Steel Division: Normandy 44 - Teszt

Nem csak RTS rajongóknak kötelező darab...

A stratégiai játékok mai piaca pár évnyi csendesség után újfent aktív lett. Ennek újabb termék a Steel Division: Normandy '44, mely a stratégiai játékok egyik legnehezebb megoldásait keresztezi, mégpedig a történelemhűséget és a szimulációs játékélményt. A Eugen Systems régebbi sikerei (Wargame részek) után még egy szinttel magasabbra tette azt a bizonyos lécet, és egy kötelező játékot alkotott.


A történet ugye bár a második világháborút hivatott bemutatni, és azon belül is a Normandiai partraszállás eseményeire koncentrál. Remekül vezeti a játék az egész eseménysorozatot, így mondhatni annak is egy elég átfogó képet ad a történtekről, akiknek esetleg már nem annyira ugrik be, hogy azon a fronton mi is történt 1944-ben.


Bár a stratégia a játék műfaja, de annak ellenére nem arról szól, hogy a sereget elhelyezzük a térképen és várunk egy bizonyos időintervallumot, aztán kiderül, hogy mennyire voltunk jó stratégák, vagy épp rosszak. Az egész felépítése hasonlít ahhoz, mintha egy bonyolult kő-papír-olló játékot játszanánk virtuális környezetben. Igaz nem csak 3 lehetőség van, hanem 10, hogy egy adott taktikát elindítsunk. Beállíthatjuk, hogy még a gyalogság lassan menetel, addig a tank egységek gyorsan menjenek. Persze ilyenkor jöhet egy ellenséges roham, és hamar lebombázhatnak, viszont a gyors támadás sem jöhet be egyszerűen. Tehát megvan a taktikai varázsa a játéknak. Vérbeli stratégia.


Nem tűnhet egyszerűnek, de pont ez a féle rendszer teszi különlegesség a játékot.
Soha nem érződik, hogy taktikai döntések és a wargame hasonlóságú történelmi szimuláció nem lenne kiegyensúlyozott. A kezelőfelület egyszerű és letisztult, ellenben a grafikai megjelenítés remek. De az összetett stratégiai megoldás kellő agymozgást igényel, tehát az ős-RTS fanoknak biztos, hogy nagy kedvenc lesz a játék. A történelmi dolgokat remekül vezeti fel közben a játék, így adva az élményhez még több pluszt.


Jobban kielemezve a grafikát azt kell, hogy mondjam, hogy ebben a kategóriában kiemelkedő megoldásokkal találkozhatunk a részletességet illetően. Nagyon szép kidolgozottak a járművek, és a helyszínek, amikhez a készítők külön feltérképezték az eredeti helyszíneket és az utolsó bokrokig rekonstruálták azt. Köztes átjátszásokban eredeti felvételek raktak be a készítők, ezzel is még inkább fokozva a hangulatot. A grafikához az is hozzá tartozik, hogy a különböző napszakok megjelenése és az ehhez tartozó bevilágítások, árnyékok, mind-mind nagyszerűek és szintén jól kidolgozottak. Akinek hiányzott a grafikai is egy jó stratégiához, az itt szintén megtalálja majd a számítását.


A hangbeli teljesítményre sincs panasz a játékban. A járművek mozgási és esetleges lövési effektjei zseniálisak, bennük van az a kis torzság és erő, ami jellemezte ezeket a háborús eszközöket a maguk idején. Teljesen igazodik a hangok megoldása a játék stratégiai és a grafikai felkészültséghez.

Review score
  9.0Nagyszerű, és régen tapasztalt stratégiai játékélmény a kornak megfelelő grafikával és az eseményekből való remek felkészültséggel. 

Összes oldalmegjelenítés