Warhammer 40000: Darktide 1.0 - Teszt


A Warhammer univerzuma mára egy egész népszerű franchisera nőtte ki magát, ami sok-sok ezer év történeteit foglalja magába. Rengeteg faj kapott helyet eme világban: Emberek, Elfek (Magas, Fa, Sötét), Törpék, Élő halottak, Gyík emberek, Orkok... Ezen fajok (a 40k-ba még több faj/alfaj is van) történetei két idő vonalon játszódik. Az egyiket az "ízig-vérig" fantasy világként lehetne leírni, ami a sötét középkorra hasonlít leginkább. Mivel a Vermintide és a Darktide az emberszerű lények történeteit meséli el, ezért főként Emberi faj lesz a fő téma ebben a bemutatóban: az Emberiség egy közös Uralkodót istenít, akinek nevét elég gyakran emlegetik szinte mindenhol, mivel Ő jelenti számukra a megváltást. A másik nagyobb univerzum az Uralkodó halála után 40 ezer évvel játszódik, amiben az Emberiség kiterjeszkedik az univerzum több szegletébe is, ezzel az Uralkodó akaratát és hatalmát terjesztvén. Itt is számtalan faj kapott helyet, aminek több ezer oldalnyi története van, de a Darktide történetében az Emberek, az Ogrynok és a Káosz kapott helyet.

A játék elődje, amiért a svéd székhelyű Fatshark Stúdió felelős, a Vermintide első és második része egy akció játék, amiben a lényeg, hogy egy bizonyos pályán elvégezzük a ránk szabott feladatunkat, és közben a Káosz istenek által ránk zúdított szörnyeket öljük korlátlan mennyiségben. A széria második része volt a svédek csúcs pontja eddig, ami elég göröngyös úton ment végig a játék megjelenése óta. Számtalan bugfix és kiegészítő tartalom született meg, sajna némelyik rosszabb reakciót váltott ki az emberekben, de azért nem volt minden veszve. A játék alapja kiváló, hiszen a harc rendszer szikla szilárd: adott egy karakter, aminek van egy közel harci és egy távolsági fegyvere (már amelyik kasztnak volt elérhető az utóbbi), majd az említett szerszámokat használva kell törni-zúzni mindent, amit csak a játékos lát. Ez a része még rendben is volt, csak menet közben születtek olyan döntések, amik elég sok viszályt keltettek és emiatt sokszor esett le a játékosok száma a béka ülepe alá. Ezt szerencsére ki tudták küszöbölni ideiglenesen az öt játszható karakterhez kiadott plussz kasztokkal, amelyeket jól fogadott a nép.

Most a széria új üdvöskéje, a Darktide a Warhammer 40k világába kalauzolja el játékosait Atoma Prime bolygójára, ahol Tertium városát elözönlötték egy ősi Káosz isten, Nurgle hívői: Az Admonition fanatikus katonái. Tervük, hogy az embereket egy pestis szerű járvánnyal fertőzzék meg és ezzel káoszt keltve lepjék el a várost. Az Imperium katonáit meglepetés szerűen éri a csapás, amire nem voltak semmilyen módon sem felkészülve. Tertium utcáit daemonok, járvány hordozók és egyéb szörnyek lepték el. Egyetlen megoldás az, hogy a megmaradt hadsereget etnikai tisztogatásra szólítsák fel, vagyis minden olyan mozgó élőlénnyel végezzenek, ami nem ember.

A játékos egy elítéltet irányít, akinek háttér történetét mi szabjuk meg, ez pedig a Cadia bolygóján született és többszörösen kitűntetett veteránnak egy rosszul végződött hadjárata miatt dezertált katonától kezdve a fanatikus hittérítő egy félre sikerült megtérítésekor, rossz ember elítélése miatt száműzött rab története is lehet akár. A karakter háttér története nem szól bele egyáltalán a fő sztoriba, így nem annyira lényeges, ha pont azon filóznátok, hogy mi lenne, ha a másikat válaszottam volna. Három dolog számít leginkább: a karakter besorolása, a faja és a hangja. Az utóbbi kettőnél az Embert illetve az Ogrynt tudjuk választani (az utóbbi egy kicsit necces választás, majd ezt később az összegzésnél leírom), a beszéd stílusok meg eléggé különböznek egymástól, már az a három, ami közül lehet választani.

