Squad 44 - Előzetes

 

Nem példanélküli, hogy egy szerény fejlesztés a kuka felé zuhan a munkát végző csapat megszűnése miatt, ám a felettük atyáskodó cég lát elég potenciált a játékban ahhoz, hogy még időben elkapja az összegyűrt galacsint, szépen kihajtogassa, és újult erővel vigye tovább az elképzelést. Abszolút legjobb példa erre a Post Scriptum, mely az Offworld Industries "Squad" című játékához készült, mint mod. A Periscopes Games, akik ezt a modból saját címbe szökellt projektet vitték, hirtelen lenullázódott, ám a brand tulajdonos Offworld átvette az addig elkészült anyagokat, elvégre a játéknak egész szép rajongó tábora lett 2021 óta. Hogy közelebb legyen a brandhez, a programot átkeresztelték "Squad 44"-re, odaadták a Mercury Arts csapatának, hogy szabja helyre ami eddig elkészült, és kezdjen további tartalmat gyártani hozzá. A rajongók nagyon örültek ennek a hírnek, mi pedig megnéztük, hogy mi van a Squad 44 mögött, ami miatt ennyire féltve dédelgetik azt.

Az osztagom a családom

A Post Scriptum a Squad játék amolyan modja volt, majd önálló programmá nőtte ki magát. A lényege ugyanaz volt, mint a Squadsnak: Kőkemény taktikai FPS, melyben objektíva alapú hadviselés folyik, és ahol kommunikáció nélkül szó szerint lehetetlen érvényesülni. A Scriptum a második világháborút szerette volna a lehető legpontosabban átadni, beleértve a modellek egy az egyben átemelését, valódi fegyverek hangjainak felvételével, azok működésének pontos leprogramozásával. A Squad 44-ben sincs ez másképp, a fegyvereken túl konkrét helyszíneket modelleztek le a háborús tudósítások felvételei segítségével. Egy történelmileg hű játékról van hát szó, ám de ilyesmi már nem számít különlegesnek manapság. 

Ami viszont figyelemre méltó már az első ránézésre, az a Squad 44-be tuszkolt tartalom mennyiség. Egy indie fejlesztéstől, vagy modból felnőtt projekt esetében alig számítanánk egy-egy frakcióra, 3-4 pályával, minimális újdonságokra számítva. Elvégre nagyobb címek esetében is alig kaptunk többet. A Squad 44 viszont nem szégyenli kiszolgálni a rajongóit, közel 20 hatalmas pályán küzdhetünk meg több játékmódban, mely pályák mindegyike 2-6 négyzetkilóméteres területtel büszkélkedhet, a nyílt terepek mellett bejárható épületbelsőkkel. 50 különböző jármű, 70 autentikus fegyver, 5 játszható frakció, tehát tartalmi szempontból egy bőkezű játékról van szó.

A játékmenet tekintetében viszont érdemes visszafogni az elvárásokat némileg. A 80-100 fős szerverek hatalmas, pörgős és epikus ütközeteket ígérnek, ám ez nem is lehetne messzebb az igazságtól. A Squad 44 egy sokkal lassabb, taktikusabb és realisztikus értelembe véve immerzív játék, melyben a csapatmunka az egyetlen módja a győzelemnek. Egyedül lófrálni teljesen fölösleges, a semmiből előröppenő golyó általi azonnali halál garantált, és a csapattársaink is megrónak majd bennünket az önzésünkért. 

Nem nem, itt mindenki egy nagy csapat tagja, melyek kisebb osztagokra vannak leosztva. A sereget vezető parancsnok intézi a támadási vagy védelmi pontok meghatározását, intézi az ellátmányt, figyeli az ellenséges erők mozgását, és mindezt az osztag parancsnokoknak tolmácsolja, hogy azok aztán átadják a számukra releváns utasításokat a beosztottjaiknak. Minden osztagnak juthat szerep, legyen az frontális támadás, védekezés, páncéltörés, építkezés, nyersanyag logisztika. Hogy ez jól működjön, a parancsnokok közt globális kommunikáció folyik, az osztagokon belül pedig lokális voice chat útján cserélődik az infó, ami már önmagában eléggé immerzív. 

A háború nem szórakozás

Legnagyobb szerencsénkre a játékosok túlnyomó többsége véresen komolyan veszi ennek a játékmenetnek a tiszteletét és fenntarthatóságát, így a kommunikációra képtelen vagy rest embereket kíméletlenül eltávolítják, a mindenki számára kötelezően beszélendő közös nyelv az angol (habár szerverenként ez változhat), és az osztagok tagjai közt szigorúan meg van követelve az összjáték. Muszáj így csinálni, ugyanis a realitással nem szórakoztak a fejlesztők, valós alapokra épülő sérülésrendszer biztosítja, hogy se mi, se az ellenség ne tudjon arcoskodni egy jól irányzott lövés után. Az újraéledés nem tart sokáig, viszont a pályák annyira óriásiak, hogy a csatában elesetteknek időbe telik visszatérni a frontra, addig pedig ezer és egy dolog történhet. 

A pályán való előrenyomulás, védekezés és logisztika a rendelkezésre álló járművek megfelelő kihasználásával, illetve építkezéssel folyik. Építés alatt ne gondoljunk túl komplex dolgokra, barikádokat, lövész pozíciókat, tankcsapdákat és gyalogos akadályokat tudunk építeni, ám tekintve hogy egyetlen elbaltázott mozdulat is azonnali halállal jár, így minden jól lehelyezett elem képezheti a győzelem kulcsát.

Ami a gondunk a Squad 44-el, az igazából kettő dolog, ebből egyiket sem mondanánk a program hibájának. Az egyik, hogy a fejlesztés viszonylagos szerényésgének tekintetében technológiailag a játék finoman szólva is kopottas hatást kelt. Ez igaz a grafikára, hangokra, animációkra, pályatervezésre, kezelőfelületre. Szó sincs róla, hogy a Squad 44 ronda lenne. Viszont itt jön a második problémánk. Az a helyzet ugyanis, hogy a felvonultatott elemek, játékmenet, realitás, immerzív csapatjáték mind szép és jó, de már elég sok korábbi játéknál láttuk, és valljuk be, azok sokkal szebb és atmoszferikusabb alkotások voltak, gondoljunk csak a Hell Let Loose-ra vagy az Isonzóra. A Squad 44 önmagában egy klassz próbálkozás, de láttuk már, és az az élmény mélyebb nyomot hagyott bennünk. 

Ajánló

A Squad 44 a bejárt útjához képest jó állapotnak örvend, tartalmas és ambíciózus, a közösség habár nem túl nagy (átlag 600 játékos nyüstöli a játékot a steamcharts szerint), de lojális, és szigúran veszik a játék által nyújtott komoly felhangot és taktikus játékmenetet. Az eddig látottak viszont mind úgy hatnak, mintha ezt láttuk volna már, ráadásul szebb köntösben. A Squad 44 önmagában egy klassz taktikai FPS, épp csak nem hoz újat a témába, és kicsit kopottas megvalósítása nem vonzz elég érdeklődést, hogy gyarapíthassa a rajongótáborát. Early Access révén még nem lehet felette ítélkezni, a buktatók azonban kristály tisztán látszódnak. Kérdés, hogy mi történik az 1.0-ig.

Újabb Régebbi