Classified France '44 - Teszt

Mindig is kedveltem a második világháborús stratégiai játékokat, no, nem azért, mert szerettem a háborút, a vért és a poklot, hanem azért, mert nagyon jó hadtudományi ötletekkel ismerkedhettem meg. Közülük egyik nagy kedvenc szériám a Company of heroes volt, ámbár az műfajilag teljesen eltér a jelen cikkünk alanyától, hiszen a COH egy vérbeli valós-idejű stratégia volt. A CF 44-et mikor digitálisan kézhez kaptam, előtte a steam store oldalon körül néztem, megnéztem a játékképeket, és hát bizony, meglehetősen bizakodva vágtam neki a játéknak, miután feltelepült. Ugye a CF 44 X-com-re hasonlító, egy körökre-osztott, taktikai-stratégiajáték, amelyet a magabiztos szakértelemmel rendelkező Team17 csapata adott ki.

A Classified: France '44 egy új, körökre-osztott stratégiai játék, amely a második világháború idején játszódik, a franciaországi szövetséges invázió előtti kétségbeesett hónapokban. A játékos egy különleges műveleti csapatot irányít, amely szövetséges kommandósokból és francia ellenállókból áll, de toborozhatunk elit ügynököket a csapatba, majd részt vehetünk egy nagyszabású pusztító hadjáratban. Figyelembe kell vennünk a versengő frakciókat, hogy felépítsük segítségükkel az ellenállási hálózatot, és csapást mérhessünk a német célpontokra az elfoglalt területen. Minél több káoszt okozunk, annál inkább felhívjuk magunkra a kegyetlen Gestapo titkosrendőrség figyelmét. Izgalmas küldetésekben, amelyeket a szövetségesek és a franciák hőstettei inspiráltak, a játék tovább fejleszti a fordulóalapú taktikai koncepciókat, és élethűen ábrázolja a második világháborús harcokat. A kampány többféle játékmenetet tesz lehetővé, amelyek minden alkalommal mások. Azoknak, akik igazán ki akarják próbálni a képességeiket, a gazdag küldetéskészítő eszköz lehetővé teszi a játékosoknak, hogy létrehozzanak, megosszanak és letöltsenek egyéni küldetéseket.

A Classified: France '44 fejlesztője az Absolutely Games, egy új cég, amely ezzel a háborús IP-vel debütál. A játék kiadója pedig a már fentebb is említett  Team17, egy megalapozott cég, amelynek munkái közé tartozik a Blasphemous, a Dredge, és a Hell Let Loose. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy jó kezekben van a játék, és kiváltképpen meglehetősen érdekes, hogy ez a játék mennyire jó lett, főleg annak szempontjából, hogy a fejlesztőknek ez az első munkájuk a műfajban. 

A játék története egyszerű, de hatásos, de nincs is ezzel különösebb nagy gondunk, hiszen a játék műfaja a saját keretei között tökéletesen tud mozogni és fellélegezni. A játékos a szövetségesek első különleges erőinek a szerepébe bújhatnak, akik ejtőernyővel szállnak le az elfoglalt Franciaországba a D-nap előtti hetekben. A feladatuk nem csak az, hogy kiképezzék a francia ellenállást egy hatékony harci erővé, hanem az is, hogy összegyűjtsék a csapatukat, akik szétszóródtak a földet éréskor. A céljuk az, hogy zavart és félelmet keltsenek a németek között, és hátráltassák a náci háborús gépezetet, hogy biztosítsák a D-nap sikeres lebonyolítását. A játék fő mozgatórugója a szabadság iránti vágy és a hazaszeretet. Az irányított katonánk a francia ellenállók oldalán harcol, akik nem adják fel a reményt, hogy egyszer visszakapják országukat a megszállóktól. A szövetségeseknek nem csak a németekkel kell szembenéznie, hanem a francia ellenállás belső hálózataival is, amelyek három frakcióra oszlanak. A játékosnak meg kell találnia az egyensúlyt a frakciók között, hogy elnyerje a bizalmukat és a támogatásukat. Nem csak a harci képességre, hanem a diplomáciai ügyességre is szükség van.

