Jumplight Odyssey - Előzetes

Ritkán tudunk játszani menedzsment szimulátorjátékkal, tekintve azt, hogy az elmúlt 20 év alatt nem sok sikeres franchise élte túl ezt a stílusi aranykort. Bár a Paradox és a 2K stratégia menedzser játékok mindig is kiemelkedők és példaértékűek még a mai napig is. Amikor a League of Geeks az Armello után előrukkolt ezzel a videojátékkal, a képek és az előzetes trailerek után meglehetősen vártuk a Jumplight Odyssey-t, legközelebb többször is JO-ként fokok rá hivatkozni. Még ha nem is rajongunk a menedzsment stratégiai játékokért, lehetetlen letagadni, hogy a Jumplight Odyssey mennyire egyedi és lenyűgözően néz ki. A 70-es éveket idéző anime azonnal vonzóvá tette számunkra az érdeklődést, és még mielőtt átvehettük volna az SDF Catalina irányítását, szinte azonnal játszani akartunk. A League of Geeks egy magával ragadó egyedi játékot alkotott, és annak ellenére, hogy Early Accessben van, van néhány érdekes mechanika, ami mindenképp kiemelkedő, és persze vannak hiányosságok is. A hiányzó tutorial és a ritkán nyújtott segítség ellenére, ahogy belevetjük magunkat az űrlakók legénységének irányításába, kialakult egy jóféle érzés bennünk, a kolónia lakóit irányítanunk kell.

A JO lényegében egy részletes űrkolóniamenedzsment-szimuláció lesz, amely sok mindent ránk zúdíthat egyszerre is; csak fel kell készülnünk arra, hogy időt adjunk neki és türelmesnek kell lennünk, amikor a célok nem mindig lesznek egyértelműek.

A JO korai hozzáférésű kiadásában Euphora hercegnő kampányát játszhatjuk végig, miközben az SDF Catalina legénységét vezeti a Forever Star elérésére irányuló küldetésen. Át kell venni egy Jumplight csillaghajó vezetését, miközben az elpusztult szülőbolygójáról menekülünk, és e közbe vezeteni kell a népünket a Forever Starhoz. Fel térképezhetjük az útirányt, új és titokzatos csillagrendszerekbe ugorhatunk, toborozhatunk legénységi tagokat, és kialakíthatjuk a hajó belsejét, miközben elkerüljük az űrkalózok állandó támadásait, a félelmetes fekete lyukakat, valamint Voltan admirális és a háborúskodó Zutopanok könyörtelen üldözését a műfaji alapelemek és a klasszikus 70-es évekbeli sci-fi anime által inspirált roguelita kolónia-szimulátorban.

A Örök Csillaghoz vezető utazásunk során nem csak az ellenség elől kell elmenekülnünk. Egy egész legénység irányítása, készletek gyűjtése, érintetlen bolygók felfedezése és a hajónk fejlesztése csak néhány dolog, amit meg kell tenni, és a játékmenet általános funkciója elég kielégítő ahhoz, hogy mindig legyen valami történés, bár egy részletes tutorial kötelező lenne a JO-ba, mégis frusztráló lehet, amikor nem kapunk egyértelmű utasításokat arra, hogyan működnek egyes dolgok.

A korai nehézségek ellenére van valami klassz abban, ahogy a Jumplight Odyssey alapelvei működnek. Nem csak a hajót irányítjuk egyszerre, hanem megpróbáljuk kielégíteni a legénységünk igényeit, és gondoskodhatunk a jólétükről is. A menekülés bár stresszes lehet, és bizonyos egyének összeomolhatnak az idegességtől, vagy megbetegedhetnek mind e közben. A legénység felügyelete elég egyszerű, mivel fedélzetről fedélzetre ugrálhatunk. Megfigyelhetjük a mély társadalmi interakciókat, ahogy a legénység furcsa tagjai napi szinten érintkeznek barátaikkal, szerelmeikkel és riválisaikkal. Tanúi lehetünk a jelentőségteljes, felbukkanó pillanatoknak, ahogy a kapcsolatok fejlődnek, tragédiák történnek, és veszélyek várnak egy történetekkel teli csillaghajóban.

Irányíthatjuk a dolgokat több fedélzeten, amelyeket felszerelhetünk különböző közművekkel, luxuscikkekkel, védelemmel és nyersanyagtermelő láncokkal. Hozhatunk létre folyosókat az optimális erőforrásláncok kialakítás érdekében, és építhetünk forró fürdőkádakat, hogy a stresszt oldjuk és bajtársiasságot teremthessünk a legénység tagjai között. Építhetünk "zöldszobákat" a fedélzeten a szükséges készletek megtermeléséhez, és reagálhatunk a fenyegetésekre, amikor elektromos viharok csapnak le, vagy épp tüzek tombolnak.

