Smalland: Survive The Wilds - teszt

Bevallom őszintén, hogy a Smalland című videojátékról nem hallottam soha, köszönhetően a gyenge hype marketingnek. Az hogy hogyan került a kezeim közé, megérne egy misét, míg elmondom. Ugyebár manapság a túlélő játékok második legnagyobb korszakát éljük, köszönhetően egy olyan zsáner játéknak, amit a Conan Exiles vagy az Ark elindított. Ezután pedig ömlesztették, szinte már a csapból is survivor játékok folytak, de meglehetősen kevés lett minőségi.

Jelen tesztünk alanyához, a Smalland: Survive The Wilds-hez nagyon szerencsésként jutottam hozzá, hiszen idén játszhattam, tesztelhettem egy nagyon jó Enshroud-ot, és most a Nightingale-t is kóstolgatom. Ennek kíséretében nálam egy folyamatot indított el a fentebbi címek, ugyanis elkezdtem érdeklődni sokkal jobban a túlélő-crafting játékok kapcsán, és Steam keresésben rátaláltam egy igazán egyedi játékra, ez nem más mint a Smalland. 

A Smalland: Survive The Wilds-ot a Merge Games fejlesztette és adta ki. A Merge Games egy független fejlesztő és kiadó, amely más játékokat is kiadott, például a Spirit of the North-ot és a Bramble: The Mountain King-et. A Smalland egy kihívást jelentő, és rendkívül érdekes túlélőjáték lett.

A Survive the Wilds lényege egy harmadik személyű, TPA survivor-crafting központú videojáték, amely lehetőséget ad a játékosoknak az első személyű mód, FPS mód közötti váltásra is. Nagyrészt azonban egy túlélőjáték, amely ugyanazokat az évszakokat használja fel, mint az Ark, a Grounded és a Valheim. Természetesen a megszokott elemekből építkezik ez a fajta túlélő játék is, hiszen van harc, kézművesség, bázisépítés és persze nyílt világ felfedezés — négy alapvető elem, amelyről már tucatszor hallottunk, nagyon sok játékoknál. De ezek ellenére, mint a Groundedben is, itt is nagyszerűen vannak kivitelezve az alapvető játékmechanikai szegmensek.

A Smalland: Survive The Wilds kezdéskor a szokásos móka vár ránk, naná,  a karakter létrehozása az első: a fejlesztők igen egyszerű elemeket használtak fel és nem is kell órákig tökölnünk azzal, hogy a karakterünket létrehozzuk. Néhány testre szabási lehetőség ugyan korlátozott, többek közt az arc típusok és a női és a férfi test között sajnos nincs túl sok különbség. Miután befejeztük a karaktergenerálást és a világba való belépést, a feladatunk nem más, mint a nagybetűs túlélés. 


A történet követése terén a játék nem nagyon fogja a kezünket, és gyakran úgy érezhessük, mintha nem lenne célunk a kaland befejezéséhez. Habár a videojáték a nem-lineáris történetre összpontosít, így nem olyan egyszerű, mint egy küldetésjelző követése, ahogy azt az Enshrouded-ben tökéletesen alkalmaztak a fejlesztők. Picit elveszettnek érezheti magát az ember a játék legelején, de egyébként más a helyzet, ha coop-ban játsszuk. Nagyon sokat kell bóklásznunk random irányokba és közben meg kell találnunk az adott NPC-ket a megfelelő küldetésen belül, hogy folytathatni tudjuk a journey-t. Például több tárgy és felszerelés NPC központú, akárcsak az Enshroudedben is.


Kezdéskor a Smalland okosan és nagyon jól figyel a narrativára, ugyanis próbál minket több hangulati elemek segítségével bevonzani ebbe a "Drágám, a kölykök összementek" típusú világba. A játék elején olyan érzésünk támadhat, mintha egy birodalomnak lennünk egy nagyon fontos személye, és elhatározzuk, hogy felfedezzük a hatalmas vadont, annak érdekében hogy mi és a fajunk túlélhessen.

A Smalland minimális feladatsorral indul: készítsünk fegyvert és építsünk egy kis települést, ahonnan fokozatosan tovább merészkedhetünk a mélyebb és félelmetes gigantikus területekre, és feltárhatjuk annak megannyi titkát és elfeledett relikviáját. A Survive the Wilds egy generikus "homokozó szimulációs" túlélőjáték, ami a szokásos beállításai mellett lehetőséget kínál a világok létrehozására és fejlesztésére, mindezt akár kilenc további játékossal is. A bázisunk teljes mértékben, egy az egyben tovább vihető mások világába is. 

