Frozenheim - Tippek Kezdőknek

A  Frozenheim egy remek ötvözete az Északi mítológiának, valós-idejű stratégiának és menedzsment játékoknak. Egyszerre megnyugtató és stresszes, ahogy folyamatosan növeled a falud méretét de közben bandita támadásokat versz vissza, és éhes vadállatokat kergetsz el. Na meg persze a folyamatosan levegőben lógó lázadást is meg kell akadályozni.

A játék eléggé komplex, és bár nagyon jól elmagyarázza, hogy mi micsoda a játékban, mégis elsőre sokakat letaglózhat. Sok féle épület, egység, klán és mikro-makro rendszer okozhat stresszes perceket, szóval arra gondoltunk, hogy írunk egy cikket, amelyben kezdő tippeket találhattok a játékhoz.

Alapvető lépéseket kell egyértelműsíteni, hogy eredményes végigjátszást biztosítsunk magunknak. Ilyen lépések a következők:

Tervezd meg a falvadat

A falvad működhet szépen lassan olajozottan, vagy akár végigszáguldhat minden kihíváson is. Ugyanilyen sebességgel romba is dőlhet. A népesség jólététől kezdve az elérhető nyersanyagokon át mindent befolyásolhat, hogy a falvad kiosztása mennyire optimális. Ez nehezebbnek hangozhat elsőre, mint ami. A legfontosabb, hogy a munkásainknak hagyjunk elég teret, ne szorítsuk be őket, a házak javarészét pedig igyekezzünk Kutak, Gyógyító és Fogadó közelébe helyezni, valamint legyen egyenes és jól járható út a Jarl Házához. Az épületek kiosztása apró változtatásokkal is jelentős optimalizálási eredményt hozhat, így érdemes kísérletezni.

Távolítsd el az épületeket, amikre már nincs szükséged

Az egyik dolog, amiről sokan megfeleledkeznek, az a hasznát vesztett házak eltávolítása. Erre a Frozenheimban pedig sűrűn szükség lehet, főleg olyan nyersanyagokhoz kötve mint a vas, kő, fa és állatok. Ez szintén része a falu kiosztásának hatékony megtervezésének, elvégre nem szeretnéd, hogy a munkásaid túl sokat gyalogoljanak egy nyersanyagért. A lelőhely váltás helyett csak töröld a régi gyűjtőhely épületeit, és mozgasd át az egész munkaterületet egy új, közelebbi helyre, hogy időt spórolj meg. A játék szól róla, hogy a nyersanyagok kifogyóban vannak egy helyen, így tökéletesen be tudod időzíteni, hogy mikor kell költözni.

A nyersanyagok végesek

A Frozenheim egyik legfontosabb eleme, hogy a nyersanyagok kellemetlenül korlátoltak és végesek. A küldetéseidet általában fa, állatok, vagy más fontos nyersanyagok birtokában kezded, de ahogy haladsz tovább, ezek a készletek megcsappannak. Először nem is zavaró, vagy feltűnő, majd hirtelen üres lesz a raktár, és jöhet a kapkodás. Ez a fára a legjellemzőbb, főleg mert ennek a kinyerése a leggyorsabb, éppen ezért pillanatok alatt kipusztulhat egy egész erdő egy területen. Ha elfogy a fád és a lelőhely, jelentősen megnehezedik a játék, ahogy messzi földről kell valahogy fához jutnod. A megoldás, hogy semmiképp ne pazarolj a betárolt fából, csak arra használd amire feltétlen szükséges. Csak az étel az egyetlen vég nélküli nyersanyag, minden más viszont kényelmetlenül véges.

A raktárak fontosak

A raktárak talán a leghasznosabb épületek a játékban. Nem csak a munkások begyűjtő útját tudjuk lerövidíteni, de a begyűjtött nyersanyagok azonnal használatba helyezhetőek, ezért hatékonyság szempontjából mindenképp ki kell használnunk a raktárak előnyeit. Jelöljük ki a munkásainkat, hogy melyik raktárakat töltsék (legközelebbiket a Halász Kunyhóhoz vagy Favágó Házhoz pl.), és onnantól a készletáramlás sokkal gyorsabb és effektívebb lesz.

Használd a Piacot

Ha mégis megcsappanna a nyersanyagkészletünk minden igyekezetünk ellenére, akkor a Piac tud nekünk segíteni. A felhalmozott és extra készleteinket beforgathatjuk valami másba, ami számunkra hasznosabb. Nem ez persze a legjobb módja a nyersanyag beszerzésnek, mert szinte mindig előnytelen ajánlatokat fogunk találni, viszont a kétségbeesett helyzeteket képes megfordítani ez a megoldás is. Két módon tudunk a Piaccal kereskedni: Építhetünk egyet. Ez egy 3. Tier épület, és ha elkészül onnantól bármikor hozzáférhetünk. Másik mód, hogy a világban keresünk Kereskedőket, akik segítségével hozzáférünk a kínálathoz. Ez nehezebb valamivel, mert a Kereskedők sokszor nem láthatóak, és csak katonákkal a közelben tudunk velük kereskedni, de még így is jó segítség lehet a játék kezdetekor.