A játékmenetet tekintve nagyba hasonlít az elődjeire, ugyanúgy van egy közelharci és egy távolsági fegyvered, viszont itt nagyobb hangsúlyt fektettek a ranged fegyverekre. Ez idáig még jól is hangzana, ha nem lenne unalmas a fegyverek 50%-a. A legtöbb ugyanaz, csak az a nem mindegy, hogy milyen besorolású. Lasgun, Autogun, Infantry Gun... Ezekre a fegyvereket valahogy nem jöttek át, jellegtelennek tűnnek még úgy is, hogy a Lasgun lézer fegyver, az utóbbi kettő meg szabványos lőszereket lőnek. Ami már érdekesnek tűnhet azok a Flamerek, Bolterek, illetve az Ogryn fegyverei. Sajna számomra a Psyker staffja se adta át azt az élményt, amire számítottam, pedig a Vermintide szériába Siennának a staffjai egész változatosak voltak és nem voltak unalmasak.

A Darktide küldetései ugyanúgy zajlanak, mint a Vermintideban: juss el egy bizonyos pálya részre, csináld meg ezt, majd juss ki élve. Az ellenség erőit most a megszokott formulához képest sokkal szélesebb szelekcióval szórták meg: az alap "zombikat" poxwalkereknek hívják, ők jelképezik a legalapabb ellenség típust. Ezen kívül vannak még: Groaners, Scab Bruiser/Stalker/Shooter, Dreg Bruiser/Stalker. Ezek fognak a legtöbbször velünk szembe jönni. A speciális ellenséges egységek is szép számmal gyarapodtak: Poxburster, Pox Hound, Scab Trapper, Mutant, Flamer, Scab Bomber, Scab Sniper. Röviden-tömören a szerepük hasonló: lefogni, szét húzni, leburstölni a csapatot. Az elitek viszont már kevésbe annyira látványosak, de azért meg tudják keseríteni az ember életét, csak hogy még egy koporsó szög álljon bele a játékosokba (Rager, Reaper, Bulwark, Crusher, Mauler). A szokásos mini boss fightok is megkapták a helyüket, több féle förmedvény (egyenlőre három) támolyoghat be a pályára, csak hogy belerondítson az összképbe: Plague Ogryn, Daemonhost és a Beast of Nurgle. Az egyik rosszabb, mint a másik, különféle támadásai vannak, amiket elég nehéz kikerülni, viszont mindegyiknek van gyenge pontja. A pálya végén található bossokból sajnos csak egy van, ami egy Assassination küldi része, szóval elég gyér egyelőre a felhozatal.

A karakter osztályok úgymond változatosak, illetve jól eltaláltak, mondjuk itt egy nagy kapufát lőttek a fejlesztők, ugyanis a Vermintide 2-ben három játszható kaszt volt öt karakternek, itt meg csak négy választható class van, ami elég nagy blamázs, viszont az különösen frusztráló, hogy csak ennyire futotta nekik ahhoz képest, hogy több alkasztot is ígértek a négy classhoz a játék megjelenésekor. Ehhez képest kaptunk négy úgy-ahogy értelmes classt további négy kaszttal (Veteran - Sharpshooter; Zealot - Preacher; Psyker - Psykinetic; Ogryn - Brute), ebből kettő az, ami élvezhető is. A két fekete bárány a Sharpshooter és a Psyker. Az előbbi elég sablonos: mész, lelősz mindent, amit látsz, majd az ultimate képességeddel lelassítod magad, hogy pontosabb legyen a célzásod, illetve az ellenség gyenge pontjaira nagyobbat sebzel abban a pár másodpercben. A Psyker egy igazi megváltásnak kellett volna feltűnnie a Darktideba, ugyanis a Warhammer 40k világában ők a tömeg oszlatók, azok, akik az elméjüket használva térdre kényszerítik a legáldázabb ellenfeleket is. Ehhez képest a Darktideban nem túl sok Psyker játékossal találkoztam, mivel nagyobb részt support érzést kelt az emberekbe. Az ultimate képessége a Brain Burst képesség által tárolt Warp Charge töltöttségétől függően egy lökés hullámot csinál, kb. hasonlít a Kruber Mercenary kasztjának ultimatejére. Mivel csak külső szemlélőként láttam, hogy mire képes a Psyker, ezért sok mindenről nem tudok beszámolni, de az tény, hogy annyi nerfet kapott a zárt béta során a Psyker, hogy nem túl élvezetes vele játszani, nagy valószínűséggel szenvedés a korai szintek a többi classhoz képest.