A Smalland: Survive The Wilds területén szétszórtan találhatók kis bagolyszerű szobrocskákat, amelyek hasznos információkat és tippeket adnak a túléléshez vagy bizonyos játékmechanikákhoz.  A felvonuló tippeket a kezdeti területen gyakran találjuk majd meg, de ahogy távolabb kerülünk a The Burrows-tól, ezek annál ritkábbak lesznek. A térkép hatalmas és sok felfedezni való áll a rendelkezésünkre, a karakterünkkel nem csak gyártani, de javítani is tudunk, miközben oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra is.


Amikor a Smalland: Survive The Wilds-ban felfedezünk, különböző bestiákba botlatunk bele. Undorító kígyókba, csúszómászókba, hangyákba és sok egyéb hasonló szerzetbe. Ezek ugye többnyire rovarok, talán egy-két gyík is képviselheti a további ellenfél típusokat, amit a játék egészen szépen hoz fel fokozatosan, régiónként. Minden ellenfélnek megvannak a saját erősségei és gyengeségei: egy gekkó könnyen legyőzhető, ha olyan fegyver van nálunk, amely vágási kárt tud okozni. Azonban egy bogarat már nehezebb megölni, mivel a gyengesége a szúrási sebzéstípus. Ennek következtében érdemes legalább egy fegyvert minden típusból magunknál tartani, és ezek mellett még az időjárási formákra is oda kell figyelnünk.


A Smalland meglepően rendkívül részletes időjárási rendszerrel rendelkezik. Legyen szó akár zivatarokról, akár csak egy kis esőről, nehezebb túlélni. Ahogy hidegebb lesz, ha nincs olyan felszerelésünk, amely jó hideg ellenállással rendelkezik. Nemcsak a viharokra kell figyelni, hanem bizonyos erőforrások is ritkábbá válnak az évszakok vagy szezonok változásával. A raktározás elengedhetetlen ebben a rendkívüli jó túlélőjátékban.

Az “Smalland: Survive the Wilds” kulcsfontosságú jellemzői:

  • Hatalmas fák: Mászkálhatunk skyscraper méretű fák között, vagy mély hasadékokban az utakon, és még sok más élményben részesülhetünk, miközben felfedezzük a Smalland hatalmas nyílt világának egyedi biomjait.
  • Erős páncélkészletek: Személyre szabhatjuk megjelenést, amik ellenállást nyújtanak az elemekkel szemben, és egyéb képességeket biztosítanak.
  • Vad lények idomítása és lovaglása: A gekkóktól a skorpiókig terjedő vad lényeket idomíthatunk és lovagolhatunk. A világ és lakói a miénk, hogy meghódítsuk.
  • Lomtalanítás, finomítás és erőforrások készítése: Építhetünk fel táborhelyeket a földön vagy a lombkoronában.
  • Nagy fa igénylése: a megtervezett és felépített bázisunkat bármely világba át hozhatjuk.
  • Ősi tudás feltárása: Megismerhetjük az elkóborolt NPC-k által szétszórt ősi tudást, miközben megtanulhatjuk, hogyan éljünk túl a veszélyes vadonban.
  • Egyedül vagy barátaiddal játszhatsz: Akár 9 baráttal is játszhatunk multiplayer módban, a Steam és az Epic Games Store közötti crossplay lehetőségével.

A Smalland: Survive The Wilds lehetővé teszi, hogy a játékot TPS-ben vagy első személyű nézetben játsszuk, így könnyebben láthatjuk a különböző erőforrásokat és rovarokat magunk körül, vagy csak arra koncentrálhatsz, ami előtted van FPS-módban. Az első személyű nézetben a világ sokkal nagyobbnak tűnik, ami nehezebbé teszi a navigációt, de ez nem csak a Smallandra jellemző. Én általában mindent TPS-be játszom, ha lehet, mivel sokkal áttekinthetőbbek a dolgok állása, persze ez nem azt jelenti, hogy FPS-módban sosem fogok játszani, hiszen annak a nézetnek is megvannak az előnyei, és hátrányai egyaránt. Külön plusz pont, hogy ezt a lehetőséget a fejlesztők elérhetővé tették a játékban. 

Technikai rész: a játék úgy gondolom, hogy teljesen rendben van. igen jól fut és tartja a kötelező 60 fpst 1080p felbontás alatt. A textúrák, a karakterek és az ellenség fajták kellő mértékig ki vannak dolgozva, az összlátványkép pedig elég szépnek mondható. Hangok terén is szépen viszgázik a Smalland,

Összességében a Smalland: Survive The Wilds a túlélő játékok legjobbjai közé tartozik, azon belül az alap koncepció picit hasonlít a Groundedhez, még sem olyan. Barátokkal az ilyen típusú játékok mindig jobbak és könnyebbek. Azonban könnyen eltölthetsz órákat egyedül játszva, miközben felfedezed a különböző tájakat. 

Review score
8.5A Smalland az egyik legjobb olyan túlélőjáték, amely gigantikus világba repíti el a játékosokat!
Újabb Régebbi