En Garde! - teszt

Az En Garde! című, bohókás akciójátékban a játékosok látványos, gyors tempójú harcokban, szeleburdi katonákkal és aljas nemesekkel csatáznak. Használhatjuk a környezetet, az eszünket és a pengénket, hogy megleckézteshessük őket!

Az En Garde! egy akció-kalandjáték, amelyben a játékosok Adalia de Volador, egy legendás kardforgató hősnő szkinjébe bújhatnak bele a 17. századi spanyolországi fantáziavilágában. A játékosok bájjal és humorral teli, merész kalandokba merülhetnek el, szembe szállhatunk a kegyetlen gróf-herceg árulásával, és pimaszul ellen állhatnak a zsarnoksággal! A gyönyörűen megfestett helyszínekkel, színpadias karakterekkel és elképesztő mennyiségű tréfával és poénnal rendelkező En Garde! az első olyan eredeti játék-IP-k közé tartozik, amelyek újrateremtik egy lemorzsolódott korszak klasszikus kardozó komédiáját és kalandját.

A játékban a harc kihívásokkal teli és folyamatosan változó, arra készteti a játékosokat, hogy trükkökkel, akrobatikával és a környezet számos tárgyával győzzék le a rengeteg gazembert, őrt és az idegesítő nemeseket. A játék izgalmas történetepizódok sorát kínálja, vagy az Aréna módban kísérletezhetünk a bolondos módosítókkal, változatos ellenségek hullámaival harcolva. A játékosok feltölthetik az ún. Panache-mérőjüket és különleges képességeket oldhatnak fel azzal, hogy stílusosan harcolnak, támadásokat, hárításokat és riposztokat váltanak az ellenfeleikkel. A játék arra is ösztönzi a játékosokat, hogy alkalmazkodjanak és improvizáljanak, ismerjék meg ellenségeik gyengeségeit, és használják ki a környezetet az ellenség meglepésével, elkábításával vagy kikerülésével.

A Fireplace Games által fejlesztett En Garde! egy olyan cím, amely visszarepít minket egy tengerentúli helyszínekkel, barokk stílusú művészetekkel és természetesen egy kardforgatókkal teli korba. Egyikük különösen kiemelkedik páratlan képességeivel; Adalia de Volador, az elnyomottak bajnoka a humorral, kalandokkal és kardforgatással teli En Garde! játék főszereplője.

Az En Garde! fő erénye, ha a humortól eltekintünk: a harc és az akció a legfőbb értéke. Története a kalandfilmek klasszikusait idézheti fel, ahol a rosszfiúk szembe szállnak a csodálatos hősökkel, miközben a megfoghatatlan Fortnite-os látványvilággal és a komikus megkönnyebbülések egyformán parádéznak a képernyőnkön. Nem meglepő módon, lendületes hősnőnk olyan színpompás hátteret jár be, mint ahogy kinéz, miközben spanyol gitárok dallamai szolgáltatják a tökéletes zenei kíséretet ehhez a nemesi célunkhoz.

Az En Garde! szinte teljes egészében az éles harcra összpontosítja a játékost. Értem ez alatt, nagyon fontos a harci tudásunk, a csaták alatt vágni, szúrni, kitérni, ugrani és parry-zni tudunk. Már a játék elején kellő kihívást adhat a játék, hiszen a reflexeinkre itt már figyelni és kontrollálni kell, ámbár a játék természetesen nem kelti a soulslike emberfeletti nehézség hatását, bár néhányszor a falat néztem, mennyire kemények tudnak lenni ezek a spanyol katonák - főleg csoportokban. Városokat kell majd bejárnunk, utcai sikátoros üldözése jeleneten át egészen a tömlöcökből menekülnünk és falvakba beépülnünk kell majd. E közben sötét összeesküvési terveket fedezünk fel, mindezek az esetek csak előjátékként szolgálnak ahhoz, ami igazán számít az En Garde! játékban: az acélkardunk kihúzására. Amikor éppen nem csavargókkal, őrökkel és más katonákkal harcolunk, akkor egyfajta nagyon könnyű "platformozásban" ugrálhatunk Prince of Persia módjára, ami a különböző epizódok változatosságát szolgálja, és összeköti az arénákat, ahol kardozni tudunk.

Az arénák alapvető szerepet játszanak a harcokban. Akik ismerik az Arkham-saga vagy a Shadows of Mordor harcrendszerét, azok eléggé otthonosan fognak mozogni Volador Adaliaval. A lökés (alapértelmezett F-bind), a kitérés, a hárítás és a megfelelő ellentámadással - a mechanika stabil alapjai, amelyek bár ehhez képest kissé leegyszerűsítve, de tökéletesen működnek az agilis, zsúfolt párbajoknál. Ha nem figyelünk harci reflexeinkre egy progresszív nehézségi görbe tanúi lehetünk, amely nagyon kemény párbajozókkal teli összecsapásokban fog megtetőzni, főleg akkor ha nem alkalmazkodunk a környezethez. Ezért legyetek résen, és használjátok ki ügyesen Adalia kitérési és hárítási tudását. 

 

Az En Garde! azonban nem csak intenzív harcai miatt ajánlott, különösen a legmagasabb nehézségen: a színes kalandok és a humor keveréke tökéletes ellenpontja annak a komolyságnak, amely az akciójátékok túlnyomó többségét jellemzi. Bár nem túl hosszú, és a harcrendszerei sem túlságosan összetettek - különösen a műfaj etalonjaihoz képest, de ez önmagában nem jelent problémát. Az En Garde! egy könnyed akció-kaland, és akik ezt szeretik, nyugodtan belevághatnak Adelia történetébe.

Review score
8.0Az En Garde-ban aranyos, bohókás és vicces kalandban vehetünk részt, ezért bátran ajánljuk szinte mindenkinek, korosztálytól függetlenül! Egy üde színfolt az utóbbi évek játékmegjelenései között.
Újabb Régebbi