Grimmwood - Teszt


Talán mostanság a surviving játékok nem annyira vannak előtérben, mégsem szabad elfeledkeznünk erről a stílusról. Megannyi jó és talán még több rossz alkotás érkezett az elmúlt években, azt hiszem mondhatom azt, hogy ez a játékmenet sosem fog kihalni, hiszen mindenki szeret céltalanul, vagy éppen minimálissal, csak a túlélés érdekében fákat vágni meg bogyókat szedni. A Grimmwood – They Came at Night próbált innovatív lenni és több elemet egybemosni. Kapjuk a szokásos túlélős cuccot, ahol területet kell felfedeznünk, tárgyakat és kaját gyűjtenünk, ügyelni a szellemi épségünkre, menedzselni egy falut és mind ezt MMO köntösbe téve, ami azt jelenti, hogy az adott térképen rajtunk kívül még 39 játékos csinálja ugyanezt. És ez miért jó? Izgalmasabb szembenézni az éjjeli veszedelmekkel együtt! Segíthetünk másokon és mi is kérhetünk szívességet ha úgy adódik. Az összefogás nagyon fontos, hiszen a játék elég nehéz, de megvan benne a titkos összetevő, amiért érdemes kipróbálni?


Én azok közé a szemetekhez tartoztam, akik magányos farkasként kiveszik a falu éléstárából a saját eleségüket, felveszik a fegyvert és a maguk céljából kalandozgatnak kizárólag. Tudjátok, mikor pizzát rendeltek és egyikőtök azt mondja, hogy ő nem száll bele, mert nem fog enni, mégis az elsők között van, aki lenyúl egy szeletet. Na ilyen voltam én is, amíg el nem kezdtem a játék részévé válni az által, hogy rávetettem pillantásomat a közös chatre. Itt kerültem nagyobb bajba, mint amilyenben eddig voltam. Minden éjszaka nagyobb dögök jönnek a kis falu ellen, ezért a játékosok egész nap farmolnak nyersanyagokat fegyver gyanánt, hogy megvédjük, ami a miénk.


A játékot a randomizáció vezérli erőteljesen. Nem csak azért, mert a térképek és a rajtuk lévő dolgok nem fixek, és nem is azért, mert véletlenszerűen oszt be a szerverekre véletlenszerűen választott játékosokkal. Maga a karakterkészítés is véletlenszerű. Nem tudjuk kiválasztani a megjelenésünket, hanem folyamatosan újra kell pörgetni, ha nem tetszik a kackiás bajusz és a Kulka János haj. Ezzel sok gond nincsen, ellenben a saját statjainkkal és a kezdő tárgyakkal is ez a helyzet, ebben az esetben viszont limitált újradobási lehetőségeink vannak. Kapunk két pozitív és egy negatív passzív képességet, amikkel gazdálkodnunk kell. Én például utazó voltam, aki képes nagyobb távokat megtenni, de egyben csúnya is.


A játék megkezdése után mehetünk felfedezni a környezetet. A falut hatszögek ölelik körbe, amiket bejárva találhatunk eseményeket, mint vadász mezők, halott banditák, erdők, virágos mezők, szörnyek és még sorolhatnám. A mezőn járkálva megadott stamina pontért kell a körülöttünk lévő területet megvizsgálni. Nem biztos, hogy találunk bármit is, de a rendszer közli velünk, hogy bizony itt még van valami, szóval lehet tovább keresgélni. Egy ilyen hatszög felfedezésére is perceket lehet elverni, a térképen pedig 600 kap helyet, szóval van lehetőség kalandozgatni. Kis szerencsével találunk tavat, ahol horgászhatunk vagy megtölthetjük kulacsunkat vízzel. Erdőt, ahol vághatunk fát nyersanyagnak vagy tűzifának. Mind-mind fontos a túlélés szempontjából: egyrészt azért, mert van éhség és szomjúság, másrészt pedig limitált, hogy mennyi mindent bírunk magunkkal vinni. Ha meg vagyunk telve akkor érdemes visszamenni a faluba letenni a cuccokat, amikhez más játékosok is hozzáférnek, vagy csak szimplán eldobálni a mezőn. Ha elfogy a staminánk akkor pedig tábortűz és egy kis pihi, majd folytatódhat a kaland.


Fegyvereinknek és eszközeinknek van szavatosságuk, így ha a harcok során, ami egy szimpla dobokockás rendszer, vagy éppen a nyersanyagkitermelés közben tönkremegy valami, akkor mehetünk haza újat készíteni a mi, vagy mások által összegyűjtött és a faluban lerakott holmikból. Nagyjából ebből merül ki a játék napközben: eszünk, iszunk, harcolunk és hazamegyünk feltöltődni. Éjszaka viszont már más a helyzet. Ha nem térünk vissza a biztonságos falak közé mire lemegy a nap, akkor automatikusan meghaltunk. A gond csak az, hogy mint minden, az utazás is stamina pontba kerül. Tehát ha új területre megyünk, felfedezzük a környezetet, vagy úgy összességében, bármit csinálunk, az a staminát szívja le. Tábort verve lehet éppenséggel pihenni, viszont 1 perc alatt 1 töltődik vissza, és hazajutni, persze attól függ milyen messze vagyunk, olykor 30-40 kell. Az éjszaka pedig közelít az iszonyatokkal. Ilyenkor látja hasznát az ember a másik 39 játékosnak, akik el tudnak értünk jönni és segítenek, hogy mi is a város határain belülre kerüljünk az által, hogy stamina töltő italt hoznak.


A játék tehát erősen épít a surviving és az MMO pillérekre, és ez egyébként jól áll neki. Emelett van egy rogue-like elem is, hiszen ha meghalunk, akkor új karakterrel, új helyen, új emberekkel kezdünk. Két mód közül választhatunk. Az egyik a standard 40 fős, ahol egy nap 24 óra és a stamina 1 perc alatt 1-et tölt vissza. A másik a blitz, ahol csak 10-en vagyunk, 15 perces egy nap és jóval gyorsabban regenerálódunk. Rendkívül szép, kézzel rajzolt stílusa és hangulatos zenéje rögtön magával rántja a játékost. Mégis, van még itt valami, ami miatt nem átgondolt alkotás ez. Pontosabban kettő, de azt hiszem az egyikből fakad a másik. Először is, egy idő után unalmas. Megyünk, gyűjtögetünk, hazamegyünk, pihenünk, eszünk, fegyvert csinálunk és megint megyünk. Ezeken az alap dolgokon kívül aligha akad nagyobb cél, hol ott számos jó lehetőséget lehetne még bele pakolni, például a falu fejlesztése, vagy olyan ellenfelek elhelyezése a térképen, amihez több ember szükséges. A másik negatívuma az egésznek, hogy nagyon kevesen játszák, hol ott egymás segítése sokkal célravezetőbb. Nem hiszem, hogy a Grimmwood-nak itt lenne a helye, úgy értem, én ezt telefonos játéknak sokkal jobban el tudom képzelni ezzel a rendszerrel, mint Steam-en. Nem mondom azt, hogy instant felejtős, ha az embernek van 9 barátja a blitz mód biztos mókás, de tudjuk, hogy több ember idejét nehezebb összehangolni, mint 39 másik idegennel egyszerre jászani.

Review score
 7.0A Grimmwood egy nagyon hangulatos játék, ami talán platformot tévesztett. A rendszere sokkal jobban kívánja egy mobil felületét, ennek ellenére PC-n is jó szórakozási lehetőség, viszont sajnos kevesen játsszák. 

Összes oldalmegjelenítés