Dead Island 2 - Teszt


Végre megérkezett a nehéz utat bejárt hírhedt zombi hentelde új része...

A videójátékok és a filmek világában rengetegen próbálták már vászonra vinni a lehetőségét annak, hogy egy ismeretlen vírus miatt az emberiség élő halottként mutálódva kutya-kutyát eszik viselkedéssel megegye az élőlényeket. Több kiemelkedő alkotást is tudnánk említeni, amire azonnal azt tudnánk mondani, hogy abban az időben az volt a menő. Az egészet George A. Romero "A Holtak Földje" alkotása miatt köszönhetjük, ez ihlette a legtöbb alkotást ebben a műfajban. Ugyanez a helyzet a játékoknál is: kapásból meg tudnám említeni a Resident Evil sorozatot, vagy a Left 4 Deadet vagy a Telltale féle Walking Dead sorozatot. A 2011-ben megjelent Dead Island egy akkoriban újszerűnek titulálható játékot tett le az asztalra, amit manapság már sokan biztosan elfeledtek, mivel van már tőle korszerűbb alkotás is, ami viszont jobban öregedett, mint az említett. Speciel én csak foszlányokra emlékszem a játékból, pl. Cinnamoi idegesítő beszéd stílusa, a bárgyú futás animáció meg a bullet sponge ellenségek. A játék folytatása elég göröngyös úton ment végig: kézről-kézre adogatták a stúdiók a játékot (gondolom nem volt jó ötlet rá, hogy mi legyen az új történet), mire a Dambusters Studio kezébe került, ők a felelősek a Homefront: The Revolutionért, ami egy átlagos shooterként maradt meg az emlékeimben.


Biztosan emlékeztek még rá, hogy a játékról rengeteg hír terjedt, többek között, hogy "development hell"-ben van a játék, magyarán problémák adódtak a fejlesztés során. Ezért is váltott 2x is fejlesztő csapatot, mire az említett Homefront folytatás készítőinél maradt végül a játék. Ezt a gürcölést meg is lehet mondani a játékról, mivel a játéknak van jó pár kiemelkedő eleme, de valahogy érezhető a játékon, hogy nem fog maradandó élményt nyújtani, legalábbis számomra (akárcsak az elődje). Első benyomásaim a játékkal kapcsolatban elég lehangolóak voltak, mivel a fegyver feedback elég furcsa, mondván úgy suhint meg pl. egy vas csövet a karakter, mintha lassított felvételbe ütne, nem lehet azt érezni, hogy ereje is van az ütésnek és nem csak egy darab műanyagot lengetsz magad előtt. Az érdekesség csak ott kezdődött, amikor megérkeztem az első safe houseba és a non-cinematic párbeszédeknél (pl. side questeknél) az arc animációkat a Dambustersnek se sikerült elsajátítaniuk, ellenben a cutscenekbe kiváló az arc mimika, mondhatni hasonlít az elődjére. A következő sebet a lootolás ejtette, mivel annyira durván ki van húzva a content a játékban azzal, hogy mindenhol szét vannak szórva a lootok, magyarán ezzel nyújtják ki a játék időt, hogy minden zugba benézz, és ez sokaknak biztosan ínhüvely gyulladást fog okozni, mivel úgy kell spammelni az F gombot, hogy mindent felvegyél, arról nem beszélve, hogy hamar megtud telni a porzsák. Ezt ugyan könnyen lehetne orvosolni egy olyan feature segítségével, ami autolootolna minden materiált, ami meg a coop részét érinti, mindent, amit az egyik játékos felszed automatán megadná a másik játékosnak is (csak az alapanyagokat). A craft/mod rendszer itt is lényeges, mondjuk nem mondanám ezt se kiemelkedőnek, mivel minden hasonló kaliberű játéknak a lét eleme a fegyver craftolás, illetve moddolás. A szokásos áramos, tüzes, plussz pengéjű fegyver modok vannak a játékban, mondhatni az íze ugyanaz, csak más rajta a máz. A skill rendszer se valami nagy durranás, jó formán mindenkinek ugyanazok a skillek érhetőek el, de az egyedi skillek is csak némileg dobják fel a karaktereket.


