Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edtion - teszt

A Wo Long: Fallen Dynasty a sötét fantasy világban játszódik, amelyben a Késői Han-dinasztia idején  vehetjük át egy katona szerepét, egy meglehetősen drámai és akciódús történet formájában. Ebben a világban démonok sújtják a Három Királyságot, és egy névtelen katona küzd majd a túlélésért.

A From Software jelenleg a legnagyobb reformálója a soulslike videójátékok terén, hiszen nagyot alkottak a Dark Souls és a Elden Ring kapcsán. A légkörtől az esztétikáig és a mechanikáig a játékaik hatalmas hatást gyakoroltak az ilyen típusú játékokra. Volt egy Nioh a “karakter akció” játékstílusát keverte össze a FromSoftware stílusával. Nem meglepő, hogy a Wo Long: Fallen Dynasty is merít a FromSoftból, de ezúttal a Sekiro stílusát keveri a Dark Souls elemekkel, amely eléggé érdekes és vitatható videojátékká teszi.

A Wo Long: Fallen Dynasty története egy nehézkes expozíciós részlettel indul, mielőtt a játékos belevetné magát a cselekménybe, de a narratíva fokozatosan jobbá válik a játék során. A Wo Long történetét és világát leginkább úgy lehetne leírni, mintha egy távol-keleti akciófilm találkozna a sötét középkori fantasy világgal. Életnagyságú hősök és tábornokok szembeszállnak a gonosz démoni erőkkel, miközben az elixír az örökkévalósághoz a történet központjában áll. Sajnos sok fő történeti elem kezdetben eléggé homályos és zavaró, és a Wo Long akkor működik a legjobban, amikor a történet földhözragadtabb elemeire koncentrál, például a hősökre, a gonoszokra és a csatákra.

A Wo Long a Három Királyság legendás időszakában játszódik, amit a Három Királyság romantikája is megörökített. A történet a "Sárga Törülköző" Lázadás végén kezdődik. Mi egy közönséges katona bőrébe bújhatunk, akinek a csatatéren bekövetkező halálát egy Mortal Kombat-ra hajazó szemkendős srác megszakít. Hamarosan rájövünk, hogy egy titokzatos fekete ruhás férfi hozza az átkozott démonokat és a rémisztő korrupciót a földre, és csak az időszak legnagyobb hősei képesek szembe szállni a közelgő sötétséggel. Elindulunk, hogy egyesítsük erőnket ezekkel a hősökkel és megtaláljuk a módját, hogy egyszer s mindenkorra megállítsuk a gonoszt.

Wo Long: Fallen Dynasty a Dynasty Warriors franchise rajongóinak ismerősnek tűnhet, függetlenül attól, hogy mennyire fantáziadús elemekkel rendelkezik a cselekmény. Ugyanazokkal a karakterekkel találkozol, akik ugyanolyan személyiséggel és sok hasonló eseményben vesznek részt. Bizonyos események most már ijesztő eldritch horrorféle szörnyeket is magukban foglalnak, de a Három Királyság romantikája, légköre mindenképpen felidézi a Dynasty Warriors sorozatot is. A cselekmény nem feltétlenül kiemelkedő, de tele van kacagó varázslókkal és bombasztikus hősökkel, így még talán sokaknak szórakoztató lehet. De felhozhatnánk hasonlítási alapnak a Sekiro: Shadows Die Twice-t is. A Sekiro sok alapvető RPG elemet elhagyott a soulslike műfaján belül, hogy a reakcióidőket és az ügyességet helyezze a játék előrehaladásának fő mozgatórúgójának, illetve hajtóerejének. A Wo Long: Fallen Dynasty kétségtelenül az első olyan Sekiro-hoz is hasonló alkotás, amely ezt a trendet követi. Az ellenségek gyorsabbak és erősebbek, a sikerhez a harci mechanikák magjának tökéletesítése szükséges, nem pedig a szokásos akció-RPG alapú fejlődés. A játékosok a leginkább a parry-re és a dodge-ra fognak fókuszálni.

A Wo Long ugyanazt az alapvető Soulslike formulát veszi át, de néhány kisebb-nagyobb csavarral. A játékmenet sokban hasonlít majd a Nioh-hoz, de valamivel jobban koncentrál a nagyon specifikus játékstílusokra, amelyek (mint a Sekiro, csak hogy tovább folytassuk a kissé kínos hasonlatokat) arra számítanak, hogy legyőzzük az ellenfeleket. Adjunk hozzá egy kevés Dynasty Warriors ízt, és máris megvan a Wo Long. Ugye, legalábbis nagyjából. 