A játék értéke és mondanivalója az, hogy a második világháború nem csak a nagyhatalmak küzdelme volt, hanem a kisembereké is, akik a túlélésért és a szabadságért harcoltak. A játék bemutatja a francia ellenállás hősiességét és áldozatvállalását, amelyek nélkül a D-nap nem lett volna lehetséges. De ugyanakkor elismeri a szövetséges kommandósok bátorságát és professzionalizmusát, akik a legveszélyesebb küldetéseket vállalták el. A játék rávilágít a háború borzalmaira és kegyetlenségére, amelyeket a Gestapo elkövetett a francia civilek ellen. A háború bizony nem fekete-fehér, hanem sokszínű és összetett, és hogy a háborúban nincsenek könnyű döntések. A játék konklúziója az, hogy a második világháború egy olyan történelmi esemény volt, amely mélyen befolyásolta a világ sorsát, és amelynek tanulságait nem szabad elfelejteni. A játék arra ösztönzi a rajongót, hogy értékelje a szabadságot, amelyet a francia ellenállók és a szövetséges kommandósok harcával nyertek meg. A játék arra készteti a játékost, hogy gondolkodjon el a háború etikai és morális kérdésein, és hogy mérlegelje a cselekedeteinek a következményeit. Az alkotás inspirálja a játékost, hogy tanuljon a második világháború hőseitől, és hogy kövesse a példájukat a bátorságban, a kitartásban és a hazaszeretetben. Ez akár még oda is vezethet, hogy megszerettetik velünk ezt a különös időszakot, és az idő elteltével WW2 történet specialisták lehetünk. Én nagyon remélem, vannak olyan játékosok, akiket maga a WW2 témájú videojátékok arra ösztökéltek, hogy megtanulja az adott kronológiai eseményeket, amit Berlintől kezdve egészen Sztálingrádig, majd Tokióig megtudhat magának.

A játékmenet két fő részből áll: a kampánytérképből és a harci képernyőből. A kampánytérképen kiválaszthatjuk a következő küldetést, amelyek különböző célokat és kihívásokat tartalmaznak. A küldetések során együtt kell működni három francia ellenállási frakcióval, amelyek különböző előnyöket és hátrányokat adhatnak. Meg kell találni az egyensúlyt a frakciók között, hogy elnyerje a bizalmukat és a támogatásukat. A kampánytérképen a játékos továbbá menedzselheti a csapatát, felszerelheti őket új fegyverekkel és ruházattal, és fejlesztheti a képességeiket is.

A harcok körökre vannak osztva, és minden egységnek rendelkezésére áll egy bizonyos számú cselekvés, illetve akciópont, amelyeket mozgásra, támadásra, védekezésre vagy speciális képességek használatára fordíthat. A játék tovább fejleszti a körökre-osztott taktikai koncepciókat, például a morálrendszerrel, amely befolyásolja az egységek teljesítményét és viselkedését, a lopakodó és rajtaütéses játékmenettel, amely lehetővé teszi a játékosnak, hogy csökkentse a túlerőt, és a rugalmas fedezéki rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy kiválasszuk a támadó célpontokat.

Fontos szerepet játszik a karakterfejlődés és a szintlépés. A játékos csapata nem csak harcosokból, hanem karakterekből is áll, akiknek saját személyiségük, háttértörténetük, véleményük és képességük van. Megismerheti a csapattagjait a küldetések közötti beszélgetések során, amelyek nem csak a történetet és a hangulatot gazdagítják, hanem bizonyos bónuszokat is adnak a karaktereknek. A csapat a küldetések során tapasztalatot szerez, és szintet lép, amelyekkel új képességeket és felszereléseket nyithat meg. Minden karakternek van egy specializációja, amelyet négy irányban tovább fejleszthet a képességfán. Okosan kell tehát elosztani a képességpontokat, hogy legjobban kihasználjuk a karakterek erősségeit és kompenzálja a gyengeséget.

