The Outlast Trials - SUMMER Review

A The Outlast Trials egy sötét tónusú, pszichológiai horrorjáték, amely a hidegháború idején játszódik. A videojátékot a kanadai Red Barrels fejlesztette, és a korai hozzáférésű változat 2023 májusában jelent meg. Nemcsak az őrület mélységeit hozza közel a játékosokhoz, hanem a sokat vitatott MK-Ultra projekt fájdalmas realitását is bemutatja. A játékban egy orvosi kísérletsorozatra jelentkezünk, de hamarosan rájövünk, hogy ez rossz döntés volt, és egy kísérleti telepen találjuk magunkat. A játék mechanikája a kulcsok, akkumulátorok és egyéb tárgyak gyűjtésén alapul, miközben az őrült rémségek elől menekülünk. A The Outlast Trials egyedülálló atmoszférával és izgalmas játékmenettel várja a túlélőhorror rajongóit.

A játékban a Reagent nevű karakter bőrébe bújunk, akit teljesen saját magunk tervezhetünk meg. A Reagentek olyan személyek, akiket a Murkoff Corporation trükkösen rávettek, hogy dolgozzanak velük, miután nehéz időszakon mentek keresztül. A pontos részletek, hogy ez hogyan történt, ismeretlenek, de minden Reagent valami árnyékos ügyben vett részt, amit el akartak titkolni. A Murkoff Corporation mégis kiderítette, mi volt az. Később az életük során a Reagentek találkoztak egy Murkoff jótékonysági program hirdetésével, és mivel hajléktalanok voltak és nehezen boldogultak, úgy döntöttek, kipróbálják. A Murkoff Corporation elrabolta őket, és a Sinyala Facility-be vitték őket, ahol hivatalosan is részévé váltak a LATHE projektnek. A LATHE projekt egy kísérlet, amelyet a Murkoff Corporation vezetett, és amelyet Dr. Easterman irányított a 1950-es években. A projekt célja, hogy az utcán talált embereket "újra alkossák" meg Reagentként. A vállalat csak olyan embereket keres, akiket jelentéktelennek tartanak, és akik eltűnhetnek anélkül, hogy hiányoznának. A kísérlet során a Reagentek veszélyes próbáknak vannak kitéve, amelyeket terápiaként kell végrehajtaniuk, hogy megszerezzék szabadságukat és újjászülessenek. A kísérletek során a Reagentek szembe találkoznak különböző Ex-Pop gonosztevőkkel, akik mindent megtesznek, hogy megállítsák őket. Dr. Easterman a LATHE projekt fő antagonistája. Bár sosem látjuk közvetlenül, tudjuk, hogy minden mögött ő áll. Ő az, aki mind a Reagenteket, mind az Ex-Popot felügyeli, és egyfajta apai alakként viselkedik mindkettővel szemben. Az Ex-Pop, más néven az Eksperimentális Populáció, a Reagentekkel interakcióba lépő fő ellenségek. Ők a korábbi LATHE projekt verziók sikertelen kísérletei, veszélyes és halálos ellenfelek, akik mindent megtesznek, hogy megállítsák a Reagenteket. Két fő Ex-Pop van: Mother Gooseberry és Leland Coyle.

A The Outlast Trials a túlélőhorror műfaj egyedi képviselője, amely izgalmas és félelmetes játékmenettel, valamint mélyreható karakterfejlődési rendszerrel rendelkezik. Ebben az elemzésben részletesen bemutatom a Trials játékmenetét, a karakterfejlődést, a felszereléseket, a tulajdonságokat és a perkeket, amelyek mind hozzájárulnak a játék egyedi élményéhez. A The Outlast Trials játékmenete a túlélés és az elrejtőzés köré épül, ahol a játékosoknak különböző feladatokat kell végrehajtaniuk egy veszélyekkel teli környezetben. A játékosok gyakran találkoznak ellenségekkel, akiket el kell kerülniük vagy különféle módszerekkel át kell verniük. A játékmenet intenzív és feszült, amely állandó figyelmet és stratégiai gondolkodást igényel. A küldetések során a játékosoknak gyakran rejtett tárgyakat kell megtalálniuk, rejtvényeket kell megoldaniuk, vagy bizonyos helyekre kell eljutniuk, miközben ellenséges erők elől menekülnek.

