Alaskan Road Truckers - Teszt

Az Alaskan Road Truckers egy kamionos szimulátor, amelyet a Road Studio fejlesztett, és a Green Man Gaming Publishing és a Movie Games S.A. adott ki 2023. október 18-án PC-re, majd később konzolokra is. A játékban az Alaszka vadonjában kell szállítani a rakományt, miközben figyelni kell a jármű állapotára, az időjárási viszonyokra, és a különböző veszélyekre. A játékos kiszállhat a kamionból, és felfedezheti a környezetet, valamint ellátogathat a boltokba és a benzinkutakhoz. A játék eredetileg Alaskan Truck Simulator címen volt ismert, de a fejlesztők úgy döntöttek, hogy átnevezik, hogy jobban tükrözzék a játékmenetet és a változást.

A fejlesztési menet nem volt zökkenőmentes, a Road Studio számos kihívással szembesült. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt a csapat távolról kellett dolgozzon, ami nehezítette a kommunikációt és a tesztelést. Másrészt a játék grafikája és fizikája nagy erőforrásigényt jelentett, ezért a fejlesztők optimalizálni kellett a kódot, és kompromisszumokat kellett kötniük a részletesség és a teljesítmény között. Harmadrészt a játékmenetet is többször átdolgozták, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen. Például hozzáadtak egy egészség- és fáradtságrendszert, amely befolyásolja a játékos képességeit, valamint különböző kalandokat és mellékküldetéseket, amelyek feldobják a későbbiek során fellépő monoton utazást. A Road Studio egy lengyel fejlesztőcsapat, amely 2017-ben alakult meg. Az Alaskan Road Truckers az első nagyobb projektjük, de korábban kisebb játékokat is készítettek, például a Truck Mechanic: Dangerous Paths, amelyben a játékos egy terepjáró szerelő szerepét tölti be, vagy a Truck Driver: Depot Parking Simulator, amelyben a játékos különböző kamionokkal kell parkoljon. A csapat célja, hogy minél realisztikusabb és szórakoztatóbb kamionos élményt nyújtson a játékosoknak. Az Alaskan Road Truckers és az European Truck Simulator 2 között több különbség is van, amelyek a játékmenet, a grafika, a hangulat, és a tartalom területén mutatkoznak meg. 

Játékmenet terén az Alaskan Road Truckers-ben a játékos kiszállhat a kamionból, és gyalogosan is felfedezheti a környezetet, valamint interakcióba léphet a többi karakterrel és tárgyakkal. Emellett a játékban szerepelnek a túlélési elemek, mint az egészség, az éhség, a fáradtság, és a hőmérséklet, amelyek befolyásolják a játékos teljesítményét és állapotát. Ezek a funkciók nincsenek jelen az ETS 2-ben, ahol a játékos csak a kamionban maradhatnak, és csak a vezetésre koncentrálhatnak a rakomány küldetés el vállalása mellett. A játékban nagy hangsúlyt kapnak az időjárási viszonyok, mint a hó, a jég, a köd, és a sötétség, amelyek megnehezítik a vezetést, de növelik az izgalmat. Az Alaskan Road Truckers-ben a játékos találkozhat medvékkel, farkasokkal, hóemberekkel, UFO-kkal, és más furcsaságokkal, amelyek színesítik a játékot. A játékban a játékos hallhatja a természet hangjait, mint a madarak, a farkasok, a szél, és a hó, valamint a többi karakterrel való beszélgetéseket, amelyek életszerűek és humorosak. Az ETS 2-ben a játékos nem találkozik ilyen meglepetésekkel, a játék realisztikusabb és komolyabb. Hallhatjuk a kamion motorjának, a dudának, a féknek, és a kipufogónak a hangját, valamint a rádióállomásokat, amelyek különböző nyelveken és stílusokban szólnak.

Tartalom: Az Alaskan Road Truckers-ben a játékos kevesebb kamiont és rakományt választhat, de több kalandot és mellékküldetést élhet át, amelyek izgalmasak és meglepők. A játékban rengeteg helyet és dolgot fedezhetünk fel, amelyek növelik a játékélményt.

