetős játékot, mely egyben RPG is...

Építeni jó. Az elmúlt időben beszélgettünk már sokat az építkezős játékokról, hogy mennyire élvezetesek, hisz felépíthetünk bármit, amit a képzeletünk szül, csak győzzük türelemmel és idővel. Csak úgy mint a Minecraft, Fortress Craft, Space Engineers, a mostani cikkünk tárgya is egy építkezős játék, de olyannyira különbözik a többiektől, hogy nagyon nem is érdemes egy lapon emlegetni őket. A különbség pedig pontosan abból az elemből fakad, mely hiányzik a fentebb említett játékokból. És ez a kaland, az RPG. Bármely építkezős játékról is legyen szó, a kreált világ nagyon szép, de azon felül, hogy leülünk és nézzük, sokat nem tudunk csinálni vele. Vannak túlélő modok, ahol szörnyek vannak, éhesek vagyunk, stb, de 5 perc múlva olyan házat és kertet csinálunk magunknak, hogy soha többé nem kell aggódnunk semmiért, aztán pedig csak azért megyünk le zombit ölni, mert úgysincs jobb dolgunk. A multiplayer szerverek igyekeznek lehetőséget nyújtani kalandokhoz, szerepjátékhoz, de ezek a játékosok által szabályok és korlátozások által megszabott viselkedés formák, melyet elvárnak a látogatóktól, semmi több, nem része a játék mechanizmusának. És ez sokszor hiányzik, hiszen milyen királyság lenne egy játékosok által felépített világban úgy kalandozni, mint bármely más rpg-ben. Na a Landmark erre megadja számunkra a tökéletes lehetőséget. Az Everquest egy legendás mmorpg, és az utódja, a Next sokkal meseszerűbb és kalandosabb lesz elődjénél, de a fejlesztők látszólag úgy gondolták, hogy az új dizájn, és az új felfogás elbír a hátán még egy játékot, amelyben ugyanúgy megvannak az mmorpg elemek, de közben építgethetünk is. Tökéletes!

Csákányt a kézbe!

Első ránézésre senki nem mondaná meg, hogy ez a játék a Minecraft alapjait követi. Van karakter készítés, ami még félkész ugyan, de a dizájn már itt megmutatja magát, és egészen pozitív képet mutat. Karakterünknek megszabhatjuk a nemét, bőrszínét, haját, arcát, majd nevet adhatunk neki. Amint kész vagyunk, elindulhat a kaland egy ismeretlen világban.

A Landmark által generált pálya szinte végtelen, mindig akkora, amennyit a játékosok bejárnak, és ezt a térképünkön is megcsodálhatjuk. Egy teljesen üres szervernél ez a terület még kényelmesen bebarangolható, de egy nagyobb létszám esetében MMO-kra emlékeztető földméretekkel találkozhatunk. Ez nem véletlen, ugyanis a Landmarkban nem lehet csak úgy bárhová építeni, de erre majd kitérek. Kezdéskor karakterünk megjelenik a semleges kezdő területen, ahol rendelkezésünkre áll egy alapfelszerelés, és egy nagyon jól használható tutorial. A helyzet az, hogy a Landmark nem igazán egyszerű játék, így a tutorial végigböngészése indokolt, sőt, kötelező. Már csak azért is, mert a gyűjtögetés és építkezés nem annyira egyszerű, mint mondjuk a Minecraftban. Első dolgunk természetesen a nyersanyag gyűjtés lesz, ezt klasszikusan csákánnyal és lapáttal tehetjük meg, de nem kockákat szedünk ki a terepből, hanem konkrétan eldeformáljuk a világot, ahogy lefejtjük a felszínéről a hasznos ásványokat. A favágás sem úgy megy, hogy kikocogtatjuk a tömböket belőle, hanem ki kell vágnunk, legyen akármekkora, és ekkor nagy csattanással zuhan a földre. Az értékes ércek könnyen észrevehető fénnyel derengenek, így megtalálásuk könnyed és gyors. Ha összeszedtük az első kezdő készleteinket, nem dobhatjuk őket a földre, elkezdve az építést, ugyanis először telket kell foglalnunk magunknak.


Első tárgyunk így hát egy zászló lesz, mely feljogosít bennünket egy adott terület megszerzésére. A térképen láthatjuk is, hogy mely területeket foglalták már el a játékosok, és mely földek állnak gazdátlanul. Egy ilyen helyre kocogva kitűzzük a zászlónkat, és onnantól fogva a terület a miénk. Ide nem építhet más, nem is lopkodhatja a készleteinket, de meglátogathat bennünket, és bejárhatja az épületeinket. Megkezdődhet az építkezés, ami valamivel komplexebb, mint az eddigi építős játékokban, lévén itt nem csak kockákat rakodunk egymásra, hanem finomabb formákkal dolgozunk, és komplexebb építményeket hozunk létre. Felejtsétek el a doboz házakat, meg a homokból készült kastélyokat, ugyanis itt egy fantasy rpg díszletét gyárthatjuk le secperc alatt. Nem viccelek, a játékosok által gyártott várak akár a Skyrimben is lehetnének, a falvak közt sétálva azt hinné az ember, hogy Fable-t játszik, de vannak egészen extrém építmények is, melyek a szép grafikának hála nagyon látványosak. Rengeteg építési lehetőségünk van, és elsőre nem könnyű csinálgatni, de a tutorial olvasásával, és gyakorlással belejön az ember.

