Sárkányok Háza: Minden amit tudunk


A Trónok Harca rajongók azóta tartják vissza a lélegzetüket, hogy az HBO bejelentette 2019 októberében: készül az előzmény sorozat, a Targaryen család főszereplésével. George R.R. Martin 2018-as könyve, a Tűz és Vér alapján fogják elkészíteni, a cím pedig többek közt a Targaryen család mottója is. Körülbelül 200 évvel fog a Trónok Harca HBO sorozat ideje előtt játszódni, és a Targaryen családot körülölelő politikával fog foglalkozni.

Ahogy a nézők egyre több dolgot ismertek meg a Targaryen családról, úgy fogyatkozott annak léletszáma: Először Viserys (Harry Lloyd) halt meg Khal Drogo (Jason Momoa) keze által, mikor is olvadt aranyat öntöttek a fejére, büntetésül azért, mert fenyegette a "Khaleesi"-t, azaz Daeneryst (Emilia Clarke). Később megtudjuk, hogy Aemon mester (Peter Vaughan) az Éjjeli Őrségből a testvére volt az Őrült Királynak, Aerys II-nek (David Rintoul).

Mikor Daenerys úgy hiszi, ő az utolsó élő Targaryen, Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) felfedi az igazságot, miszerint Jon Snow (Kit Harrington) valójában Daenerys idősebbik testvérének, Aegonnak és Ned Stark (Sean Bean) húgának, Lyanna Starknak közös gyermeke. Ez miatt gyakorlatilag Jon örökölné a Vastrónt, és vele a Hét Királyság feletti uralmat.

Bár nagyon sok megosztó vélemény született a fanok körében az utolsó évadot illetően, a Targaryen családot övező történelem mindenkit lázba hoz. Úgymond a westerosi történet ezzel emelkedhetne ki hamvaiból.

Miről fog szólni a Sárkányok Háza?

Nem titok, hogy a Targaryen család elsősorban azért került hatalomra, mert sárkányokat birtokoltak. Emberöltőkön át uralkodott a dinasztiájuk. A Sárkányok Háza a bukás kezdetéről fog szólni, és arról, hogy hogyan jutottak el a családot szétziláló belső polgárháborúig, amit úgy neveznek, hogy a Sárkányok Tánca.

A polgárháború egyébként úgy kezdődött, hogy Viserys I Targaryen király (Paddy Considine) halála után nem volt egyértelmű, hogy ki kerüljön a trónra. Elsőszülöttje, Rhaenyra Targaryen hercegnő lehetne az első királynő, aki a Vastrónra ülve uralkodna. Az ő fiatal kori énjét Milly Alcock játsza, míg az idősebbik énjét Emma D'Arcy eleveníti majd meg. Nagybátyja, Daemon Targaryen (Matt Smith) a következő örökös, arra pályázik hogy ő lesz a király, egészen addig amíg ki nem hirdetik Rhaenyra koronázását, örökösödési jogánál fogva.

Rhaenyra és Daemon is tapasztalt és ügyes sárkánylovasok, kb. annyira mint amit láthattunk a Trónok Harcában Daenerys és Jon Snow által. Ez volt az ő nagy fegyverük, egészen addig amíg a Mások királya meg nem ölte az egyik sárkányt, Viseriont, hogy élőhalott bestiává változtassa.

Anélkül, hogy lespoilerezné magának bárki a Sárkányok Táncának történetét, egy dolog egészen biztos: Ez a polgárháború jelenti a Targaryen család bukását, ez vezet az Őrült Király utalmához, majd az Őrült Királynő, azaz Daenerys ámokfutásáig. 

Cersei Lannister (Lena Headey) a Trónok Harcában azt mondta:

 "Mikor egy Targaryen megszületik, az Istenek feldobnak egy érmét...". 

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Targaryenek vérvonalában jellemző elmebaj és komoly mentális zavar újra és újra kiütközik az örökösökön.

A Sárkányok Háza készítőiről:

Ryan J. Condal és Miguel Sapochnik lettek megbízva a sorozat tető alá hozására November 9-én. Sapochnik fogja készíteni a pilot epizódot és még pár részt, aki egyébként Emmy díjat kapott a hírhedt "Fattyak Csatája" rész rendezéséért a Trónok Harca hatodik évadában. Szintén visszatérő szakember Ramin Djawadi, aki a Trónok Harca után a Sárkányok Háza sorozathoz komponál zenéket. 

Paddy Considine volt az első, aki csatlakozott 2020 októberében a sorozat színészgárdájába, ő játszott egy fontos szerepet a Stephen King művet feldolgozó Outsiderben is. Két hónapot követően csatlakozott Olivia Cooke (mint Lady Alicent Hightower), Matt Smith (Doctor Who) és Emma D'Arcy.

Továbbá 2021-ben csatlakoztak Rhys Ifans, Steve Toussaint, Eve Best és Sonoya Mizuno. Milly Alcock és Emily Carey voltak az utolsók, akiket főszerepekre válogattak be. 

Hány részes lesz a Sárkányok Háza:

A Trónok Harca első hat szezonjához hasonlóan a Sárkányok Háza is tíz epizóddal indít. A Varietynek adott interjújában a HBO vezető tartalmi megbízottja, Casey Bloys az alábbiakat nyilatkozta a második szezon lehetőségeiről: "Ha fogadni szeretnél, hogy lesz-e második szezon, akkor egy elég jó fogadást tehetsz". Ha mázlink van, akkor még talán azt is láthatjuk, hogy milyen volt az Őrült Király zsarnoksága, Robert lázadása, vagy a Szigony Csatája.

Hol forgatták a Sárkányok Házát:

A Trónok Harcát sok egzotikus (és hideg) helyszínen forgatták, mint Észak-Írország, Málta, Izland, Spanyolország. Királyvár belső jeleneteit például Medina városában vették fel Málta északi részén.

A Sárkányok Háza sorozatot olyan helyeken forgatták mint Anglia, Cornwall, valamint Spanyolország, Portugália. Ez az első sorozat amit a Warner Brother Leavesden stúdiójában forgattak a legújabb virtuális színpadán, a Covid járvány idején.

Mikor jön a Sárkányok Háza?

A Sárkányok Háza augusztus 21-én debütál a HBO Max szolgáltatásában, és hetente egy epizóddal fog jelentkezni minden vasárnap. Valószínűleg ugyanabban az időben fognak elérhetővé válni a részek, mint a Trónok Harca esetében, azaz EST/PST este 9 órakor, ami nálunk hétfő reggel 7 órára fog esni. 

Ha szeretnétek feleleveníteni az eddigi történetet, akkor a Trónok Harca mind a 8 szezonja elérhető a HBO Max szolgáltatáson belül. 

Eredeti forráscikk:  House of the Dragon: Everything You Need to Know About the Prequel Series (collider.com)

Összes oldalmegjelenítés