Endless Space 2: Vaulters - Teszt



Vaulters. Az Endless széria legnevezetesebb faja, hiszen ennek a dlc-nek köszönhetően immár az összes játékukban megtalálhatóak. Kezdve az Endless Space első részében, ahol a Disharmony kiegészítővel kerültek be, ott vannak az Endless Legend fantasy 4x-ben és a Dungeon of the Endless-ben is, ami egy kiváló rogue-like játék. Érdekességük, hogy az Endless Legend vezet rá arra a történet szálra, aminek a következménye a Dungeon of the Endless, amikor is el kell hagynunk a szeretett Auriga bolygót. A Vaulters mítosz tehát több játékon keresztül folyik, habár csak közvetetten áll fent köztük kapcsolat, de én rendkívül ötletesnek találom, remélem ti is.


Ez az első fizetős dlc-je az Endless Space 2-nek, amire csak nem 1 évet kellett várnunk. A 4x játékokra hamarabb szoktak jönni azért a tartalmak, de a játék rendkívül jó modolhatósága, a folyamatos fejlesztések és az ingyenes letölthető tartalmak miatt érkezett ilyen ”későn” a Vaulters. Úgy gondolom, hogy egy megfelelően beárazott kis kiegészítőről van szó, szemben más sci-fi 4x játékokkal. Játéktartalmilag annyira nem sok került bele: új civilizáció, új kis frakció, küldetések, hősök. Gyakorlatilag minimális friss tartalommal, egy új fajjal vághatunk neki az univerzum meghódításának. Ami viszont picit bosszantó lehet, hogy ennek a stílusnak az egyik mélypontja, a kalózok kérdése, a dlc nélkül marad olyan idegesítő, amilyen volt, máris ecsetelem miért.


Az Endless Space 2-ben minden civilizációnak saját egyedi története és játékmódja van. Hogy párat kiemeljek, ott van a Riftborn, akik egy másik univerzumból kerültek ide, ahol az anyag és a téridő másmilyen fizikai tulajdonságokkal bír, a Cravers, akik az Endless hódító robotjai voltak, és mestereik eltűnésével étvágyuk a pusztításra nem szűnt meg, vagy éppen a Vodyani, akik hajókon élve bolygókat csapolnak meg. A Vaulters az Auriga bolygó emberi faja volt, akik technikailag nagyon fejlettek, valamint különleges képességük van a por kinyerésére és felhasználására, ami a vesztüket is okozta. Egy hiba miatt természeti katasztrófák törtek ki és el kellett hagyniuk a planétát, fentebb említettem, hogy mely játékokban húzódik végig a sztorijuk. Végül az űrben sodródtak, évszázadokig hibernálva Opbot, egy robot gondozásában, aki az energia tartalékai végét járja, így már nincs lehetősége a kamrákat üzemeltetni. Űrhajójuk, az Argosy viszont szerencsésen egy ősi Endless építményhez sodródik, amiből új energiát nyernek és kolonizálják a legközelebbi bolygót.


Történetük számumra kicsit csalódás. Igazából ez az elősztori nagyon megvett, de a későbbiekben annyira nem fog meg a cselekményük. Nem akarok spoilerezni, szóval csak annyit mondok, hogy globális problémájuk nincsen, mindig keresni kell valakit vagy éppen többüket. Játékstílusra viszont szórakoztatóbbak. A Vaulters egy olyan faj, akik technikailag nagyon fejlettek, ezért a kutatásuk elsőrangú és ebből adódóan a hadakozásuk is. Az embereknek nincsenek nagy igényeik, bármilyen típusú bolygón szívesen ellaknak és passzívból termelik a tudományt, ezenkívül képesek portálokat építeni, amik segítségével a kolóniák között gyorsan tudják utaztatni a flottájukat. Ez baromi hasznos dolog, de tényleg, aki ismeri a 4x játékok rejtelmét az tudja. Magával a terjeszkedéssel viszont hadilábon állnak, ugyanis nincsenek kolonizáló hajók, hanem az Argosy-val lehet bolygókat elfoglalni, aminek megvannak a korlátai. Egyrészt hasznos, mert nem kell létrehozni őrposztokat, hanem instant kolonizál, másrészt viszont 5 körre deaktiválódik. Ezzel nem lenne még baj, viszont 20 körönként kap ingyenes kolonizálási lehetőséget, ez alatt is lehet bolygót foglalni, viszont minél több idő választ el minket az free opciótól, annál drágább a folyamat ára. Nagyon, nagyon drága.