A játékban számos tulajdonság van, amely erősíti a karaktereket. A tulajdonságok olyan passzív bónuszok, amelyek a karakterek teljesítményét és viselkedését befolyásolják. A tulajdonságokat a karakterek a szintlépéskor vagy a küldetések során szerezhetik meg. A tulajdonságok lehetnek pozitívak vagy negatívak, és a játékosnak figyelembe kell vennie őket a taktikai döntések meghozatalakor. Például egy karakter, aki bátor, több morált kap, de kevésbé figyel a fedezékre, míg egy karakter, aki félénk, kevesebb morált kap, de jobban elrejtőzik. A tulajdonságok nem csak a harcokat, hanem a kampánytérképet is befolyásolják, mivel bizonyos tulajdonságokkal rendelkező karakterek jobban kijönnek bizonyos frakciókkal, és több információt vagy segítséget kaphatnak tőlük.

A három frakció a következők:

A Radikálisok, akik a leginkább elkötelezettek a náciellenes harcban, és a legagresszívebbek a németekkel szemben. A Radikálisokkal való jó viszony növeli a csapat morálját és harci képességét, de csökkenti a lopakodási esélyét és növeli a Gestapo figyelmét.

A Gaullisták, akik Charles de Gaulle francia tábornokot támogatják, és a szabad Franciaország kormányát képviselik. A Gaullistákkal való jó viszony növeli a csapat diplomáciai ügyességét és információhoz jutását, de csökkenti a többi frakcióval való együttműködési lehetőséget és a felszereléshez való hozzáférést.

A Bűnözők, akik a háborút kihasználják a saját hasznukra, és a feketepiacot uralják. A Bűnözőkkel való jó viszony növeli a csapat pénzügyi erőforrásait és felszerelési lehetőségeit, de csökkenti a morált és a hűséget, és növeli a korrupció kockázatát.

A játékosnak meg kell találnia az egyensúlyt a frakciók között, hogy elnyerje a bizalmukat és a támogatásukat, de ne veszítse el a saját célját és értékrendjét. A frakciók közötti egyensúlyt a kampánytérképen látható frakciós mérő mutatja. A frakciós mérőt a küldetések kiválasztása és a frakciókkal való interakció befolyásolja. A frakciók közötti egyensúly megtartása fontos a játék kimeneteléhez és a D-nap sikeréhez. Az egyensúly megtartása a frakciók között fontos, mert befolyásolja a játékmenetet és a történetet. 

Ha a játékos túlságosan elkötelezi magát egy frakció mellett, akkor elveszítheti a többi frakció bizalmát és támogatását, ami hátrányos lehet a küldetések során. Például, ha a játékos túlságosan a Radikálisokkal barátkozik, akkor a Gaullisták és a Bűnözők ellenségesekké válhatnak, és megnehezíthetik a játékos munkáját a kampányban. Ezenkívül a frakciók közötti egyensúly hatással van a játék végkimenetelére és a D-nap sikerére. Ha a játékos nem tudja fenntartani az egyensúlyt, akkor a francia ellenállás megosztottá és gyengévé válhat, ami csökkentheti a szövetséges invázió esélyeit. Ezért  okosan kell dönteni a frakciókkal való interakció során, és meg kell találnia az arany középutat.

A játékos fejlesztheti a csapatát, a felszerelését és a képességeit. A játékban nincsenek épületek vagy barakkok, amelyeket a játékos építhetne vagy használhatna. A játékos a kampánytérképen menedzselheti a csapatát, felszerelheti őket új fegyverekkel és ruházattal, és fejlesztheti a képességeiket. Minden karakternek van egy specializációja, amelyet négy irányban továbbfejleszthet a képességfán. A játékosnak okosan kell elosztania a képességpontokat, hogy a legjobban kihasználja a karakterek erősségeit és kompenzálja a gyengeségeiket. A játékban számos tulajdonság van, amely erősíti a karaktereket. A tulajdonságok olyan passzív bónuszok, amelyek a karakterek teljesítményét és viselkedését befolyásolják.

