Dirt 5 - Teszt


Nagyon jó ízűen ültem le a Dirt 5 elé, az élénk neon színek és a pörgős hangulat miatt már az első trailer óta meg voltam neki véve. Később jöttem rá, vagy éppen tudtam, hogy a gyökerei egészen régre vezethető vissza, és ezt nem abból vontam le, hogy a 5 az valószínűleg egy sokadik játékot jelent a szériában. Egészen véletlenül jött velem szembe egy retró videójáték videó, ahol is pont a Dirt szériát mutatták be. Innen tudtam meg, hogy a híres-neves Colin McRae Rally szellemi utódja a Dirt 5. Előbbivel nagyon sokat játszottam gyerekként, főleg az első 1-2 résszel, és ha jól emlékszem csak is ezekre érdemes visszagondolni. Persze ma már jócskán elkopott a szimulátor jelleg, ami annak idején jellemző volt a rallis játékokra, most már, főleg a Dirt 5, majdhogynem teljesen arcade versenyautós stílust vett fel. Itt megjegyezném, hogy nem ez az első széria, ami vált az arcade felé, nem is olyan rég a Grid új epizódját teszteltem, hasonló tapasztalatokkal. Ezért gyorsan kijelentem, a Dirt 5 tehát nagyon távol áll a szimulátor jellegű versenytől, minden jegyében a könnyedebben és talán mondhatom, szórakoztatóbb arcade stílust követi, ami azt jelenti, hogy nincsenek benne autó mikromenedzsmentek, se javítási költségek, se nagyon komoly fizika szabályok, csak vezetés, sebesség és ha véletlenül lezúgnánk egy szakadékról, akkor villogva visszakerülünk a pályára.

 


A CodeMasters igazi kis sötét közösségben fejleszthette a játékot, ugyanis nagyon sokáig fogalmunk sem volt róla, hogy készülőben van a Dirt 5, pláne azt nem, hogy még idén megjelenik. Az időzítés viszont nagyon találó, a játék garantált sikernek néz elébe, hiszen pont a konzol generációváltáskor érkezik, és jelenleg nincs vetélytársa, így ha egy jót akarunk kocsikázni az új gépünkön (már ha sikerült vásárolni), és szeretnénk valami friss versenyautós játékkal foglalatoskodni, akkor csak és kizárólag a Dirt 5 áll rendelkezésünkre. Ám ez senkit ne szomorítson el, van benne szórakozási faktor bőven.

 


Az első indítás után szembetűnő a színek sokasága. De tényleg, minden éles színekkel operál és a háttérzene és pörgős hangulatra utal. A versenysorozatban rögtön kivehetjük, hogy több féle futamok várnak ránk. Itt nem kifejezetten arra gondolok, hogy vannak körökre osztott pályák vagy éppen szakaszosak, hanem magára a kocsi nemekre is, ugyanis egyes versenyeken a részvétel régi, a 80-90-es években jellemző rally autókkal lehetséges, míg másokon a modernebben kocsik képviselik magukat. De vannak itt off-road négykerekűek és buggy szerű modellek is. Mindegyik más típusú versenykörnyezetben van elhelyezve, hogy kihasználják magának az autó adottságait. Ez alatt azt értem, hogy a terepjárók saras pályákon versenyeznek, míg a régi rally futamukra a szakaszosság a jellemző.

 