Válassz Klánt okosan

A Frozenheim egy dologról nem ad túl sok infót, és ez a Klán rendszer. A Klánok szerfelett erősek, és remek fejlesztéseket adnak. Alapjáraton nem csinálnak semmit, de nyersanyagok befektetésével lökhetjük előre a klán fejlesztéseit, feloldva olyan előnyöket amik viszont óriási ugrást jelentenek a játékban. A Szarvas Klán a kitermelést növeli, a Farkas Klán a csaták mesterei, a Holló Klán felderítők és a vallás szerelmesei, míg a Medve Klán ostromoknál a legerősebb. Mindig azt a klánt válaszd, ami a küldetésedet a legjobban szolgálja. Nincs rossz választás, mert mindegyik klán nagyon erős.

Építs hadsereget

Annyi menedzselni való van a játékban, hogy néha feledésbe merülhet, hogy ez még mindig egy RTS. Az ellenség gyakran megpróbál lerohanni téged, és meg kell védened magad. A játék elején még kevésbé hatékony seregeket tudunk csinálni, ezért fontos a nyersanyagok befektetése, viszont a katonai egységek nem olcsók. Nehezen felhajtható nyersanyagok kellenek hozzájuk, fogyasztják a munkaerőt, és ha lesérülnek, akkor még több nyersanyag őket meggyógyítani. Mégsem szabad elhanyagolni a játék ezen elemét, mert a terjeszkedés és gazdasági fejlődés mellé kénytelenek vagyunk haderővel is támogatni az előrehaladásunkat. Ráadásul a legtöbb küldetés megnyeréséhez is szükség van haderőre, ez elkerülhetetlen.

A láthatóság a kulcs

A Frozenheimban az úgy nevezett Fog of War, azaz térkép köd eléggé sűrű, és az ellenfelek szeretnek benne rejtőzni. A ködöt fák és bokrok is kivetíthetik a pályára, így előfordulhat, minden figyelmeztetés nélkül tör elő a bozótosbol egy ott sunnyogó ellenfél. Miközben felfedezel, akkor a legkönnyebb figyelmen kívül hagyni a közeledő csúnyákat. Éppen ezért gondoskodni kell a megfelelő láthatóságról a pályán. A Felderítők tökéletesek a célra, hiszen gyorsak, széles a látóterületük, és sasokat tudnak küldeni messzebbi területek felfedezésére is. Pár Felderítő a birodalmat határán sokat tud segíteni. Találhatsz továbbá Őrtornyokat is a pályán, amelyekbe egy Felderítőt küldve a pálya egy nagyobb szegletét is megfigyelés alatt tarthatod. 

Micromenedzseld az egységeidet

A csata a klasszikus RTS-eket idézi. Vannak különböző egységeid, mindegyik másban jobb. Ha csak beküldöd őket a tömegbe harcolni különösebb menedzsment nélkül, akkor is győztesen jöhetsz ki, ha többen vannak a te egységeid. De ennél sokkal hatékonyabb, ha mikromenedzseled a sereged egyedeit. Ez azt jelenti, hogy a csata közben részletesebb parancsokat adsz az egyes alegységeknek. Például egy gyorsabb egységet használva húzod ki a védők első sorait, míg oldalról bemozdulva az íjászokat külön irányítod, hogy kikapkodják a kulcsfontosságú egységeket, akik épp kergetik a csalidat. A mikromenedzsment még kis mértékben is teljesen átírja a játékot, és sokkal eredményesebbé teheti a hadviselésünket, ráadásul sokkal kielégítőbb így a játékmenet is, semmint ha csak a sereg egészét küldözgeted ide-oda.

Fejleszd az egységeidet

Ha a haderőd egységei nem teljesítenek jól, akkor be kell ruházni egy Fegyverkovácsra. Minden egységtípusra ajánl fejlesztéseket, az értékeik teljesítmény növelése elérheti a 40%-ot is. Ez jelentős ugrás, viszont cserébe nagyon drága befektetés is (de ez Klántól is függ). Nem valószínű, hogy minden fejlesztésre lesz elég nyersanyagod, így érdemes előre gondolkodni, és megtervezni, hogy mire költesz. Az ellenség főleg távolsági hadviselést folytat? Akkor a távolsági védelmedet fejleszd. Vagy te vagy távolságra koncentrált? Akkor csak az íjászokat fejleszd. És így tovább.

Ezek voltak a kezdő tippjeink, reméljük hasznotokra válik a cikk, mikor nekikezdtek a Frozenheim küldetéseinek. 

Az eredeti ötlet és ihlet a the gamer oldalnak köszönhető.

Összes oldalmegjelenítés