Door Kickers: Action Squad - Teszt


A Door Kickers: Action Squad képében egy rendkívül érdekes játékkal ismerkedtem meg. Egyrészt a dizájnja miatt, amire majd ki fogok térni, másrészt viszont, ritkán keresnek meg minket olyan játékokkal, amik nem éppen frissek. Lassan egy éves születésnapját fogja ünnepelni, arról nem is beszélve, hogy early access formában már sokkal régebben volt megtalálható a Steam áruházban. Na de nem szempont a kor, csak érdekességképpen jegyeztem meg.


Arra nem tudok válaszul szolgálni, hogy a Pixelshard és a KillHouse Games miért pont egy pixel grafikás 2D-s stílust választott egy olyan játéknak, ami leginkább a Rainbow Six Siege-hez hasonlít, de áldom őket a döntésük miatt. Egy elég meredek párosítás ez véleményem szerint, de azt kell mondanom, jobban működik, mint azt elsőre bárki is gondolná. Persze kevésbé valóságosabb az egész, hiszen be lehet robbantani úgy egy ajtót, hogy mindenkit elkábítson a törmelék bent a szobában, vagy éppen hatalmas fegyverekkel ugrálva lőhetjük szét az ellenségeket. Nem éppen a túszok megmentése a cél, sokkal inkább a szórakozás, ezért akció filmekben látott jelenetek várnak minket. Igazi, mozgalmas, ám taktikus oldalnézetes lövölde.


Több féle karakterosztály is megtalálható a játékban, amik színesebbé teszik a dolgok áramlását. Mindenki megtalálhatja és kifejlesztheti a magának legkedvezőbb kombinációt. Az FBI ügynökök például remekül operálnak pisztolyokkal és közelharcban sincs rájuk panasz, később pedig kapnak egy képességet, mely után pontosabban céloznak, ha egy helyben maradnak. Ezzel szemben a rohamosztagosok nagy szórású gépfegyverekkel rendelkeznek és rohamozni képesek, persze a célzás kárára, de mindennek megvan a maga előnye és hátránya. Egészen pontosan 5 darab operátor érhető el, akiket a pályák között tudunk fejleszteni. Ezen kívül módosíthatjuk a felszereléseiket és fegyvereiket, így kapva lehetőséget például golyóálló mellények cserélésére illetve a különböző típusú gránátok használatára is. Ezek persze annyira nem széleskörűek, általában mindenki egy bizonyos fegyverrel a leghatékonyabb, de sokszor helyzettől is függ, hogy mit célszerű használni az adott szinten.


A játék célja tehát megmenteni a túszokat és emellett kiiktatni a rossz embereket. A legjobb élményt a több játékos mód nyújtja, hiszen akkor lehet a leghatásosabban kihasználni a Door Kickers adottságait. Ez egy taktikai játék, ahol kéz a kézben, kiismerve karaktereink képességeit, haladunk egy épületben szobáról-szobára úgy, hogy nem tudjuk a következő ajtó mit rejt előttünk. Talán csak egy üres helyiség, vagy ellenfelek búvóhelye. A lényeg, hogy én melegen ajánlom a kooperációs megoldást. A játék különlegessége, hogy két stílusnak is melegágya lehet. Ha csak menni akarunk lövöldözni, tenni mindenre és mindenkire, használhatjuk úgy, mint a Contra-t. Lövünk-ölünk és újra lövünk, nem törődve a túszokkal csak az ellenféllel. Működik ez a stílus. Viszont ha mindenkit megakarunk menteni és óvatosan járunk el, akkor egy amolyan shooter puzzle-ként operál az egész, és kopp-kopp puff-puff téma merőben lelassul.


Lehetőségünk van még használni a strategy bar-t, ami ha megtelik, vásárolhatunk gyorsan cuccokat, vagy életet, feltámaszthatjuk lelőtt bajtársainkat, de éppenséggel ebből fedezzük a karakterosztályunk végsőképességét is, ami sokszor tud hasznos lenni. És nagyjából el is mondtam miből áll az egész. Több féle küldetést kell megoldanunk, nem csak túszok megmentését és az ellenfelek legyőzését, hanem magasan körözött bűnöző elkapását vagy éppen bombák hatástalanítását. Ezek a módok ismétlődnek, és ha már itt tartunk, talán lehetne kicsivel több objekítva, de így is bőségesen van benne potenciál a szórakozásra.

Review score
 8.0A Door Kickers: Action Squad egy remek taktikai lövöldözős játék, ahol meglepően sok lehetőségünk van a küldetések elvégzésére. Több operátor közül tudunk választani, akik egyedi képességekkel is bírnak. Nagyszerű kooperatív szórakozás. 

Összes oldalmegjelenítés