A színek itt is rögtön szembetűnő, minden rikít a pompától, amit egyébként a saját kezünkbe is vehetünk, hiszen van kisebb fajta autó tuning opció, bár ez csak kozmetikai téren értendő. A versenyekkel szintet lépünk és úgy nyílnak meg lehetőségek a verdák csicsásítására. Több szín, több árnyalat, több minta és még sorolhatnám. Ám nem csak a profilunk lép szintet, hanem szponzorunk is van, ami először adott, maga a CodeMasters támogat minket, később viszont választhatunk magunknak sajátot. A szponzorok pénzt és feloldható kozmetikai cuccokat adnak, amennyiben teljesítünk bizonyos kritériumokat, mint például nyerj meg 5 off road futamot, illetve vannak a versenyek alatt elérhető, amolyan mini feladatok. Ilyenkor egy megadott minimum távot kell mondjuk driftelni vagy egy nagyobbat ugratni valamilyen buktatón és közben lezúzni egy másik versenytársat. Minél több ilyet végrehajtunk, annál több szponzori lehetőség nyílik meg, amivel új színek és profil ikon variációk nyílnak meg, kapunk népszerűségi pontokat, amivel ugyanúgy kozmetikai dolgokat tudunk vásárolni, valamint pénzhez is jutunk, így be tudjuk szerezni a legújabb, vagy számunkra legalkalmasabb autókat.

 


Maga a játék kinézette nekem elnyerte a tetszésemet. Én szeretem ezeket az élénk dolgokat, ráadásul a pálya dizájnokkal is meg volt elégedve, bár voltak olyanok, amiket kicsit furának tartottam. Szépek a saras vidékek, sok növényzet van az út mentén, különféle romok mellett kell versenyeznünk és hogy még interaktívabb legyen az egész, olykor színezett füstű repülők szállnak felettünk. De mikor olyan futamok vannak, ahol több méter magas lyukas hidak között kanyargunk, amik egy bánya felett vezetnek át, akkor azért megkérdőjeleztem annak a valószínűségét. Persze ez nem negatívum, csak éppen két oda nem illő téma találkozott. A környezet viszont nagyon szépen működik. A havas pályákon, amennyiben több körből állnak, az első 1-2 után már ellepi az utat hó, így egyrészt nehezebben kivehető az ív, másrészt pedig jobban csúszik, de nekem nagyon tetszett, hogy ha esik, akkor az nem csak effekt, hanem meg is marad. Nagyon szépen bántak a pocsolyákkal, egyszerűen jól néznek ki és élvezetes áthajtani rajtuk, mint gyerekként beleugrálni. Ezt a fejlesztők is sejtették, tele vannak a pályák tócsákkal.

 


A több játékmód pedig további élvezeteket nyújt. Ahogy írtam, van itt kör alapú pálya, illetve szakaszos, saras-havas-homokos, és ezek mind kiélezve az aktuális versenyautókhoz, tehát a telepjáróval több mocskot kapunk, mint egy 5 ajtóssal. Utóbbi viszont kapott jeges versenysorozatot, ahol nagy városok befagyott vizein kell csúszkálnunk a hidak alatt. Vagy éppen mehetünk cyberpunk jellegű neon arénákban, ami már teljesen kimeríti az arcade racing fogalmát. Ami nekem a legnehezebben teljesíthető volt, az a sprint címre keresztelt versenytípus, ahogy egy buggy szerű autót kapunk, hatalmas, felemás légterelőkkel a tetején. Ez azt a célt szolgálja, hogy az autó ne tudjunk egyenesen menni, hanem folyamatosan csúszásban tudjon maradni. Ehhez kapunk egy kisebb méretű kanyargós saras pályát, meg 11 másik versenyzőt. Garantált a káosz, de szórakoztató, csak nem fog menni elsőnek.

 


És ha mind ez nem lenne elég, akkor van egy online opció is, ahol másokkal versenghetünk, sőt, pályát is gyárthatunk, illetve másét kipróbálhatjuk, így a szavatossága eléggé nagy lesz. Rossz hír viszont, hogy a cross platform opció nem elérhető, bár gondolom így is lesz kivel versenyezni, azért az úgy lenne az igazi, ha mindenki összemérhetné az erejét mindenkivel, függetlenül attól, mi elé ül le.

Review score
 9.0A Dirt 5 egy nagyon élvezetes arcade rally játék, ahol több féle versenymódban is kipróbálhatjuk az autók tapadását. Legyen szó sárról vagy jégről, mindig padlóig kell nyomni a gázt.

Összes oldalmegjelenítés