Builders of Greece - Előzetes

Talán észrevettétek ti is, de az elmúlt időben több város építős játék is napvilágot látott, ami ugyan nem meglepő abból a szempontból, hogy ez a zsáner továbbra is nagy rajongótábort tart fent, viszont ennyi újdonságot a témában egyszerre nagyon régen láttunk. Volt itt vikinges, fantasys, modern, egyiptomi, amit akartok. Szerencsére a zsáner teret enged számtalan témának, hiszen minden környezet alkalmas lehet, ha abban megvalósíthatjuk törekvéseinket egy nagy és virágzó város felépítése képében. Ezek a játékok ráadásul elég nyugisak, és hosszú játékórákra le tudnak kötni bennünket. Feltéve, ha fel tudnak nőni a megszokott, vagy elvárt minőség szintjére. Mostani játékunk, a Builders of Greece a görög vidékekre terel bennünket.

Görög kolónia

A Builders of Greece, ahogy a címe is sejteti, a görög vidékeken adja fel a leckét, hogy építsünk egy görög várost, vagy város együttest. A hajóval megérkező telepeseink türelmesen várnak, amíg az első, létfontosságú épületeket felhúzzuk, hogy aztán teljesen önállóan hozzálássanak végezni azokat a munkákat, amik egy város fenntartásához szükségesek. A hellén város-államok korában az önfenntartó közösségek és főleg kereskedelemmel fenntartott és védett városok mind önerőből pettyezték tele a térképet, és mi sem fogunk mást tenni, mint hogy kivívjuk helyünket a mediterrán vidéken. 

Van a játéknak egy tutorialja, ami sokkla inkább mankó, semmint értékes oktatóanyag, így bár egy bölcs szavaival kísérve tesszük meg az első lépéseket, de sok dologban komolyabb felfedezéseket tennünk, teljesen egyedül. Sőt, a Builders of Greece kifejezetten meredek tanulási görbével rendelkezik azok számára, akiknek új a város építős és menedzselős zsáner. Ennek egyik oka az, hogy a játék nem közöl minden információt egyértelműen és kézenfekvően. De ne szaladjunk előre.

Minden város központja az agóra, egy kereskedelemre és közösségi életre fenntartott tér. Ez köré húzzuk fel a hajón rostokló telepeseink első otthonait, melyeknek száma feloldja a következő fontosabb épületeket, illetve a kialakított lakótelepek jólétének menedzselése fogja biztosítani hogy népünk jókedélyű és szorgos legyen. Ehhez telepíthetünk fogadókat, ültetvényeket hozhatunk létre és bort biztosíthatunk a munkásainknak. A lerakott épületek csak úgy megjelennek, így nincs építési idő, nincsenek lefoglalt munkások, és az éppen épülő városkép egyfajta gyönyöre is elmarad.

A jó munkások a megfelelően kihelyezett épülethez csatlakozva vághatnak fát, vadásznak, követ fejtenek, érceket bányásznak, agyagot gyűjtenek és égetnek, és így tovább. Az épületek lehelyezésében vannak bizonyos korlátok, de egyébként a város arculatának kialakítása ránk van bízva. Ami fontos, hogy a munkások logikus és viszonylag rövid útvonalon jussanak el a munkaterületeikre, és a kinyert anyagoknak szintén ne kelljen túl sokat utazniuk a raktárakig, mert azzal is időt veszítünk. Minél több megmunkált nyersanyagot halmozunk fel, annál több lehetőségünk lesz javítani a lakosaink életminőségét, amihez eleve biztosítanunk kell egy jólétet, és utána felemelni őket a polgári hierarchia magasabb szintjeire. 

Ám a kolóniánk csábító portyahelyszín, így számítanunk kell támadókra, akik hajón érkeznek, és megpróbálják feldúlni a frissen épített városunkat. Ehhez a lakosságból emelhetünk ki erős férfiakat és állíthatjuk őket hadrendbe, először még csak primitív fegyverzetben, de aztán a fémmegmunkálással felpáncélozott katonákat is állíthatunk a kolónia védelmére. Ezek a csaták nem követelnek meg túl sok ráfordítást, minden magától zajlik, az egyetlen feladatunk a haderőnk megfelelő pozícionálása, hogy lefedjék a megvédendő területeket. 

Ó te jó Zeusz...

Nagyjából végére is értünk a Builders of Greece lényegének, a lépésekbe szedett szenárióban egyelőre csak egy küldetés található, de mellette a sandbox módban is elüthetjük az időt. A mi gondunk ott kezdődik, hogy mint ahogy a fentiekben leírtakból is ki lehetett következtetni, a Builders of Greece nagyon generikus, semmi újdonságot nem hoz, de amit csinál, az is felületes, és elavult. Kezdjük azzal, hogy a zsánerhez képest a játék fukar az információkkal, tized annyi adatot közöl a kolóniánkról, mint ami a segítségünkre lehetne, és amit közöl az sem kényelmes a felületes és cseppet sem látványos UI-ban. 

A városunk népességének növekedése a zsánertől elvárt módtól eltérően lineárisan változik és nem mehet túl a lakóházak által adott helyek számánál, cserébe a kedvük és az adófizetés ütemezése érthetetlen módon működik, mindenféle követhető indikáció nélkül, hogy mi alapján tudunk utánaszámolni ezeknek a dolgoknak. A seregünk menedzselése szörnyen felületes, a pozícionáláson kívül semmit nem tudunk csinálni az egységekkel, ergo ez a játékelem is inkább alibinek van, semmint hogy szórakoztasson. Hiányzik egy csomó olyan építőelem, ami egyedivé és érdekessé teheti a kolóniánkat, ami extrém pofátlanság pont egy görög témájú játéknál. Az a kevés kis díszelem amit kirakhatunk vajmi kevés, a mítológiák felelevenítéséről pedig ne is álmodjunk.

A béna UI mellett az összképet szolgáltató grafika sem érdemel dícséretet, sajnos elég elavult a külcsín, amit nem tud kompenzálni a stílus vagy egyes látványelemek, hiszen hiányoznak a játékból. Nem zavarna a grafika elavultsága, ha cserébe a városunk arculatát tehetnénk az Olümposz által is megénekelt szépséggé. Az építkezés korlátai miatt még csak érdekessé sem tehetjük a város elrendezését, távolról kifejezetten egyhangú, sivár látvány fogadja a városépítőket. 

Ajánló

A Builders of Greece egy klasszikus városépítős és menedzselős játék, ami nem csak hogy nem ad hozzá az ismert recepthez, de a benne lévő elemek is elavultnak és hiányosnak érződnek. Nem csak a látvány, de a tartalom is mellőzi a görög kultúra és mítosz eposzi hangulatát. Jelen állapotában ez nem egy olyan játék, amit szívem lenne ajánlani, viszont a zsáner szerelmesei biztos elszórakoznának vele. Mert hát ne felejtsük el, hogy egy Early Access játékról van szó, ami ráadásul a tartalmi fejlődésnek épp csak az első lépcsőfokán jár éppen. Adjunk neki még időt, és térjünk vissza rá, amikor megérett egy pozitívam véleményezésre. 

Újabb Régebbi