Skull and Bones - teszt


Skull and Bones. Mit mond sokaknak ez a cím röviden összefoglalva? A Skull and Bones egy olyan kalózos játék, amely az Assassin's Creed 4: Black Flagból vált ki, majd pedig önálló PVP alapú multiplayer akciójáték szeretett volna lenni. Később ezt az elképzelést tovább gondolta a Ubisoft és egy open-world, shooter-looter akció játékot készített az elképzelt projektből. Ja és igen, ez a videojáték még arról volt ismert és hírhedt, hogy baromi sokat késett. A Skull and Bones című játék hosszú és viharos fejlesztési folyamaton ment keresztül, de végre elkészült. Azt ígérték nekünk, hogy egy sötét és valósághű kalózkalandban veszünk majd részt benne. Azonban ez a koncepció többször is veszélybe került, mivel többször is átgondolták az alapötletet. Egyébként maga a bejelentés nagyon jó körökben zajlott le, ugyanis mindenki jól fogadta, és imádták a Skull and Bones elképzeléseket, mivel a Black Flagben mindenki szeretett kalóznak beállni Kenway oldalán, és az ott megtapasztalt zseniális kalózélet és a remek haditengerészeti komponensek pedig egy kiváló egy-játékos központú videojáték képét mutatták be. A Ubisoft készítői és sok rajongó jogosan gondolták azt, hogy mi lenne, ha egy "kollektív elmebajként" (Kenway-t idézve) működne az egész újnak ható multiplayeres, semi-MMO-s hajós elképzelés?!


Nos, a játék végre megjelent, és előtte volt egy sikeresnek mondható open béta teszt fázis, mely igazán jól jött többek között technikai tesztnek, akár stressztesztnek is. Nem csak előzetes játék kóstolóra volt jó. Ráadásul az open bétás haladásunk, és az ott megvásárolt és kiérdemelt exkluzív jutalmak örökre megmaradtak, ugyanis a progressz teljesen átvihető volt a teljes verzióba. Van még egy opció, aki nem bír magával, vagy a pénzével. Van egy free trial verzió, amelyben 8 órát lehet játszani a Skull and Bones-szal. Érdemes nekivágnotok, a haladás itt is automatikusan tovább hozható majd a teljes verziósba.


Maga a játékmechanika alappillérje sok játékosnak ismert lehet, hiszen a Skull and Bones, hasonlóan a The Division-höz, itt is karakterkészítéssel kezdődik. De nem csak ezzel az elemmel hasonlít rá. Maga a karakter készítés nem egy skyrimi vagy gta szerű karaktergenerátor magaslatú, hiszen játszi könnyedséggel és meglehetősen hamar el tudjuk készíteni az adott kalózunkat, mivel nincs túl sok testre szabható lehetőségünk. Ha ez megvan, a Skull and Bones világába csöppenünk bele, és elkezdhetjük a tanító jelleggel elkészült "sztori" kampányt, amiben a kezdő kapitányok szerencséjét és kötelezőszerű jussát tapasztalhatjuk meg. A Skull and Bones-tól senki se várjon minőségi sztorit, habár amíg tart a történet egész szépen le van minden karakter szinkronizálva és meglehetősen hosszú átvezetőkben sokat is pofáznak, ámbár nincs is ezzel baj. A tutorial jellegű kampány csak fogja a kezünket, és be tanít, hogyan viselkedjünk ebben a 17. századi kalózkorban, ami a második aranykort jelentette az igazi történelemben. A kampány csak azért van, hogy a hajónkkal eljussunk A-ból B-be, na meg, hogy fejlődjünk a hajófejlesztések terén. Ez a rendszer teljesen korrekt.


