Total War: Warhammer - Jönnek az elfek





Hosszú találgatás, latolgatás után végre hivatalosan is jön a Wood Elf frakció a játékba!

Alig adtunk hírt nektek itt az oldalon a közelgő Bretonia Dlc-ről immár egy újabb hivatalos bejelentést tett a mai napon a Creative Assembly a  Total War: Warhammer játékukkal kapcsolatban.
Nagyon hosszú találgatás és redditen oldalszámra leírt tippelgetés előzte meg ezt a bejelentést. Gyakorlatilag a warhammer rajongó játékosok már októberre várták a Wood Elf nép érkezését. Immár hivatalosan is újabb néppel bővül a Total War: Warhammer játék és, hogy mit is jelent a játékmenet szempontból az Erdei Elfek játszhatóvá tétele azt az alábbiakban nagyon nagy vonalakban, de megpróbálom azért elétek tárni.

Mielőtt bárkiben hiú remények támadnának megemlíteném, hogy a Realm of the Wood Elves névre keresztelt DLC fizetős tartalom lesz, melyet jelen pillanatban a megjelenéshez képest némileg olcsóbban lehet megvásárolni steamen keresztül.

Az Erdei Elf frakcióról mint ahogy fentebb is írtam rengeteg találgatás látott napvilágot, sokan még konkrét játékmenetbeli elképzeléseket is leírtak a különböző fórumokon. Ezekből van ami megvalósult és van ami nem. Az új népről ki lehet jelenteni, hogy szerencsére nem horda módú játékmenetet ígér, mint a korábbi Beastman frakció. Viszont egyértelműen azt se jelenthetjük ki, hogy a játékban jelenleg meglévő népekhez fog hasonlítani az elfekkel való érvényesülés a játékban.

Már most az első információkból kiderült, hogy nagyon egyedi játékmenetre számíthatunk. A DLC megvásárlásával lehetőségünk lesz a nagytérképen irányítani elf népünket, kapunk majd egy mini kampányt is, mely a Season of Revelations névre hallgat (itt egyesítenünk kell Athel Lorent és megküzdeni egy új legendás Bestiával, Morghurral). Emellett két legendás lordból választhatunk majd a játék elején. Az egyik Orion az elfek királya lesz, a másik pedig Durthu az Athel Loreni faemberek egyik ősi tagja.



Mindkét lord egyedi elemekkel gazdagítja majd a játékot. A DLC-ben egy új nép specifikus fizetőeszköz is bevezetésre kerül, mely gyakorlatilag szerves részét képezi az elfek gazdaságának és a győzelmi kondícióknak. is. Az elfek egyaránt fognak a játékban már most meglévő arannyal gazdálkodni és az új nyersanyaggal a borostyánnal. A győzelmi kondícióik ez utóbbihoz köthetőek a Grand kampányban. Gyakorlatilag az elfekkel akkor tudjunk megnyerni a játékot, ha az Athel Lorenben található Oak of Ages nevű épületet 5-ös szintre fejlesztjük. Ez az épület szerves részét képezi az elfek gazdaságának, itt történnek majd a fejlesztések és ha megfelelő szintre fejlesztjük akkor a játék utolsó nagy csatáját is itt fogjuk megvívni (káoszhordák rontanak az ősi tölgyre, amit ha megvédünk akkor megnyertük a játékot).

A fa fejlesztéséhez a már említett borostyánt kell majd begyűjtenünk. Borostyánt pedig csak egyféleképpen lehet szerezni mégpedig a birtokolt régiókból és azokból is csak egyet.  Tehát papíron minél több régiót birtoklunk annál hamarabb nyerhetjük meg a játékot. Azonban ez a megállapítás csak félig igaz, mivel a fejlettebb épületeinket csak Athel Lorenben építhetjük (ezen területen belül viszont városonként 10 épületet építhetünk szemben a többi nép maximális 6 épületével) majd fel és ugyan az elfek lesznek az első nép amely minden (!) egyes  a térképen megtalálható várost el fog tudni foglalni, de mivel komolyabb épületeket nem fognak tudni építeni, illetve városfalat sem így mégis ésszel kell majd tevékenykednünk az elf hadainkkal.

Az elfoglalt városokban egyébként háromféle megfigyelő épületet építhetünk. Az első segíti a hadaink sorainak feltöltését, a másik révén toborzóközponttá alakíthatjuk az adott várost így a globálisan elérhető egységekből fogadhatunk fel új katonákat adott régióbeli áron, illetve a harmadik lehetővé teszi a helyi nyersanyagok kiaknázását.