A The Outlast Trials karakterfejlődési rendszere mély és átgondolt. A játékosok különböző karaktereket irányíthatnak, akik idővel fejlődnek és új képességeket szereznek. A karakterek fejlődése során tapasztalati pontokat (XP) gyűjtenek, amelyeket új képességek, perkek és tulajdonságok feloldására használhatnak. Ez a rendszer lehetővé teszi a játékosok számára, hogy személyre szabják karaktereiket és fejlesszék azokat a saját játékstílusuknak megfelelően. A játékban különféle felszerelések állnak a játékosok rendelkezésére, amelyek segíthetnek a túlélésben és a feladatok végrehajtásában. Ezek közé tartoznak a zseblámpák, elsősegélycsomagok, csapdák és más hasznos eszközök. A felszerelések használata és kezelése fontos része a játékmenetnek, mivel ezek a tárgyak gyakran életmentőek lehetnek a veszélyes helyzetekben. A játékosoknak okosan kell gazdálkodniuk ezekkel az erőforrásokkal, mivel azok gyakran korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. A tulajdonságok és perkek rendszere a The Outlast Trials egyik legérdekesebb és legdinamikusabb eleme. A tulajdonságok különféle alapvető képességeket és statisztikákat képviselnek, mint például az egészség, a kitartás és a lopakodási képesség. A perkek speciális képességek, amelyek különleges előnyöket biztosítanak a játékosoknak. Ezek a perkek jelentős hatással lehetnek a játékmenetre, és lehetőséget adnak a játékosoknak, hogy testre szabják karaktereiket és stratégiájukat. Például egyes perkek növelhetik a játékos rejtőzködési képességeit, míg mások javíthatják a harci teljesítményt vagy az egészség regenerálódását.

A The Outlast Trials játékban a főhadiszálláson különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek segítenek a túlélésben és a karakterfejlődésben. Itt van néhány fontos dolog, amit beállíthatsz:

Perkek: 

Álcázás (Stealth): Segít a láthatatlanságban és a csendes mozgásban.

Erőnlét (Stamina): Növeli a futás és az ugrás hatékonyságát.

Ellenállás (Resistance): Csökkenti a sérüléseket és a vérzést.

Intelligencia (Intelligence): Növeli a rejtett tárgyak felfedezésének esélyét.

Mentális állapot (Mental State): Hatással van az érzelmi állapotra és a pszichológiai ellenállásra.

Skillek: 

Taktikai (Tactical): Pl. gyorsabb kulcsok keresése, csendes ajtónyitás.

Fizikai (Physical): Pl. erősebb ugrás, hosszabb futás.

Mentális (Mental): Pl. ellenállás a pszichológiai hatásoknak, jobb éjszakai látás.

Az egyik legjobb map a Police Station. Ebben a területen a játékosnak meg kell találnia a kijáratot, miközben elkerüli az őrült gyilkosokat és megoldja a rejtélyeket. A térkép részletei között szerepelnek a rendőrségi irodák, cellák és titkos folyosók. A játékosnak ügyesen kell használnia a környezetet, például ajtókat, ablakokat és rejtett átjárókat, hogy túlélje a kihívásokat.

A Fun Park egy másik izgalmas terület. Itt a játékosnak egy elhagyatott vidámparkban kell navigálnia, ahol a hullámvasutak és a szórakoztató helyek most rémisztő veszélyeket rejtenek. A játékosnak ügyesen kell ugrálnia, mászni és keresztülbújni a romos épületeken, miközben megpróbálja megfejteni a park titkait.

Az Orphanage egy másik fontos helyszín. Ebben a régi gyermekotthonban a játékosnak találkoznia kell a gyerekekkel, akik valamilyen módon kapcsolódnak a kísérletekhez. A játékosnak meg kell oldania a rejtélyeket, és óvatosan mozognia a sötét folyosókon, miközben elkerüli az őrült gyermekszellemeket.

A Courthouse egy másik érdekes térkép. Itt a játékosnak a bírósági épületben kell keresgélnie, ahol a dokumentumok és a titkos iratok segíthetnek a történet megfejtésében. A játékosnak ügyesen kell használnia a környezetet, például a lépcsőket és a titkos ajtókat.

Végül a Toy Factory is izgalmas helyszín. Ebben a régi játékgyárban a játékosnak meg kell találnia a kijáratot, miközben elkerüli a veszélyes gépek és a gyári munkások maradványait. A játékosnak ügyesen kell használnia a gépeket és a mozgatható tárgyakat, hogy túlélje a kihívásokat és felfedezze a gyár titkait.