A játék nagy térképes rendszere a visszaszerzendő Franciaország nyugati részét ábrázolja. A térképen a játékos különböző régiókban játszhat, amelyek különböző környezeteket, frakciókat, célpontokat és kihívásokat tartalmaznak. 

A térképen választhatunk a következő tevékenységek közül:

Küldetések: A játékos részt vehet a küldetésekben, amelyek a játék fő történetét és melléktörténeteit viszik előre. A küldetések során harcolhatunk a németekkel, lerombolhatjuk a német infrastruktúrát, segíthetjük a francia ellenállást, és szerezhetünk különféle információkat a D-napra. A küldetések változatosak és izgalmasak, a játékos sok taktikai lehetőséget és döntést kap. A küldetések befolyásolják a játék kimenetelét és a játékoskapcsolatát a frakciókkal.

Felfedezés: felfedezhetjük a térképet, és megtalálhatja a rejtett erőforrásokat, felszereléseket, ügynököket és titkokat is. A felfedezés során a játékos növelheti a csapata erejét és szintjét, és felkészülhet a nehéz küldetésekre. A felfedezés találkozhatunk civil lakossággal, a francia ellenállási frakciókkal és a német katonákkal.

Fejlesztés: A játékos fejlesztheti a csapatát, a bázisát és a frakciókat. A fejlesztés során testre szabhatja a csapata fegyvereit és ruházatait, építhet és javíthat a bázisán, és növelheti a frakciók támogatását és képességeit. A fejlesztés során a játékos javíthatja a csapata harci statisztikáit és képességeit, és feloldhatja a játék új funkcióit és lehetőségeit.

A játék nagy térképes rendszere tehát gazdag és változatos, amely a játékosnak sok szabadságot és interaktivitást nyújt. A játék nagy térképes rendszere nem csak a játékmenetet, hanem a történetet is befolyásolja, mivel a játékos alakíthatja a háború alakulását és a francia ellenállás sorsát. A játék nagy térképes rendszere elég szépen és jól kid van dolgozva, mindenképpen elismerést érdemel. 

A játékban számos fegyver és ruházat áll rendelkezésre, amelyeket a megszerezhetünk és felszerelhetünk a csapatra. A fegyverek és a ruházatok nem csak a karakterek megjelenését befolyásolják, hanem a harci statisztikáikat is, például a sebzést, a pontosságot, a fedezéket, a lopakodást és a morált. A fegyverek és a ruházatok különböző mintákkal és színekkel is rendelkeznek, amelyeket testreszabhatunk. 

A ruházatok tulajdonságai a következők:

Védelem: A ruházat által nyújtott fizikai védelem mértéke.

Mozgékonyság: A ruházat hatása a mozgásra és az akciópontokra.

Rejtőzködés: A ruházat hatása a lopakodásra és a fedezékre.

Stílus: A ruházat hatása a morálra és a frakciókkal való kapcsolatra

A játékban számos más emlékezetes pillanat van, amelyek a játékos döntéseitől és teljesítményétől függően változhatnak. Néhány példa ezekre a pillanatokra: A játék elején, amikor a csapat ejtőernyővel száll le az elfoglalt Franciaországba, és meg kell találniuk a szétszóródott csapattagjait. A játékosnak nem csak a németekkel, hanem a terepviszonyokkal, a civil lakossággal és a francia ellenállási frakciókkal is szembe kell néznie. Ki kell használnia a csapata képességeit és felszerelését, hogy összegyűjtse a csapatát, és elkezdje a romboló hadjáratot.

Egyik legjobb rész, amikor a játék végén a csapat részt vesz a D-napban, a szövetséges invázióban, amely a háború fordulópontja volt. A játékos csapata ejtőernyővel száll le a Normandiai partokon, és csatlakozik a szövetséges erőkhöz, hogy áttörjék a német védelmi vonalat. A játékosnak nem csak a németekkel, hanem a terepviszonyokkal, a tűzerővel, a légicsapásokkal és a partraszállási járművekkel is szembe kell néznie. A játékosnak ki kell használnia a csapata képességeit és felszerelését, hogy túlélje a pokoli harcot, és segítse a szövetségeseket a győzelemhez.

