World War Z: Aftermath - Teszt

Az Aftermath bővítéssel egészen más játék lett a World War Z, mint ahogyan 2019-ben megismerkedtünk vele. Sikerült a jobbik irányba fejlődnie. Több epizódon át küzdhetünk meg a zombik hordájával, a karakter osztályok kibővültek és szélesebb választékkal látnak el minket, valamint maga a játékmenet is átesett egy tucat változtatáson, amik javítják az életminőségünket, mind in game mind a valóságban, ugyanis a zombik olykor egészen unfair módon, könnyedén megkeserítették a kalandjainkat, most már viszont nehezebb dolguk lesz, ha például párkányról akarnak lerángatni minket. Persze akadnák továbbra is gondok, hiszen a játék még mindig küszködik online problémákkal, a történet továbbra sem egetverő és a stílus is maradt ugyanaz, csak picivel színesebb lett.

Két meglehetősen érdekes kampány került bele az Aftermath-ba, így igazán érdekes helyekre látogathatunk el. Az, hogy a nagyvárosok tele vannak élőhalottakkal, már nem nagyon lepi meg az embert, de kifejezetten jót tett a játéknak, hogy most a Vatikánba is ellátogathatunk a zombi apokalipszis idején, illetőleg az orosz Kamcsatka is rivaldafénybe kerül. A felállás maradt ugyan az: mi és három barátunk állunk szemben több ezer zombival, és a túlélésen, valamint a mészárláson kívül egy megadott, nemes feladatot kell teljesítenünk a pályán.

Róma igazán kellemes látványt nyújt a turisták számára, ám ha a világot zombik fenyegetik, akkor sajnos ugyanolyan lerombolt, füstölgő koszfészek, mint bármilyen más település. Vannak új hangok, néhány látnivaló, zombikkal teli lángoló gödrök, de ezen kívül nem nagyon lehet megkülönböztetni az országot a játék többi pályájától. Ellenben vannak érdekes, új és tematikus feladatok, mint például amikor a romos utcákon egy furgont kell vezetni és végig tankolni minden élőhalottat, akik vannak olyan botorok, hogy elénk állnak.

Kamcsatkánál már más a helyzet, hiszen itt nem egy városban, hanem a fagyos tundrán kell harcolnunk. Kiemelném a fagyos szót, ugyanis vannak olyan szakaszok, amikor a hideg egy olyan problémát jelent, amivel versenyezni kell. Tehát nem csak a zombikkal és az általuk okozott fenyegetéssel kell törődnünk, hanem a kehüléssel is. A fűtőtesttől-fűtőtestig rohangálásban és a zombi mészárláson kívül kapunk csapatmunkát igénylő rejtvény feladatokat is, például lángszóróval kell megolvasztani egy befagyott ajtót, míg a többiek fedezik őket a agyevőktől, vagy elektromos hálózatot helyreállítani, ahol az egyik csapat védelmezi a másikat, kiknek feladatuk rájönni a helyes sorrendre a biztosítékok visszaüzemelésnél. A meglehetősen egyszerű feladatok egész nagy nehézséggel vannak ellátva, hiszen az élőhalottak nem sok időt hagynak gondolkodni, így pörögni kell rendesen. Róma unalmas utcáihoz képest az orosz táj egészen felüdülő látványt tartogat.

Hiába ezek lettek a legjobb epizódok, a történetmesélés még mindig egy kalap semmi: unalmas, kiábrándító és egyhangú. Pontosan nulla karakter van kidolgozva, vagy bármilyen módon szemléltetve a személyisége. Futkározunk a dolgok körül, lőjük a zombikat és a szereplők lebonyolítanak egy-két párbeszédet, de annyira jelentéktelen, hogy inkább csak háttérzajnak lehetne mondani. Ezeknek nagyjából annyi jelentőségük van, hogy a játékos tudja, ha valamelyik karakter megszólal, akkor azt nem szabad fejbe lőni, szóval a játék néha bedob pár dialógust, hogy felhívja a figyelmünket: nem egyedül játszunk. Viccet félretéve, a baráti tűz még mindig jelen van, így lehet tényleg ez volt a fejlesztők célja.

A Wolrd War Z eredetileg TPS nézetű volt, és tulajdonképpen még most is az, bár immáron ez opcionális. Az Aftermath egyik legérdekesebb újdonsága, persze az új tartalmak után, a választható FPS mód, ami teljesen új lelket lehet a játékba. Én szeretem mindkét stílust, szóval nekem felüdülés váltakozva játszani, de akik a belsőnézetet részesítik előnyben, azok most megkapták a megváltásukat. Mindenesetre ez egy újabb ok lehet elővenni a játékot, megtapasztalni a zombi apokalipszist immáron egy másik aspektusból.

Megkapjuk a nyolcadik karakterosztályt is, ami Vanguard elnevezéssel került be a repertoárba. Valamint akad itt még néhány új és hatásos közelharci fegyver, amik meglepően jól működnek. A Vanguard feladata is az élen állni, ezért fel van szerelve elektromos pajzzsal, aminek töltését zombik tucatjaira adhatja el, és tulajdonképpen egy egyszemélyes barikádként működik. A csapat számára egy felbecsülhetetlen karakterosztály lehet, de időbe teleik a mesterévé válni, a kulcs pedig a helyzetfelismerésen lesz. Magas kockázat magas jutalmat eredményez, ennek tudatában próbálja ki mindenki.

Hogy a közelharci fegyverek és vállalható eszközök legyenek, felruházták egy amolyan gyógyító opcióval. A sarlók például gyors egymás utáni kaszabolást tesz lehetővé, amik kevésbé halálosak, de killing spree után életet tölt vissza. A tűzoltó fejsze pedig nagyobb ívben súlyt le erősebben, és kifejezetten hatásos lángoló ellenfelek ellen. Mind ezeket tuningolhatjuk és finomra szabhatjuk a továbbfejlesztett passzív hatásokkal, így tényleg egy életképes megoldás lett a közelharc is, a távolsági egyeduralma mellett. Persze nem alkalmas egyszemélyes hadseregnek, de jól összelehet hangolni egy vegyes távolságú csapatot.

Az online opció még mindig szükségeltetik egy kis odafigyelést a fejlesztők részéről. A játék fun együtt, ez tény. Szerencsések vagyunk, ha van néhány barátunk és neki tudunk együtt ülni az egésznek. Viszont mi van akkor, ha ismeretlenekkel akarunk játszani? Megmondom: várakozás. Eszméletlen sok időbe telik mire a rendszer összedobja  a lobbyban várakozókat, szóval okos megoldás egyedül elkezdeni egy nyilvános játékot és egyszer csak majd jön valaki. Persze nem olyan szórakoztató, mint az egész szintet letolni egy komplett bandával, de jobb mint hosszú perceket várni a gép előtt.

Review score
 8.0A Wolrd War Z: Aftermath még mindig kellemes időtöltést kínál, ha a zombi apokalipszis idején szeretnénk világot látni. Róma és Kamcsatka igazán hangulatos helyszínekre sikerültek, és megannyi újdonság érkezett még, például a választható FPS nézet, vagy a karakterosztályok bővítése.

Összes oldalmegjelenítés