Autonauts vs. Piratebots - Teszt

Ismét egy indie játékkal jövünk hozzátok, mert hát azokból mindig van. Kisebb stúdiók, garázs-csapatok, akár egy személyes fejlesztők folyamatosan próbálkoznak, hogy ők is létrehozzanak valamit, amivel a játékosok szórakozhatnak. Mivel ezeknek a fejlesztőknek elég korlátolt lehetőségeik vannak mind pénzügyileg, mind technológiailag, ezért a kreativitásukat hívják segítségül, hogy valami olyasmit tudjanak alkotni, ami az egyediségével képes felhívni magára a figyelmet. Szerencsére nagyon sok indie játék van a piacon, ami ezt fantasztikus sikerrel kivitelezte, és ha bár nem olyan szépek és részletgazdagok mint egy AAA játék, a bennük lakozó szeretet és törődés a játékosra is ráragad, és ettől lesznek annyira kedvelhetőek, és kedvesek a számunkra. A bájos tartalom mellett a kreatív játékmenet is eladhat egy programot, igazából a kettőnek nem is feltétlen kell kézenfogva járnia. Ilyesmi játék a mostani teszt alanyunk is, az Autonauts vs. Piratebots.

Robotok a Kalózok ellen

A történet szerint egy bájos, alacsony poligonszámú világban egy idegen bolygó kolonizálásával, jobban mondva annak előkészítésével bíznak meg minket, amiben rendelkezésünkre állnak a szorgos kis robotok, és a meghódítani kívánt bolygó erőforrásai. A munkát egy tehetséges társunk vezényli, aki minden tud, szóval mi csak segédek vagyunk mellette. Ám hirtelen kalózok ütnek rajta a telepen, szétverik a felszerelés egy részét, összetörik a robotjainkat, és elrabolják a munkavezetőt. Magunkra maradunk a megcsappant készletinkkel egy kezdetleges teleppel, pár robottal, és valahogy meg kell oldanunk, hogy a kolónia felépüljön, és persze a kalózokat is meg kell leckéztetni, hogy kiszabítsuk a társunkat. 

A tutorial minden apró részletet megmutat, nem is enged tovább, amíg nem sikerül megcsinálnunk egy-egy lépést, így a játék első percei tanulással mennek el. De erre szükség is van, mert a játék csak első ránézésre egyszerű és gyerekes. A karakterünkkel felvehetünk tárgyakat, szétverhetünk dolgokat, felfedezhetünk, de a tényleges munkát nem mi fogjuk elvégezni. Kezdetben úgyis mindent meg akarunk taperolni, és mindent mi akarunk irányítani, ám hamarosan rájövünk, hogy ez nem így működik. A játék szíve lelkét a robotjaink fogják adni, a mi legfőbb feladatunk pedig a robotok munkarendjének programozása lesz. Szó szerint.

Az Autonauts vs. Piratebots gyakorlatilag egy oktatóprogram is lehetne alapszintű programozásról, és mily meglepő, Nagy-Britanniában kapott is pár ingyen példányt egy iskola, hogy a fiatalok játékosan sajátítsák el a kódolás alapjait. Nekünk, mezei játékosoknak ugyanilyen kihívás lesz egy programozó agyával gondolkodva engedelmességre bírni a kis robotjainkat, és ahogy a játék halad, úgy lesz egyre komplexebb és bonyolultabb a munka szervezése és optimalizálása. Megkockáztatom, hogy akár gyártás optimalizáció alapszintjére is meg tud tanítani a játék a programozás mellett, ami azért elég nagy teljesítmény.

Beep-boop, a robot dolga a szolgálat!

Hogy el tudjátok képzelni a játékmenet ilyesfajta működését, íme egy példa. Fát szeretnél gyűjteni, azt feldolgozni deszkává, és a deszkát építkezésre mozgatni. Mindent a robotok fognak csinálni, ám azokat egyesével kell leprogramozni egyszerű parancsokkal, ám ezeknek a parancsoknak logikusan kell felépülniük, és minden eshetőségre gondolnunk kell, különben a dolgok nagyon gyorsan nagyon kaotikussá válnak. Megadod a parancsot egy robotnak, hogy vágjon fát, és hordja el a deszka feldolgozóba, és a parancssort úgy zárod, hogy ezt ismételgesse. A robot így fog tenni. Nem állítja meg semmi, hiszen nem kapott arra parancsot, hogy megállítsa a munkát, történjen bármi. Ha történik valami váratlan, akkor ötletük sem lesz, mit tegyenek. 