Én mondjuk veterán vagyok és az ilyen típusú játékokat legnehezebb és leglassabb módban tolom, szóval annyira nem észrevehető, de a gyors terjeszkedésnek a hiánya a játék korai szakaszában azért tapasztalható. Ezt kiegyensúlyozza, hogy időnként valamelyik bolygónk aranykorba lép, amikor több százalékosan megnő minden nyersanyag kitermelése. Hasznos dolognak tűnik ez, bár úgy vélem még finomítani kéne ennek a kettőnek a kombóján, de ez csak az én véleményem, az is lehet, hogy noob vagyok az egészhez, csak azt hiszem értek hozzá.


A 4x játékok, legyen az bármilyen nemű, legidegesítőbb eleme a kalózok. Ők egyszer csak lesznek, valahonnan jönnek és a játék elején elég erősek, rákényszerítenek bennünket, hogy lassítsunk a fejlődésen, hiszen űrhajókat kell építenünk ellenük, amik szintén sokáig tartanak. Utálom őket. Bár van olyan lehetőség, amivel ki lehet kapcsolni a kalózkodást, de az meg úgy már csalás. Az Endless Space 2-ben pedig különösen undorítók. Egy közeli frakciónál teremnek és néha átkacsingatnak blokád alá venni valamelyik bolygónkat. Körökig tart, mire leütjük őket, és aztán jön egy újabb flotta, aztán még egy és persze egyre erősebbek. Teremnek megállíthatatlanul a semmiből. Különösen borzalmasak, ha az ember Vodyani-val játszik, mert akkor esélyünk sincs frakciókat csapolni. A Vaulters viszont, hála a magasságosnak, orvosolja a kalóz kérdést, és ezt nagyszerűen teszi. Végre valahára, nem egy frakciónál teremnek, hanem valamelyik közeli bolygóra tesznek egy őrposztot, így először is látni hol vannak, bár én mindig kifogtam, hogy oda települtek, ahová az Argosy-val akartam menni, de ez csak a saját szerencsétlenségem. Nyomon követhetjük, hogy milyen gyakorisággal fognak hajókat építeni és persze azt is, hogy milyen erősségüket. Kiirtásuk innentől úgy működik, mintha egy szimpla bolygót szállnánk meg. Van viszont más lehetőség is. Fizethetünk nekik, hogy hagyjanak békén, szabotálhatjuk őket, így gyengébb hajókat gyártanak, vagy, pénzért persze, más civilizációk bolygóját adhatjuk meg nekik célpontnak, így pár körig az ellenséget babrálják. Nagyon jó móka!


Nagyjából ennyi lenne a Vaulters dlc. Persze van még itt pár új küldetés, egy friss minor faction és 4 új hős. Mókásnak találom, hogy a Vaulters vezetőknek magyar nevük van. Ott van Petrov Jutka vagy éppen Riss Juli. Mint olvashatjátok, nem egy vaskos tartalom, de van benne újdonság. 10 euróért akarják ezt adni, annyit azért megér. Legyetek szemfülesek, az Endless széria nagyon szereti a Steam leárazásokat, ritka, mikor valamelyik játékuk vagy dlc-jük teljesen áron van. Én mindenképpen ajánlom!

Review score
 9.1A Vaulters bekerültével számos új tartalmat kapunk, valamint egy olyan civilizációt, ami újféle játékmenetet kínál nekünk, a megoldás a kalóz kérdésre pedig, már-már tökéletes. 

Összes oldalmegjelenítés