HBO Max - Dune: Ismerd meg a főszereplőket

Frank Herbert regény sorozatában egyedi és fantasztikus világot, nemes és magasztos célokért küzdő hősöket ismerhettünk meg. A legutóbbi film adaptációt Denis Villeneuve jegyezte, aki sikeresen elkapta a történet grandiózus hangulatát, mindezt elképesztő látványvilágba helyezve. Teljesen érhetően a Dűne hat akadémiai díjat zsebelt be, de a látvány mellett az igazi fókusz a remekül megírt, érzelmekkel telített karaktereken van, akik képesek a nézőket a székbe préselni két és fél órán keresztül. 

A Dűne története az Atreides nemesi ház történetét követi, akik folyamatosan politikai intrikák keresztüzében próbálnak szilárd és erős birodalmat fenntartani. Paul Atreides, a ház örököse, meg kell hogy tanulja az uralkodás és irányítás titkait, hogy ne csak a vérvonala, de a népe is túlélje ezeket a sötét időket. Az aljas intrikák azonban túlmutatnak a hősök képességein, akik így egy idegen és veszedelmes világban kénytelenek bújkálni, hogy megoldást találjanak az álnok Harkonen rémulaom eltörlésére. 

A Dűnében minden karakter egyedi, alaposan kidolgozott. Minden perc, melyben ezek a ravasz és bátor hősök megjelennek, csupa izgalmat és epikus jeleneteket ígérnek. Ha nem ástad még bele magad a film világába eléggé, akkor itt egy cikk tőlünk, melyben átvesszük a főszereplőket, és az őket játszó színészeket is bemutatjuk, hogy a Dűne második részére már mindannyian képben lehessetek.

Timothée Chalamet - Paul Atreides

Paul az Atreides család és a Bene Geserit rend leszármazottja, így legendáik örököse is, ráadásul örökölte a boszorkány rend képességeit is. Paul az apja karizmájával és vezéri képességeivel bír, és hamarosan a helyébe kell lépnie. A Bene Geserit anyjának, Jessicának hála kitanulta az elme trükkjeit, a jövőbe is képes belelátni, és a Hang segítségével manipulálhat másokat. Az első Dűne filmben Paul még épp csak ismerkedik az igazi erejével, miközben a sorsára nehezedő felelősséghez előbb mint férfi kell hogy felnőjön. 

Timothée Chalamet nevét a Little Women és a Call Me by Your Name filmekből már ismerhettük. Bár a karrierje még csak most indul be igazán, két nagy sci-fi durranásban már szerepelt, a Dűnében és az Interstellarban. Még hosszú út áll előtte mint színész, de már most rendelkezik azzal a tehetséggel és szerény bölcsességgel, ami miatt fényes jövőt jósolunk számára.

Oscar Isaac - Leto Atreides

Leto Atreides a tökéletes vezér megtestesítője. Számító és bölcs, de közben végletekig hűséges a népéhez és az embereihez. Úgy ismerik, mint aki vasököllel kormányoz, de közben személyes kapcsolatokat ápol a legutolsó alattvalójával is. Hírneve miatt fenyegetést jelent a Császár számára, aki nem akarja, hogy Leto nagyobb hatalomra tegyen szert. Éppen ezért adja a Császár azt a lehetetlen feladatot az öreg Atreidesnek, hogy vegye át és irányítsa a Dűne bolygót. 

Oscar Isaac már bizonyított, és itt sem erőlteti meg magát, miközben nagyot alakít. Tökéletesen formálja meg az apa szerepét és a megfáradt, de még erős vezért. Oscar Isaacet legfrissebben a Moon Knight sorozatban láthattuk, de ismerős lehet a Star Wars Poe Dameronjaként is. Gyakran vág bele bonyolultabb szerepekbe, és rajongója az elmezavarodott karakterek történeteinek. 

Rebecca Ferguson - Lady Jessica Atreides

Lady Jessica a Bene Geserit rend tanítványa. Politikai okokból nem lehet Leto felesége, de hűséges és egyetlen ágyasa az Atreides vezérnek, és Paul anyja. Bár ágyasként csak a feladatát végzi, mégis szenvedélyes szerelem alakul ki Leto és Jessica között. Annyira, hogy Jessica a Bene Geserit parancsait veszi semmibe, mikor leány gyermek helyett fiút ad az Atreides háznak. A párja és fia iránt érzett szereteténél csak Bene Geserit képességei erősebbek, melyben emberfeletti megfigyelőképesség és harcstílus párosul. 