Az Alaskan Road Truckers című videojáték egy gazdag és változatos játékmenetet kínál, amelyben a játékos nem csak vezethet, de kiszállhat, felfedezhet, túlélhet, és kalandokat élhet át. A játék egyedülálló és szórakoztató élményt nyújt a kamionos szimulátorok kedvelőinek.

A játék elején kiválaszthatjuk a kamiont, amelyek között vannak különböző márkák, modellek, és színek. A kamionok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a sebesség, a teherbírás, a fogyasztás, és a megbízhatóság. A testreszabhatjuk a kamiont különböző alkatrészekkel, mint a motor, a sebességváltó, a fék, a gumiabroncs, és a festés. E mellett figyelnünk kell a kamion állapotára, és időnként karbantartani, javítani, vagy tankolni kell. A kamionsofőr különböző fuvarokat vállalhat, amelyek különböző helyekre, távolságokra, és nehézségi szintekre oszlanak. A fuvarok között vannak egyszerűek, mint a fa, a kő, vagy az élelmiszer szállítása, de vannak bonyolultak is, mint a veszélyes anyagok, a gépek, vagy az állatok szállítása. A fuvarok teljesítéséért a pénzt és tapasztalati pontokat kapunk, amelyekkel fejleszthetjük a képességet, és bővíthetjük a vállalatot. A játékos alkalmazhat más sofőröket is, akik szintén fuvaroznak, és bevételt hoznak. Itt nem csak a kamionban ülünk, hanem kiszállhatunk belőle, és gyalogosan is felfedezhetjük a környezetet. Külön jó pont, hogy FPA nézetben a karakterünknek vannak végtagjai. Ellátogathatunk a boltokba, ahol vásárolhatunk élelmiszert, ruhát, fegyvert, vagy más hasznos dolgokat. A játékos ellátogathat a benzinkutakhoz is, ahol tankolhat, moshat, vagy pihenhet. E mellett műhelyekbe is el tudunk menni, ahol javíthatjuk, vagy tuningolhatjuk a kamiont. A játékos találkozhat más karakterekkel, akikkel beszélgethet, barátkozhat, vagy üzletelhet.

A játékban a játékosnak szembe kell néznie az Alaszka vadonjának kihívásaival, amelyek befolyásolják a vezetést és a túlélést. Figyelnünk kell az időjárási viszonyokra, mint a hó, a jég, a köd, és a sötétség, amelyek megnehezítik a látást, a tapadást, és a manőverezést. Továbbá előfordulhatnak természeti katasztrófák mint a lavinák, a földcsuszamlások, a törött hidak, illetve a lezárt utak, amelyek akadályozzák az útvonalat, és kárt okozhatnak a kamionban. Élővilág is van a játékban, éppen ezért figyelnünk kell az állatokra, mint a medvék, a farkasok, a rókák, és a hollók, amelyek támadhatnak, vagy ellophatják a rakományt.

ART-ben túlélési elemekre is figyelnünk kell, mint az egészség, az éhség, a fáradtság, és a hőmérséklet, amelyek befolyásolják a játékos állapotát és képességeit. A játékosnak rendszeresen ennie, innia, aludnia, és öltözködnie kell, hogy fenntartsa az optimális egészségi és kényelmi szintet. Kerülnünk kell a sérüléseket, a betegségeket, és a fagyást, amelyek csökkentik az egészséget, és halálhoz vezethetnek. Ezekre használhatunk különböző eszközöket, mint a gyógyszerek, a kötszerek, a fáklyák, és a fűtők, amelyek segítenek még a túlélésben.

Részt vehetünk különböző kalandokban és mellékküldetésekben, amelyek feldobják az utazást, és extra jutalmakat adnak. A játékos találkozhat különböző szereplőkkel, akik kérhetnek, vagy ajánlhatnak neki valamit, ami akár segíthet, akár árthat neki. A játékos találkozhat különböző furcsaságokkal, mint a hóemberek, a UFO-k, és a titkos bázisok, amelyek meglepők és viccesek, de még találkozhat különböző rejtélyekkel, mint a hajótörött hajók, a lezuhant repülők, és a titkos üzenetek, amelyek izgalmasak és érdekesek.

