Expeditions: A MudRunner Game - Teszt

Az Expeditions: A MudRunner Game egy új rész a sorozat történetében, amely kiegészíti a MudRunner és a SnowRunner franchise ikonikus terepjáró szimulátor élményeinek határait.  Az Expeditions: A MudRunner Game a sorozat legújabb kiadása, és bár a fókusza nagyon különbözik az elődjeitől, de még sem tér el túlságosan az alap formulától, amely megannyi rajongókat kötött le a széken. Ha valaha is játszottál az Expeditions: A MudRunner Game részekkel a MudRunnerrel és az általam nagy kedvenc része, a SnowRunnerrel, akkor biztosan azt fogod észre venni, hogy nincs túl sok különbség a franchise között. A sorozat legújabb része - ahogy az a nevéből is várható - sok mindent közös vonást mutat ezekkel a játékokkal és szerintem az első olyan próbálkozás, amely spin-off részként felkarolná az egész franchise-t. A sorozat veteránjai otthon érezhetik magukat mindentől az off-road fizikától, amely a táj függvényében változik a pattogós mókától a kegyetlen és sokszor türelmetlen küzdelemig, a vezetési mechanikáig.


Az Expeditionsnek nincs története, de van egy nagyon alapvető alapötlete. Mi egy Expeditions nevű cég sofőrje vagyunk, amely furcsa munkákat végez embereknek és szervezeteknek, akár magának, akár közszolgálatiaknak. Az összes ügyfelünket az köti össze, hogy a feladatokat terepjárókkal kell elvégezniük, és itt jön be a képbe a csoportunk. Az Expeditions: A MudRunner Game a játékosokat igazán sáros kalandokra viszi. Arizonától a Kárpátokig, az Expeditions több mint 32 km térképterülettel rendelkezik. Mindez terepjáró térképeken keresztül a Grand Canyonon vagy festői Erdélyi-középhegység által kitaposott természetes ösvények mellett. Ez a játék biztosan vonzó a terepjáró-szimulátor rajongóknak, de a járművekkel kevésbé jártas játékosoknak is. Újoncként is meglehetősen könnyedén átvehetjük az irányítást, hiszen a játék fogja a kezünket, és folyamatos log infókkal lát el bennünket. Miután megnéztük a billentyűzet beállítás térképét, játsszi könnyedséggel elsajátíthatjuk a nehézkésnek tűnő irányítást. De hamar rá fogunk jönni a játékmenet során, hogy nem az irányítás lesz ami kell  kihívást ad számunkra, hanem az egyik legnagyobb emberitermészeti ellenségünk, maga a türelmetlenség. 


Az Expeditions egy terepjáró vezetői szimulátor, ahol figyelembe kell vennük az adott környezetünket és a terep minőségét, valamint a választott jármű felépítését és szerkezetét. Sáron, sziklákon, szakadékokon és vízes illetve átázott és nedves részeken át fogunk kalandozni. A játék nagyon komoly a szimulációjában - és nem csak a pontos terepjáró fizikája miatt, hiszen olyan alapvető dolgokat kell tenni, mint a kézifék kioldása az elindulása előtt, és emellett az üzemanyag szintet is figyelnünk kell, és minden egyéb apróbb dolgokat is.


Kezdéskor a dolgok szépen és könnyen indulnak, hiszen öt oktató küldetést kell teljesítenünk, amelyek saját régiójukban, a Little Coloradóban zajlanak, de amint bekerülünk a játék fő két területére - Arizona sivatagába és az Erdélyi-középhegység sziklás hegyvonulataiba - a dolgok gyorsan fokozódnak.és picivel erősebb lesz a játékmenet is a nehézségi faktorok mellett. Ezekben a két hatalmas régióban - amelyek rengeteg klassz kilátást és titkot kínálnak, a küldetések normál (kicsit kemény), nehéz (nagyon kemény) és nagyon nehéz (szánj rá legalább egy-két órát, és tudd, hogy kezeld türelmetlenséged) között váltakoznak. A küldetések meglehetősen változatosak: Rádiótorony felállítása sivatagi dombokon, elveszett rakomány visszaszerzése, földrajzi felmérések és így tovább, hasonló meló várja a rajongókat. A játék arról szól, hogy olyan helyekre menjünk, ahol még soha nem járt autó, és most szó szerint értelmezve a terepjárást, és csak a legjobb kamionokat és dzsipeket kiválasztva tudjuk majd a kihívásokat teljesíteni.


