Modern Warfare 3 - Játékmódok ismertető



A Call of Duty, és úgy egyáltalán a multiplayer lövöldék világában mindig is beszédtéma volt, hogy milyen játékmódokban lehet egymást szitává lőni. A klasszikus mindenki-mindenki ellen Deathmatch, vagy ennek csapatorientált változata, a Team Deathmatch olyan módok, amikkel nem lehet mellélőni. De néha több kell az egyszerű golyószórásnál, erre valóak az objektíva alapú mérkőzések. Még az Unreal és Quake idejéből a Capture the Flag, Bombing Run és Instagib voltak a császárok, ám azóta sok év eltelt, és az igazat megvalva nem változott sokat a játékos társadalom alapvető igénye. Legyenek dinamikus, élvezetes játékmódok, amik annyira változatosak csupán, hogy könnyedén pattoghassunk közöttük, éppen az aktuális kedvünknek megfelelően. 

A Call of Duty nem találta fel a spanyolviaszt egyetlen játékmódjával sem, viszont a jól bevált receptet gondosan tartja és ápolgatja. A Modern Warfare 3-ban sincs ez másképp, a jól megszokott módokon apríthatjuk egymást kedvünkre. De mik is ezek a játékmódok?

Free for All

Gyakorlatilag a Deathmatch finomabb megnevezése, 12 játékos ugrik egymás torkának, felhasználva mindent, ami a birtokukban van, és az első játékos aki eléri a top maximális ölés számot, az nyer. Sok magyarázatot nem érdemel a játékmód, pörgős, vad, őrült akció.

Team Deathmatch

A Free for Allhoz hasonlóan az egyetlen célunk az, hogy lelőjük az ellenfeleket, csak ezúttal csapattársainkkal karöltve tesszük ezt meg. Mindenki által szerzett ölés hozzátesz a csapat pontszámához, amelyik csapat előbb éri el a célértéket, az nyer.



Control

A Control játékmódban két csapat feszül egymásnak, egy támadó és egy védő oldal. A támadóknak két pontot kell elfoglalniuk a térképen, a védőknek ezt meg kell akadályozniuk. A nehezítés abban jelenik meg, hogy összesen csak 30 újraéledési lehetősége van a csapatoknak, így nem lehet agyatlanul berohanva küzdeni. Szükség van taktikázásra, pálya ismeretre, hatékony összjátékra. Ha egy kör lement, a csapatok oldalt váltanak. Az első csapat aki eléri a 3 pontot, az nyer.

Cutthroat

Ez a kísérleti jelleggel megszületett játékmód három csapatot ereszt egymásnak, mindegyikben 3 fővel. A trükk az, hogy mindenkinek csak egyetlen egy élete van, és a győzelmet a pálya közepén lévő zászló elfoglalásával is bebiztosíthatjuk. Dinamikus, és olykor kaotikus ez a játékmód. 


Domination

Ebben a közkedvelt játékmódban két csapat harcol egy tágas pályán, és három különböző pontot kell elfoglalni. Nem kell őket egyszerre megtartani, de minden elfoglalt helyszín pontokat hoz a csapatnak. A Controllal ellentétben nincsen éledési limit, elég vad csaták szoktak lezajlani, remek játékmód például a fegyver challengek teljesítésére. 

Ground War

Ez a játékmód gyakorlatilag a Battlefield kopijának is nevezhető, egy tágas pályán kell területeket foglalgatnunk a csapatunkkal karöltve, igénybe véve földi és légi járműveket. Összesen 64 játékos 
ugorhat csatába, a két csapat kezdőhelyei közt terülő pálya pontjait foglalva tolhatjuk magunk előtt a frontvonalat, egyre intenzívebbé téve a harcot. 


Gun Game

Ha még nem próbáltad ki a különböző fegyvereket a játékban, akkor ez a te játékmódod. Gyakorlatilag egy Free for All, ahol minden játékos ugyanazokat a fegyvereket használja. Igen ám, de minden egyes sikeres öléssel leváltod az aktuális fegyveredet a következő listában szereplő mordályra, ami lehet egy hatékony gépfegyver, vagy egy szituációs, kevésbé könnyen használható cucc is. Az utolsó fegyver a kés, vagy belehajítod az utolsó áldozatodba, vagy ráugrasz és megszúrod, elnyerve így a győzelmet. 

Hardpoint

Hasonlatosan a Control és Domination játékmódokhoz, itt is egy pontot kell elfogalni a pályán, ám van egy furcsa új szokása ennek a pontnak: folyamatosan mozog. Ahogy az elfoglalandó terület keresztül úszik a pályán, úgy kell vele folyamatosan haladni, reagálva a folyamatosan változó körülményekre és helyszínekre. Jópofa játékmód, habár nem örvend akkora rajongói tábornak, mint a többi játékmód. 

Invasion

Ez a játékmód azoknak szól, akik semmi másra nem vágynak, csak hogy ölhessenek. Klasszikus Team Deathmatch a felállás, viszont szörnyen nagy tömeg csatázik viszonylag kis helyen. 20 játékos 20 játékos ellen, és mindkét csapatnál van még 10-10 AI irányította harcos. Letaglózóan kaotikus tűzharcok jellemzik az Invasiont, jó kis adrenalin bomba.

Kill Confirmed

Ez a kedvelt játékmód egy klasszikus Team Deathmatch sémájára épül, ám nem elég csak lelőni az ellenfelet. Az elesett játékosok ugyanis "elejtik" a dögcédulájukat, amit a többi életben lévő játékos fel tud venni. Ha az ellenfelét veszed fel, pontot gyűjtesz a csapatodnak. Ha az elesett csapattársad dögcéduláját veszed fel, akkor elveszed  a lehetőséget az ellenségtől, hogy pontot szerezzen. 


Search and Destroy

Ha már volt Battlefield kopi, akkor kell egy Counter-Strike kopi is. A támadó csapatnak egy bombát kell leraknia a pálya egy specifikus pontját, míg a védők ezt megpróbálják megakadályozni. Ha esetleg lekerül a bomba a helyére, még mindig van idő azt hatástalanítani. Viszont nincsen újraéledés, tehát egy dobása van mindkét csapatnak megnyernie a kört. 

War

Ez a játékmód nem annyira közkedvelt, pedig sok érdekes és izgalmas pillanatot tartogat. A kampányhoz hasonló, egészen specifikus feladatokat kell teljesítenie a csapatoknak, ami lehet egy terület elfoglalása és védelme, vagy akár egy tank kísérgetése. 6 fős csapatok vesznek részt a mókában, a győzelemhez teljesíteni kell az adott pálya által megszabott feladatot.


Ezek voltak a Modern Warfare 3 játékmódjai, mint láthatjátok eléggé sok van belőlük, de mindegyikkel találkozhattatok már a korábbi részekben. Érdemes mindet legalább egyszer kipróbálni, főleg mert egyes challengek, küldetések és szezonális feladatok könnyebben teljesíthetőek bizonyos játékmódokban. 
Újabb Régebbi