Verdun - Előzetes

Kipróbáltuk a készülő indie FPS-t...

Talán egy kezem meg tudom számolni, hány indie fps-el játszottam már. Ez a műfaj valamiért nem elterjedt az indie fejlesztők köreiben, aminek egyik oka bizonyára az, hogy fps-ből van annyi, mint égen a csillag, és a legnagyobb címek eleve eltiporják a kevésbé izgalmas játékokat. Ráadásul nehéz is jó fps-t csinálni, mert bár lövöldözni jó, egy single játékban nagyon sok múlik a hangulaton és a játékmenet változatosságain, amit sok fejlesztő úgy értelmez, hogy tele kell pakolni mindent scriptekkel. Szóval ritka az indie fps, és eddig én csak felejthető címekkel találkoztam, vagy legalábbis nem fogott meg egyik sem annyira, hogy most megemlékezzek róla. Ettől függetlenül persze izgalmas, ha egy fejlesztő mégis bepróbálkozik a műfajjal, így tett három indie fejlesztő srác is, és megszületett a Verdun. Az első világháború híres neves verduni ütközetét feldolgozó játék teljes mértékben a multiplayer mókákra összpontosít, azon belül is a csapatjátékra. Előre leszögezem, hogy nekem nem jött be a Verdun, de azt sem mondanám, hogy nincs benne potenciál. Még Early Accesben van a program, és még bármi megtörténhet megjelenésig, úgyhogy egyenlőre lássuk, mit kapunk a pénzünkért a bétában.

Az első háború

Mint említettem, első világháború idején játszódik a Verdun, tehát erre kell számítani. Érdekes, mert a legtöbb játék inkább a második világháborút dolgozza fel, és mindig meglepődnek az emberek, hogy egy első világháborús fps-ben milyen szerény a hadviselés. Hát igen, itt még nincsenek meg azok a nagy háborús szörnyetegek és sok ezres ostromok, így a hangulat sem az epikusság irányába terel minket, inkább a korra jobban jellemző sötét és reményvesztett lőárok harcok rémségeit tárja elénk. Még nincs túl sok pálya, de igazából mindegyiken ugyanaz a környezet fogad majd bennünket: kráterekkel tarkított, kopár mezők, halott mocsarak, lőárok labirintusok, a távolban pedig füstölgő falvak, és erdők. Ezek a területek többnyire elég nyitottak, és ha rájövünk a játék lényegére, nem fogjuk sűrűn elhagyni a fedezékeinket.


Mert a Verdun nem egy unreal tournament, és nem is egy call of duty. Az össze-vissza ugrálós, tunkolós korszaknak vége, a Verdunban sokkal megfontoltabb és lassabb cselekvésre lesz szükség. A sebzések elég egyértelműek, általában egy golyótól kidől bármelyik játékos, csak a végtagokra mért lövések számítanak kevésbé halálosnak. Nincs változatos fegyver felhozatal, csak és kizárólag a háború vívmányának számító puskákat fogjuk látni, tehát le lehet mondani a mesterlövészekről, és golyószórókról. Ettől függetlenül úgy fognak röpködni a lehetetlen távolságból bevitt fejlövések, hogy csak pislogunk. Mert a Verdun lényege a lapulás, a fedezékharc, és az összehangolt támadás.

A pályák mint említettem eléggé nyitottak, egyetlen reményünk a golyózápor ellen a mélybe vájt lövészárkok, kráterek, és romok, melyek közt bujdosva kell valamiféle eredményt elérnünk. Ez nem vicc, ugyanis akik már belejöttek a játékba, képesek lesznek hosszú perceken keresztül egy helyben meredni előre, és mikor egy pillanatra kidugjuk a fejünket, elsütik a ravaszt, és nekünk annyi. Mivel gyorsan halunk, ezért van következménye a megfontolatlan lépéseknek, és jobban fogunk magunkra vigyázni, de mindeközben le is kell vadásznunk az ellenfeleket. Jobb helyeken ez úgy néz ki, hogy fedezékről fedezékre haladva küzdenek a játékosok, de vannak olyan szituációk is, mikor mindenki csak lapul, és nem történik semmi. Másik véglet, hogy semmibe veszik a játék mechanizmusát, és kiszaladnak a nyílt térre, hogy csak úgy puffogtassanak, ennek meg aztán semmi értelme, főleg ebben a játékban nem.