Ha nem vezetünk meggondolatlanul, szinte lehetetlen csődbe vinni a műveletet. A teherautó-mentésen kívül a felszerelhető eszközök jó része is ingyenes, így egy szerződés vesztes oldalán kijönni is nagyon nehéz. Ez még egy tényező, amit figyelembe kell venni egy küldetéshez, de soha nem olyan fontos, hogy elhomályosítsa az általános vezetési élmény izgalmát.

Persze a kollektív elmebajunk, a türelmetlenségünk és az adrenalin átáramlása egész testünkön szinte  nem feltétlenül probléma számunkra - főleg akkor, amikor végre legyőzzük az akadályokat, és teljesítjük a feladatot, mindig olyan jó érzés, mert néha reflexből kurjantunk egyet és felpattanunk  a gamer székünkből. És igen, itt jön a személyes példám arra, hogy legalább  1.5 óránként érdemes pihennünk, ki szellőztetni magunkat, mert tényleg a farktus kerülgetett sokszor, hogy milyen kis türelmetlen sofőr voltam a játékban, de ez az én hibám. Viccet félre téve, a terepen sajnos nem tudunk szabadon barangolni, mivel általában ösvényekkel és szakadékokkal van átszabva az adott bejárható terület rész.


Az Expeditions: A MudRunner Game-ben a terepjárás bonyolultságát aprólékosan újra alkották a játékosoknak az adott vezérlőkkel, amelyekkel a különböző kamionokat és dzsipeket vezethetik, figyelembe véve a környezeti elemeket. A játékosok minden kis részletét irányíthatják a járművüknek, a váltástól a gumiabroncsnyomás beállításáig, annak érdekében, hogy leküzdjék a különböző akadályokat. A mély sárban vagy pocsolyákban való vezetés, vagy akár a hegyre felmenetel is alapvetően más kihívási stílus, ezekhez persze gondolkodás és ügyes vezetés szükséges. 


Néhány járműtípust irányíthatunk, többek között egy 4x4-es felderítőterepjárót, egy általános terepjárót, és egy nagyobb teherautót, amely képes nehéz rakományt szállítani. A járműben rendelkezésre álló felszerelési helyek számától függően számos eszköz áll rendelkezésünkre minden feladathoz. A csörlő, a csörlőhorgok is vihetünk magunkkal, hogy felhúzhassuk magunkat vagy leereszkedhessünk meredek lejtőkön. Távcsővel felfedezhetjük a távoli területeket, és távirányítású drónokkal ugyanezt szintén megtehetjük. Fémkeresőkkel megtalálhatjuk a fontos erőforrásokat, a mélységmérőkkel pedig meghatározhatjuk a víz térfogatát és mélységét. Emellett vihetünk magunkkal tartalék benzinkannákat, hogy menet közben feltankolhassunk, és tartalék alkatrészeket, hogy kijavíthassuk a jármű sérüléseit. Ez egy szélesebb eszközkészlet, mint korábban, amely több rugalmasságot biztosít, különösen, ha bajba kerülünk, ezért nagyon óvatosan kell vezessünk.


Rengeteg területet felfedezhetünk, A játék rengeteg okot ad a zugok és rejtett helyek felfedezésére, mivel gyakran titkos járműfejlesztések vannak elrejtve, valamint mellékküldetések, mint például gyönyörű kilátások meglátogatása. Colorado a kisebb területek közé tartozik, mivel főként oktató küldetéseket tartalmaz, de a nagyobb a Kárpátok és Arizona sivatagja elég ahhoz, hogy a felfedezőket sokáig lefoglalja.

