Tennis Manager 2021 - Teszt

 

A sportot nézni legalább olyan jó, mint űzni, hát még videójáték formában részesévé válni a meccseknek a kényelmes fotelből. Aki rajongója egy sportnak, az nem csak sörrel és mogyoróval huppan a kanapéra agyat kikapcsolva nézni a tv-t, de figyelmesen elemez, ismeri a játékosokat, érdeklődik a magánéletük iránt, és igyeykszik minél jobban és mélyebben megismerni a játék szabályainak és taktikáinak aszpektusait. Az ilyen emberek számára a sport a hálószobából nem csak szórakoztást szolgáló látványosság, de igazi agytorna, és egy kreatív szenvedély éltetése. 

A játékpiacon a hús-vér játékosokról mintázott karakterek bőrébe bújni klassz és izgalmas, de a gyep koptatás helyett az egész folyamat irányítójává válni az igazi kihívás. Milyen lehet ezeket a játékosokat menedzselni, a karrierjüket egyengetni, képességeiket fejleszteni, és az útjukat kikövezni a versengés és agresszív média ösvényén? A Menedzser játékok pontosan ezt a cseppet sem könnyű feladatot mutatják be nekünk, és ezek közül is a Football Manager az első ,ami bárkinek eszébe jut. Ám nem csak a foci az egyetlen sport, ami megér egy ilyen jellegű programot, éppen ezért a Rebound CG francia székhelyű stúdió, karöltve pár neves és tapasztalt edzővel elkészítette a Tennis Manager 2021-et.

Tenisz a világ

Megvallom őszintén, én magam soha sem rajongtam a teniszért, nem volt semmi gondom vele, épp csak nem kötött le a játszása, vagy a nézése. A játék tesztelése előtt azonban, hogy edukáljam magam némileg, megnéztem pár meccset. Bár maga a játék továbbra sem kötött le, azt meglepetten tapasztaltam, hogy szédítően sok adat, stratégia, taktikai elemzés és a játékosok mélységekbe menő osztályozása övezi a teniszt, mint kompetitív sportot. Ennyi háttéradatra és komoly strukturált tervezésre már lehet játékot építeni, gondoltam magamban. Így kezdtem bele a Tennis Managerbe.

 Az első képernyő a játékban nem más, mint a menedzser karakterünk elkészítése. Egészen kellemes mennyiségű dolgot szabhatunk meg, hiszen nem mindegy, hogy fiatal pályakezdőként szeretnénk lelkes média pajzs és motiváló erő lenni, vagy kőkemény öreg veteránként elfordulva a nagyvilági hacacárétól a megfizethetetlen tapasztalatunkat vinnénk a közösbe. A lehetőség adott, bármely opciót választhatjuk, értékeinket személyre szabhatjuk. Lehetünk jók mindenben egy kicsit, vagy szétdobálhatjuk a rendelkezésre álló pontokat. Lehet, hogy mi nem leszünk túl jók a taktikai elemzésben, de cserébe fantasztikus érzékünk lesz a játékosaink motiválásában. Később lesz lehetőségünk a hiányosságainkat más szakértők bevonásával pótolni, így lehetünk nyugodtan őszinték magunkkal, és koncentrálhatunk azokra az értékekre, melyekben valóban kíváncsiak vagyunk, hogyan teljesítenénk. 

A karakterünk létrehozását követően a játék eléggé kurta tutoriallal lát el bennünket, majd azonnal bedob a mélyvízbe, ami gyakorlatilag a munkafelületünk, egy desktop, melyben minden menedzseri funckiót és adatbázist elérünk. Ez elsőre ijesztő lehet, viszont az UI úgy lett megalkotva, hogy kézenfekvő legyen, és csak annyi adatot tartalmazzon, amire szükségünk is lehet. Ez azért nagyszerű, mert sok menedszer játék beleesik abba a hibába, hogy túl interaktív, túl csilli-villi szeretne lenni, és olyan érdektelen információkkal árasztja el a képernyőt, melyek felét azonnal lemaszkolhatnánk, mert soha nem lesz rá szükségünk. A Tennis Managert olyan emberek hozták létre, akik maguk is dolgoztak ilyen rendszerekben és adatbázisokban, tehát a játékba került UI pontosan annyira letisztult, amennyire egy tényleges munkavégző szakértőnek szükséges lehet, és mindemellett a játékos előrehaladását is szolgálja. 

 Mi teszi a jó Menedzsert?