Minden játékosnak van egy lélekcsíkja, ami hasonlít a Sekiro állóképességi csíkjához. Amikor támadunk és megsebzünk egy ellenfelet, így könnyedén begyűjthetjük a lelkeket, amiket speciális technikákra, varázslatokra és lélektámadásokra használhatunk el. Van itt még morál alap is emellett. Ha az ellenfél lelkét nullára csökkentjük, akkor megtörnek, és egy erőteljes ütéssel szinte kivégezhetjük őket, ami hatalmas sebzést okoz, már csak pár nyisz-nyasz és halott is. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak ránk is. Ha sérülést szenvedünk el vagy túlhasználjuk a képességeinket, a saját lelkünk is kiürülhet úgymond, így egyetlen véletlen találat is megbéníthat minket, és sokkal sebezhetővé tehet az ellenfél elleni támadásokkal szemben. 

A Wo Long: Fallen Dynasty játékban a morális állapotunknak a növelését az ellenfelek legyőzésével szerezhetünk. Morált veszítünk, ha meghalunk vagy kritikus sebzést kapunk be egy ellenféltől. Mivel a játék viszonylag halálos, könnyen elveszíthetjük a sok előrehaladást, és itt jön képbe az ellenséges zászló elfoglalása. Minden elfoglalt zászlóval nő a kitartásunk szintje, ami a morálhoz kapcsolódik. A morálunk sosem mehet a kitartásunk szintje alá, éppen ezért, ha minél több zászlót foglalunk el, annál könnyebb fenntartani a magas morált. Néha jobb, ha kikerüljük a veszélyes ellenfeleket, és mögöttük elfoglaljuk a zászlós bázisokat, hogy kisebb kockázattal szembe szállhassunk majd velük, de néhány bázisnál vezért is kell legyőzni, ahhoz hogy tovább menjünk. Néha a zászlók befoglalását meglehetősen árkádosnak tartottam, olyan volt, mintha botok ellen küzdöttem volna egy többjátékos meccsben, játékosok nélkül. Az ellenfelek morálja is változhat. Például egy olyan ellenfél, aki megöl téged, értelemszerűen morált szerez, így a következő alkalommal sokkal erősebb lesz, amikor szembe találkoztok sokadjára. Néhány ellenfél vezetőnek számít, és a beosztottaktól szerez morált. 

Belevághatunk és megküzdhetünk a vezetőkkel, de ha az ő társaikat is likvidáljuk, akkor könnyebb lesz az életünk, mivel ezt a vezér érzi és a morálja lecsökken. Ez egy elég jó harci rendszer, ahol minden lehetséges előnyre összpontosíthatunk majd. Ha magabiztos vagyunk a képességeinkben, belevághatunk. Ennek az a hátul ütője, hogy türelmeseknek és óvatosaknak kell lennünk, amiket sajnos nagyon sok játékos nem szeret. És ez lehet hazavághatja sokaknál a játékot, hiába souls-fan. Haladjunk óvatosan, szedjük ki a legsebezhetőbb ellenfeleket, foglaljunk el területeket út közben, és erősödjünk addig, amíg elég magabiztosnak nem érezzük magunkat a halálosabb ellenfelekkel szemben.  Egyébként a legtöbb boss a morálunk szintjén vagy annál magasabban lesz, csökkenteni nem lehet őket előzetesen.


A Wo Long: Fallen Dynasty egyedi megközelítést alkalmaz a világ felfedezéséhez, miközben a hagyományos ellenőrzőpont rendszert összekapcsoljaa egy Morál rendszerrel, amely kihívást és időt, türelmet jelent, illetve jutalmazza azokat a játékosokat, akik hajlandók erősebb ellenfelekkel harcolni és minden játék sarkát felfedezni. Ezzel nincs is baj, főleg aki maximalista. A Wo Long minden küldetésében minden ellenség 0-tól 20-ig terjedő szinten van rangsorolva, a magasabb szintű ellenségek pedig minél magasabb a Morál Rangjuk, annál több kárt okoznak majd nekünk. A játékos 0-ról indul, és saját Morálját kockázatvállalással és erősebb ellenfelekkel való harccal tudja növelni, de elveszítheti ezt az újonnan szerzett erőt, ha meghal és visszatér egy Battle Flag ellenőrzőponthoz. Azonban a játékosok a halál után alap Morál Rangsorukat növelhetik, ha megtalálják a Marking Flag és Battle Flag ellenőrzőpontokat minden szinten. Amikor ezek a rendszerek együtt működnek, ez a ravaszul kialakított szintenkénti fejlődési rendszer természetesen arra ösztönzi a játékosokat, hogy harcoljanak.


