Knights of Honor II: Sovereign - Teszt

 

Ahogy a neve is sugallja, a Knights of Honor II: Sovereign az eredeti, 2004-es valós idejű stratégiai játék folytatása, amely egy középkori környezetben játszódik, ahol a királyságok hírnévben és a dicsőségben virágoznak. A Knights and Honor II: Sovereign célja egyszerű: elérni a dominanciát a többi királyság felett. E cél elérésének számos módja van, ezek egyike a például a világ császára cím megszerzése az összes nagyhatalom kegyeinek megszerzésével.

Az olyan szektorok, mint például a gazdagság, a társadalom, a kultúra, a politika, a hódítás és más dolgok, nagyban hozzájárulnak a királyság rangjának emeléséhez. Ez kihívásokkal teli út, amelyet követni kell, mivel versengünk a többi királysággal, amelyek szintén gyorsan fejlődnek az összes fent említett dologban. Van másik, pihentetőbb módja annak, hogy elérjük a céljainkat, a királyság összes előnyének fejlesztése, például a gazdag tartományok, amelyek mindenféle pompás árut biztosítanak. És bár ez a módszer meglehetősen időigényes lehet, a folyamat meglehetősen élvezetes, mivel könnyedén szövetkezhetünk és bővíthetjük a területeinket.

És ott van a harmadik megoldás: a klasszikus háborúskodás. Az egész világ vár a meghódításra és ha ezt az utat választjuk, akkor mindenkin kénytelenek leszünk átgázolni. De ebbe is van aki meglátja a szórakozni valót, én nem ítélkezem. Ez messze a legnehezebb mód, mert elegendő katonai erőt kell felhalmozni egy királyság megszállásához, miközben gondoskodni kell arról, hogy a szövetséges királyságaink ne álljanak az utunkba. Ide már behatóan kell ismerni az  RTS műfajt, ezért javaslom, a népirtás útját sokadik játszásra próbáljuk meg

A Knights of Honor II: Sovereign azzal kezdődik, hogy a játékos választ egy királyságot Európa, Észak-Afrika és Ázsia egyes részeiből. A játék széles körű mélységet kínál a funkcióiban, és az első alkalommal való nekiülés kezdetben nehéz lehet, de valójában egyszerűbb, mint amilyennek látszik. A királyi udvar irányítása során a játékos legfeljebb 8 lovagot bérelhetn fel, amelyek mindegyike meghatározott osztályokkal különféle akciókat, lehetőségeket és irányadó bónuszokat biztosíthat a kampány során. Az egyik legfontosabb szempont mindegyik lovag számára, hogy kormányozhassanak egy tartományt, és hozzá tudjanak járulni a királyság gazdaságához.

A játékos maximalizálhatják a tartomány előnyeit épületek építésével és fejlesztésekkel. Az egyes tartományok összhatása a kiinduló település, valamint annak jellemzői, kormányzói hatásai, épületei, fejlesztései, a hagyományokból és előnyökből származó, az egész királyságra kiterjedő előnyök keveréke. A fejlesztések minden olyan tartomány számára biztosítják előnyüket, ahol a kapcsolódó épület megépült. Ennek célja, hogy korlátozza a szükséges mikromenedzsment mennyiségét, és hatékonyabbá tegye a fejlesztésekbe való befektetést az egész királyságban. Ez jelentősen leegyszerűsíti a kormányzást, így nem vagyok rákényszerítve a figyelmünk ezer felé megosztására, ami elég megterhelő az ilyen típusú játékokban, pláne a területeink bővítése után. A diplomácia, a házasságok, az álláspontok, a paktumok, a szövetségek, a megállapodások és a más királyságokkal való kapcsolatok elengedhetetlenek, mivel ez döntő tényező a győzelem és a vereség között. A diplomaták fontosak bizonyos típusú szövetségek létrehozása során.

A játék egyik domináns bevételi forrása a kereskedés, amit létre kell hozni és fejleszteni kell, a királyság növekedése érdekében. Tehát a kereskedőkre különösen nagy szükség van ennek a folyamatnak a végrehajtásához. Mindeközben a tartományok, királyságok és karakterek vallása olyan tényező, amely különféle játékmeneti lehetőségeket és stratégiákat nyit meg, amelyek befolyásolják a királyságok közötti kapcsolatokat, és potenciálisan feszültséget is okozhatnak bennük. A középkor nem éppen a más vallásának elfogadásáról szólt.

Az egyik módja annak, hogy fokozzuk a királyságunk védelmét vagy bővítsük a területeit, az lenne, ha hadsereget bérlünk és csatákat vívunk. A zsoldosok viszont gyakran azok számára is jól jönnek, akik megengedhetik maguknak a szolgáltatásaikat. A játék előrehaladtával a kémkedés egyre hasznosabb tényező, mivel a legtöbb akciót nehéz és költséges megvalósítani. Sok mindent meg kell jegyeznünk, különösen az oktatói mód során. De a játék meglepően játszható még akkor is, ha vakon megyünk anélkül, hogy elolvasnánk az útmutatókat. Ha elakadnánk a játékban, elérhetjük a Királyi Könyvtárat, amely tippeket kínál a királyság egyes problémáinak megoldásához. Ennek ellenére a Királyi Könyvtárban való navigálás kissé zavaró lehet, és határozottan még dolgozni kell rajta, különösen a felhasználói felületen.

A Knights of Honor II: Sovereign meglepően addiktív játék, annak ellenére, hogy kevés tapasztalatom van ezzel a műfajjal. Nagy az újrajátszhatósága, hiszen számos módon el lehet érni a királyságunk égig emelését. Persze ezt a stílusú stratégiai játékot szeretni kell hozzá. Én azt vallom a grand strategy-kről, hogy megszeretne igen nehezen lehet, ezzel úgy születik az ember, hogy vagy oda van érte, vagy nem. De összességében, szerintem ez az egyszerűbb játékok táborát erősíti, így aki ismerkedik a stílussal, annak tökéletes választás lesz.


Review score
 8.5Knights of Honor II: Sovereign egy kifejezetten könnyed grand strategy, ami bír a stílus minden aprólékos elemével. A szövevényes rendszer számos helyen egyszerűsítve lett, de ez csak előnyére válik, így a kezdő királyok is élvezni fogják az uralkodást

Összes oldalmegjelenítés