Surviving the Aftermath - Teszt


 Mindig örömmel tölt el, ha a Paradox Interactive keretein belül van lehetőségem játszani egy játékkal. A mostani alkotást az Iceflake Studios fejlesztő csapat hozta létre, és folytatták a kiadó ”surviving” szériáját. Pár éve jelent meg a Surviving Mars, amit az elején kicsit vonakodva fogadott a közösség, de jó pár patchnek köszönhetően egy rettentő kellemes kolónia építős játék lett. Én magam sem voltam teljesen oda érte, de 1-2 hónap ráncfelvarrás után immáron az egyik kedvenc ilyen típusú játékom lett. Ezért is fogadtam izgatottsággal a Surviving the Afteramath-ot. A nevéből kiindulva már kitalálhattátok, hogy maradtak a témánál, csak a választott kolóniának most nem a vörös bolygón kell túlélnie és népesednie, hanem itthon, bár az egészet megfűszerezi, hogy a világ egy poszt-apokaliptikus érában van.

Egy jó ideje elérhető már a játék, bár eddig csak early access verzióban volt fent, viszont immáron a teljesen elkészült kiadással van lehetőségünk játszani. Ahogy fentebb említettem, ez egy ugyanolyan sim-menedzsment alkotás, mint a Surviving Mars. Egy világot megrengető esemény után vagyunk, a bolygón a túlnyomó sugárzásnak köszönhetően megváltozott az anyatermészet. Vadabb, kiszámíthatatlanabb és ellenségesebb lett. Egy maréknyi emberrel és két specialistával indulva kell egy megadott földterületet virágzó közösséggé alakítani.

A játékban a túlélők teszik ki az egységeinket: vannak akik építenek, mások javítanak, vadásznak vagy éppen takarmányoznak. Ők a közösség alappillérjei. A specialisták már egy fejlettebb szinten képviselnek. A lakóterület felépítésében nem sokat segítenek, de később ők lesznek azok, akik bejárják a világtérképet. Találhatnak új, elengedhetetlen forrásokat, megküzdenek a fenyegetésekkel és tovább térképezik fel az alaptáboron kívül található világot. Később előőrsöket is kialakíthatnak a vadodban. Magával a túléléssel nem vagyunk egyedül. Rajtunk kívül más ember csoportok is próbálnak túlélni a világban. Ez több dolgot von maga után. Először is versenyt alakít ki a környékben található erőforrások után, amiből az ellenségeskedés következik. Jó diplomáciát ápolva viszont akár kereskedhetünk is, vagy együttműködve végezhetünk kutatásokat, fejlesztéseket.

A játék sandbox, tehát túlélésünk végeláthatatlan, viszont hogy ne csak ilyen nyers céljaink legyenek, van egy amolyan küldetésünk is, amit el kell érnünk. Ezek a feladatok véletlenszerűen jelennek meg. A régi világ egy elfeledett struktúráját kell fellelni és megérteni annak korabeli hasznosságát, majd ezt felhasználva reprodukálni a saját verziónkat, ami biztosítja a túlélésünket. De akadnak kisebb megoldandó problémák is: időnként rövid dilemmák adódnak, amik nehéz döntés elé állítanak bennünket. A túlélők megkeresnek minket vegyes gondokkal, amiknek megoldása után valakiknek nélkülözniük kell. A tábor moráljának pozitív fenntartása fontos, de sokszor lehet célszerűbb megfosztani a gyerekeket egy kis szórakozástól, ha a távlati célokat vesszük figyelembe. Ezekből a problémákból nincsen túl sok, viszont egy idő után ismétlődnek. A konstans boldogság nagyon fontos, hiszen az elégedettlen lakók ellenségessé vállnak.

Érdekes például, hogy ez az általános boldogság vonatkozik az új jövevényekre is. Szóval bóklásznak étlen-szomjan a vadonba a kivert kutya emberek, mi befogadjuk őket, és ahelyett, hogy örülnének, mint majom a farkának, a tábor rögtön asszimilálja őket és átveszik a morált, tehát amint letelepednek, ellenségessé vállnak. Elég komikus, de ha ilyen történik és ellenséggé vállnak, akkor rögtön le kell őket lövetni.

A túlélés viszontagságai viszont még mindig nem merültek ki! Mivé lenne egy túlélő játék katasztrófák nélkül? Így ezzel a problémával is számolnunk kell. A játék nehézsége százalékosan foglalja magában a katasztrófák gyakoriságát. A jó hír tehát, hogy ezt mi szabhatjuk meg egy pontig. Ezek egyébként természeti problémákat jelentenek. A poszt-apokaliptikus időjárás minden, csak nem barátságos, így például egy téli vihar borzalmasan hideg, megnövekszik a tüzelő anyag igénye és felhasználása, míg a nukleáris csapadék sugárbetegséget okoz. Számításba kell venni, hogy ha bekövetkeznek, hiába oldjuk meg erőforrásokkal az egészet, lesznek áldozatok.

A játék lényege nem a legmagasabb populáció elérése, hanem ahogy a címben is szerepel, a túlélés, erre kell koncentrálni. Önmagában ez egy jó kis túlélő sim-menedzsment játék. Minden meg van benne, ami a stílushoz kell és ami élvezhetővé teszi. Viszont semmi újdonságot nem hordoz magában, láttunk már ilyet. Ha nem volt még közünk ilyen alkotáshoz, akkor kétségkívül be fog jönni.

Review score
 7.5A Surviving the Aftermath egy kellemes túlélő sim-menedzsment játék, ahol egy poszt-apokaliptikus világ viszontagságai között kell túlélnünk. Ez mind szórakoztató és érdekes, viszont semmi újdonságot nem hordoz magában.

Összes oldalmegjelenítés