A játék során több játékosunk is lesz, akivel foglalkoznunk kell, de mindig van egy úgynevezett Kulcs-játékosunk, akivel végig kell játszanunk egy-egy évadot, vagy akár többet. A kulcs-játékos minden tulajdonsága fontos eleme a telejsítményének és a versenyeken való sikereinek vagy épp kudarcainak, ezekben azonban végig a mi befolyásunk a mérvadó. A játékos persze nem egyedül száll szembe a kompetitív sport nehézségibe, éppen ezért egy Akadémia keretein belül menedzselhetjük le a játékos felkészülését. Alkalmazunk coachot, trainert, de felvehetünk több embert is más-más feladatokra, főleg mert bizonyos szakértők specifikusan jobbak egyes célokra. Persze ezek az emberek is csak munkavállalók, így meg kell őket fizetni, és oda kell figyelnünk, hogy ne legyenek túlhajszolva, és azt csinálhassák, amihez értenek. 

A pénz nagy ellenség, de a mögöttünk álló igazgatói tanács folyamatosan ellát minket a szükséges alaptőkével, persze csak egy bizonyos budget keretein belül, melyek az adott évadra szólnak. A millió dolláros befektetés persze tőlünk is komoly elvárásokat követel meg, a tanács folyamatosan felállít nekünk célokat, melyeket teljesítenünk kell, például hozzunk bizonyos százalékos bevétel növekedést, vagy érjünk el bizonyos arányú médiafigyelmet, és így tovább. Fölöttünk az elvárások, alattunk az effektív munkavégzéshez szükséges igények, és csak ezután jön a játékosunk ápolása.

 A játékosunknak végtelen részletekbe menő adatlapján mindent megtudhatunk nem csak a sportban bizonyított képességeiről, de személyiségéről is. Ez azért fontos, mert a játékosunk hozzáállásán áll vagy bukik minden. Éppen ezért a versenyeken kívül is fontos, hogy hogyan dédelgetjük az új tenisz csillagunkat. Természetesen az Akadémián mi osztjuk be a játékos idejét, de nagyon figyelnünk kell, hogy az edzések és készségfejlesztő gyakorlatok között megfelelő mennyiségű pihenésre is adjunk lehetőséget. Az edzéseknek változatosaknak is kell lenniük, vagy a játékos elunja magát, ráadásul bizonyos időközönként fel kell adnunk pár edzés napot orvosi és alkalmassági vizsgálatokra. Egy gombnyomással beoszthatóak ezek a teendők, és még egy gomb csupán, hogy az idő előreugorjon, letudva a szorgos napokat.

Persze amíg a játékosunk felkészül, addig mi e-maileket olvashatunk az igazgatóktól, az akadémiától, az alkalmazottainktól és a médiától, ezekben hasznos információkhoz juthatunk. Mindeközben figyelhetjük a híreket a tenisz világ többi játékosainak teljesítményeiről, elemzéseket nézhetünk bizonyos meccsekről, akár edzőkről olvashatunk interjúkat, megkönnyítve a döntést hogy alkalmazni kívánjuk-e őket a jövőben, avagy sem. Fejleszthetjük az Akadémiát, új eszközöket vásárolhatunk az edzésekhez, felújíthatjuk a pályákat, kellemesebbé tehetjük a pihenő körleteket, és így tovább. Minden milliós beruházás egy jövőbeni megtérülés ígéretével kecsegtet, így kezdetben nagyobb lesz a kiadásunk, mint a bevételünk, de erre az igazgató tanács is fel van készülve. 

Versenyszellem

Mikor eljön az idő, nekünk kell kiválasztanunk a játékosunk számára legjobbnak tűnő mérkőzést. Ha regisztráltunk, már nincs megállás. Gondoskodunk kell a játékosunk interjú szövegeiről, egyeztetve az ő személyiségét, céljait mindazzal, amivel a média és a sportszövetség szemében szeretnénk megkedveltetni a játékosunkat. A nagy meccs előtt elbeszélgethetünk velük, fegyelemre és óvatosságra intve őket, vagy épp a magabiztosságukat növelve dícsérhetjük az egekbe a képességeiket. Nem mindegy, hogy hogyan reagálnak, mert a meccsre rá fogja nyomni a bélyegét az, hogy milyen hangulatban lépnek a pályára.

 A meccseket élőben lehet figyelni, olvashatunk az ellenfél adatairól és korábbi meccseiről, valamint figyelhetjük a saját játékosunk teljesítményét, mind játékban, mind lelkivilágában. Egy nagyon részletes taktikai felületen adhatunk utasításokat, hogy milyen stratégiát alkalmazzon a játékos, de minden idegen változtatás, vagy hirtelen jött hátralépés csak stresszt válthat ki. A meccs végén ismét elbeszélgethetünk a játékosunkkal, győzelem esetén dícsérve vagy szerénységre intve őt, vereség esetén pedig csalódottságunkat fejezhetjük ki, vagy épp bátoríthatjuk őt a fejlődésre. Így vagy úgy, a játékosunk fejlesztése és ápolása mindig minden percben fontos, és hiába a sok training, hogy ha nem foglalkozunk a lelkivilágával és egyéni céljaival. 