A Skull and Bones sajnos csak részben sikerült olyan kalózos akciójátéknak, mint amit a Ubisoft annak idején beígért nekünk. A kis korunkba látott kalózfantázia elemei nem minden esetben nyilvánulnak meg realisztikusan, hiszen maga a hajó csaták csak kizárólag a hajó-hajó elleni harcokra összpontosulnak. Erre arra szeretnék kilyukadni, hogy nincs benne fedélzeti kardos harc, mint mondjuk a Black Flagben. Ha több lootot szeretnénk haza vinni, csak a csáklyázás lehetősége adott, amit egy rövid animációs átvezetővel tudtak le a fejlesztők. Még mielőtt valaki azzal jönne, hogy technikailag a fedélzeti harc nem megoldható, leírjuk, hogy igen is teljesíthető lenne, főleg coop vagy pve terén. A PVP rész alatt, amíg 1v1 fedélzeti kardos harc folyik, addig az a két hajó kapna egy "Abstergo" hangulatú és kinézetű "effektet". Vagy átválthatna addig többek között szellemhajós nézetre, amit a külső játékosok addig nem tudnának belőni. Vagy pedig van egy olyan lehetőségünk, ill. elképzelésünk arra, hogy addig az 1v1 fedélzeti harc pillanatáig senki se látná az ostromló és ostromlott játékost. De egyébiránt ezt a fedélzeti harcot legalább a PVE alatt berakhatták volna a fejlesztők, mert ez hatalmas hangulati elem, főleg egy ilyen kalóz centrikus videojátékban. De még sok minden egyéb másban is hiányos a Skull and Bones.


A Skull and Bones több esetben olyan, mintha egy full árkád játék lenne. A bal-ctrl általi felhozható gyorsmenüből azonnali elfogyasztható elemek, a hajó HP javítókészletek, az élelmiszerek az állóképességi sáv, stamina javítására és a lehetőség, hogy ezüstért azonnal visszahozhatjuk az elsüllyesztett hajónkat ezeknél már semmi sem bonyolultabb a Skull and Bones-ban. A vitorlázás öröme sokkal hangulatosabb lenne, ha nem folyton-folyvást motorolajszerű foltokat látnánk a tenger vagy az óceán felszíni hullámaiban. Igen, annyira sötét a víz felszíne, hogy már borzalom. A Sea of Thievesben, de még a Black Flagben is sokkal szebbek voltak a tenger habjai. Arrrhh, legalább ezeket a kritikai játékelemeket felváltja az igen csak jól működő akció és lövöldözős rész. Szerencsénkre mondván a Skull and Bones legnagyobb erőssége a szórakoztató lövölde részek. A hajónkat, és annak hajótesték bármilyen ágyú tussal felszerelkezhetjük, felpattinthatunk a hajótest fegyveres részére egy lángszórós ágyút, vagy mortár ágyút is, de tényleg, a Skull and Bones ezen része meglehetősen részletes és kidolgozott lett.


Kinézetek terén a hajónkat az elképzeléseink szerint testre szabhatjuk, bármilyen opciót belőhetünk, a ponyvát meg olyan mintára vagy színre állíthatjuk amilyenre csak szeretnénk. Bele szólhatunk az árboc vitorla, a kormánylapát, és kormánykerék szerkesztésébe, sőt, még a legénység típusát és nemzetiségét is le cserélhetjük bármire. A páncélozási és fegyverkezési része teljesen rendben van, de ez szerintem várható volt egy ilyen stílusú játéktól. A hajók mellett természetesen a kapitányunk is teljesen testre szabható, és itt tényleg, olyan karaktert formálhatunk ki, amilyet csak szeretnénk itt is. Ha félszemű kapitány szeretnénk lenni, adott ennek a lehetősége is, még annak is, hogy különböző kisállatokat, vagy pet-eket szerezzünk be magunk mellé.


