ANVIL Teszt


Megnéztük mit tud az ANVIL...

A top-down shooter műfaj a '80-as évek óta hódítja meg ezrek szíveit a videójátékok imádói között. Galaga, Commando, 1943: Battle of Midway, Alien Breed, Hotline Miami, és még sorolhatnám életem végéig. A 2000-es évek közepén felbukkant egy játék, a Geometry Wars, ami újdonságként az Xbox 360 játékosait meglepte, ugyanis az irányítása nem csak az egyik analóg kart igényelte, hanem a másikkal párhuzamban kellett eldöntenünk, hogy amerre tolod a kart, arra lősz. Így született meg a Twin Stick Shooter alműfaj. Mai tesztalanyunk is az előbb említett műfajban próbált meg nem elmerülni, ami később kiderül, hogy sikerült-e az árral úsznia vagy sem.


A játék a távoli jövőben játszódik. Bolygónk, amit eddig úgy hittünk, hogy évezredeken keresztül kitart, mára már csak egy távoli emlék. Az emberiség utolsó mentsvárként a végtelen világűrben keresi új otthonát, ami nem tűnik egy egyszerű feladatnak. Felfedezésük során számukra értelmetlennek tűnő, egy nyoma veszett civilizáció által hátra hagyott tárgyra bukkannak. Ezeket a fekete dobozok a Vault nevet kapják, mivel eddig ismeretlen technológiát és információ tömkelegét rejti magában. Mint minden klisés történetben, ezzel egy időben egy idegen életforma bukkan fel, amiknek céljuk, hogy leigázzák az univerzumot és minden életformát kiírtsanak. Az emberiségnek sikerült megfejteniük a Vaultokban talált tudást, és azok között a replikáció koncepciója is köztük volt, így képesek voltak felvenni a kesztyűt a mutáns faj ellen. A másik nagy áttörés az Amber technológia elsajátítása volt, ami a más lények fölötti irányítás, vagyis a gondolatukkal át venni az irányítást mások felett. Egyre fejlettebb úgy mond "újrahasznosítható" robotokat kezdtek el gyártani, ún. Breakereket, amiknek az irányítását nem mesterséges intelligenciára bízták, hanem az Amber által irányított emberekre. Így kezdődött el a harc a túlélésért és az emberiség megőrzéséért.


Lényegében a játék nem áll másból, mint egy átlagos looter-shooter. Pályáról-pályára haladva kell túlélnünk, közben folyamatosan fejlesztenünk a cuccainkat, illetve a perkeket gyarapítani. A lobbyba belépve számos opciót kapunk, mint pl. Breaker választás, passzív perkek kiválasztása, training és új játék indítása. Mindegyik karakternek van egy menekülő, egy utility, egy ultimate és egy közel harci képessége. Jó pár karakter közül választhatunk, mindegyik egyedi képességekkel rendelkezik:
  • Jungler: főként géppuskákat használ, képességei
    • Crossfire: 3 rakétát lő ki egy bizonyos területre
    • Explosive Mine: 3 aknát dob ki maga elé
    • Bullet Slash: kardjával maga elé suhint
    • Speed Dash: echte dodge, magyarán kitérés az ütés/lövés elől
  • Guillotine: lényegében bruiser szerű, melee alapú
    • Axe Summon: baltákat idéz meg, amit maga körül ráejt az ellenre
    • Shield Charge: pajzsot rak maga elé és felöklel mindenkit, aki az útjában áll
    • Guard / Counterattack: defenzív pozícióba áll és ha a megfelelő pillanatban nyomod meg a gombját még egyszer, akkor ki tudja parryzni a támadást
    • Executioner: felugrik a levegőbe és hatalmas erővel csap bele a földbe
  •   Elsa: summon alapú Breaker
    • Beast Call: megidéz egy fagyba borított szörnyet, ami eltereli a figyelmet
    • Ice Wave: közelre fagyaszt, távol levő ellenségeket lassít
    • Teleport: teleportálás után egy klónt hagy maga után, ami HP-t tölt vissza, ha megtámadják
    • Ultrabeam: lézer
Ezeken kívül van még 13 játszható Breaker, ami közül nekem a játék kezdetekor 6 volt játszható (Jungler, Sandman, Guillotine, Rush, Elsa, Shuri). A többit a játékban szerezhető pénznemmel vehető meg. A játék nagy problémája viszont itt kezdődik, és sajnos ezzel a betegséggel nincs egyedül. Ahhoz, hogy ilyen pénznemet szerezzünk, sokat kell játszanunk a játékkal. Őrületes grind fesztivál van a játékban, ami annyit takar, hogy a fejlesztők azt követelik meg a játékostól, hogy több száz órát ölj bele a játékba ahhoz, hogy egyáltalán el tudj érni valamit, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a solo játékosok szó szerint meg vannak lőve, ha másik bolygón is szeretnének játszani. Ráadásként egy ilyesmi kaliberű játékba, ahol pont hogy nem a grindról kéne szóljon a fáma, szezonális jutalmakat is raktak. Ezek elérésére természetesen megint csak több száz órát kell beleinvesztálni a játékba, ami ennek a játéknak nem áll jól. Egy szóval a játék progression rendszere egy kalap fos.


A másik nagy probléma, hogy a játék marha nehéz még 3 fővel is, ami az első két bolygón a maximális létszám. Jó játék lenne ez, ha a nehézség arányosan scalelődne a játékosok számával, de sajnos a fejlesztők koncepciója máshogy látott nap világot. Szerintük az első bolygó az Easy difficulty, a második meg a Very Hard. Az elsőt le lehet solozni, de a második már esélytelen egyedül, így a solo playerek rákényszerülnek az első bolygó grindolására. Ráadásként mivel randomizálva van, hogy milyen abilityket tudsz erősíteni, vagyis egy orosz rulettet játszol és ez kihatással lesz a runodra.


 Egy meccs kezdetekor el tudjuk dönteni, hogy az adott Breakernek melyik képességét akarjuk erősíteni (3 opció közül kell választani). Ezután kezdődhet az aprítás, ami elég monotonná tud válni rövid időn belül, mivel sokszor ugyanazok a szörnyekkel fogjuk szembe találni magunkat. Menet közben passzív perkeket adó kockákat is fogunk találni, amit csak a meccs közben talált pénzből tudunk elkölteni (ezt a pénzt nem lehet átvinni egy másik runra). Egy bolygón két boss van általában, amit a játék valamilyen szinten cserél is, vagyis valamennyire megtörik a monotonitás, de ne számítsatok túl nagy változatosságra. 


Összegezve ez a játék elég hamar repetitívvé válik, ami egy ilyesmi kaliberű játéknál nagy probléma, és ez nagyobb részt a grindolásnak köszönhető. Még frusztrálóbb dolog az, hogy a játék 2021. Decembere óta kint van a Microsoft Store-on, és azóta nem túl sokat változott (béta tesztben is hasonló problémákkal küzdött a játék, csak kevesebb feature volt benne). Külön vicc az, hogy állítólagosan a játék már 2.0-s fázisba ért, ami azt jelentené, hogy az alap verziót übereli. Az alap 21 eurós árát talán megéri, de csak ha nincs jobb játék, amire költenéd a pénzed.


Review score
6.7Nagy csalódás számomra, hogy a játék MS Store-os megjelenése óta nem sokat változott a játék. Pár órán keresztül el lehet vele lenni, de utána napokig nem volt kedvem játszani vele.
Újabb Régebbi