Rebecca Ferguson több blockbuster filmben is szerepelt már. Például ő játszotta Jenny Lindet a Greatest Showman filmben, vagy ő volt Ilsa Faust a Mission Impossible felvonásában. Szokás szerint eszes, ravasz, és veszedelmes női szerepeket játszik.

Zendaya - Chani

Az első filmben még nem láthattunk sokat a karakterből, mert többnyire Paul álmaiban jelenik meg, betekintést engedve a jövőbe. A Dűne második részében lesz sokkal nagyobb szerepe, mint a Fremen nép tagja, jól képzett harcos, és Paul szerelme. Ő a kapocs Paul felnőtté válása és a Dűne sivatagának megismerése között.

Hollywood imádja Zendayát, mert összeszedett és érett gondolkodású, nem csak a szerepeiben, de a munkáján kívül is. A Disney Channelen kezdte a karrierjét, azóta sokkal komolyabb szerepekbe nőtt bele, mint például az Euphoria, vagy a Spiderman: No Way Home, és persze most a Dűne. 

Jason Momoa - Duncan Idaho

Mint fegyvermester, Duncan az Atreides ház legjobban képzett harcosa, és a hírneve galaxisszerte ismert. Leto Atreides Duncant küldi a Dűne sivatagába, hogy keresse meg a Fremen népet. Mivel Duncan remek harcos, ezért hamar elnyeri az erőszakos de nemes lakosok tiszteletét. Idaho egyetlen célja, hogy mindenféle veszedelemtől megóvja az Atreides házat. 

Jason Momoa legismertebb szerepei közt van az Aquaman, vagy Ronan Dex a Stargate Atlantisból. Általában bunyós harcosokat szokott játszani, akiknek a vad viselkedése mögött könnyed humor rejtőzik. Momoa a harci képességeit kivételesen megfitogtatja a Dűnében, de volt ideje az érzelmesebb, ravaszabb oldalát is megmutatnia a karakterének. 

Stellan Skarsgard - Vladimir Harkonnen Báró

Minden nagy történetbe kell egy gonosz. Vladimir Harkonnen Báró pedig a tökéletes ellenlábasa a nemes Atreideseknek. Egy részről a politikai és militarista ereje vetekszik az Atreidessel, mások oldalról a Báró viszont nem retten el a legaljasabb és leggonoszabb eszközöktől sem. A Harkonnenek piszkosul gazdagok lettek a Dűne fűszerbányászatából, amíg ők uralkodhattak a bolygó felett. Mikor a Császár az Atreides házra ruházza a sivatag bolygót, a Báró mindent megtesz, hogy visszakapja a bolygóját. 

Stellan Skarsgard rengeteg nagyszerű szerepben feltűnt már, például Good Will Hunting, de egészen elvont szerepekben is tündököl, mint például a Nimfomániásban. Mindig van egy erőt sugárzó aurája, ami rátelepszik a szerepeire, veszedelmessé téve őt. Alig várjuk, hogy viszont láthassuk a Dűne második részében.

Stephen McKinley - Thufir Hawat

A mentátoknak a Dűne világában több feladata is van. Képesek helyettesíteni a Dűne világából hiányzó számítógépeket az emberfeletti agyi képességeikkel, így ők az elsődleges informátorok a házakban. Thufir Hawat különleges szerepet tölt be az Atreides házban, nem csak informátor, de kém és kémelhárító.

Stephen McKinley Hendersont megannyi filmből ismerhetjük, Fences, Lady Bird, Extremely Loud vagy Incredibly Close. Az ő karaktere teljesen megfelel a könyvben leírt Thufir Hawat személyiségének, és látni fogjuk még őt a következő részben is. 

Josh Brolin - Gurney Halleck

Gurney Halleck áll a legközelebb Leto Atreideshez. Ő a ház hadászati mestere, harci stratégaként és vívóként is nélkülözhetetlen ütőkártyája az Atreideseknek. De nem csak a csatatéren van Gurneynek nagy szerepe, a politikában is hasznára válik Letonak, valamint ő készíti fel Pault a Harkonnenek elleni konfliktusra. 

Talán Josh Brolin legismertebb szerepe Thanos az Avengers filmekből, de ott talán kevésbé felismerhető a sok lilától és CGI-tól. Számos nagy szerepet tudhat a magáénak karrierje elmúlt húsz évéből, úgy mint No Country for Old Men, True Grit, Milk, Only the Brave, American Gangster.

Ezek voltak a főbb karakterek ismertetői, az őket játszó színészek rövid bemutatásával. A Dűne második részének forgatása idén már megkeződik, és talán jövő év végén újra elkalandozhatunk Arrakis sivatagába. 

Az eredeti cikk: Dune: Cast and Character Guide (movieweb.com)

Összes oldalmegjelenítés