De pont ezen esetek teszik komplexé a kódolást, és magát a játékot. "Ha ez történik, akkor csináld ezt" alapon minden eshetőségre kiterjeszhetjük a robotjaink viselkedését, például ha eltörne a favágó kezében a fejsze, akkor addig nem jut eszébe azt cserélni, amíg erre nincs egy parancs. Olykor a logisztika sem lehet tökéletes, és el-elszórnak nyersanyagokat a robotok, vagy lebontott területeken marad hátra törmelék, de még erre is bármikor programozhatunk egy robotot, hogy takarítsa fel a munkaterületet, és dobálja a cuccokat egy ládába. Hogy mennyire akarunk komplexek és effektívek lenni a munkaszervezésben, az csak rajtunk múlik, de a játék menete abszolút arra sarkall, hogy legyünk kreatívak, használjuk az eszünket, és fordítsunk energiát a probléma megoldásokra. 

Végérvényesen a továbbhaladás kulcsa a kalózok bázisainak elfoglalása, így a harc elkerülhetetlen, de cserébe nem túl bonyolult. Az előkészületek emésztik fel a játékmenet nagyobb részét, ha már sikerült egy ütőképes robot sereget készítenünk, akkor már csak be kell őket programoznunk, és mehet a menet. A kaló tanyák bázisainak lerombolásával új területeket oldunk fel, valamint új fejlesztésekhez jutunk hozzá, így gyarapítva lehetőségeinket. Természetesen ahogy haladunk, úgy lesz egyre galádabb és erősebb a kalózhad, éppen ezért a hadseregünk építése és a telepeink védelme kulcsfontosságú lesz. 

Az Autonauts vs. Piratebots a fent leírtak miatt érdemel figyelmet, egyéként más területen középszerű, vagy még annál is minimalistább. Ez nem mindig csapódik le úgy, mint a játék hiányossága, de azért érdemes tisztában lenni vele, hogy ez a játék nem is próbálkozik vizuálisan vagy hangok terén bármit is elérni. Nem ez a feladata. Oktató jellegéből kifolyólag az inkább fiatal közönséget célzó gyermeteg, de mégis informatív kezelőfelület és karakterek adják a hangulatot, miközben a kis poligonszámú világ bár messziről szemlélve még akár látványos is lehet, azért összességében egészen minimalista. A hangok terén beszélhetünk hiányosságokról, nagyon egyszerű, nagyon szimpla és kevés, én például egy idő után kikapcsoltam a hangot, és inkább zenét hallgattam játék közben.

Ajánló

Az Autonauts vs. Piratebots nem kíséreli meg, hogy egy izgalmasan pörgős stratégiai játék legyen, vagy ilyesmi. Esze ágában sincs. A játék küldetése, hogy megtanítsa kicsiknek és nagyoknak a kódolás alapjait, mindezt egyszerű de bájos stílusban, egészen komplex játékmenetbe csavarva. Éppen ez miatt nem lehet azt mondani, hogy ez egy gyerekeknek szánt program, mert a bonyolultsága és ezzel élvezhetősége is azon múlik, aki leül elé, és erőfeszítést rak bele, hogy úgy játsza a játékot, ahogy neki tetszik. Ez egy nagyon menő koncepció, szórakoztató és tele van remek tanulási lehetőséggel. Akit érdekel esetleg ez a téma, annak mindenképp merjük ajánlani!

Review score
7Az Autonauts vs. Piratebots egy alapszintű kódolásra tanító program, ami oktató jellege mellett a gyűjtögetés, építkezés, stratégia és menedzsment elemeket is a játékmenetébe sűríti. Szórakoztató és érdekes koncepció, minimalista vizualitással, pontosan csak a lényegre fókuszálva. Nekünk bejött.

Összes oldalmegjelenítés