HBO Max - Mit nézz Karácsonykor?

 

A Karácsony... együtt a család, finom illatok terjengenek a szépen feldíszített házban és a fa körül, ajándékok becsomagolva, kint már hullik a hó és mindenki pont annyira fáradt el a napi teendőkbe, hogy egy esti filmezésre még összejöjjön a család. De mit nézzünk ilyenkor? Temérdek lehetőségünk van, hiszen a Karácsony témájában nem nehéz filmet készíteni. A bőség zavara miatt azonban mégis jobb ha tudjuk, hogy mit érdemes a megnézendők listájára venni. Az HBO Max tökéletes hely, ha filmek közt akarunk böngészni, legyen szó régebbi vagy újabb alkotásokról. 

Mi összeszedtünk nektek 10 filmet, ami tökéletes választás lehet egy Karácsonyi filmnézéshez. Fogyasszátok szeretettel:

Elf

Talán az egyik legpopulárisabb karácsonyi vígjáték, de ha nem is a legjobb, akkor is dobogós Will Ferrel főszereplésével az Elf, 2003-ból. A történet szerint Buddy csecsemőként került véletlenül a Mikulás szánjába, és az északi sarkon az elfek nem tehettek mást, mint hogy befogadják a kis embert. Mire Buddy felnő, rájön hogy ő nem is elf, és az apja még életben van New Yorkban, így hát felkerekedik hogy megtalálja. A kaland hasfalszaggató humorral, és meglepően sok érzelemmel kísért, így hát tökéletes választás lehet egy igazán jó családi, karácsonyi filmezéshez. 

The Polar Express

Az 1985-ös kiadású gyerekkönyet Chris Van Allsburg írta, és a sikerét követően csak 2004-ben merte azt feldolgozni Robert Zemeckis. A film teljes egészében 3d-s animációval készült, ami 2004-ben különlegességnek számított, de még mai szemmel is egy remek alkotásnak számít. A történet szerint egy kisfiú már épp lemond arról, hogy tovább higyjen a Mikulás létezésében, mikor egy vonat, a Polar Express áll meg a házánál, és a masiniszta egy útra invitálja a fiút az északi sarkra. A fiú szkeptikus, de a vonaton megannyi érdekes kaland és történés végül elhozza számára is az igazi Karácsonyt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott a film megnézésre. 

The Holiday

Nem maradhat a Karácsony szerelmi történetek nélkül, és a Holiday abszolút a legjobbak között szerepel. A történet szerint Iris és Amanda két teljesen más környezetből származó nő, és mindkettejüket megcsalta a párja. Egy ötlettől vezérelve a két nő házat cserél, új környezetbe kerülnek, próbálnak valami újat megismerni. A házcserével járó komikus csetlések és botlások azonban mindkét főszereplőt új szerelemhez sodorja. A film remek romantikus vígjáték, és igazi sztát csemegével kecsegtet: Cameron DIaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black.

Jack Frost

Ez az 1998-as amerikai vígjáték egy zsák pénzét vitte el a produkciós stúdiónak, ám a rossz kritikák miatt alig nézték meg az emberek, és így pénzügyi bukás lett. Így 24 év távlatában a Jack Frost azonban egy meg nem értett alkotásnak tűnhet, mert bár tényleg nem minőségi, de témáját és humorát tekintve bizony egy kedves kis film. A történet szerint Jack egy zenész, és a banda sikerét a családja elé helyezve lavírozik két élet között. Szeretne ezen változtatni, de karácsony előtt autóbalesetben életét veszti. A fia, Charlie depresszióba esik az apja halála miatt, és egy év múlva megemlékezik Jackről, épít egy hóembert, és apja harmónikáján játszik neki. Karácsonyi varázslat történik, és a hóember életre kel, méghozzá Jack lelkével. Jacknek ez az egyetlen esélye, hogy helyrehozza a családjának elhanyagolásával elveszített időt, és újra apa lehessen, ami hóember léte miatt igazán nehéznek bizonyul. A film amennyire abszurd, annyira szívmelengető, ráadásul Michael Keaton és Kelly Preston sztárok szereplésével élvezhetjük. 