A játék vizuális megvalósítása nem csak a helyszíneket, hanem a karaktereket és a felszereléseket is magában foglalja. A karakterek jól kidolgozottak és animáltak, a mozgásuk, a testbeszédük és az arckifejezésük természetes és életszerű. A karakterek nem csak harcosok, hanem személyiségek is, akiknek saját hangjuk, stílusuk és véleményük van. A játékos megismerheti a csapattagjait a küldetések közötti beszélgetések során, amelyek nem csak a történetet és a hangulatot gazdagítják, hanem bizonyos bónuszokat is adnak a karaktereknek. A játék látványvilága és vizuális megvalósítása tehát magas színvonalú és lenyűgöző, amely a játékosnak egy élvezetes és immerszív élményt nyújt. A játék audio hang része nagyban hozzájárul a játék hangulatának és immerszivitásának megteremtéséhez. A játék audio hang része három fő elemet tartalmaz: a zenét, a hangeffekteket és a szinkronhangokat. A játék zenéjét Ian Livingstone komponálta, aki olyan játékokért is felelős, mint a Battlefield 1943, a Total War: Warhammer sorozat, a The Quarry, az F1 2023 és még sok más. A játék zenéje a második világháború történelmi és kulturális aspektusait tükrözi, és a játék történetének és üzenetének megfelelően változik. A játék zenéje többnyire drámai és feszült, amely kifejezi a háború borzalmait és kegyetlenségét, de néha tud vidám és optimista is lenni, amely kifejezi a francia ellenállás hősiességét és reményét. A játék zenéje szimfonikus és kórusos elemeket is használ, amelyek erősítik a játék epikus és emelkedett hangulatát, emellett példaértékűnek is számít. A zene továbbá jazz és swing elemeket is használ, amelyek erősítik a játék stílusos, chilles, nyugodt és nosztalgikus hangulatát. 

A játék hangeffektjei élethűek és részletgazdagok, amelyek hitelesen ábrázolják a második világháborús harcokat. A hangeffektjei különböző hangokat tartalmaznak, mint például a fegyverek, a robbanások, a járművek, a környezet és a karakterek hangjai. A játékos hallhatja a háború zaját és csendjét, a káoszt és a nyugalmat, a félelmet és a bátorságot. A játék hangeffektjei elég jó minőségűek és változatosak, amelyek a játékosnak egy élvezetes és valósághű élményt nyújtanak. A szinkronhangjai jól kidolgozottak és profik, amelyek kifejezik a karakterek személyiségét és érzéseit. A játék szinkronhangjai továbbá a játék hangulatát és immerszivitását is befolyásolják, mivel a játékos hallhatja a karakterek humorát, drámáját, konfliktusát és kötelékét. A játék szinkronhangjai korrektek, mivel tehetséges, tapasztalt színészek és színésznők.

A CF 44-et azoknak ajánljuk, akik szeretik a körökreosztott stratégiai játékokat, a második világháborús témákat, és a komplex és kihívást jelentő játékmenetet. Továbbá akik érdeklődnek a történelem és a kultúra iránt, és szeretnék megtapasztalni a háború alatti életet és harcot stratégia nézetben. A játékot azoknak is bátran ajánljuk, akik szeretik a kreativitást és a változatosságot, és szeretnék kipróbálni a játék gazdag küldetéskészítő - szerkesztő eszközét, amellyel saját küldetéseket hozhatnak létre, megoszthatnak és letölthetnek.

Review score
8.5A Classified France 44 egy nagyon jó és ötletes körökreosztott taktikai-stratégiai játék lett, amit a műfaj és még az xcom rajongóinak is bátran merünk ajánlani. 
Újabb Régebbi