Ash of Gods: Redemption - Kipróbáltuk a játék bétáját


Az Ash of Gods egy kis indie csapat, az AurumDust munkája, akik tavaly májusban Kickstarterre vonultak, hogy sok fejlesztőhöz hasonlóan ott próbálják meg összeszedni a fejlesztéshez szükséges pénzmagot. Szerencsére a gyűjtés sikerrel járt, és a 75.000 dolláros célt még sikerült egy picit túl is teljesíteni. Most pedig lassan egy évvel a gyűjtés után meg is érkezett a játék bétája, amire mi is rávetettük magunkat.

Az Ash of Gods története a meglepően látványos introban látottak után 700 évvel veszi kezdetét. A hét évszázados béke a végéhez közelít, ugyanis a nyitóvideóban látott reaperek visszatértek, és továbbra sem békések a céljaik. Hőseink, mivel több is akad belőlük, természetesen ezt próbálják majd megakadályozni egy elvileg dinamikusan változó történet során. A fejlesztők azt ígérik, hogy sok kiváló szerepjátékhoz hasonlóan az Ash of Gods története sem lesz statikus, és az általunk hozott döntések nagyban befolyásolhatják annak alakulását. Erről sajnos a béta alatt még nem volt lehetőségem meggyőződni, azonban remélem, hogy a teljes változat majd beváltja a hozzá fűzött reményeket.


Első pillantásra a játékosoknak egyből a The Banner Saga juthat eszükbe, ami nem is lenne tévedés, hiszen a két játék igencsak hasonlít egymásra, és nem csak a külsőségek tekintetében.

Az Ash of Gogs szintén egy vérbeli cRPG, ahol körökre osztott harcokban kell győzedelmeskednünk az ellenfeleink felett. Szerencsére a régi cRPG-el ellentétben itt nem kockadobás dönt akcióink sikeressége fölött, így nemigen fogunk sokat káromkodni amiatt, hogy RNJesus nem szeret minket. Ez igencsak dicséretes dolog, hiszen annál nincs dühítőbb, amikor az ember egy kockadobás, és nem a saját bénasága miatt bukik el egy küzdelmet. Itt a csaták kimenete teljes mértékben azon múlik, hogy mennyire ismerjük karaktereinket és mennyire használjuk jól a képességeiket.


A készítők állítása szerint a játék AI-a folyamatosan alkalmazkodik a játékstílusunkhoz, így biztosan nem lesz majd olyan, hogy egyetlen nyerő taktikával darálja végig az ember a programot. Ez biztosítja azt, hogy a játék végig kihívást jelentsen, és a csaták ne fulladjanak unalomba. Bár én ezt a funkciót még nem láttam teljesen, hiszen még viszonylag a játék elején járok, ám ha ez valóban megvalósul, akkor senki sem fog unatkozni a végigjátszás során.


Érdemes szót ejteni a játék külsejéről is, ami szintén a Banner Saga-t, valamint a régi rajzfilmek stílusát idézi. A rotoscope technikával készült animáció nagyszerűen sikerült. Egyszerűen öröm ránézni az Ash of Godsra. Szerencsére a zenére sem lehet egy rossz szavam sem, ugyanis itt is igényes munkát végeztek a készítők. Az audio részlegen egyetlen bánatom az, hogy sajnos szinkron nincs a játékban, ami tekintve a költségvetés nagyságát, teljesen érthető, azonban a grafika és a zene igényessége miatt akaratlanul is elvárja az ember a szinkronizált dialógusokat. De annyi baj legyen.


Az Ash of Gods az eddig látottak alapján egy ígéretes, szórakoztató, és meseszép cRPG-nek ígérkezik, aminek érdemes várni a megjelenését, mert biztosan remekül szórakozhatnak vele az erre fogékony játékosok.

Összes oldalmegjelenítés