Az építkezéshez tehát gyűjtögetünk, craftolunk, amit már eddig is csináltunk más játékban. De ezzel nincs vége a történetnek, ugyanis a mesterségek közt sok más dolog is található, így lehetünk képesek páncélok és fegyverek készítésére, italok keverésére, és még sorolhatnám. Ez nem egy új találmány, de egy ilyen játékban igenis az, főleg hogy legalább annyira jól fel van építve, mint egy igazi RPG-ben, és még értelme is van. A karakterünket ugyanis öltöztethetjük, fejleszthetjük, és mindenféle fegyvert adhatunk a kezébe. Semelyik másik építős játékban nem volt szó karakter építgetésről, itt viszont szerves része a játékmenetnek, aminek egyik oka a túlélés, ami még nincs a játékban.


Ugyanis a jövőben itt is megjelenik majd az éhség, amihez farmot kell gondoznunk, főznünk kell, és vadászatra is el kell néha mennünk. Ehhez pedig járnak vadállatok is, de mivel a Landmark inkább hasonlít RPG-re, így nem csak a húsukért leölhető állatokat, de veszedelmes szörnyetegeket is fogunk találni a vadonban, melyekkel a küzdelem nem csak vad kattintgatásból fog állni. Lesznek varázslataink, a különböző fegyvertípusok más-más mozdulatokat adnak nekünk, egyszóval a harc olyan lesz, mint egy igazi RPG játékban. A szörnyek benépesítik majd a térképet, megbújnak a kincsekkel teli barlangokban, és sok gondot okoznak majd. De ugyanígy ígérgetnek NPC-ket is, méghozzá olyanokat, melyekkel mi is interakcióba léphetünk küldetésekért, vagy vásárlás ügyében, de akár fel is bérelhetjük őket bizonyos tevékenységekre. Teszem azt építünk egy fogadót, és hozhatunk bele pár embert, akik majd ott élnek, és dolgoznak, ezzel élettel töltve meg az épületet. A kastélyokba is rakhatunk majd így őröket, akár szörnyeket is talán, így hozva létre komplett dungeonöket a többi játékos számára.


És ha már ekkora hangsúlyt fektettek a harcra, van lehetőség PvP-re is bizonyos területeken, ami tovább erősíti azt a tényt, hogy a Landmark nem csak egy építgetős játék. Itt a játékba építették azokat az elemeket, melyeket más játékokban csak imitálnak a játékosok, hogy RPG hangulatot adjanak az építéshez, és bár még félkész a játék, belegondolni is jó érzés, mennyi potenciál van ebben a receptben. Már el is képzeltem, hogy a fejlesztők véletlenszerűen megjelenő épületeket raknak a pályákra, melyeket több fős insta csapattal kell bejárni, megküzdeni a szörnyekkel, és felmarkolni a kincset, hogy hazatérjünk a barátainkkal megosztott hatalmas palotába, majd csatarendbe állni, hogy a szomszédos telekről érkező játékosokat megállítsuk. Erre vártunk már mióta!

Mint említettem, a látványvilág nagyon jól el lett találva, egy hangyányit a nemrég megjelent Wildstarra hasonlít a stílusa. Emellett maga a grafika is egészen lenyűgöző. Vannak természetesen hibák, amik az Early Acces betegségei, tehát eltűnnek a dolgok a föld alatt, mi is beeshetünk textúrák alá, összeomlanak a textúrák, elmosódnak, nem töltenek be bizonyos tereptárgyak, vagy csak annyira elkezd akadozni a játék, hogy diavetítésbe fordul át a látvány. Ezeket ki fogják javítani, kétség nem fér hozzá, de maga a grafika már most tetszetős, főleg a karakterek kinézete, és a fényeffektek. Előbbi nagyon jó RPG hangulatot ad a játékhoz, utóbbi még szebbé teszi a tájakat, és az építményeinket.


Előítélet

Már most nem egy rossz játék a Landmark, ugyanazt a gyűjtögetős-építgetős játékmenetet, mint a Minecraftban itt is megtaláljuk, csak sokkal szebben és hangulatosabban. Az Early Access egyértelműen azt jelenti, hogy még csak a fejlesztés közben csodálhatjuk meg a programot, és amit látunk, az lehet, hogy teljesen átalakul a megjelenésig, de már ami most van, az nagyon élvezetes. És a játékban szinte adja magát a sok fejlesztésre váró dolog, amikre anélkül is számítunk, hogy beígérték volna őket, hiszen ilyen lehetőséget kihagyni abszolút ostobaság volna. A játék mostani állapotát vizsgálva kétlem, hogy a fejlesztők kihagynák a jó lehetőségeket, így a Landmark egyre csak gyarapodni fog, és egy nagyon király játék fog válni belőle. Általában hiba ilyesmit kijelenteni, de engem akkoris meggyőzött a Landmark már most, és izgatottan fogom végigkövetni a játék útját a megjelenésig. Ha beváltja a reményeket, és megtöltik a kellő tartalommal, akkor a műfaj királyát köszönthetjük még idén. 

-Róka-


Preview
 A+A Landmark nem csak egy építgetős játék, de egyben RPG is, ami olyan szédítően sok lehetőséget tartogat, hogy ha be is váltják a reményeket a fejlesztők, ez a játék lesz a műfaj csúcsa. Még félkész a játék, de biztató a mostani állapota is, és izgatottan várjuk, milyen fejlesztések jönnek még megjelenésig. 

Összes oldalmegjelenítés