The Medium - Teszt

 

A Bloober Team nevű lengyel fejlesztőcsapat anno a Layers of Fear című horror-sétaszimulátorral robbant be a köztudatba, melyet az Observer követett, majd a Blair Witch-el bizonyították, hogy a tudásuk túlmutat a sétaszimulátorok fejlesztésén. A The Medium-al nem titkoltan az volt a szándékuk, hogy ismét szintet lépjenek, hiszen egy jóval ambiciózusabb projektről van itt szó, amely a klasszikus Silent Hillek nyomdokaiba szeretne lépni. Hogy ez mennyire sikerült neki, az lentebb kiderül.

A játék főszereplője Marianne, akinek az a különleges képessége, hogy egyszerre látja a mi valóságunkat, valamint a szellemvilágot. Ám nem ez az egyetlen különös dolog szegény Marianne-al kapcsolatban, ugyanis főhősnőnk egyáltalán nem emlékszik a gyermekkorának egy részére és a szüleire. A játék úgy indul, hogy örökbefogadónk, Jack, aki egy temetkezési vállalkozó, elhunyt, és éppen őt készítjük fel a temetésre, amikor egy zaklatott, magát Thomasnak nevező idegen telefonál, hogy ő tudja kicsoda Marianne, milyen képességekkel rendelkezik, valamint a segítségért könyörög. Marianne a kíváncsiságtól vezérelve elindul, hogy találkozzon Thomassal a Niwa üdülőben.


 Mivel a játék az 1999-es Lengyelországban játszódik, így talán a magyar olvasóknak nem less meglepetés, hogy bizony az üdülő egy tipikus szocreál komplexum, amely természetesen évtizedek óta elhagyatottan áll. Hősünkkel ezt a helyszínt kell felderítenünk a Silent Hill játékokból megismert módon, tehát rögzített kamera, kissé ügyetlen irányítás, valamint a logikai feladványok kíséretében. Annyi különbséggel, hogy a régi sorozattal ellentétben a The Mediumban nem fogunk harcolni. Abban a viszonylag kevés esetben, amikor rajtunk kívül ellenfelek is lesznek az adott területen, csupán a lopakodás, vagy a menekülés lesz a megoldás. Ezek a részek nem kifejezetten nehezek, az a néhány halál is inkább a rögzített kamerának, és az esetlen irányításnak volt köszönhető.

A logikai feladványok megoldása sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott a programban, és ezeken sikerült kissé csavarnia a fejlesztőknek. Mint említettem Marianne képes látni a szellemvilágot is, és ezt építették bele a játékmenetbe is a készítők. Van hogy osztott képernyőn látjuk a való- és a szellemvilágot egyszerre, és a két világban kell feladványokat megoldanunk, de van, hogy csak a valóvilágban, és csak a szellemvilágban kell tevékenykedni, esetleg folyamatosan váltogatni a kettő között. Maguk a feladatok sajnos nem kifejezetten változatosak. Az esetek többségében az éppen elérhető néhány szobában kell felszedni az összes felszedhető tárgyat, és azokat használni a megfelelő helyen, majd haladni tovább, és ezt megismételni. Valamint annak ellenére, hogy a régi horror kalandokra emlékeztet a program, az azokban található szabad mászkálásnak nyoma sincs a játékban, a The Medium végig fogja a kezünket, és haladunk a fejlesztők által kijelölt úton, ami azért kissé belerondít az összképbe.

Ha a képeket, vagy videókat nézitek, láthatjátok, hogy a The Medium kifejezetten jól néz ki, legalábbis ami a környezetet illeti. Sajnos a karaktermodellek, és azok animációiról ugyanezt már nem tudom elmondani. Ennek ellenére kifejezetten hangulatos az összkép, amire jól esik ránézni. Amennyire figyeltem, a játék szépen tartja a 30 fps-t Playstation 5-ön, viszont sajnos a töltési idő már majdnem botrányosan hosszú, amit nem is igazán értek. A PS5 patch-el érkező controller funkciók jópofák, de nem különösebben tesznek sokat hozzá a játékélményhez.

Nagyon megörültem, amikor azt láttam, hogy sikerült megnyerni zeneszerzőnek Jamaoka Akirát, ám sajnos a mesternek nem sikerült annyira maradandót alkotni, mint a Silent Hill esetében. Maguk a hangok, és a szinkronmunka viszont jól sikerült, és sikeresen hozzáadnak a hangulathoz. Sajnos a The Medium nem teljesen az lett, amit látatlanban vártam tőle, ám ettől még egy kifejezettem kellemes nagyjából 6 óra alatt végigjátszható kaland. Annyira sok újdonságot nem hoz a műfajba, és nem is igazán félelmetes, az érdekes, és amúgy jól megírt történet végig leköti a játékost, ráadásul, ha belegondolunk, hogy ezt egy viszonylag kis csapat készítette, a végeredmény mindenképpen megsüvegelendő.


Review score
 7.8A The Medium egy kellemes hétvégi kikapcsolódás lehet azok számára, akik szeretnék kicsit felidézni a klasszikus horror-kalandokat, ám érdemes visszafogott elvárásokkal leülni a játék elé.

Összes oldalmegjelenítés