Another Sight - Teszt


A platformer stílus szerintem a konzolos játékok alapja. Persze ma már sokkal nagyobb igényeik vannak a játékosoknak, technikai tudás is hatalmasabb a korai időkhöz képest, de nálam, ha együtt van a kontroller, tv és oldalnézetes téma, megidéződik a retrónak számító gyerekkorom legszebb délutánjai. Éppen ezért nagyon örültem, mikor az Another Sight elém került, ugyanis a fent említett recept minden eleme megtalálható benne. Bár nem egy friss alkotásról beszélünk, pc-n valamivel több, mint 1 éve elérhető, viszont Playstation 4-re csak a nyáron debütált a játék, ami semmit nem változott, csak a platform bővült, ami azt jelenti, hogy egy garantáltan szórakoztató és jó műhöz van szerencsénk.


Történetünk 1899 Londonjában játszódik, amibe talán a legkönnyebb a furcsaságokat belefűzni. Az Another Sight él is ezzel a lehetőséggel, így egy alternatív valóságban vagyunk, ami erősen épít a steampunk stílusjegyekre. Főhősünk Kit, elveszetten bolyong a világban, nem tudva hogyan is került ide, és ha ez nem lenne elég, a látása egy részét is elveszítette, ám ezzel fordítottan arányosan nőtt másik érzékszervének, a hallásának az érzékenysége. Valamint egy új barátra is szert tett, így ő, és Hodge a macska alkotja azt a kompániát, amit irányítva kell lebonyolítanunk a kalandjainkat. Felváltva kell majd velük játszanunk és megoldanunk az elénk táruló feladványokat. A szokásos párost mechanikát testesítik meg: a cica termetéből és fajából adódóan kicsi és akrobatikus, akik a szűkebb és magasabb helyekre is el tud jutni, míg az ember képes arra, hogy meglássa a titkos dolgokat és kinyissa az átjárókat az állat számára.


Én a magam részéről nagyon szerettem a játék atmoszféráját és mechanikáját. A steampunk mindig is gyengém volt, és hol mutatna jobban, mint a XVIII. századbeli Angliában. Ezt fokozza még a zene, valamint maga a játékmenet, hiszen Kit nem lát rendesen, így hang alapján tájékozódik, amint Hodge-al kell elintéznünk, így előtte vagy mögötte haladva gombnyomásra nyávogunk, hogy a gazdinak legyen fogalma arról, melyik a helyes irány. Ez a kombináció pedig egészen agyat mozgató a puzzle feladatok alatt. A lány akkor lát dolgokat, ha valami hangot ad ki. Ez lehet tárgy vagy akár a macskánk is. Tárgyakat kell mozgatnunk, hogy Hodge elérje a megoldáshoz vezető utat és utána akadálymentesen tudja vezetni tovább Kit-et. Nem könnyű logikai feladványok várnak ránk, de nem is őrületesen nehezek. Ami talán zavaró, az maga a mozgás, hiszen Kit nem mer futni, csak sétál, és amikor valamilyen feladvány megoldásánál ide-oda kell mászkálnunk valamilyen mechanika mozgatása miatt, elég zavaró, hogy a minimális távot baromi lassan teszi meg, mikor a játékos pörögne. Persze meg lehet érteni, vaksi szegény.


A történetben még a korszak nagyjai is felbukkannak, mint szereplők, így találkozhatunk Teslaval, Verne Gyulával vagy éppen Edisonnal. És többek között ez az Another Sight legélesebb képi előnye, hogy a nagy írók és feltalálók előtt tiszteleg. Hisz folyamatosan visszaköszön a látványban és a zenében az irodalom, a tudomány és a csoda. Nem mondom, hogy tökéletes, vannak benne megkérdőjelezhető dolgok, de szerintem remek szórakozást nyújt és érdekes történetet mesél.

Review score
 8.5Az Another Sight egy nagyon kellemes oldalnézetes platformer, ahol egy embert és egy macskát irányítva kell egymást segítve megoldanunk rejtvényeket, az ismeretlen késő viktoriánus steampunk Angliában. 

Összes oldalmegjelenítés