New World - Beta teszt

 

Lehetőséget kaptam az Amazon Games nagy szabású MMORPG játékának kipróbálására, így nagy hévvel vetettem bele magam a New World kalandjaiba. Sajnos számomra hamar unalmassá vált, de nem azért, mert a játék ilyen lenne, sokkal inkább az volt a gond, hogy egyszerűen nem az én stílusom. Szerencsére avatott teszter vagyok, így megvan a képességem objektívan szemlélni a dolgokat, plusz amúgy sem tartok fairnek lehúzni egy alkotást azért, mert nekem nem megfelelő a játékmenet. Na de evezzünk Aeternum szigetére és nézzük meg, hogy mi vár ránk az új világban!

Szemmel láthatólag ez egy fantasy stílusú szerepjáték, de a fejlesztők szerették volna megtartani a történelem egyik izgalmas részének elemeit. Így az egész a nagy hajós-felfedezős korszakban játszódik, ahol az emberiség már a muskéta használatát is kifejlesztette. Ebben a korban keveredünk Aeternum szigetére, ahol sikeresen felnyársalnak a helyet körül ölelő hullámok és hajótöröttként kezdünk valamelyik provinciában. Itt kezdődnek magának a játéknak az érdekes megvalósításai. Még a hajón lehetőségünk van karaktert létrehozni, ami számomra egy kicsit csalódás. A fentiekből kiindulva kitalálhatjátok, hogy nincsenek fajok, csak ember, tehát férfit és nőt hozhatunk létre. Választhatunk arc típus és mindenféle kozmetikai kiegészítő közül. Meglepetésemre viszonylag sok arc opció van, bár nincs lehetőség finoman hangolni, előre legenerált fejekből válogathatunk, amik valami elképesztő rondák. Nem is értettem, hogy a nagyjából 20 kinézetből kb. 3, ami elfogadható, a többi pedig csak mintha paródia lenne. A választás szabadságát meghagyva, minden a két nem választhatja ugyanazokat a hajakat és kiegészítőket, így rengeteg sötét bőrű férfi rohangál loknis rózsaszín hajjal, mint ahogyan kék, szakállas és bajszos nőkből sincs kevés.

A hajótörés után kapunk egy kis tutorial pályát, ami után a sziget egyik kezdő területére kerülünk. Itt újabb érdekes dolgot emelnék ki, miszerint ezekből a kezdő területekből is több van, ám teljesen random, hogy melyiken térünk magunkhoz, így ha többen vágnánk neki a játéknak, szerencse kell, hogy egy helyen kezdjünk, vagy végig kell csinálni a további gyakorló küldetéseket és aztán találkozhatunk valahol máshol. Hamar kiderül, hogy ez egy harc orientált játék lesz, bár a klasszikus karakterosztályok nem léteznek. Ehelyett a fegyvertípusoknak vannak különböző képességük, amiket tapasztalat szerzéssel oldhatunk fel és szerezhetjük meg a magasabb szintű mozdulatokat.

Magyarul, minél többet használunk egy fegyvert, annál jobban értünk majd a forgatásához. Ez a rendszer annyiban jó, hogy elég egyetlen egy karaktert csinálni és azzal végülis mindent kitanulhatunk. Maga a harc tehát egy akció orientált rendszer, ami azt jelenti, hogy szemben a gyorsbillentyűkre kiosztott képesség használatával, sokkal inkább védekezésből, kitérésből és támadásból áll, aminek a kulcsa a megfelelő időzítés. Több fegyvert is képesek vagyunk egyszerre viselni, így a sokszínűséget ezeknek a kombinációja adja meg.

Történetvezetés viszonylag gyorsan kezdődik, egyik percről a másik csöppenünk bele Aeternum világába, ahol valamilyen különös oknál fogva a szerencsésebbek haláluk után visszatérnek az élők közé. A szerencsétlenebbek a lelkük nélkül teszik ezt meg, a lista végét még sem ők vezetik, hanem azok, akiket egy különös erő ront meg és elfajzott förmedvényekké válnak. Utóbbi kettő lesz ellenfeleink nagy része. A szigetet már különböző frakciók benépesítették, városok és települések jöttek létre, amik ki vannak szolgáltatva a külső erők fenyegetésének, így nekünk egyik célunk ezek megvédése. Mármint ha tetszik, nem kötelező a PVE inváziók lemészárlása, számos más elfoglaltságot is találhatunk az új világban.

Egy jó mmorpg-hez híven, nem csak a PVE és PVP módok kapnak szerepet, hanem maga a világnak megismerése és művelése is. Személy szerint a kézművesség viszont túl nagy szerepet kap. A különböző nyersanyagok grindolása, vadászat, horgászat, favágás, növényszedés, kőfejtés és biztos, hogy még kihagytam valamit, annyi időt és energiát emészt fel, hogy akár egy survival játék is lehetne a New World. Én az a típusú játékos vagyok, aki elé ha valamit tesz a játék, azt ki kell lootolni, éppen ezért órákig bolyongtam a dzsungelbe, mert mindig termet elém egy bokor vagy egy kő. Pedig én nem kifejezetten szeretem a nyersanyag gyűjtögetést, bár meg van a maga relaxációs varázsa, de mint mondtam, szerintem itt túl nagy hangsúlyt kap. Pláne amiatt, mert nem csak annyi a lényege, hogy saját magunknak tudunk dolgokat csinálni, hanem a különböző városokban is vannak küldetések, amik nyersanyag gyűjtést adnak meg célnak, így erősítve a behatásunkat a területre. És minden egyes település eljátssza ezt velünk, szóval baromi sokat kell fát vágni, rohadt sokat.

10. szint elérése után csatlakoznunk kell a szigetet irányító 3 frakció egyikéhez. Gyakorlatilag ez teszi majd ki a PVP részt, hiszen a különböző területek ellenőrzéséért folyamatosan folyik a harc. Mikor az egyik átveszi a vezetést, akkor azon a helyen a tagoknak fokozódik az erőforrások mennyisége és minősége, hatékonyabb harcosok leszünk és nagyobb eséllyel találunk értékesebb cuccokat lootolás során.

Persze vannak főküldetéseink és tele van a világ érdekes romokkal és titkokkal, amiket különféle feljegyzésekből ismerhetünk meg, tehát maga a felfedezés is szórakoztató, nekem valahogy mégis korlátozott a New World. Sok dolgot lehet itt csinálni, de csak akkor, ha a játékstílusok passzolnak a játékos ízléséhez. Szerintem a nyersanyag grindoláson nagyon nagy hangsúly van, úgy érzem hogy a játék elengedhetetlen eszenciája, ezt mindenképpen művelni kell, akár PVE akár PVP orientáltak vagyunk. Nem mondom, hosszú napok után kellemes időtöltés, de mikor az embernek van ideje játszani akkor nekem nagyon unalmas tud lenni a pulykák üldözése. Viszont nem mehetünk el amellett, hogy mind ezt remek atmoszférában végezzük és szép grafika vár ránk. Bár hozzá kell tenni, hogy némi FPS problémák vannak, nehéz kicsikarni belőle a megfelelő arányokat anélkül, hogy ne főznénk meg valamelyik alkatrészünket, legyen szó bármilyen kategóriás PC-ről, de ezért van a béta fázis, ezek a hibák most lépjenek fel, ne pedig a megjelenés után.

Összes oldalmegjelenítés