LEAP - Early Access Előzetes

 

Manapság nem olyan gyakori a nagyobb játékos számú lövöldözős játékok. Persze ott vannak a battle royal-ok, de azok egy más kategória. Ott sokan vagytok az elején, de a végére egy marad. Meg persze akadnak háborús játékok is, de futurisztikus témában kb. az Unreal Tournament óta nem láttuk ilyet. Ez idáig, hiszen itt LEAP, aki jegyet váltott a nagyok közé a buszon. A mechanika és a játékdizájn megvan a helyfoglaláshoz, viszont a közönséget nehezen találja.

De mi is az a LEAP egészen pontosan? Ez egy FPS stílusú, többszemélyes lövöldözős játék, amire jellemző a dinamikus és gyors tempójú mozgás. Egy nagyméretű térképen történik a csata ahol meg kell küzdenünk a másik, ugyanolyan jól felszerelt mechanikus szuperkatonák csapatával. A játéban megtalálható egy hoard mode, ami PVE, illetve egy rövid, de édes tutorial. Azt kell mondanom, hogy nagyra értékeltem az oktatóanyag szókimondó jellegét, mivel jól illeszkedett a játék általános, ”nem veszi magát túl komolyan” jellegéhez.

A katonáinkat magunknak kell felépítenünk, de nem csak a felszerelést kell finomra szabnunk, hanem vannak karakterosztályok is: pathfinder, titan, wraith és tech-ops. Egyszerűbben, van katona katona, páncélos, felderítő és mérnök. Minden osztály rendelkezik elsődleges és másodlagos fegyverrel, a képességekkel, a gránátokkal, a végső képességgel, és hozzáféréssel egy járműhöz/légdeszkához. Némileg limitáltak a lehetőségeink a játék, csak két vagy három lehetőség közül tudunk választani, mégis ez egy tisztességes kezdet. Aztán ott vannak még az elmaradhatatlan emote-ok és graffitik, amiket be lehet állítani, na meg a bannerek. Később kibővíthejük ezeket tapasztalat révén vagy a játékon belüli pénznemmel vásárolhatunk a „feketepiaci” bolton keresztül.

Megtalálhatóak a szokásos fegyverek, mint a rakétavető, mesterlövész-, roham- és sörétes puskák, valamint akad néhány kreatívabb is, a kedvencem a wraith osztály kardja volt. Egyik class sem elég mély a testreszabhatóságban, de ez egy Early Access verzió, és arra számítok, hogy a jövőben több lehetőség is bekerül majd. Kísérletezésre viszont limitáltak a lehetőségek, ugyanis a szerverek üresek, a PVE mód pedig csupasz és monoton. A játék elsősorban PVP lövöldözősként hirdeti magát, és bár a mechanika jelen van, nincs játékos, aki betöltené a várószobákat.

A játék egyik legjobb része kétségtelenül, maga a mozgás a nagy területen. Gyors, látványos és élvezetes. Hasítok a kis légdeszkámmal, aztán ha magaslati pozícióra vágyom, az Attack on Titan-ban használt kapaszkodó horgot használva a levegőbe repítem magam az épületek környezetében, miközben üldözöm és lövök valakit. Jó érzés mozogni. A kooperatív módban egy négy fős csapatot küzd egyre nehezebb ellenségek hullámain keresztül, miközben egyre nagyobb és különböző ellenfelekkel kell szembenéznünk. Hullámról hullámra elég gyorsan unalmassá válik, és jelenleg ez a mód alig több, mint a különböző osztálytípusok kipróbálásának és a kívánt fegyverek megtalálásának módja.

Mindezek a különböző játékmódok potenciális lehetőséget alkothatnának, mindegyikre ott a lehetőség a fejlesztésre és a bővítésre, ha nem lenne egyetlen kritikus elem sem; maguk a felhasználók. A steamcharts.com szerint az elmúlt huszonnégy órában a játéknak 1 játékosa volt, és az Early Access június 1-jei indulása óta csak 174 volt a maximum. Elszomorító ezt tapasztalni. A fejlesztők kemény energiát tesznek a projektbe, és nincs aki ezt kiélvezze, pedig a LEAP nem rossz, távolról sem. Csak feltételezni tudom, hogy mivel maga a játék és boltjának szerkezete túlságosan hasonlít az ingyenesen játszható játékokhoz, nem vonzza a közönséget, nem akarják megvenni. Vannak hibák, bugok és gondok, de persze ez a fázis erre való, hogy ezeket később kiküszöböljék, viszont a felhasználók nem akarnak egy instabil játékért pénzt kiadni, mikor hasonlóak vannak ingyen és működőképesen.

A csapat igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy lendületet fognak hozni a játékba, és készülnek konzolos megjelenéssel is. A cross-play talán kiküszöbölheti az üres szervereket. Talán a marketingjük nem a legmegfelelőbb. Bár nem kérnek egetverően sokat, 25 eurót, de jelenleg ennyi pénzért is az ember kénytelen magával játszani.


Összes oldalmegjelenítés