A karakterünket szerencsére tudjuk fejleszteni az öt elem egyikébe történő besorolással. Ez nemcsak a statisztikáinkat növeli, hanem varázspontokat is szerezhetünk, amiket varázslatokba fektethetünk be. A varázslatok a támogató és védelmi buffoktól a hatalmas elemi támadásokig terjednek. 

Kialakíthatunk kapcsolatokat különböző karakterekkel, és magunkkal vihetjük őket, hogy tankként vagy erős harcosként szolgáljanak a főnökharcok során. Akár befektethethetünk erősítő és gyógyító varázslatokba is, és hagyjuk, hogy ők végezzék a piszkos munkát, de sosem lesznek olyan hatékonyak, mint egy valódi játékostárs. Az online segítségért nem kell várni, így sokkal képesebb vagy nehéz kihívásokkal szembenézni egy másik játékos nélkül.


A Wo Long: Fallen Dynasty egy igazán szórakoztató és jóval több, mint egy iparos játék. A pályák gyakran többszintűek és emeletesszerűek, ami ösztönzi a felfedezést, mivel sosem tudhatjuk, mikor találunk ritka tárgyat vagy zászlót, amit elfoglalhatnánk. Több lehetőségünk van mászni és ugrani; a harcban ez lehetővé teszi, hogy elmeneküljünk az ellenfelektől, és kedvezőbb helyzetbe hozzuk őket. A látványos alaptervezés nem olyan izgalmas, mint a Sekiroban, de jól kihasználják, amit tud kezelni ez a motor. 

A játék nagy része a Nioh DNS-ét, azaz tulajdonságait hordozza magában, beleértve a véletlenszerű zsákmányrendszerét is. A morálrendszer érdekes erősségek és gyengeségek rendszerét adja hozzá, így a szuper testreszabható zsákmány feleslegesnek tűnhet. Az új fegyverek és felszerelések megszerzése teljesen rendben vannak, különösen mivel új speciális támadásokat nyit fel, de mint a Nioh, hosszú időbe telik, mire a statisztikák értelmesnek érződnek. 


Technikailag: A Wo Long elég jól néz ki, de nyilvánvalóan sok Nioh tervezési elemet újrahasznosítottak benne. Szerencsére visszatér a Nioh 2 fantasztikus karakteralkotója is. A játék simán fut teljesítmény módjában, ami fontos egy ilyen időzítés-reakciófüggő játék esetében. A hangok visszarepítenek a Dynasty Warriors korai napjaiba.

Összességében élveztem a Wo Long: Fallen Dynasty játékot, ameddig tudtam vele játszani. Ez egy másik souls szerű játék, mert a morálmechanika megváltoztatja, hogyan közelítsük meg a harcot. A morál alapján dől el a győzelmünk, és ennek kiépítését meg kell terveznünk, ami picit elvesz az időnkből, de legalább tökéletesen fel tudjuk majd így fedezni a Wo Long egészen hangulatos világát. 

Complete Edition: 
Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition tartalmazza a játék három DLC csomagjának - "Battle of Zhongyuan", "Conqueror of Jiangdong" és "Upheaval in Jingxiang" minden tartalmát, valamint az új "The Thousand-Mile Journey" végjáték (end-game) tartalmat. Ez új karaktereket tartalmaz Cao Cao, Sun Ce és Liu Bei seregeiből, valamint új fegyvertípusokat (cestus, hosszú kard és ostor), új szakaszokat, új isteni fenevadakat, nagyobb kihívást jelentő nehézségi szinteket és kibővített funkciókat. Tartalmaz továbbá egy gyűjteményt a kollaboratív DLC-csomagból, amelyek a Nioh 2, a NARAKA: BLADEPOINT és a Lies of P együttműködésekből származó felszereléseket és szakaszokat tartalmaznak.

Ezen kívül három játékbeli tárgyat, amelyek a Wo Long eredeti kiadásában - "Baihu Armor", "Zhuque Armor" és "Qinglong Armor" - a Complete Editionben is megtalálhatóak lesznek, valamint a "The Records of the Grand Historian" játékbeli tárgy, amely megmutatja a jelölő zászlók helyét a minitérképen.

Review score
8.6A Wo Longot a morál rendszer meglehetősen érdekes souls videojátékká teszi, ezért az egyik legjobb műfaján belül.
Újabb Régebbi