A játéknak jó pár kiemelkedő része van: a látvány és a harc rendszer. Grafikailag a játék gyönyörűen néz ki és még remekül is fut egy közel 7 éves configon. A játékot az Unreal Engine 4 hajtja, és kellemes meglepetés ért, amikor megláttam, hogy AMD FSR nélkül is marha jól fut a játék medium-high beállítások mellett. Ugyan néhol leesett az FPSem (pl. masszív füst effekteknél), de nem volt még úgy se vészes. Amitől viszont igen csak kitűnik a többi zombi henteldés játéktól a DI2, az a csonkolás. Hasonló szintű csonkolást manapság csak a Warhammer 40k: Darktideban láttam, de ennyire részletesen még szinte sehol. Fegyvertől függően tudjuk a zombikat csonkítani, ami lehet: csontkovácsolás, szem műtét, amputálás, roston sütés, súly csökkentés, stb. A szitu a következő: van nálad egy kalapács, ami a Maim effektet okozza (magyarul csonkolás), és ha megfelelő helyen ütöd meg a zombit, akkor ki tudod ütni a szemét a helyéről, illetve az állkapcsát is kiverheted, vagy a kezeit el tudod törni. Mindegyik fegyvertípusnak megvan a maga erőssége (pl. a kis késekkel erősebbek a backstabek), így könnyen ki lehet találni, hogy milyen játékstílust akarunk játszani. Remekül működik a lopakodás is a játékba, így az előbb említett példa fegyver elég hatékony tud lenni. Itt sem maradhatott ki a környezet által nyújtott csapdák sem, így ha látunk egy piros hordót, ami elég egyértelmű jelzése annak, hogy robbanékony, akkor mindenképp érdemes kiaknázni a lehetőségeket. A másik nagy pozitívuma a játéknak az egyes helyzetek megoldásában rejlik, ugyanis rengetegszer van az, hogy a fizika törvényeit kell alapul vennünk ahhoz, hogy tovább jussunk, ergo a puzzle része a játéknak remek. Talán még plusz dolognak tekinthető az, hogy itt 6 választható karakter van az előző 4-hez képest, ugyan számomra egyik karakter se tűnt külsőleg értelmesnek, így a stat pontjaik alapján döntöttem inkább.


Történetileg az előző rész után játszódik 10 évvel a pálmafákkal és hírességekkel teli Kalifornia államban. A járványügyi központ a mutáns vírus hallatán karantén alá helyezi az Egyesült Államokat, de még így se volt képes megfékezni a vírus terjedését, így bénulást és káoszt okozva az álmok és lehetőségek földjén. Az intro szerint a 6 említett hős az utolsó evakuációs repülő járatra szállnak fel épp, amikor az egyik utas átalakul, emiatt a katonaság fenyegetésnek tekinti a repülőt, lemeszelve azt az égről. Természetesen hőseink a túlélők között vannak, ám karrierünk nem indul túl fényesen: egy meggondolatlan cselekedetnek meglett az eredménye: zombi harapás. Egy hosszú hatás szünet után kiderül, hogy az irányított karakterünk immunis a fertőzésre. A túlélők között egy híresség is volt, Emma Jaunt, aki menedéket ajánl számunkra, mivel a túlélők közül Mi tűnünk a legértelmesebbnek és legrátermettebnek, hogy kijuttassuk Emmát Kaliforniából. Közbe egy ismerős arc is felbukkan, Sam B személyesen (az előző Dead Islandből), akiről kiderül, hogy Emma exe, és a hír hallatán, hogy lezuhant a gépe, azonnal a házához igyekezett és elkötelezte magát Emma testőrének. Azzal a feladattal bíznak meg minket, hogy valamilyen módon jussunk el a hatóságokhoz, hogy hírét vigyük Emmának, illetve annak, hogy immunisak vagyunk a vírusra.


Összegezvén a játék első pár órája hektikus volt számomra. A csonkolás úgy-ahogy feldobta egy picit a játékot, de mivel már jó pár ilyen játékkal játszottam már, nem mondhatom azt, hogy többször végig fogom vinni és nem tudom azt se mondani a játékra, hogy ezt még nem láttam sehol máshol. Ráadásul jó pár buggal is találkoztam, mint pl. problémás az audió keverője a játéknak: csak sztereó kimeneten hallható normálisan a játék, nekem egy 7.1-es headsetem van és csak jobb és bal elölről hallani a hangokat, ami elég frusztráló, főleg egy olyan játéknál, ahol érdemes hallani azt, ha valami közelít mögötted. A párbeszédek is furcsák, néha nem hallani őket, illetve olyan, mintha a szoba másik feléről beszélnének az emberek. Jó párszor ki is fagyott a játék inventory management közben, ami coop játéknál elég frusztráló lehet, főleg, hogy nagy az esélye annak, hogy akár corruptálhatja is a mentést, ugyan szerencsére gyakran ment a játék, így ha nem történt semmi nagy baj, akkor pár perc lemaradást kell csak bepótolnunk. A sztori is sablonos érzést hagyott maga után, a küldetések se voltak annyira eget rengetőek, a boss fightok se voltak maradandóak és az eddigi fegyver felhozatal se volt túl látványos. A játékot az Epic Storeban lehet egyelőre megvenni, egy év csúszással remélhetőleg Steamre is meg fog jelenni.

Review score
7.6A zombi hentelde következő fejezete némileg hozta az előző játék hangulatát/színvonalát, de mivel már láttunk ilyen játékot, nem mondható maradandónak.

Összes oldalmegjelenítés