Strange Brigade - Teszt


Bevallom, nem voltam felkészülve a játékra. Oly annyira, hogy a tesztelés előtti napokig még a létezéséről sem tudtam. Szerencsére a fejlesztő csapatot már ismertem, pár éve még teszteltem is játékukat, így a lelkiismeretem azért nyugodtabb volt. A Rebellion az, akiknek köszönhetjük a Sniper Elite játékokat, vagy a szórakoztató Zombie Army Trilogy-t, ahol élőhalott nácik jönnek hordástul a zombi Hitler irányításával karöltve. Egy remek kis co-op lövölde, ami bír a Left 4 Dead által kitaposott elemekkel: különböző karakterek, egyedi képességek, számos fegyver és persze számtalan ellenfél. A Strange Brigade is ezt a vonalat követi, sőt, kb. ugyanaz, mint a zombis téma, csak kicsit korábban játszódik, a 30-as években és múmiák, valamint hasonló típusú, ám ugyancsak élőhalott lények akarnak elpusztítani, ha minden jól megy, kevés sikerrel.


A Múmia filmek sikereiből kiindulva, a játék atmoszférájában visszaköszönnek az ott látott stílusjegyek. A történet az ókori egyiptomig nyúlik vissza, ami komikus módon van elénk rakva, bár sztori mint olyan, igazából csak nyomokban felfedezhető. Az egész úgy kezdődik, mint amikor a tv-ben kapcsolgatunk, találunk egy éppen kezdődő sorozatot, csak az már a széria közepénél tart. A brit Department of Antiquities, akik a természetfeletti problémák megoldására szakosodott (értsd: ami meghalt, de még él, azt megölik), egy elveszett kutató után nyomoz, aki az ősi Seteki, egyiptomi boszorkány sírját akarja felkutatni. Mondanom sem kell, ha kinyitja a kamráját, akkor jön a probléma, a világnak annyi. Természetesen a gonosz entitás elszabadul, nekünk pedig vadászni és takarítani kell utána. Mind ez úgy van elénk tárva, mint valami rossz kaland film, ami annyira szörnyű, hogy kult filmmé avanzsál. 1930-ban vagyunk, tehát az átvezető videók feketefehérek, a szereplők poénkodnak egymás között és ha ez még nem lenne elég, van egy narrátor, aki mint valami sporteseményt, az egész történetet, de tényleg az egészet, a bejátszásokon át a lövöldözésekig, mindent végig pofázik és eszméletlen hangulatossá teszi a játékot.


A Strange Brigade csillagos ötöst érdemel a pálya dizájnért. Habár 9 szint áll rendelkezésünkre, ezek mérete eléggé nagy és rendkívül hangulatos. Romos épületek, elhagyatott táborok és minden amit egyiptomhoz tudunk kapcsolni. Persze lineáris az egész, hiszen a szint elejétől kell eljutnunk a végéig, de tele van megannyi kis kitérővel, titkos járatokkal és szobákkal, ahol pénzt és tárgyakat találhatunk, így sosem fogunk unatkozni. Ami számomra meglepő volt, hogy borzasztó sok puzzle kapott helyet. Egy ilyen esztelen lövöldözős játéknál én nem számítottam volna ilyenekre, de azt kell mondjam sokat dob az élményen. Legtöbbször titkos szobákba vezetnek a feladványok, amiknek megoldását a pályán szétszúrva kell megtalálnunk: helyes kombinációt zárak feloldásához, kulcsok keresése, ám a dolog annyiban nehezül, hogy a megoldásra véges próbálkozásaink vannak, szóval ha nem sikerül kinyitni valamit három nekifutásra, akkor az már csak a következő végigjátszásnál fog elérhető lenni újra. A főküldetéseknél pedig a klasszikus ”vezesd a fényt dolgokon keresztül helyes kombinációban a zárt ajtóra, hogy kinyíljon” rejtvény vár ránk.


Négy karakter áll rendelkezésünkre, pontosabban már öt, ugyanis a Rebellion az előrendelőket és azokat, akik szeptember végéig megveszik a játékot, egy dlc hőssel ajándékoz, akit később csak pénzért tudunk majd feloldani. Valójában nem sok különbség van közöttük, mindenki más típusú fegyverrel kezd, amik között van gépfegyver, shotgun, rifle és ezeknek a variáció, később viszont bármelyiknek meg tudjuk vásárolni. Ami fontosabb azok inkább az egyedi képességek, hiszen mindegyik szereplő egy amulettel rendelkezik, amiket ha teletöltünk lélekkel, egy amolyan ultimate képességet kapunk, vagyis gyorsan ölhetünk meg nagyobb hordákat. Később lesz lehetőség cserélni ezt, fagyasztásra vagy egyéb elterelő varázslatra, ami a nehezebb szinteken indokoltabb.


Mint a hasonló típusú játékokban, itt is megtalálhatóak a bizonyos képeségű ellenfelek. Vannak az alap múmiák, amik lassúak és gyorsan likvidálhatóak, de később jönnek skorpiók, páncélos egységek, tűzköpők és élőhalott minotaurusz is. Mindegyiknek más-más képessége, életereje és sebzése van, amit a kampány alatt remekül ki lehet tapasztalni. Megölésük után otthagyják lelküket, amiket az amulettünkkel tudunk beszívni, így tenni szert a fent említett képességekre. A pálya során tárgyakat találunk, főleg rejtett szobákban, amiket pénzé tudunk tenni, ebből vásárolva új fegyvereket, vagy éppen rúnákat, amikkel passzív hatást tudunk a támadásunkra szerezni. Ezenkívül rengeteg csapda van még a szinteken, amiket aktiválhatunk és ölhetjük hatékonyabban a múmia hordát: vázák felrobbantása, tűz vagy lándzsa mechanizmusok aktiválása, hegyes, nehéz és lengő tárgyak igénybevétele.


A játék hátránya, hogy egyedül nem állja meg a helyét. Sztori nincsen, vagyis elvétve találunk füzetkéket amikbe néhány történet le van írva, de ez nem a Strange Brigade erőssége, csak amolyan plusz. Ez egy ízig-vérig co-op játék, így szórakoztató a kampány és a későbbi üzemmódok, a score attack és a horde mode, másképpen elképzelhetetlenek. Bandába verődve kiváló szórakozási élményt nyújt, és ami azt illeti, nem is kérnek olyan sokat a játékért cserébe. Én csak ajánlani tudom, ha van egy furcsa brigád, akkor a Strange Brigade a ti játékotok.


Review score
 8.4A Strange Brigade egy igazi co-op élmény, ahol múmiákat és mindenféle egyiptomi gonosz lényeket kell visszaküldenünk oda, ahonnét jöttek. Hangulatos pályák, csapdák és feladványok keretében, rendkívül jó és szórakoztató játék.

Összes oldalmegjelenítés