Technikai rész: az alkotás Alaszka vadonját ábrázolja, amelynek sajátos szépsége és kihívásai vannak. A játékban láthatjuk a hófödte hegyeket, a fagyott tavakat, a zöldellő erdőket, és az elhagyatott falvakat. Továbbá az időjárási viszonyok változását, mint a hó, a jég, a köd, és a sötétség, amelyek befolyásolják a látást és a hangulatot. A játék igyekszik minél realisztikusabb és részletesebb grafikát nyújtani, amely meglehetősen hűen ábrázolja a valós helyszíneket és járműveket a kopottas grafikai engine motor ellenére. A játék grafikája azonban még nem tökéletes, és optimalizációra szorul, mivel sokszor akadozik, vagy lefagy. A kamionos tapasztalhatja a textúrák és a modellek elmosódását, a fények és az árnyékok hibáit, a pop-in és a pop-out jelenségeit, és a clipping és a collision problémáit. Emellett a fizika és a kamera meglehetősen gyenge.

Az ART célja, hogy a rajongóknak egy autentikus és élvezetes kamionos élményt adjon, amelyben a játékos szabadon választhatja meg az útvonalát, a rakományát, és a stílusát. A játékokban a hangok és a zenék is fontos szerepet játszanak, amelyek segítenek a játékosnak beleélni magát a szerepébe, és élvezni az utazást. Hallhatjuk a kamion motorjának, a dudának, a féknek, és a kipufogónak a hangját, amelyek realisztikusak és változatosak. E mellett a természet hangok is változatosak lettek, mint a madarak, a farkasok, a szél, és a hó, amelyek hangulatosak és dinamikusak. Külön jó pont, hogy hallhatjuk a többi karakterrel való beszélgetéseket, amelyek életszerűek és humorosak. Használhatjuk a rádiót, amelyen különböző állomásokat és zenéket hallgathatunk: választhatunk a country, a rock, a pop, és az ambient stílusok között, amelyek illenek a játék témájához és hangulatához. Többek között még a rádióműsorokat és a híreket is meghallgathatjuk a rádióban, amelyek információkat és szórakozást nyújtanak. Találkozhatunk különböző szereplőkkel, akikkel beszélgethetünk, barátkozhatunk, vagy üzletelhetünk, éppen ezért hallhatjuk a szinkronszínészeket is, akik kifejezik a karakterek személyiségét, hangulatát, és akcentusát. A játék hangrendszere és hangjai autentikus és élvezetes, de még bővíthető és változatosabb lehet, ha több állomás, zene, és szinkron lenne benne. 

Az Alaskan Road Truckers című videojátékot leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a kamionos szimulátorokat, és kipróbálnának valami újat és érdekeset. A játékban Alaszka vadonjában vezethetünk, és különböző rakományokat szállíthatunk, miközben figyelni kell a jármű állapotára, az időjárási viszonyokra, és a különböző veszélyekre. De ez nem minden: figyelni kell a túlélési elemekre is, mint az egészség, az éhség, a fáradtság, és a hőmérséklet, amelyek befolyásolják majd a teljesítményt és az állapotot. A játék egyedülálló és szórakoztató élményt nyújt a kamionos szimulátorok kedvelőinek, de nem tökéletes, és fejlesztésre szorul. A grafikája realisztikus és részletes, de sokszor akadozik, vagy lefagy. A fizikája is gyenge, és sok hiba és probléma van. A játék mesterséges intelligenciája ostoba, és a balesetek kárát mindig a játékos fizeti. Az ART egy merész és érdekes ötletet valósít meg, de nem a legjobb módon. A játékot azoknak ajánljuk, akik nem zavarják a technikai hibák, és szeretnék megtapasztalni az alaszkai kamionos életet egy külön mapon. 

Review score
7.8Az Alaskan Road Truckers ugyan nem váltja meg az ETS hangulatvilágát, viszont a kamionos-szimulátorok között még így is az egyik legjobbnak bizonyul, hibái ellenére is, mert szórakoztató és érdekes szimulátorjáték lett.

Összes oldalmegjelenítés