A Skull and Bones a hajó -és kapitány testreszabhatósága mellett még egy játékmechanikában jeleskedik. A fentebb már említett lövöldözős részre gondolok, mert a játék ezen része nagyon szórakoztató tud lenni. Jó érzés, amikor egy hajót, vagy egy kereskedelmi telepet szét ágyúzunk. Szabad vitorlázás esetén a part mentén tudunk majd fát vágni, vagy kókuszdiót szedni, illetve vasércet bányászni is. Ezekre majd külön eszközöket kell majd legyártanunk. És igen, elérkeztünk a Skull and Bones blueprint, az az tervrajz alapú craftjához. Minden tárgyat vagy felszerelést csak tervrajzokkal tudunk legyártani, és csak ezután fontos a zsákmány. Craft mellett természetesen lootolnunk is kell majd, valamint ezüstpénzt keresnünk a feladatok után. Ezeket ha összeadjuk le tudjuk majd gyártani az olyan felszereléseket is, amelyet megkövetel majd az új hajótestünk. A szárazföldi részek esetében csak szállítmányozási feladatokat, fő küldetéseket és bounty fejvadász tevékenységeket tudunk majd fel venni, illetve értelemszerűen földön történik majd a kincs keresés is, mivel az egyik alapját képezi a játéknak a kincses térkép gyűjtése is. Amit még nagyon hiányolok a játékból, hogy nincsennek benne közösségi és ügyességi minijátékok NPC vagy Player ellen. Nincs benne, sakkozási, vagy pókerezési, vagy ivászati párbaj sem. Utóbbinak különösképpen nagyon örülnénk. Emlékeztek az AC: Valhallában milyen jól megoldották az ivászatot, és az ívó-párbaj versenyt is?!


Technikai rész: grafikailag felemásan teljesít a játék, mert néhány helyen tud szép is lenni, de a legtöbb helyen pocsék. Egyebek közt, mielőtt bányászni mennénk ki a part mentére, annak a megközelítése is érdekes, mivel sziget szerű földdarabkák között kell nehézkesen navigálnunk (bár annak ellenére nagyon casual lett a hajó irányítása), valamint annak látvány is csapnivaló, mert olyan pixelesek a textúrái közép-távolról szemlélve, mintha egy PS2 játékkal játszanánk. És nem tudok szó nélkül elmenni a tenger és óceán csúnya látványától sem, ugyanis az esetek 90%-ban mindig sötét, piszkos vízen fogunk ladikolni. De összességében korrekt lett a látványvilág. 
Hangok esetében picivel jobb a helyzet kalóztársaim. A játékba van kalózdal, csak úgy mint a Black Flagben vagy Rogue játékokban, amit vitorlázás közben még mindig öröm hallgatni. Sikerült új dalokat is átcsempészni a hangmérnököknek, ami külön pirospont. A tutorial kampány külön dicséretet érdemel, mivel végig az egész sztori része le van szinkronizálva. A szinkronszínészekhez a francia óriás kiadó mindig is értett. Egy külön furcsa hangzási problémára mégis felhívnám a figyelmet. Amikor baj közeleg, a legénységünk meglehetősen kakasian reagál a dologra. Olyan mintha egy rádiós egységben hallanánk kakasokat kukorékolni, de ezt tényleg komolyan írom.


Összességében a Skull and Bones nagyon sok fejlesztési cikluson, vagy poklon ment át, így kicsit nehéz helyzetben vagyok az értékelés kapcsán, főleg annak képében, hogy a Black Flag/Rogue naval, haditengerészeti része sokkal profibbra és látványosabbra sikerült, amit a jelen tesztünk alanya egyáltalán nem tud képviselni. Félre értés ne essék, nagyon  jól elvoltam a játékidő alatt, hiszen a lövöldözős rész kifejezetten szórakoztatónak tartom és még a lootolást is bírtam. Amit ígértek a játék kapcsán, már megváltani a (kalóz) világot nem fogja, mert csak a felszínt kapargatta eddig. Őszintén remélem, hogy az endgame már egy sokkal jobb, és változatos tartalmakkal teli világot fog ígérni, tekintve, hogy minden szezonhoz fog járni egy battle pass is. A Ubisoft-tól fog majd eldőlni, hogy milyen kapacitással és gyorsasággal fogják hozni a frissítéseket, mert ha ez így maradna, hamar el fog süllyedni ez a hajó. Végezetül csak annyit mondok még: Ökölharcot és Ivó-párbajt a kalóznépnek!

Review score
7.4A Skull and Bones csak a shooter kategóriában szórakoztatató, de minden más elemében csak árnyéka önmagának és az eredeti elképzeléseknek.
Újabb Régebbi