Gremlins

 

Ki ne emlékezne az 1984-es évek egyik legfurcsább karácsonyi filmjére, ami bár vígjáték, de horrornak is elmegy? A Szörnyecskék, vagy Gremlins hátborzongató és mégis nevetésre okot adó film. A történet szerint apa ajándékot keres a fiának, és egy furcsa üzletben talál egy szőrös, aranyos teremtményt. A tulaj nem adja a lényt, mivel azt eltartani hatalmas felelősséggel jár. Az eladó unokája azonban megszánja az apát, és átadja neki a kis szörnyet, mondván három szabályt kell csak betartani: ne érje fény, ne érje víz, és nem kaphat enni éjfél után. Természetesen a boldog kis ajándék esetében a szabályok előbb utóbb megszegésre kerülnek, és a cuki kis karácsonyi ajándékot rettenetes rémálomba illő szörnymese követi. Ez a film egy igazi klasszikus, és megéri újranézni. 

Four Christmases

Ismét egy családi vígjáték kerül a listánkra, de nem véletlenül, ugyanis a Négy Karácsony egy remek szórakozást nyújtó film, amit minden családtagunk élvezhet mert hát könnyen azonosulhatunk a film szeleburdi történetével. A sztori szerint egy pár igyekszik minden karácsonyt a diszfunkcionális, romokban heverő családjuktól távol tölteni, ám az egyik karácsony alkalmával kénytelenek mégis végiglátogatni mindenkit, ami összesen négy hely, tehát négy karácsony. Nem csak hogy a nevetségesen pocsék családok nyűgjeit el kell viselniük, de egymás múltját is csak most ismeri meg a pár, ami próbára teszi a szerelmüket, és a józan eszüket is. 

A Christmas Story

Ha toplistát készítenénk, akkor egyébként a Christmas Story lenne a lista elején. Ez a klasszikus film szinte kultusszá vált főleg az amerikai filmes körökben, 1983-ban készült és még mai napig olyan rajongás övezi minden Karácsonykor, mint mondjuk a Reszkessetek Betörőket. A történet igen sűrűn, egy kis család csetléseit és botlásait mutatja be az 1940-es évekből, ahol is egy kisfiúnak egyetlen vágya, hogy megkapja a Red Ryder Ranger 200-as légpuskát. Az anyja, a tanárja, de még a mikulás is csak annyit mond: "kilőnéd vele a szemedet". De a kisfiú nem adja fel, és a családi kalamajkák mind a nagy válasz felé vezetnek: megkapja-e a kisfiú a puskát? Remek amerikai vígjáték, és pont annyira retro, hogy ma is bárki élvezni tudja. 

Grinch


A 2000-es évek nagy durranása volt a rosszindulatú zöld manó filmvászonra kerülése, méghozzá Jim Carrey szereplésével, egy fantasztikusan megalkotott, kőkemény szatírával megírt világban. A történetet szinte mindenki ismeri: A Grincs egy rosszindulatú, gonosz lény, mert csúfnak, szőrösnek és zöldnek született, ezért a többi ember megvetette őt. A grincs haragjában és csalódottságában egy igazán gonosz módon akar bosszút állni az embereken: ellopja a karácsonyt. A káosz, amit a Grincs csinál, ravasz és komikus, ám hamar kiderül hogy a zöld manó szíve sincsen kőből. Igazi varázslatos karácsonyi film, kicsiknek és nagyoknak is tökéletes szórakozás. Jim Carrey pedig egy zseni. Pont.

Karácsonyi Vakáció

 

Ha már családi karácsonyi film, akkor a Karácsonyi Vakáció kötelező darab. 1989-ben került mozikba, és tökéletesen hozza az akkori idők remek, főleg képi humorú stílusát. A történet szerint Clark eldönti, hogy a karácsonyt régi módi stílusban töltik, együtt az egész család, feldíszítik a házat, és elhozzák a varázslatot a meghitt otthonba. Ez azonban ezer és egy akadályba ütközik, a szeleburdi család csetlik-botlik, egyik ballövés követi a másikat, és a káosz látszólag végeláthatatlan. Fenomenális családi komédia, ami minden percben valami új komikummal kecsegtet.

Arthur Christmas

Végezetül egy animációs filmet ajánlunk, ami a Polar Expresshez hasonlóan teljesen 3d animált, de inkább meseszerű látványvilággal operál. A 2011-es Arthur Christmas aranyos mese a Mikulás körüli legnagyobb misztikus válaszának megfejtéséről: hogy a fenébe tud a Mikulás egyedül egy este alatt ennyi gyereknek ajándékot vinni? A válasz: nem egyedül csinálja. Ám egy Karácsony este azonban baki történik, és egy kislány nem kap ajándékot. Arthur, a Mikulás egyik utódja felkerekedik, hogy helyrehozza a bakit, ám eközben ezerféle kalandba és problémába ütközik. Főleg kicsiknek ajánljuk a filmet. 

Összes oldalmegjelenítés