A The Outlast Trials játékban többféle kihívás és esemény is található:

Weekly Therapy Kihívások:

A Weekly Therapy kihívásokat a játékosok teljesíthetik, és ezek extra jutalmakat nyújtanak. Ezek nehezebbek, mint a játék többi része, és változatos feladatokat tartalmaznak.

A Weekly Therapy kihívások időszakosan váltakoznak, így mindig van új kihívás, amivel foglalkozhatsz.

Prime Time Esemény:

A Prime Time egy 4 játékos kooperatív mód, ahol escape room-stílusú feladványokat kell megoldanunk, miközben elkerüljük a Murkoff kísérleteinek áldozatait. Itt a csend, sebesség és csapatmunka egyedi kombinációja szükséges a túléléshez

A The Outlast Trials, a Red Barrels által fejlesztett túlélőhorror játék, jelentős grafikai teljesítménnyel büszkélkedhet, amely az Unreal Engine 4-re épül. Ez a grafikus motor nem csak a lenyűgöző látványvilág megteremtésében játszik kulcsszerepet, hanem a játék atmoszférájának meghatározásában is. A játék textúrái rendkívül részletgazdagok és gondosan kidolgozottak. A környezet és a karakterek textúrái is kiváló minőségűek, amelyek hozzájárulnak a valósághű élményhez. Az épületek falai, a padló, és minden tárgy a legapróbb részletekig megmunkált, így a játékos könnyedén elmerülhet a nyomasztó és hátborzongató atmoszférában. A textúrák részletessége különösen szembetűnő a közeli nézeteknél, ahol a rozsda, a vérfoltok és a romos felületek élethűen jelennek meg. A The Outlast Trials környezete egy poszt-apokaliptikus, kísérleti laboratóriumot ábrázol, amely tele van sötét folyosókkal, elhagyatott szobákkal és groteszk díszletekkel. A környezet kialakítása mesteri módon szolgálja a horror műfaját, hiszen minden egyes helyszín rémületet kelt és fokozza a játékos feszültségét. A szűk, sötét folyosók és a tágasabb, de elhagyatott terek váltakozása dinamikusan tartja a játék menetét, miközben a részletesen kidolgozott környezet tovább növeli a valósághű élményt. A karakterek grafikája szintén kiemelkedő. A játék során a játékos különböző, gyakran torz és félelmetes ellenfelekkel találkozik, akiknek megjelenése szinte beléjük égeti a rettegést. A karaktermodellek kidolgozottsága és a rajtuk lévő részletek, mint a bőr textúrája, a sérülések és a ruházat mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a játék világában minden pillanatban jelen legyen a fenyegetettség érzése. A fény- és árnyékhatások a The Outlast Trials egyik legfontosabb grafikai elemei közé tartoznak. Az Unreal Engine 4 lehetőségeit kihasználva a fejlesztők kiválóan alkalmazzák a dinamikus világítást és az árnyékokat, amelyek jelentős mértékben fokozzák a játék atmoszféráját. A sötétség és a fény közötti kontraszt gyakran a játék kulcseleme, hiszen a játékosnak sokszor a fényforrásokra kell hagyatkoznia a túlélés érdekében. Az árnyékok dinamikusan változnak, követve a fényforrások mozgását, ami még valósághűbbé teszi a játékélményt. A fények vibrálása, a halvány derengések és a hirtelen sötétbe boruló szobák mind hozzájárulnak a feszült hangulathoz.