A Verdunban két féle játékmóddal találkozhatunk most még, a Frontvonallal, és a Puska harccal. Utóbbi a jó öreg deathmatchet foglalja magába, tehát nincsenek csapatok, nincsenek barátok, csak ellenségek. A másik játékmód az, ami köré az egész Verdun épült, több szempontból is. Először is itt csapatjáték van, anélkül egyszerűen játszhatatlan a játék. Vannak objektívák is, melyek kimerülnek a támadd meg ezt a pontot, védd meg ezt a pontot küldetésekben. Egyszerűnek tűnhet, de igazából elég bonyolult a procedúra, mivel rá leszünk szorulva a csapattársakra, és ők is ránk. Az ész nélkül előre rohanó játékosok hamar elvéreznek, és csak hátráltatják a küldetést, a jobb játékosok viszont tényleg összebeszélnek chaten, vagy bárhol, és szakaszokba tömörülnek. A szakaszok adják a Verdun kaszt rendszerét is, ugyanis itt meghatározhatjuk, hogy melyik szakasz milyen feladatot fog elvégezni, és ehhez igazítják majd a játékosok is a felszerelésüket, és a viselkedésüket is. Ez persze még nagyon félkész, plusz felszerelések például alig vannak még a játékban, de jól látszik, hogy mit akarnak a fejlesztők ezzel a szakasz rendszerrel, és még akár jól is elsülhet. Ha tényleg értelmes emberek gyűlnek össze játszani, akkor önálló funkcióval bíró, felelősségteljes szakaszok fognak szorosan együtt dolgozni, hogy igazi taktikus akciókat hajtsanak végre. Ez lenne a Verdun lényege.


Jelen állapotában a Verdun csak egy taktikusságra sarkalló átlagos lövölde, ami kétségbeejtően üres. Tisztán látszanak bizonyos funkciók, amik majd bekerülnek, például a talent rendszer a szakaszok számára, a plusz feloldható fegyverek, a szakaszokon belül egyfajta hierarchia rendszer felállítása, új pályák, játékmódok, ilyesmik. Ezek kellenek is, mert nélkülük nincs sok extra a játékban, csak belépünk, és ellövöldözgetünk kedvünkre, de persze azt is csak óvatosan, időigényesen.

Grafikailag a Verdun nagyon furcsa, ugyanis a legmagasabb grafikai beállításokon egész szép, de akár egyetlen fokozattal lejjebb állítva már ronda. Méghozzá meglepően ronda. Az most mindegy, hogy még nincsenek kidolgozva a karakterek animációi, és ami ki van dolgozva az is hajlamos bebuggolni, itt én most a látványra gondolok elsősorban. Az első világháborúban minden van, csak nem dizájn, ez tény, de a Verdun különösen szürke és üres. A pályák nem valami változatosak, de hát ilyen a csatatér, de még így is belefért volna pár pálya különlegesség, ami színesíti az adott pálya felépítését, vagy legalábbis ad valami tájékozódási pontot. De nincs semmi ilyen a pályák többségében, se egy félig lerombolt házikó, se egy bunker, semmi, csak a kopár semmi, benne lövészárkok és kráterek. Néhol felbukkan egy-egy tereptárgy, pl egy szekér kereke, vagy tankcsapda, de ezek a tárgyak olyan szívszorítóan magányosak abban a hatalmas ürességben, hogy rossz nézni. Utána olvastam, és a többség szerint nagyon szép a Verdun, de sajnos én más állásponton vagyok. Reménykedek új pályákban, mert a mostaniak számomra semmitmondóak, üresek és egyhangúak.


Előítélet

Amiben a Verdun jó, az tényleg a szakasz építés és vezetés, de csak akkor, ha összejön rá a banda. Van sok szerver, lehet próbálkozni, de nem mindig jönnek össze a játékosok egy tényleg összehangolt akcióra. Ha mégis megtörténik a csoda, kialakulhatnak egészen hangulatos, izgalmas és élmény dús csaták, amit más játékosokkal oszthatunk meg. A játékban sok ezen felül a színesítő és hangulatért felelős tartalom, mint hogy például bizonyos achievementek és események a pályán németül vannak kiírva, a háború híres fegyverei köszönnek vissza, tehát ha még bővül egy kicsit a játék, lesz benne elég tartalom, hogy maximálisan szórakoztató lehessen. Most szerintem még csak azok lesznek képesek élvezni a Verdunt, akik szeretik a multiplayer fps-eket, és találnak megfelelő csapatot a szakaszukhoz. Én még várnék pár hónapot, hogy fejlődjön a játék, és csak aztán ragadnék puskát a helyetekben. 

-Róka-


Preview
B+Engem nem nyűgözött le a játék, egy átlagos multiplayer FPS, és csak reménykedem, hogy alaposan kibővítik még a tartalmat. Ha eleget fejlődik megjelenésig, akkor még lehet egy nagyon jó kis játék, épp ezért én még várok egy kicsit, míg újra puskát ragadok. 

Összes oldalmegjelenítés