Ha valami gond van, rákattinthatunk egy személyre, hogy megnézze, mire van szükség, és több lehetőség is rendelkezésre áll, hogy megpróbáljunk segíteni rajta. Néhányan kimerülhetnek vagy megbetegedhetnek, így az orvosi részleg használata a segítségükre lesz a legfontosabb. Különböző riasztási szintek között is válthatunk, amelyek mindegyike befolyásolja a legénység teljesítményét, és segít nekik másképp cselekedni attól függően, hogy Voltan milyen közel van a hajónkhoz.

A legénység négy kategóriába sorolható: mérnöki, tudományos, harci és support, természetesen mindegyiknek sajátos és egyedi szerepe van a hajón. A JO sosem magyarázza meg magát a legjobban, és csak a roguelite különböző hullámain lehet megérteni a játékmenet árnyalatait. 

A Jumplight Odyssey egyszerre sok mindent ránk zúdíthat, de minél többet játszunk, annál jobb lesz a játék. Remélhetőleg a rendelkezésre álló segítség, ami az irányt és a felugró tippeket illeti, az Early Access fázisban hozzáadódik később. A játék látványvilága zseniálisan lenyűgöző.

Összegzés és Ajánló

A Jumplight Odyssey korai hozzáférése bepillantást enged ebbe az ambiciózus kolónia-szimulátorba, amely elindítja Euphora hercegnő epikus menekülését a galaxison keresztül. Kezelhetjük az erőforrásokat, meghatározhatjuk a vezetői stílusunkat, és kapitányként hozhatunk nehéz és kritikus döntéseket annak érdekében, hogy életben tartsuk a reményt az SDF Catalina fedélzetén. A játékosok testre szabhatják és fejleszthetik a Catalina különböző fedélzeteit, kísérletezhetnek a különböző elrendezésekkel egy, a műfajban teljesen új, a Hihetetlen keresztmetszetek könyvsorozat által inspirált navigációs módban.

Az Early Access azt is lehetővé teszi a játékosok számára, hogy létrehozzák saját Odüsszeiájukat, így a rettenthetetlen kapitányok újra és újra végig játszhatják a játékot, meghatározva az olyan alapvető szempontokat, mint a játékstílus, a kezdő erőforrások, a hajó állapota, a legénység és a játék hossza. A játékosok még a játékstílusukat is meghatározhatják, beleértve a Chill módot, a Jumplight Odyssey meghitt játékélményét, ahol az átkozottul veszélyes Zutopan Armada soha nem üldöz minket, vagy a Hectic módot, ahol az üldözésük könyörtelen lehet.

A Jumplight Odyssey korai hozzáférésű változata egy egész sor izgalmas tematikus funkció- és tartalomfrissítést kap, amelyek új történeteket, építhető elemeket, biomokat és még sok mást kínálnak. 

"Szívünket és lelkünket fektettük a Jumplight Odyssey-be, egy álomjátékba, amelyben megpróbáljuk megragadni a 70-es évek szeretett sci-fi anime sorozatainak lényegét, amelyeken felnőttünk. A Jumplight Odyssey-vel kapcsolatos elképzelésünk egy kolónia szimulátor, amely egy szombat reggeli rajzfilm nagy kalandjának kontextusában játszódik. Az Early Accessbe való bevezetés a közös kalandunk kezdetét jelzi - a játékról alkotott elképzelésünk a hihetetlen játékosaink segítségével kel életre" - mondta Trent Kusters, a League of Geeks társalapítója és stúdió igazgatója. "Most van itt a legjobb alkalom, hogy elutazzatok a Forever Starra és segítsetek velünk együtt alakítani ennek a játéknak a jövőjét!!!".

Utazzunk el a Forever Starra, ugorjunk át új csillag-rendszerekre, amelyek tele vannak különböző biomokkal, egyedi kihívásokkal és begyűjthető nyersanyagokkal. Bízzuk meg a legénység tagjait távoli küldetésekkel, hogy felmérjék a nyersanyagokat, küldjünk ki nyersanyag-kitermelési vagy mentési küldetéseket, hogy feltöltsük a készletet. Fel kell készülnünk az idegenekkel való találkozásokra is, a fondorlatos űrkalózok elleni csatákra, és a hajó útját az Örök csillag felé tartó Zutopanok elleni leszámolásra.

 

 Minden egyes interakció és döntés szerepet játszik a legénység végső sikerében, de a kudarc nem a vég. A többszöri nekifutásra tervezett Jumplight Odyssey arra ösztönzi a kapitányokat, hogy tanuljanak a korábbi hibákból. Állítsuk át a hajó elrendezését, készüljünk fel a drámai pillanatokra, és utazzunk az Örök csillag felé. Tegyünk meg mindent, hogy életben tartsuk a Reményt a legénységgel együtt. Mentsük meg a civileket a különböző galaxisokon át, és tegyünk ígéreteket, hogy összegyűjtsük a hajó lakosságát. De közben legyünk óvatosak, mert minden megszegett Ígéret azzal a veszéllyel jár, hogy a Remény elillan, melynek következménye az lesz, hogy egy lázadó és szétszakadt legénységet hoz létre. EZ a Jumplight Odyssey!

Ha tetszett a bemutatónk, a játékot early access keretek között tudjátok megvásárolni a Steamen.

Újabb Régebbi