World of Warcraft: Battle for Azeroth - Teszt



Egy hete jelent meg a World of Warcraft legújabb kiegészítője, ami azt jelenti, hogy a játékvilág nagy népe közel 7 napja virraszt és fedezi fel a játék új tartalmát. Vörös szemmel ülünk a monitor előtt, kávét és energiaitalt iszunk és vívjuk a csatát. Igazából a horda és szövetség mindig is ellenfelek voltak, de talán most először kerültek szembe egymással úgy igazán, hiszen a Warcraft történetében eddig mindig volt egy nagyobb gonosz, amit együttes erővel kellett legyőzni. Arthas, Deathwing, Sargeras, Illidan, és még sorolhatnám. A két nagy nép sosem szívlelte egymást, de a világ mindig rákényszerítette őket, hogy közösen küzdjenek valami ellen, ennek ellenére a béke, amiért nem csekély áldozatot hoztak a nagyobb hősök, sosem következett be, és talán nem is fog.


A történet ott tart, hogy a Legion végén sikerül legyőzni Sargeras-t, ám utolsó erejével belevágja Azeroth-ba a kardját, ami mint kiderült, agy születendő kislány titán, szóval ja, az egész Warcraft egy tojáson játszódik. Azeroth vérzik, amit sikeresen elállítunk, de értékes anyag, úgynevezett azerite hullott szét a bolygón, ami a játékunk fő energiaforrása. Nincsen tehát gonosz, nincs ki ellen harcolni, ezért nagy unalmában, a horda vezetője, Sylvanas jól szétbombázza Teldrassil-t, a night elfek otthonát, aminek története több millió évre nyúlik vissza. Sokak számára ez csak kicsinyes bosszú volt, a játéktársadalom elég nagy hangot adott nem tetszésüknek, de lehet, hogy az élőhalott bige egy nagyobb rosszat előzött meg ezzel. Ezt egyelőre nem tudjuk, azt viszont igen, hogy ez rákényszerítette a szövetséget, hogy háborút indítson a horda ellen. Ebben új szövetségesekre van szükség: Jaina vezetésével az emberek visszatérnek Kul Tiras-ra, ami egy szigetvilág és nagyon nem kedvelik a szövetséget, ugyanis a máguscsaj feláldozta a főadmirálist, aki nem mellesleg az apja volt, hogy elősegítse a békét az orkokkal. A poén az egészben, egyrészt az, hogy ez nem sikerült, másrészt pedig most Jaina a legnagyobb horda fasiszta, aki csak létezik a világba. A másik oldal pedig Zandalar-ra kerül, ahol a Zandalari trollok segítségét kérik. Ők nyitottabbak a dologra, ám számos belproblémáik vannak, amit kalandunk során kell megoldani.


A játék bőségesen nagy tartalmat kapott a Battle fo Azeroth-tal, hiszen nincsen közös gonosz, ami azt jelenti, hogy az új területek nem egybefüggőek, hanem szeparáltak. Így a horda és a szövetség egymástól távol, frakcióra szabott történet szálat visz végig. Érdemes tehát mind a két oldalon kimaxolni legalább egy karaktert, hogy teljes képet kapjunk a történetről. A maximum szinthatár 120 lett, tehát 10-zel több, mint a Legion-ben. Mind a két terület 3-3 zónára bontódik. Kul Tiras-on ott van Tiragarde Sound, egy tundra szerű hely, ami otthont ad a fővárosnak is Boralus-nak. Drustvar egy igazi boszorkány erdő. Végül Stormsong Valley, ahol gonosz papok gyakorolnak sötét igéket egy hegy előtt, amibe kraken fej van vájva. A horda Zandalar szigetén kalandozgat, ami az azték birodalom jegyeit viseli magán. Zuldazar-ban, a fővárosban, piramisok és bazárok vannak dzsungel környezetben. Dinók visznek és hoznak árukat, amiktől borzasztó hangulatos lesz az egész játék. Nazmir már egy mocsarasabb rész, ahol blood trollok próbálják megidézni isteneiket. Végül ott van Vol'dun, egy sziklás és homokos sivatag.


A szintlépést, mint mindig, most is a küldetések elvégzésével érhetjük el. Az előző kiegészítőkből tanulva, itt is van egy főszál, ami szépen lassan, helyszínről-helyszínre vezet át minket a zónán, így juttatva el mindenhová. Minden területnek saját küldetéssorozata van rengeteg átvezető videóval és párbeszéddel, így nem leszünk kiszáradva az unalmas grindolásban. Persze most is x-et kell megölni abból, vagy x-et összegyűjteni ebből, de próbálták ezeket változatosan vázolni, így sokszor kell irányítunk valami nagyobb dolgot, ami egy ütésből szétcsap mindent. Horda oldalon például egyszer egy troll loa-val, ami egy istenség szerű entitás a vallásukban, kellett száz számra ölnünk a blood trollokat. Ez a loa jelen esetben egy hatalmas varangyos béka volt, amivel ugráltunk és a nyelvével csapkodtunk.


