The Talos Principle 2 Teszt

Megnéztük mit tud a horvát fejlesztő csapat aduásza...

Az eddig Serious Samről hírhedt Croteam egy nem mindennapi játékkal rukkolt elő még 2014-ben, amivel sokak fejét elcsavarta illetve megmozgatta. A The Talos Principlere keresztelt játék egy puzzle játék alapjaiban véve, ám olyan kérdésekre próbál választ találni, amire az elmúlt évszázad filozófusai, illetve tudósai is mai napig keresik a megoldást, mint pl. öntudatra tudnak-e ébredni a mesterséges intelligenciák; mi történik majd az emberiséggel, miután rákényszerülnek, hogy elhagyják a Földet; van-e élet a Földön kívül... Ezekre a kérdésekre természetesen nem fog választ adni a játék, viszont a folytatásban már jobban rámegy a filozófiai vonalra, mind amellett egyre nehezedő és gondolkodtató feladatokat kell végre hajtanunk.


A második rész szorosan követi az első rész történéseit. Mentorunk, Elohimról kiderül, hogy egész eddig csak a mesterséges intelligenciák pátyolgatásáért volt felelős, és ahhoz, hogy ebből a véget nem érő álomból felkeljünk, ellent kell állnunk a parancsainak (ergó öntudatra akartak ébredni). Az első pár puzzle után a való világban találjuk magunkat pár évvel az előző rész után, ahol kiderül, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően a jég sapkák megolvadásával egy halálos vírus ütötte fel fejét, ami az emberiség pusztulásához vezetett. Egy akkor még névtelen tudós, Alexandra Drennan egy olyan programot fejleszt ki, amivel mesterséges életet képes teremteni emberi beavatkozás nélkül, hogy miután az emberiség kipusztul, érző, szabad gondolkodású robotok tudják tovább vinni az emberiség hírnevét.


A tudós egy fontos feladatot bízott robotjaira: elérni a Célt, ami 1000 robot megalkotását jelentette, ezzel az önállósodást bebiztosítva. A játékos az ezredik robotként fog "megszületni" az Új Jeruzsálemként hívott helyre, ezzel is a legnagyobb dilemma közepébe csöppenve, mivel elérték a kívánt darabszámot, nem tudják eldönteni, hogy a direktívát megszegjék-e, vagy sem, ergo tovább gyarapodjanak-e vagy sem. Felfedezéseink során szebbnél-szebb, változatos tájakon kell majd a fejtörőket megoldanunk, plussz az elgondolkodtató kérdések, amikkel majd bombáznak minket, pl. hogy egy várost lehet-e gépnek tekinteni, mivel ugyanúgy emberek működtetik, látják el, mint egy gépet a csavarok, vagy a különböző alkatrészek, mindegyiknek megvan a maga feladata, és az egyik a másik nélkül nem tud funkcionálni. A CPU, akit lehet tekinteni a polgármesternek, dönti el, hogy ki milyen feladatot hajtson végre; a mozgó alkatrészek a járművek, amik biztosítják, hogy előrébb jussunk, illetve elérjünk A-ból B-be, stb.


Szerencsére nem csak az elménk lesz lefoglalva, ugyanis mind emellett álom szép grafikával lett megáldva a folytatás az Unreal Engine 5-nek köszönhetően. Ugyan egy ilyen játéktól nem azt várja el az ember, hogy szépen nézzen ki, de nem is hátrány, ha valami igényes, és ez nem is annyira nagy szó a horvátoktól, mivel az elődje, és a Serious Sam játékok is igényesen néztek ki, így etéren csalódást nem okoztak. Jó zeníéből sincs hiány a játékban, bármilyen helyzetben, illetve környezetben voltam a játék során, mindig oda illő soundtracket hallottam, ami megint csak nem nagy meglepetés (azoknak természetesen, akik játszottak a TTP 1-el, illetve a Serious játékokkal). Játékmenetre való tekintettel viszont jó párszor történt meg velem, hogy a feladványok becsapósak, mivel arra gondolna az ember, hogy ezt sokkal bonyolultabb a kelleténél, viszont egy arany szabály van a The Talos Principle 2-ben: Ne gondold túl a dolgokat! Ugyanakkor mindig muszáj kísérletezni és előre gondolkodni, hogy ez vajon működhet-e így, pl: dobozra rárakni egy egyszínű vezetőt, és azt a levegőben tartva két "katapult" között megvilágítani a tovább jutáshoz vezető kapcsolót. Ehhez a játékhoz szükséges az, hogy legyen perspektivikus látásunk, de ez nem azt jelenti, hogy aki nem tud térben látni az meg lesz lőve, csak sokszor előnyös, ha képesek vagyunk elképzelni a megoldáshoz vezető utat.


A filozófiai kérdéseken és fejtörőkön kívül az emberiség utolsó napjait megörökítő szöveges és hang alapú bejegyzések összegyűjtésével is foglalkozhatunk, ugyanis onnan derülnek ki az igazán lényeges részletek: miként jöttek létre az első öntudatra ébredt robotok; milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül, miután az utolsó ember is eltűnt a Föld felszínéről; hogyan teltek az utolsó napjaik, stb. Rengeteg tartalommal lett ellátva a játék, ami viszont embere válogatja, hogy érdekli-e, mivel speciel engem jobban érdekelt a játék fejtörő része, ugyanúgy, mint ahogy az első rész is azzal vonzott be. Összegezvén a játék kiváló, minden pénzét megéri, és megüti ugyanazt a szintet, mint az előző rész!

Review score
9A második rész megmutatta, hogy nem veszítettek ihletükből a fejlesztők, sőt, még tetőzték is azt! Mindenkinek bátran ajánlom!
Újabb Régebbi