A The Outlast Trials hanghatásai rendkívül részletesek és gondosan megkomponáltak. Minden egyes zaj, csikorgás, és reccsenés célzottan van elhelyezve, hogy a játékos folyamatosan feszültségben legyen. A különféle zajok, mint például a távoli sikolyok, a padló nyikorgása vagy a hirtelen csapódó ajtók, mind-mind az ijesztő atmoszféra megteremtésében játszanak kulcsszerepet. Ezek a hanghatások nemcsak a történetet szolgálják, hanem a játékmechanikát is, hiszen a játékosnak gyakran ezekre a hangokra kell hagyatkoznia a túlélés érdekében. A szinkronhangok terén a The Outlast Trials szintén magas színvonalat képvisel. A karakterek hangjai hitelesek és erőteljesek, ami hozzájárul a játék érzelmi intenzitásához. A szinkronszínészek teljesítménye kiváló, a szereplők hangjai életszerűek és mélyen beleillenek a játék nyomasztó világába. A főszereplők és az antagonista karakterek hangjai különösen emlékezetesek, ami még erőteljesebbé teszi a játék narratíváját. A zene a The Outlast Trials-ban mesterien van megkomponálva, tökéletesen illeszkedik a játék hangulatához és tempójához. A zenei aláfestés gyakran minimalista, mégis rendkívül hatásos, hiszen éppen a csendek és a finom zenei elemek váltakozása teremti meg a feszültséget. A zene dinamikusan változik a játékmenet során, fokozva a drámai pillanatokat és előrejelezve a közelgő veszélyeket. A kompozíciók gyakran használják a disszonáns hangokat és a mély, nyomasztó dallamokat, hogy a játékos érzelmeit manipulálják. A környezeti hangok a The Outlast Trials-ban szintén kiemelkedően fontosak. A játék világa tele van apró, de annál jelentőségteljesebb hangokkal, amelyek élettel töltik meg a játékteret. A szellőzőrendszer susogása, a víz csöpögése, az elektromos berendezések zúgása mind hozzájárulnak a valósághű élményhez. Ezek a hangok nemcsak a világ hitelességét növelik, hanem a játékos tájékozódását is segítik a sötét és veszélyekkel teli környezetben.

Bár a The Outlast Trials számos félelmetes pillanatot kínál, a játékmenet időnként monoton és ismétlődő lehet. A feladatok gyakran hasonlóak: a játékosnak túl kell élnie, el kell rejtőznie, és bizonyos tárgyakat kell megszereznie vagy aktiválnia. Ezek a mechanikák idővel repetitívvé válhatnak, különösen azok számára, akik hosszabb időt töltenek a játék világában. A folyamatos menekülés és rejtőzködés egy idő után kimerítővé válhat, és elveszítheti az újdonság varázsát. A karakterfejlődés és a történet mélyítése terén a The Outlast Trials kissé elmarad. A játékosok gyakran érzik, hogy karaktereik nem fejlődnek vagy változnak jelentős mértékben a játék előrehaladtával. Ez a statikus karakterfejlődés csökkenti az elmélyülést és a játékosok érzelmi kapcsolatát a szereplőkkel. Az az érzés, hogy a karakterek csak eszközök a túléléshez, nem pedig mélyen kidolgozott személyiségek, gyengítheti a játék narratív erejét. A nehézségi szint kiegyensúlyozatlansága egy másik probléma, amelyet sok játékos tapasztalhat. A játék bizonyos részei túlzottan nehézzé válhatnak, míg más szakaszok viszonylag könnyűek és kevés kihívást jelentenek. Ez az egyensúlyhiány frusztrációhoz vezethet, mivel a játékosok hirtelen, nagy nehézségi ugrásokkal találhatják szembe magukat, amelyek megakasztják a játék folyamatosságát. Az ilyen szintű kihívásváltások ronthatják az élményt, különösen azok számára, akik kiegyensúlyozottabb és folyamatosabb kihívást keresnek.

A The Outlast Trials mindenekelőtt azoknak ajánlott, akik szeretik a horror műfajt és keresik az igazi rémületet nyújtó játékélményeket. A játék atmoszférája, hanghatásai és vizuális elemei mind-mind arra szolgálnak, hogy a játékosokat folyamatosan a feszültség és rettegés állapotában tartsák. Ha élvezed a horrorfilmeket és azokat a játékokat, amelyek a sötét, félelmetes világokba kalauzolnak, akkor a The Outlast Trials számodra tökéletes választás lehet. Azoknak is ajánlom a The Outlast Trials-t, akik szeretik a túlélőjátékokat, ahol az élelem, az eszközök és az ellenségek elkerülése a fő cél. A játék sokféle kihívást kínál, ahol a játékosnak taktikusan kell gondolkodnia és okosan kell gazdálkodnia a rendelkezésére álló erőforrásokkal. Ha szereted a stratégiai gondolkodást igénylő túlélőjátékokat, akkor ez a játék minden bizonnyal leköt majd. A The Outlast Trials többjátékos módja lehetőséget ad a kooperatív játékra, így ajánlom azoknak is, akik szeretnek barátaikkal együtt játszani és közösen megoldani a felmerülő problémákat. A közös játék során az együttműködés és a kommunikáció kulcsfontosságú, ami különleges és izgalmas élményt nyújt.

Review score
8.6A The Outlast Trials egy remekül megalkotott túlélőhorror játék, amely páratlan atmoszférával és feszült játékmenettel kínál egy vérfagyasztó, kooperatív rémálom élményt.
Újabb Régebbi