A játék általános lassabb tempója és a sebesség hiánya nyugodtabb vezetési élményt teremt. A küldetésidőzítő hiánya csökkenti annak szükségességét, hogy felgyorsíts a küldetések gyors befejezéséhez. Bár egy teljes nappal-éjszakai ciklust is átélhetünk egy küldetés befejezéséhez. Ez azt is jelenti, hogy a kudarcok frusztrálók és viccesek is lehetnek. A tökéletes fizika soha nem érezteti velünk, hogy a játék megfoszt egy tiszta győzelemtől, és a küldetések nyugodt tempója arra ösztönöz, hogy kockáztassunk, annak érdekében, hogy több titkot fedezzünk fel a térképen, ahelyett, hogy csak a fő küldetésre koncentrálnánk. 


Az Expeditionsnél azonban nem csak a vezetésről van szó. Egy vállalkozást vezetünk, mint az EuroTruck Simulator 2-ben, és ez azt jelenti, hogy jól fizető szerződéseket kell elvállalnunk. Bár a pénzt még mindig felhasználhatók több teherautó és azok későbbi fejlesztéseinek megvásárlására, de befektethetünk jobb gyári gépekbe, hogy több tárgyat tudjunk elhelyezni, és előőrsöket, hogy feltölthessük a készleteinket, vagy pedig el tudjuk tárolni dolgokat anélkül, hogy elutaznánk a fő bázisparancsnokságra. Bérelhetünk vállalkozókat is, akik néhány bónuszt adnak a küldetéshez. Néhányan bónusz pénzt adnak, feltéve, hogy teljesítjük a másodlagos célokat, mint például a munka befejezése anélkül, hogy túl sok motor kárt okoznánk. Míg mások extra eszközöket biztosítanak, vagy csökkentik a kocsi által elszenvedett károk mennyiségét. És így tovább.

A fejlesztők a kampányt nagyjából 100 órára mérték fel, ami hihető, ha figyelembe vesszük, milyen hosszúak lehetnek a küldetések a haladási sebességünk alapján. A kooperatív játékmód hamarosan érkezik az expedicíóhoz, de talán a játék igazi erőssége a beépített mod támogatás lesz - remélhetőleg. A modolást sajnos a mod.io látja majd el a Steam Workshop helyett.


Technikai rész: a vizualitás és látványvilág az Expeditions: A MudRunner Game-ben figyelemre méltó, a részletgazdag. Nemcsak a környezet gyönyörű, hanem az is lenyűgöző, ahogy a terep változik és deformálódik a gumiabroncsaink alatt. A bemutatás tehát nagy részében nagyszerű. A coloradói sziklás terep, az arizonai sivatag és a Kárpátok nagyszerűen néznek ki, sok részlettel a sziklákon, fákon és a földön. Összekapcsolva azzal a figyelemmel, amit a vízre és a sárra fordítottak korábban, a környezetek igazán realisztikusan tűnnek ki. A járművek is jól néznek ki, a füst kevésbé lenyűgöző. A hang az, ahol egy kicsit meginog a dolog. A kocsimotorok hanghatásai rendben vannak, de a zene sablonos, még akkor is, ha mondjuk egy ilyen stílusú játékhoz felesleges lenne a zenei anyag. 

Az Expeditions: A MudRunner Game leginkább a veterán és hardcore réteg játékosainak szól,  Az Expeditions nem biztos, hogy mindenki számára való játék, de azoknak, akik valami mást keresnek a megszokottnál, megéri kipróbálni, viszont az ős rajongók el lesznek egy darabig, mivel mod-régió támogatás és 4 szezonos Year 1 Pass várja majd őket.

Review score
8.5Sárdagonyázás, óvatosság, türelem ... Megint! Ez az új MudRunner játék

Összes oldalmegjelenítés