Synced - előzetes

Nem voltam teljesen biztos benne, hogy mit várhatok a Syncedtől, de ahogy azt megláttam tavaly karácsony környékén, - mikor Division lázban és kiégésben voltam -, hogy a Synced open béta státuszban volt Steamen. Azonnal letöltöttem, és végül nem bántam meg, még Pre-Season ingyenes Battle pass is volt a programban, aminek szintén örülhettünk. Több 10 órát eltöltöttem a poszt-apokaliptikus világban, és végül kellemesen meglepődtem. Nem azért, mert meglepetés, hogy a játék jó, sokkal inkább azért, mert megpróbál valami egyedit tenni a tengernyi megannyi hasonló műfajú játék között.

A Syncedben egy poszt-apokaliptikus világot fedezhetünk fel, ahol a Nanos nevű technológia elszabadult és feldúlta a bolygónkat. A Runners nevű hősök egyikeként játszhatunk - hősök, akik összeállnak, hogy harcoljanak a kietlen csatatereken, és megpróbálják visszaszerezni ezeket a Nanosokat, hogy újrahasznosítsák őket az emberiség újjáépítéséhez. Eddig tök egyszerű. A Synced azonban tartogat néhány trükköt a tarsolyában, többek között egy különleges Nano-fajtát, amellyel a legyőzésük után "szinkronizálódhatunk", és robotszerű, hatalmas erejű Pikmin-ek módjára teljesíthetik a parancsunkat.

Míg minden egyes karakter már rendelkezik saját tulajdonságokkal és képességekkel - mint például Glory, a mesterlövész, aki füstbombát dobhat, hogy ideiglenesen megvakítsa az ellenséget, vagy Dr. Stone, aki meg tudja gyógyítani a szövetségeseit -, minden társnak saját képességei is vannak, így lényegében egy alosztályunk lehet attól függően, hogyan szeretünk játszani, milyen játék stílust képviselnénk. Ha például egy lopakodásra alkalmasabb karakterként játszunk, mint Layla, akkor a Crusher-t választhatjuk a kedvenc Nano-társunknak, mivel ő rengeteg sebzést képes elnyelni, és tankként viselkedik, miközben mi körbe-körbe rohangálhatunk, és kívülről szedhetjük le a rosszfiúkat.

Minden karakter eléggé különbözőnek tűnik, de ami fontos, akkor sem vagyunk hátrányban, ha két másik, hasonló karakterrel rendelkező játékossal szeretnénk összeállni, köszönhetően a Társaknak, akik kipótolják az esetleges hiányosságokat. A képességeik hasznosak lehetnek a szorult helyzetben, és egyszer sem éreztük úgy, hogy a tűzharcokban alul teljesítve lődőznünk - bár ez részben annak is köszönhető, hogy az előzetes buildben már rengeteg felszerelés volt feloldva. A játékmenet gördülékenynek és kiegyensúlyozottnak tűnik, ámbár a jövő-apokalipszis beállítása már most is kopottasnak tűnhet, de a pályákon belüli környezet felépítése és hangulat tekintetében mindenképpen a jobbfajták közé tartozik a Synced.

Egy másik ügyes eleme a játéknak, amikor különböző Nanosokat vehetünk fel valutaként, amelyeket a pályákon szétszórt Exchange-gépekre költhetünk, amik Runner "modokat" - egyedi változásokat és képességeket kínáló speciális készségeket - osztogatnak, és itt jön a játék roguelike eleme a képbe. Mivel ezek véletlenszerűek, nem tudhatjuk, hogy mit fogunk kapni - és olyan dolgokat is tartalmazhatnak, mint az ellenségek között felfogó golyók, vagy a közelharci támadások által megölt ellenségek elkábítása. Ahogy haladunk előre, néha lehetőségünk nyílik arra, hogy ezekből a gépekből frissítéseket vásároljunk ezekhez a képességekhez, amelyek így még hatásosabbá teszik őket. Ezek a képességek azonban csak az adott küldetés időtartamára érvényesek. 

A trükk az, hogy a használatukkal több kreditet szerezhetünk, amivel állandó képességfejlesztéseket vásárolhatunk, és így egy ügyes módot kapunk arra, hogy a küldetések között fejlődhessünk a karakterünkkel. Ez egy nagyszerű rendszer - ösztönöz az ismételt játéktempóra, és minden meccs viszonylag frissnek tűnik, még akkor is, ha a szerkezet meglehetősen hasonló marad; menjünk egy új területre, öljünk meg néhány ellenséges hullámot, amíg a következő térbe nem vezetnek, és ismételjük meg ezt néhányszor, mielőtt végül a végén egy boss főnöki lényt, a Tyrantot szórjuk meg ólommal, majd a bázisra visszatérve felerősíthetjük magunkat, mivel a következő Boss menet kicsit nehezebb küldetésbe megy át.

A játékkal eltöltött időm alatt némileg az Outridersre és a The Divisinonre emlékeztettek a Synced, különösen a játékmenet körforgása és a barátokkal való csapatépítés, hogy gyorsabban átkerülhessünk a szinteken, a modok és a fejlesztések pedig szórakoztató pörgést biztosítanak az egész játékmenethez. Bár az ellenségek nagyrészt hasonlónak tűntek, mivel néhányuknak különleges gyenge pontjai és támadásai voltak, amelyek arra kényszerítették a csoportot, hogy menet közben taktikát váltson. A játék hosszú távú szavatosságát, illetve jövőjét valószínűleg a történet fogja szolgálni, úgy tűnik, és úgy érzem, hogy itt elég nagy erőfeszítéseket tesznek ennek támogatására a szezonok bevezetésével, amik különböző battle passokat is eredményezhetnek. 

A világ lore-ja, a személyes naplók, a világépítés és az egyes karakterek háttértörténete jelentős részének tűnik a Snyced világának, ámbár az általunk játszott buildben nem sok mindent lehetett látni, de a fejlesztő NExT Studiosnak hosszú távú tervei vannak a rogulite looter lövöldözős játékkal kapcsolatban. Lesznek új küldetések, új fegyverek, képességek és funkciók - és amíg ezek elég jelentősnek hatnak ahhoz, hogy az emberek visszatérjenek játszani.

Érdekes módon egy online, ingyenesen játszható lövöldözős játékhoz képest - bár a Synced támogatni fogja a PvP-t és a PvE-t is, úgy tűnik, hogy a PvE lesz a fő hangsúly. Sajnos nem volt időnk kipróbálni a PvP játékmódokat, bár az használhatónak hangzik - de a történetre fordított erőfeszítésekkel, valamint a már tervezett új szezonális tartalmak puszta mennyiségével és a rengeteg fegyverrel és felszereléssel, amit ki lehet érdemelni, úgy hangzik, hogy a játéknak bőven lesz miből lekötnie a játékosok figyelmét, akik a hagyományosan kompetitív téren kívüli ingyenes játékra vágynak, és inkább a kooperatív részt akarják maguknak. Szerintem egy nagyon erős szavatosságú játék lesz a Synced.

A Synced szeptember 7-én érkezik Xbox Series X|S-re, PlayStation 5-re és PC-re.

Újabb Régebbi