AsHes - Early Access előzetes


A túlélős játékokból sosem elég, habár az idők során egy dolog azért beépült a rajongók elvárásai közé: A túlélésre építő játék mutasson fel legalább valami egyedi körítést, világot, vagy történetet, ami különbözővé és érdekesebbé teszi azt. A séma nehezen változtatható, de a stílus, látvány, vagy narratíva rengeteget számíthat egy ilyesfajta játék élvezhetőségét illetően. Éppen ezért aztán sok túlélős játék elvérzik a középszerűség útján, de a túlságosan elrugaszkodó ötletek sem fogják meg mindig a nagyközönséget. Ergo nincs bevállt recept, muszáj kísérletezgetni, muszáj egy-egy szubkultúra érdeklődését elkapni, főleg ha egy indie címről beszélünk. A Yanmo Games kínai csapata tudta ezt, és az ő választásuk a hozzájuk legközelebb eső témára esett. Játékuk a sablon-túlélős kaland mellett a kínai mítoszokra épít. 

Túlvilágra száműzve

A történet szerint névtelen hősünk egy emlékezetkiesési problémákkal küszködő közember, aki próbál az apró nyomok , tárgyak és írások segítségével összerakni egy képet arról hogy ki lehet ő, honnan jött, és hova tart. Egy ilyen utazása közben egy baleset során lesiklik a biztonságos útról, és egy sötét rengetegbe kerül, ami természetfeletti jelenségekkel és lényekkel fogadja őt. Hamarosan kiderül, hogy hősünk "véletlenül" a túlvilágra került. Célunk nem csak megmenekülni a sötét és rideg túlvilág fogságából, de itt talán válaszokat is találhatunk a személyes történetünkre, illetve arra, hogy mi köze van mindennek a túlvilág misztikus birodalmához. 

Az AsHes minden elemében a kínai mítoszokból és legendákból merít, spirituális és vallási anyagokból kiemelt helyszínek, történetek és lények szerepeltetésével. Noha a játék az első perctől kezdve épp csak keresi a saját stílusát, a kínai mítoszvilág megjelenítése és életre keltése igazán komoly kutatómunkára és pontosságra utal. Jól látszik, hogy a készítők mindent erre a lapra tettek fel. De milyen maga a játék?

A tutorialnak számító első lépéseink során megtanuljuk a legalapvetőbb játékelemeket, de semmiféle meglepetés nem érheti azokat, akik játszottak már valaha hasonló TPS survivor játékkal. Külső nézetben szaladgálunk a sötét rengetegben, lecsapkodunk pár kicsi szörnyecskét, gyűjtünk alapanyagokat, ételt, és egyre mélyebbre hatolunk a túlvilág birodalmába. Hamarosan a megszokottól teljesen eltérő helyszínekkel találkozunk, ahol sokkal komolyabb ellenfelek, és értékes kincsek várnak bennünket. 

Alapanyagokat gyűjthetünk a természetből, romok közül, vagy az ellenfelek legyőzésével. Minden tárgy építőelemeként szolgál egy új eszköznek, vagy építménynek, hátizsákunk viszont nagyon gyorsan megtelik, így egészen korán rá vagyunk kényszerítve, hogy foglalkozzunk a craftinggal. A tárgy készítés rendszere semmi újat nem tartogat, olyan alapvető cuccokat gyártunk mint csákány, fejsze, fegyverek. Alapvető alapanyagokból gyengébb eszközö születnek, míg a ritkább összetevőkből komolyabb készletet készíthetünk, de ehhez muszáj megközdenünk a játék szörnyeivel.

Sokat látott kaland

Nem lehetünk pacifisták az AsHesben, hiszen a túlélésünkhöz alapvető eszközökhöz muszáj a szörnyektől elvennünk értékeiket, a romok és épületek fosztásához is le kell győznünk az őröket, a sztoriban való haladáshoz pedig bossokkal kell megütköznünk. Gyakorlatilag a játékmenet fő iránya ugyanaz, mint mondjuk egy Valheim esetében. Az építkezés elsősorban a cuccaink és saját életünk védelmét szolgálja, de persze elereszthetjük a kreativitásunkat, feltéve hogy megvannak az alapanyagok és receptek. Sajnos semmi olyan építmény vagy eszköz nincs még a játékban, amire rá tudnánk csodálkozni, vagy egyáltalán máshogy néznének ki, mint az eddig látott játékokban szereplő ugyanilyen dolgok. Egy sémára épült copy-paste élménynek érződik az egész, és ez nem válik a játék javára. 

A grafika igencsak felemás a játékban, egyes elemei és területei kifejezetten szépek, részletgazdagok és hangulatosak, míg más elemek esetében baltával faragott, elnagyolt és sután animált dolgokkal találkozunk. Az állandó sötétség még hangulatos is lehet, a fénybe öltözött épületek hangulatosak, viszont ez a stílus és atmoszféra változatlan marad több óra játék után is, ami szerfelett unalmassá teszi az élményt. A mítikus lények érdemelnek dícséretet, azokra igazán sok figyelmet fordított a csapat. 

Hangok terén semmi extrát nem tudunk mondani, középszerű de legalább korrekt hanganyagokkal találkoztunk, habár némi szinkron jó lett volna az egyes sztori anyagok esetében. A zene esetében megint felemás érzéseink vannak, mert míg vannak nagyon hidegrázós muzsikák, addig egyes számok szörnyen kaotikusak, érthetetlenül agresszívan robbannak be, nem igazán szolgálják a hangulatot. 

Komolyabb problémáink vannak azonban a játék optimalizációja és lokalizálása terén. Az irányítás eleve egy mutatvány, mivel kezdetben nem is tudtuk kipróbálni a játékot a billentyűzet és egér működésképtelensége miatt a játékon belül. Váltottunk kontrollerre, de az xbox kontrolleren kívül semmit nem támogat a program. Ezen túllendülve komolyabb gond, hogy a játék alapértelmezetten kínai nyelvre van állítva, és ha át is állítjuk angolra, a fordítás hiányos, hibás, helyenként formázási gondok miatt olvashatatlan. Ez nem egy ritka hiba a kínai játékok esetében, de sajnálattal látjuk, hogy itt se más a helyzet.

Ajánló

Az AsHes egy jó ötletre építő, de megvalósításában és tartalmában ezerszer látott copy-paste élményt nyújtó játék. Egyes elemeiben tényleg szórakoztató, igazából minden ami a kínai mítoszokhoz kötődik, az izgalmas és látványos. A köré épített játékmenet viszont mellőzi az egyediséget, és minőségében sincs annyira kidolgozva, hogy elégedettek lehessünk. Mint Early Access játékot, túl korai lenne még temetni, így inkább bízzunk benne, hogy a csapat kitartóan folytatja a játék fejlesztését. Némi ráncfelvarrás, optimalizáció, tartalmi bővítések, és épkézvláb lokalizáció után meglátjuk, tud ez az AsHes bármilyen értéket képviselni, vagy csak elvész a feledésben. 

Újabb Régebbi