Prison Simulator - Teszt

 

A Baked Game's Prison Simulatorban az egyik legbaljóslatúbb tér nyílik meg a közönség előtt, ahol élni és játszani lehet. A játék lehetőséget kínál a börtönőr egyenruhájának felöltésére. Egy börtönben kell járőrözniük, ahol veszélyes bűnözők vannak, akiket aljas tevékenységek miatt rács mögé helyeztek. A játékban eldönthetjük, hogy milyen típusú smasszerek legyünk: az akik kedvesek az elítéltekkel, vagy az ellentét, akinek mindenre a válasz a gumibotjában rejlik.

A játék két módot kínál: New game, amelynek története van, és a Freeplay. A játékosok számos nehézség közül választhatnak. Az elérhető legnehezebb szint könyörtelen – hasonló a permadeath-hez, kivéve, hogy ”nem csak te halsz meg, hanem a mentési fájlod is”. A nehézség kiválasztása után a játék megkéri a játékost, hogy nevezze el a börtönét, és hozza létre a foglyokat. Összesen tizenhat foglyot lehet létrehozni. Nevük, hangjuk, testük, arcuk és bőrtónusuk személyre szabható.

Ez lehetőséget ad a játékosoknak arra, hogy azt börtönözzük be, akit csak akarunk, így a való életből is meríthetünk ötleteket. Ahogy a fejlesztők mondják, mindenkit, csak ne ”hírességeket vagy politikusokat”.  Üzenem nekik: csaltam. Ha viszont belefáradnánk a börtöntöltelékek megalkotásához, akkor lehetőség van mindezek véletlenszerűsítésére is. A következő a gang létrehozása. Három banda kialakítására van lehetőség, és a játékosnak ki kell választania egy logót, nevet és azt, hogy melyik rab melyikbe tartozik. Az előző opcióhoz hasonlóan ez is véletlenszerűvé tehető. Ha kész, akkor a játék elindul egy kis montázsos bevezetővel.

Börtönőrnek lenni annyit tesz, hogy a játékos minden nap elvégezi a rábízott napi feladatokat. Az egyes feladatok befejeztével kapunk némi szabadságot. Ezt az időt számos különböző tevékenységgel tölthetjük. A játékosok edzhetnek, gyakorolhatják a fegyverlövést, vagy dartsozhatnak egy kollégával. Egy padon ülve is kihagyhatjuk az időt. A játéknak tiszteletrendszere van. A játékosokat bizonyos százalékban tisztelik az őrök és a foglyok. Különféle műveletek befolyásolják ezeket a számokat. Ha az egyik oldalra nyerünk szimpátiát, akkor a másik oldalé fog csökkenni értelemszerűen és a végleges elköteleződés nem opció, ugyanis ha a rabok felé hajlunk erősen, akkor kirúghatnak, ha pedig az őrökkel kokettálunk, lázadás törhet ki az elítéltek között.

A különféle feladatok napról napra újraindulnak. Az őröket arra kérik, hogy tegyenek egy reggeli vagy esti jelenléti ellenőrzést, ahol körbejárunk és a lista alapján csekkoljuk, hogy mindenki megvan-e még. A foglyokat a műhelybe kell vinni és szerszámokat kell adni nekik a munkához. A tevékenység során néhányuk megtagadhatja a munkát vagy éppen erőszakossá válhat. A játékos megróhatja őket, vagy fizikailag bántalmazhatja. A foglyokat olykor az udvarra is ki kell vinni. Az őrnek osztott másik feladat a börtön különböző részeinek takarítása. A térképen vannak más szobák is, amelyek többsége interaktív. Őrként a játékosnak azt is ellenőriznie kell, hogy a foglyok celláiban nincs-e csempészáru.

A keresés magában foglalja a csapba, a WC-be, az ágy alá és a mosogatóba való betekintést. A játékosok olyan legális élelmiszereket találhatnak, mint a chips és a csokoládé, de időnként illegális csempészárut is. Ha találunk valamit, a lehetőséget kapunk arra, hogy maguknak vigyük el, biztosítsuk a börtönnek, vagy hagyjuk ott ahol van. Az utolsó választás növeli az őr tiszteletét a foglyok között. De ezzel csak addig hazárdírozhatunk, amíg más őr nem ellenőrzi azt a cellát. Néhány rab nyitott a kereskedésre. A játékosok eladhatnak vagy vásárolhatnak tőlük dolgokat. Sőt, a rabok és az őrök mellékküldetést is adnak. Ezeket a feladatok közötti szabadidőben többletpénzért és tiszteletért meg lehet csinálni.

A Prison Simulator élvezhetőségének a kulcsa az apró feladatok. Az első néhány órában a különböző tevékenységek, amelyek kitöltik a játékmenetet, valójában azt az érzést keltik a játékosban, mintha javítótiszt lenne. Meg kell vizsgálniuk a raboknak érkező csomagokat, és meg kell győződniük arról, hogy nincs bennük illegális cucc.  A fegyvereket meg kell tisztítani és megfelelően tárolni. A törött kamerákat meg kell javítani. A pisztoly minden részét szét kell szerelni, és külön kell polírozni, törölni és meg kell tisztítani. A rossz magatartásért a játékosok megszabhatják a büntetést: zárkába küldhetik a foglyokat, megvonhatják a telefonjogosultságukat, és a legrosszabb esetben elzárhatják őket. A játékban van egy halálsor és egy kivégzőszoba is. Szürreális pillanat az az élmény, amikor egy embert a halála felé vezetünk, felszíjazzuk, megkérdezzük az utolsó szavait, majd átkapcsoljuk a kapcsolót.

Azért akadnak bőven hiányosságok, például a rabok viselkedésében. Ha a tiszteletünkkel az őrök felé hajlunk és kialakul a börtön lázadás, akkor az csak a számok miatt van. Értem ez alatt, hogy a foglyok nincsenek felkészülve például fegyverekkel. Nem, csupán forgatókönyv szerint meg kell történnie, és kész. Aztán rátámadnak az őrökre pusztakézzel, mi meg védekezhetünk fegyverekkel. Továbbá nincsenek kimondott hangsorok, csak motyogott, halandzsa zajok. A háttérzene is unalmassá válik, ha az ember hat órája van a játékban. A játékmenet egy idő után nagyon gyorsan ismétlődik. A fogoly be- és kivezetése rendkívül szórakoztató, de ha ugyanazokat a tevékenységeket ismétlik és napi feladatokként rendezik be, a házimunkák nap mint nap unalmassá válnak. A foglyokkal vagy a bandák közötti konfliktusok sem csapódnak át valami nagyobb narratívába. A történet eleje sokáig tart, és rendkívül lassú ütemben halad, szétesettnek érzeti magát, ahogy egyik pillanatról a másikra hirtelen megugrik. Az elmélyülés súlyos hiánya befolyásolja a játék újrajátszhatóságát.

Review score
 7.0

A Prison Simulator-ban a játékos felléphet semlegesen, vagy állhat bármelyik oldalra. A foglyok tisztelni fogják, ha szemet hunynak tevékenységeik és csempészáruk felett, viszuont kevésbé, ha ok nélkül megverik őket. 

Összes oldalmegjelenítés