Crysis 2 - ELŐZETES

Bevezetőként kezdjük egy kis történelemmel. A kétezres évek első felében mikor még az Nvidia grafikus kártyagyártó harmadik szériája volt a csúcs egy Crytek-nek nevezett csapat készített egy techdemót, mely a kártya erényeit igyekezett bemutatni. A techdemó főcíme az X-Isle nevet kapta mely igazán állejtős látványvilággal rendelkezett. Aztán a 2004-ben a csapat kiadta Far Cry nevű játékát, mely a grafikus bemutatón is látott egzotikus szigetre kalauzolt minket, de kiegészítve egy viszonylag emészthető történettel.

Fejlődés tekintetében azonban nem állt meg itt a dolog, a jó szereplésnek köszönhetően a Crytek sokkal nagyobb dolgot szeretett volna letenni az asztalra, így nekiláttak a Far Cry alatt is üzemelő CryENGINE teljes újragondolásának, melynek legvégső eredményeként megszületett a Crysis.

Fantasztikus grafika, szabadon bejárható terület és még rengeteg dolog volt, ami a magaslatokba emelte a játékot, csupán egy dolog volt említhető negatívumként ez pedig a történet, aminek egysíkúsága miatt ezen a téren nem alkotott maradandót.



Talán ennek orvoslására született meg a Crysis Warhead ami kiváló magyar programozók munkáját dícséri, történet szempontjából pedig az első résszel egyidőben, de másik szálat dolgoz fel.

A Crysis címmel rendelkező részeket már a CryENGINE 2-es változatat hajtotta, melyet azóta sokan licenceszeltek és készítették rá maguk programját PC-re. Ez utóbbi kötöttséget is jelentett, talán ezért dönthetett úgy a vezetés, hogy ki kell fejleszteni egy multiplatform motort, mely most az új részben fog debütálni.

A CryENGINE 3. változata tehát, Xbox, PS és PC platformokra lesz elérhető és kínál egy kiváló fejlesztési környezetet. Teljesítményét néhány videóból már megszemlélhettük és kijelenthető, hogy ha minimálisan is, de van visszalépés ez előző változathoz képest. Ez valahogy úgy írható le, hogy PC-n az eddig elérhető maximum szintből úgy 1-1,5 egységgel visszalépünk bizonyos esetekben.



Ez elsőre nem tűnik valami jónak, de ismételten említve a videókat mozgás közben ez olyan bolhafingnyi eltérést jelent, hogy szerintem továbbra sem fognak csalódni a grafikus orgazmusra vágyók.

A butításra természetesen a platformok közti különbségek miatt volt szükség, ami nem jelenti azt, hogy egyik gyengébb, mint a másik, hanem inkább azt, hogy a különbözéség leprogramozása jelenleg ilyen szinten teljesíthető. Higgyétek el ez is nagy dolog!



Szóval lesz nekünk Crysis 2, de a jelenlegi állás szerint az idei decemberi megjelenés az elkövetkező év tavaszára csúszik át. Kivárjuk!
A történet alapján az előző részek földönkívüli teremtményei a pillanatnyi vereségtől nem igazán riadtak vissza, így most ismételten támadásba lendülnek célpontjuk pedig nem más, mint New York felhőkarcolókkal teli városa.

Arról egyelőre nincs, hír, hogy magának a városnak a modellezése mennyire lesz valósághű, de talán ez nem is lesz annyira fontos, hiszen egy betondzsungel a nem ott élőknek szinte beazonosíthatatlan. Ennek ellenére, ha találkozunk jellegzetes épületekkel, vagy megfordulunk néhány híresebb utcában téren, annak biztos örülni fogunk és úgy érzem, lenne is értelme ilyen szintem felépíteni a játékot. Jók az ilyen hangulatfokozók!

Az előző részek kapcsán már megismerhettük a program nagyszerű fizikáját, mely a most sem marad ki az engine-ből. Azt egyelőre nem tudni, hogy keverik-e a programozott és a valós időben számolt dolgokat, de úgy vélem lesz néhány ilyen megoldás. Azért egy felhőkarcoló ledöntése meglehetősen számolásigényes lenne.



A környezet megváltozásával a taktikánk is változni fog, játékmenet tekintetében ez egy egyszerűsítést hozott magával. Nanoruhánk teljes megújuláson ment keresztül, így az eddig használt alaptulajdonságai most két fő módra fognak változni.

A két mód egyike a lopakodásra épül, másik pedig a bele az arcába szavakkal jellemezhető. Fontos megemlíteni, hogy ezek a módok altulajdonsággal is felruházhatóak lesznek, így például lopakodás közben átláthatunk a falakon és a hőtérkép alapján cserkészhetjük be az ellenfeleket.

Az eddigiekben megszokhatunk egyfajta szabadságot, mely a készítők szándékai szerint most sem fog változni. Szabadon választható út, szabadon választható taktika lesz az alap, melyhez kiváló alapot nyújt a mostani helyszín. Az előző rész szinte sík szigetvilágához képest most a magasba törő épületek hoznak új dimenziót, így végre a felfelé/lefelé is értelmet kap.



A nanoruhánkon kívül, a fegyverarzenál is bővül majd. Hogy konkrétan ez mit jelent egyelőre sajnos nem tudni, de szinte biztosra vehető, hogy a normál fegyók mellet bekerül pár igazán spéci darab is. Ez utóbbiakra várunk igazán, hiszen az előzőekben meglehetősen szűkmarkúan mérték a különleges típusokat.

Az eddig tudható hírek alapján kijelenthetjük, hogy a Crysis multiplayer módja mely teljesen különálló termékként is felfogható meg fog újulni. A 2-es számmal kiegészülő rész új pályákkal egy halom fegyverrel és talán új játékmódokkal - is - fog operálni.



A Crytek új üdvöskéjének legnagyobb erénye az az alap, amire építkezik. A CryENGINE 3 egy olyan motor, ami az elődjével megegyezően valósidőben képes a készítők elé tárni a programozott dolgokat, de most már multiplatform formában.

A Crysis egyedül csak történetének egyszerűségével hozott negatív visszhangot, amit a Warhead alternatív szála remekül ellensúlyozott. Bízom benne, hogy ha nem is lesz Mass Effect szintű összetettség, de ezen a szinten is fejlődik a játék.

Várjuk!


Összes oldalmegjelenítés