A többi kiegészítőtől eltekintve, nem kapunk plusz képességet a 120-as szinten, vagy addig. Sőt, ami azt illeti, az utolsó talent pont is 110-es szintű, szóval gyakorlatilag azért kell meglépni a max szintet, hogy elérjük az end game contet-et. Másik nagy újítás, a velünk együtt fejlődő amulett, ami elnyeli a megszerzett azerite-ot. Előbbit a kiegészítő elején megkapjuk, utóbbit a küldetések és insták során szerzünk. Minél nagyobb az amulett azerite szintje, annál erősebb attribútum pontokat ad, valamint választhatunk a páncélunkban úgynevezett azerite power-t. Ez azt jelenti, hogy a sisak, a vállas és a mellpáncél adhat a karakterosztálynak megfelelő passzív képességet, ami jelenthet pajzsot bizonyos időközönként, vagy valamelyik varázslatunkat egészíti ki. Minden ilyen Azerite Armor-nak 3 erőt tudunk beállítani, amit bármikor nullázhatunk és újraoszthatjuk. Például ha healerek akarunk lenni, de eddig sebeztünk, akkor egy rövid látogatás után az elektromos beduinoknál, átszabhatjuk páncélzatunkat úgy, hogy a gyógyító varázslatokra kapjunk bónuszokat. A különböző páncélok más képességekre adnak passzív hatást, így érdemes kikísérletezni, hogy melyik a számunkra legpraktikusabb, bár a WoW mindig a meta dolgokról szólt, szóval inkább nézzetek utána neten mit kell használni. A Legion és az Artifact Weapon eltűnése után sok osztály szenvedi a rossz kiegyensúlyozottságot, így jelenleg sebzésben és gyógyításban igen eltérő értékek vannak, de a Blizzard ígéri, hogy hamarosan jön majd balance patch, szóval imádkozzunk a shadow priest érdekében.


Jelenleg az end game igazán érdekes fázisban van, ugyanis a tipikusan ide illő tartalmak, mint a raid, a mythic+ insták és az új warfronts csak szeptemberben lesznek elérhetőek. Jelenleg, ha megvan a max szint, akkor amit tudunk tenni, az a zónák történetének befejezése, hiszen hamarabb érjük el a 120-at, minthogy végigvertünk volna mindent. Megkapjuk még a Legion-ből ismert World Quest rendszert, ami napi küldetéssorozatot jelent, értékes jutalmakkal és frakció reputációval mind a 6 zónában, hiszen a két frakció átjárhat a másik szigetcsoportjaira, vannak ott semleges küldetések is, valamint bőven akad felfedezni való. 10 új instát lehet még kipróbálni, kiismerni az új taktikákat, mire a mythic elérhetővé válik. És persze a profession felhúzása sem egy elhanyagolható tényező. Végül ott van a Island Expeditions, ami egy 3 személyes insta szerű dolog. Egy szigeten kell random lényeket és küldetéseket elvégezni, aminek hatására azerite-ot szedünk össze, egyetlen csavarral, az ellenkező frakcióból is ugyanígy egy trió csinálja mindezt. Az a csapat nyer, aki előbb éri el a kitűzött azerite mennyiséget.


A PvP kedvelőinek pedig ott van a megújult War Mode, ami talán felfrissítheti az open world-PvP-t. Most már lényegtelen, hogy milyen típusú szerveren vagyunk, a PvP ki-be kapcsolható a talent felületen. Mindig is idegesítő volt, mikor a nagyok jöttek a kisebb területekre megölni a kicsiket, vagy amikor csak sima questelés közben 4-en rontottak rám poénból. Most már ez nincsen, ellenben ezzel az opcióval a játékosok rákényszerülnek, ha tényleg nagyban akarják nyomni a terület harcot, hogy összedolgozzanak és megtervezett támadást indítsanak egymásra a világban. Minél több ellenfelet ölünk meg, a játék annál inkább akar minket megöletni, így kapunk egy "assassin" titulust és az ellenfelek számára megjelölnek a térképen, akik ha sikeresen kinyírnak, extra jutalmat kapnak.


A Wolrd of Warcraft mindig inspirált minket, hogy erősödjünk meg, győzzük le a gonoszt. De mi van most? Nincsen gonosz, és egyébként is, ki lehetne nagyobb annál, aki létrehozta a démonokat? Persze ott vannak a Void Lord-ok, amikről még nem sokat tudunk, de jelenleg nem fenyeget minket nagy veszély, akkor mégis hogy vesz rá a játék arra, hogy csatába szálljunk? Persze gondolom sokan megütnétek Sylvanas-t, én a magam részéről szeretem és utálom is egyben, de válaszolva a kérdésemre, jelenleg a legerősebb kötelék a játékosok és a világ között az a szimpátia. Segíteni akarunk a főbb szereplőknek, akiket a történet során megismerünk és megkedvelünk. És azt is jó lenne tudni, hogy mi lesz itt még. A Legion-nél lehetett tudni, hogy valószínű találkozunk majd a legnagyobb démonnal, de itt minden ködbe burkolózik. Csak nem pofozgathatjuk egymást még 2 évig. Lesz még itt valami.

Review score
 8.9A World of Warcraft: Battle for Azeroth egy ismét jól sikerült kiegészítő, ami kevesebb újítást, de annál több tartalmat hozott magával. A történet és a helyszínek most is lebilincselőek, kíváncsian várjuk, mi lesz a végkifejlet. 

Összes oldalmegjelenítés