Medieval Dynasty Teszt

Megpróbáltunk túlélni a középkori Európában...

Amikor még iskolás voltam, történelem órákon mindig elgondolkodtam rajta amikor a középkor volt a téma, hogy vajon én miként tudtam volna megállni a helyem. Jobbágyság, uralkodó, nemes... Ezek közül mind megfordult már a fejemben, hogy miként éltem volna, ha az előbb említett valamelyik rétegbe születek, de egyik sem lett volna túl rózsás. Jobbágyként szorgosan éltem volna, valószínűleg gazdászként a földeket művelve, vagy pásztorként, vadakat terelgetve, közben arra ügyelve, hogy a termést/állatokat ne egye meg egy vadállat, mivel adózni kellett már akkor is. Nemesként becsületes életet éltem volna, törekedve arra, hogy igazságosan járjak el, bármilyen ügybe is keveredtem volna bele, így biztosítván azt, hogy a népet szolgáljam és ne a saját javaimat tartsam előnyben. Uralkodóként is hasonló cipőben jártam volna, mivel nagy valószínűséggel a népem és birodalmam terjeszkedését tartottam volna szem előtt. 


A Medieval Dynasty névre keresztelt túlélő-RPG játékban egy egyszerű parasztként kell megállni  helyünket a középkori Európában. A játékos célja, hogy az életét saját kezébe vegye, ergo úgy éld az életed, ahogy az kedved szabja, eközben különféle küldetéseket kell csinálnunk, ugyanis befolyásra kell szert tennünk, mivel így tudjuk kivívni hírnevünket. Eközben pénzre is szükségünk lesz, és van pár opció, amivel elfoglalhatjuk magunkat: vadász, farmer, kertészet, fazekas, favágó, vegyész, halász, szabó, kocsmáros (egyelőre ennyi van a Coop update óta). A legújabb updateben (Coop) került be a karakter készítés is. Miután eldöntöttünk hogyan is nézzünk ki, két opció elé állít a játék: solo vagy coop kampányt szeretnénk-e indítani. A két kampány között van némi eltérés, mint pl. a coop részében jobban magadra vagy utalva, amíg a soloban több az útmutatás. Kezdetekben nem túl sok mindent fogunk tudni csinálni, de nem is annyira nehéz elkezdeni sem. A felfedezés igen csak profitáló eleinte, mivel vannak szétszórva elhagyatott, illetve banditák által lakott házak, amik kiváló gearelődés miatt is, illetve hamar megszedhetjük magunkat pénzzel is (barlangászás is kiváló opció). Küldetésekre visszatérvén: ahogy egyre több befolyásra teszünk szert, úgy kapjuk majd az évszak váltáskor az NPC-k által adott újabb küldetéseket, illetve a hirdető táblán található küldetéseket is (erre gondoltam a bevezetés elején).


Külön kiemelkedő a játékkal kapcsolatosan, hogy a fejlesztők elég sok játékból merítettek ihletet, ami két élű fegyver, de itt szerencsére jól sült el. Alapjaiba véve a játékról a Kingdom Come: Deliverance, a Skyrim és a Life is Feudal: Your Own jut eszembe, le is bontom, hogy melyik játékból milyen hasonlóságot véltem felfedezni. A Kingdomból leginkább a környezet és a setting jutott eszembe, mivel a karaktered háttér története nagyban hasonlít rá, illetve a faluk kinézete, meg az idő, amikor játszódik. A játék menete az, ami leginkább a Skyrimhoz hasonlít (tudom egy kicsit abszurd az állítás, hogy a Skyrim illik a játék ezen részére, de minél többet játszottam vele, annál jobban tudtam ezzel a gondolattal azonosulni), mivel nagyobb részt az egész metódusa a játéknak arra hasonlított nekem, de egész biztos vagyok benne, hogy van más játék is, ami jobban ide illik. Az utolsóként említett játék pedig a részletesség miatt ragadt meg leginkább: a földeket rendesen meg kell művelni (ugyan egy kattintás az egész, de elég részletes más játékhoz képest), mielőtt elültethetnénk a magvakat; a favágás is hasonló menetben zajlik, annyi eltéréssel, hogy itt nem a válladon kell elcipelned a rönköket, hanem az inventorydba kerül; stb. Az építkezés is egész ötletes, mivel több féle anyagból is felépíthetjük a házunkat, és kell is, mivel minél komplexebb anyagból van a ház fala, annál jobban szigetel télen. Ami még meglepett az építkezéssel kapcsolatosan, hogy minden általad megépített épület után adót kell fizetned.


Módunkban lesz felfogadni bizonyos NPC-ket is, mint munkásként is, mivel a négy fős coop kampányban is kevésnek bizonyulhat a létszám, pluszként az NPC-k nem csak maga az állomást működteti, elküldhetjük beszerző körútra is, ami ugyan nem annyira effektív, mint ha maga a játékos tenné meg az adott feladatot, de legalább opció, és egész hasznos is. A helységed menedzselése egy kicsit macerás volt eleinte, mivel átláthatatlan a menürendszer azon része, de hamar megtanulható, hogy mi merre hány méter. Az érdekesség az egészben, hogy házasságot is lehet kötni az NPC-kkel, ami már csak amiatt is megéri, hogy ha megkéred rá, akkor feltölti fullra a HP-dat, és ez az opció elég sokszor kelleni is fog. Ami még kisebb meglepetést is okozott, hogy gyereket is nemzeni (csak fiú születhet, legalábbis a solo kampányban), aminek a későbbiekben lesz szerepe. Ahogy telnek az évszakok, úgy öregedik a játékos karakterje, és ha eléri a 60. életévét, akkor megvan rá az esély, hogy meghal a karaktered véglegesen, és abban az esetben, ha nincs örökösöd, akkor vége teljesen a játéknak. Amennyiben ha van gyereked, akkor automatikusan átveszed az irányítást felette, és élheted tovább az életed. Ugyanakkor azt is megtehetjük, hogy amint az örökösöd 18 éves lesz, átveheted felette az irányítást, amivel az apa meghal és megy minden tovább, mint ha semmi sem történt volna.


Említésre méltó még a játék grafikája és a zenéje is, mind a kettő kellemes csalódást okozott. Nagyon szépen néz ki a játék, ugyanakkor az egyetlen aprócska bajom amit fel tudnék hozni az esztétikával kapcsolatosan, hogy a karakterek csak tátognak párbeszédkor, mint egy hasbeszélő bábú, de ettől függetlenül nem zavart annyira pár óra után. A zenék nekem különösen tetszettek, mivel a játék fejlesztői lengyel származásúak, és erőteljes Witcher vibeom volt tőle és emiatt hatalmas pacsit érdemelnek.

Röviden és tömören a játék remek, ár/érték arányban simán visszahozza azt, amit szánunk rá, nem hittem volna, hogy ennyire be fog szippantani a játék, én is ismerőseimtől hallottam, hogy egész jó és hangulatos játék, de közel sem hittem volna, hogy ennyi mindent lehet csinálni a játékban, nem hogy még órákra képes legyen lefoglalni.

Review score
9Jól összerakott survival RPG játék, ami megéri minden pénzét a jelenlegi állapotában, remélhetőleg még nem végeztek a játék fejlesztésével és adnak még ki contentet hozzá.
Újabb Régebbi