A másik két class, ami viszont nagyot szólt: a Zealot és az Ogryn. A Zealotot úgy kell elképzelni, mint a Vermintide 2-ből a félszemű boszorkány vadász Saltzpyre Zealot kasztját, csak a Warhammer 40k hittérítős körítésével. Gonosz lelkek megtisztulásáról, a bűnösök elítéléséről és az Uralkodó akaratát szórja mindenfelé, amerre csak megveti a lábát. Ez a kaszt számomra az egyik legélvezetesebb, mivel ezen kaszt szinkron színészei nagyon magasra tették a lécet és lehengerlő, ahogy hallani csata kiálltásait, miközben előre nyomul a Zealot az ultimatejével. Nem is csoda, hiszen szinte mindegyik meccsben volt legalább egy Zealot, aki a csapat egyik legnagyobb erőssége is lehet. Az utolsó a csapatban az Ogryn, aki egy félig ork, félig ember megtestesítője, és bár intelligenciája vetekszik egy óvodás gyerekkel, fizikuma és arzenálja viszont annál nagyobb és erősebb a többiekétől. Az ő ultimate képessége is egy dash szerű támadás, csak ő fel is löki őket és egy kis ideig megnövelt mozgási és támadási sebessége van.

Tapasztalataim a játékkal elég vegyes érzelmeket hagyott bennem, ugyanis a játéknak vannak erősségei és gyengeségei is. Az erőssége a látvány világban, a játék zenéjében (Jesper Kyd) és a harc rendszerben rejlik. Ezek nélkül a játék egy totális csőd lenne, ami elég rossz fényt vetne a Vermintidera, plussz még jó pár 40k és Vermintide rajongót veszítettek volna vele. Amit negatívumnak lehet felsorolni az a class rendszer, a grafika (bődületesen rosszul lett optimalizálva a játék, csak a high end configokon fut normálisan jelenleg), az item rendszer (ez sok sebből vérzik a Verminhez képest, nem is értem, hogy miért nem emelték át csak szimplán onnan az egészet), és maguk a küldetések, mondjuk ez kevésbé negatívum, mert ugyan jellegtelennek tűnnek a küldetések, de a harc rendszer és a látvány világ ezt valamennyire abszolválja. Összegezve az egészet: a játék hangulatos, de sajna több sebből is vérzik, pláne, hogy a Vermintide 2 induláskor 30 euró volt, és sokkal több mindent nyújtott szinte minden téren, ugyan itt is előbukkantak a kisebb-nagyobb problémák, de ezt olykor-olykor sikerült is kiküszöbölniük. Ugyanakkor a Darktide 40 eurós árcédulát kapott és a zárt bétakor már érezhető volt, hogy ez nagyon el lett sietve, és kevés benne a tartalom az ígértekhez képest.

 
Review score
7.6/10Rengeteget kell még csiszolniuk a fejlesztőknek a játékon. A játék alapja elég stabil, a többit meg kijavítják idővel.

Egy rövid trailer a játékról és pár kép mellé:




Összes oldalmegjelenítés