Így áll hát össze a Tennis Manager 2021, komplex, de átlátható felülete egy elejétől a végéig megírt procedúrájának egy tenisz játékos útjának. Meccsről meccsre újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg, bővíthetjük a csapatunkat, több játékost is menedzselhetünk, fejleszthetjük az akadémiát, vagy akár sajátot is létrehozhatunk kedvünkre. Az egyértelműen látszik, hogy a játékot igazi szakértők segítettek létrehozni, a sportág minden részlete és mélysége megtalálható a programban. Viszont a játék nem tökéletes, mert mint menedzser szimulátor nagyon jó, de mint játék már kevésbé hozza azt, amitől egy program szórakoztató lehet azoknak is, akik nem kőkemény rajongói a zsánernek. 

 Sportszerűtlenség

Kezdjük ott, hogy a játék a sportág részletekbe menő mélységének prezentálása ellenére minden más téren lustán leegyszerűsített. Az UI, mint említettem tetszetős, kellően átlátható, könnyen tanulható, viszont nem is nagyon tud nyújtani semmi egyéb vizuálisan kielégítő elemet. Egy idő után a képernyőn csak adathalmazok jelennek meg, ami sokkal inkább emlékeztet a szabadidőn kívüli vállalati irányítási rendszerek embertelenül sűrű feületére, semmint egy játékra. Persze, az információval dús adatlapok, cikkek, e-mailek mind része ennek a fajta játékmenetnek, de nincs semmi, ami időközönként felfrissítené az élményt, vagy egyáltalán élménydússá tenné az egészet. Sajnos ugyanez igaz a meccsekre is, melyek az egyetlen olyan része a játéknak, ahol mozgásban vannak dolgok. Mégis, a modellek csúnyák, az animációk esetlenek, akadozóak és illúziórombolóan bugosak. Sehol egy játékon kívüli kameraállás, sehol egy nézők izgalmát bemutató snitt, de még a meccsek előtt és után sincs egy jelenet a mi játékosunkról, hogy legalább megnézzük mik a reakciói. Semmi.

A hangokra ugyanez elmondható, a menüben semmiféle zene vagy akár kattintás zörej nem hallható, ami számomra írtó zavaró és nyomasztó volt egy óra játékot követően. A mérhetetlen sok adat, ami a képernyőről árad sokkal kellemesebben fogyasztható lenne, ha közben egy hangulatot megalapozó muzsika szólna. De már az is többet adna az immerzióhoz, hogy ha legalább egy nyamvadt outlook hangeffekt lenne a játékban egy új e-mail érkezésekor. De olyan szinten nincsen semmiféle hang a játék ezen részében, hogy az ember mindenképp kénytelen legalább egy spotifyt lőni, hogy ne bóbiskoljon bele a kuka csöndbe. Sajnos a meccsek alatt sincs sok pozitív behatás, az alap zörejek és a játékosok lihegését leszámítva csak a hangosbemondó pár kurta mondata hallatszik, és semmi más. 

 Mondhatnátok, hogy egy menedzserjátékban ezek a vizuális és hangbeli elemek nem fontosak, mert nem erről szól a program. És igazatok lenne. Viszont én, ahogy sokan mások is, úgy ülünk le egy ilyen játék elé, hogy bár nem vagyunk rajongói a zsánernek, de kíváncsiak vagyunk, és megismerkednénk vele. Ehhez viszont nem elég a szimpla, rajongói vénából nyert mélységes komplexitás, de szükségesek olyan adatlék elemek, melyek egy játékot játékká tesznek, és ennek ugyanígy szerves része minden érzék kielégítése. Ebben a Tennis Manager meg sem próbál elérni legalább egy minimális szintet, amit sajnálok, mert elfért volna a programban, és kelendővé varázsolta volna az abszolút laikus számára is. 

Ajánló

A Tennis Manager 2021 egy klasszikus sport menedzser szimulátor, de mélységében és szakértői komplexitásában abszolút csillagos ötös alkotás. Ám sajnos a kivitelezés jóval elmarad a programba ölt tudás és törődés mögött, így sem vizuálisan, sem hangok terén nem tud semmiféle immerzitást vagy szórakoztatást nyújtani. Éppen ezért a Tennis Manager 2021 inkább a sportág és a zsáner veterán rajongóinak lesz a játéka, míg a stílussal ismerkedők valószínűleg nem fogják megtalálni azt a fajta szórakozást, ami hosszú távon a képernyő elé szegezné őket. 

Review score
6Sport menedzser szimulátornak tökéletes, komplex és mély a témában. Viszont mint játék elmarad a szórakoztatás és immerzió terén, így inkább a zsáner szerelmeseinek lesz kelendő a Tennis Simulator 2021.


Összes oldalmegjelenítés