Serious Sam 4 teszt

 

Hosszú szünet után a Croteam visszatért a a legendás Serious Sam szériához, és egy még véresebb és még badassebb folytatással és rengeteg ambícióval teli játékkal kecsegtetett nekünk az előzetesek és elmondások alapján, de most mindenki saját maga döntheti el, hogy sikerült-e a nosztalgián túl is megfelelni, vagy egy újabb botlás lett belőle, mint a második rész.


A harmadik részhez hasonlóan ez is az előző részek történetének az előzménye, ami elvisz minket abba az időbe a szériában, ahol még volt remény megállítani a Mental invázióját. Ugyan a történet még mindig a háttérbe szorul és a játékmenetre helyezik a hangsúlyt - mindannyi fan örömére, de attól még így is találunk egész sok átvezető videót, amiből a kihagyhatatlan egysorosok eredetéről is szó van, de emellett már többet is megtudunk a világról, a földi hősökről, amik ugyan átugorhatóak, még így is érdekesek tudnak lenni. Viszont most már muszáj kitérni a játék hibáira, mivel sajnos sok van belőle.


Igaz, hogy fontos része egy játéknak a történet és a játékmenet is, de manapság népszerű egy alkotást a grafikájáról megítélni. És ebben már el is érkeztünk az első hibaponthoz. A várt grafikai fejlődés elmaradt a Serious Sam 4-ben, és sok helyen rosszabbul is néz ki, mint a harmadik rész, az átvezetőkben látható motion capture sokszor nincs szinkronban a hanggal és hiába egy saját maguk által fejlesztett programot használnak hozzá, a mimika csak 2-3 karakternél elfogadható. Az optimalizáció is hasonlóan rossz lett, mivel nincs olyan újítás az utolsó pályában találhatón kívül, ami indokolná a kívánt magas hardverkövetelményt. Mindezek miatt sajnálom, hogy nem vártak a megjelenéssel tavaszig és mindezt és a több bugot és crashet kijavítják, így a játék megkaphatta volna a megérdemelt fogadtatást, mivel ami miatt az előző részek olyan népszerűek lettek - az adrenalin és egysorosok, és maga a játékmenet - az itt is fantasztikus lett.


Ha már játékmenet. Ebben még mindig profik, ami eddig működött azt megtartják és javítanak is sok esetben, amin lehet. Az egyik legjobb újítás, ami egyáltalán nem feltűnő, hogy a fegyvereket milyen jól sikerült balanszolni, így bármelyik pályán van értelme az egész arzenált használni. Ez meg szinte megkövetelte, hogy az ellenséges horda is egy erősítést kapjon, így megkapjuk a jól ismert hullámokban támadó szörnyekkel teli arénaharcot. Ezzel ellentétben a feltűnő újítások még a képességfa, a fegyverekhez található attachmentek és a különböző kütyük. Míg mindhárom használata teljesen opcionális, attól függetlenül hasznos és főként szórakoztató ezek használata. Nem gondolták túl a megszerezhető képességeket, a fő hangsúlyt a mozgékonyság, az akimbo és a kivégzések kapták. Ugyan a közelharci elemek ebben a részben is csak egy szórakoztató eleme lett, aminek sok haszna nincs, addig a másik kettő fajta skillek rendkívül fel tudják dobni és pörgetni a harcokat. Ugyanígy az attachmentek, míg a különböző kütyük, legyen az időlassítás, feketelyukkristály, rage szérum vagy hordozható atomtöltet színesíthetik a mészárlásokat, de egyben egy „egyszer megment a háláltól” funkciójuk is van.


A legnagyobb technikai újítás a Legion rendszer, amivel eddig nem látott mennyiségű ellenféllel küzdhetünk meg egyenlőre megmarad egy még kihasználatlan újításnak, mivel csak az utolsó pályán található tetőpontban találkozhatunk vele (amibe kapunk egy rövid belepillantást a játék elején). Mindazonáltal egy nagyon lenyűgöző technika, mivel az említett helyen el tudtak helyezni több, mint 200 000 karaktert, amitől egy igazi földi invázió látványát kaptuk. Ha ezt a megoldást a későbbiekben tényleg beleimplementálnák a játékba, vagy az esetleg folytatásba/dlc-be elejétől a végéig, akkor mondhatni új akciószinte léphetne a Croteam a Serious Sam szeriával, és vele az akció fps-ek világában is előkelő helyre kerülne. Reméljük megteszik ezt a lépést.


Helyet kaptak járművek is pár nagyobb pályán a játékban, amiknek a fele egy igen szórakoztató pillanatot ad, mint például a Pápamobil és a kombájn, addig a többi csak gyorsabb utazást ad az egyenlőre még üres mezőkön és erdőkön keresztül. Ezt a dolgot is lenne hova fejleszteni, mert a potenciál megvan benne. Ezek mellett még kaptunk mellékküldetéseket is, amik végül csak újabb alkalom, hogy elővegyük a minigunt és a végén valamilyen jutalmat kapunk. Most viszont nem kaptunk hozzá survival módot és a cooperative módban is csak 4-en lehet egyszerre játszani a korábbi 16 helyett, addig már a megjelenésnél helyet kapott a workshop elemek a menüben, így számíthatunk ebben a játékban is a modderek munkájára. Ami viszont továbbra is megvan és hidegrázósan jó, az a zene. Továbbra is Damjan Mravunac a zenei felelős, akit elmondása alapján nagy Hollywood produkciók zenéi ihlettek a Serious Sam készítése közben, és ez nagyon át is jön. Vannak témák, amiket már önmagában is hallgatva kiráz a hideg, nem beszélve arról, ha olyan képi megjelenítést is kapunk hozzá, mint például a játék végén levő harc.


Összességében nagy kár volt rohanni a megjelenéssel, de legalább a fejlesztők nem hagyják magára a játékot még hónapokig, így aki inkább várna vele, az egy sokkal jobb élményt fog kapni. De akik adnak neki egy esélyt, azok se aggódjanak, mert a kezdeti technikai hibák ellenére (amik lehet, hogy csak enyhén jelentkeznek, nem mindenki tapasztalja a legdurvább bugokat) egy ízig-vérig Serious Sam játékot kap, ami 10-12 óra tömény darálást biztosít.

 
Review score
 7/10A Serious Sam 4 egy igazi klasszikus fps újabb része. Egyértelműen ennél sem a történet a fontos, hanem a pörgős játékmenet. 

Összes oldalmegjelenítés