A borostyán elköltése kiemelt jelentőséggel bír majd a játék során, ugyanis nem csak a játék megnyerésére lehet összpontosítani ezt a fizetőeszközt, de a két legendás lord eltérő játékmechanikája miatt különböző egységekre is elkölthetjük ezt. Orionnal belekezdve egy játékba az elf haderőt arannyal tudjuk majd felfogadni, azonban ha a faemberek közelharcos, illetve mágikus lényeit is hadra akarjuk fogni akkor a borostyánunkból kell majd áldozni. Darthu-val ezzel pont ellentétes lesz a helyzet: Ő a saját fajtájából tud aranyért katonákat besorozni, ellenben ha elf szövetségeseinek sasszemű íjászait is segítségül akarja hívni bizony azt borostyánból fogja tudni megtenni.

Nagyon fontos ez a játékelem abból a szempontból is, mivel az elfek a távolsági harcra specializálódtak, de közelharcba keveredve az első hírek alapján meglehetősen hamar az örök vadászmezőkre küldhetőek. Szóval Athel Loren őslakosaira mindenképp szükségünk lesz ha komolyabb hadak ellen akarunk majd helytállni, viszont támogató tűz nélkül a faembereket is hamar tűzifává fogják aprítani. Egyébként maga az Erdei Elf haderő alapvetően a távolsági harcra, a rajtaütésre és nem pedig az elhúzódó fizikai összetűzésekre épít, szóval ez a nép nagyon sok mikromenedzselést fog igényelni szemben mondjuk egy törpe bunkervédelemre építő stratégiával.

Ahogy arról fentebb írtam az elfek erőssége a távolsági hadászat. Ennek révén számos távharcász egységük van, amik halálpontossággal tudják szórni a nyílvesszőket az ellenfélre. Emellett harcosaik nem csak álló helyzeten, de mozgás közben is el tudják takarni a napot a nyilaikkal. Ha ez még nem lenne elég még három féle nyílvesszőtípusból is választhatnak. Az elsővel gyorsan tudnak lőni, mely az olcsóbb, nagyobb tömegű csapatokra veszélyes. A második típussal meg tudják mérgezni a célpontot, mely a masszív életerő csíkkal rendelkező ellenfelek ellen kiváló. A harmadik típussal pedig lángba tudják borítani az ellenfelet, mely az alacsony morálú csapatokra lesz végzetes hatással.



A játékmenetre visszakanyarodva a sokat emlegetett Wild Hunt beépítésre kerül a DLC-be is (miért ne kerülne mikor igen szerves részét képezi az Erdei elfek történetének). Ennek lényege, hogy Athel Lorenben a Wild Heath nevezetű épület felhúzásával kinevezhetünk egy Hírnököt (további 7 titulusra nevezhetünk ki még elf vezéreket)  a meglévő tábornokaink közül. A hírnök és csapatai minden 20 körben távolsági és közelharci támadási és mozgási buffokat kapnak, mely alapján gyakorlatilag egy ork waaagh-hoz hasonlító elsősöprő erővel tudnak a környező területekre rontani.

Összegezve a DLC-vel megkapjuk az új népet a Grand Campaing-ban játszható formában, kapunk egy mini kampányt Athel Loren egyesítésének céljával, kettő új legendás lordot, akik más játékstílust igényelnek (értelem szerint Darthu a saját népének, Orion szintén a saját népének és harcmodoruknak fog kedvezni erősítő képességek szempontjából és eltérő képességei is lesznek mindkét hősnek), új népspecifikus győzelmi kondíciót kapunk. az elfek minden várost elfoglalhatnak, új fizetőeszközük is lesz, két új lord egységet kapunk, három új hőssel végeztethetjük el a korábbi játékok ügynökeinek feladatait  és csatlakozhatunk csatákhoz és egyéb újdonságok is várhatóak.

Remélem nagyjából sikerült rávilágítanom arra, hogy mennyire összetett, komplex és szerteágazó lesz a Realm of the Wood Elves DLC, amit még az is meg fog tapasztalni aki nem fogja megvásárolni a letölthető tartalmat, ugyanis ezentúl az eddig Athal Loren helyén tátongó elhagyatott erdőből elf Legolasok fognak előugrálni és bármelyik körben egy Wild Hunt keretében feldúlhatják a területeinket, beköltözhetnek a védettnek hitt városokba is akár.



Mindezek alapján személy szerint úgy gondolom, hogy a Realm of the Wood Elves letölthető tartalom bőven megéri azt a jelenlegi 15,74 eurós árcímkét amiért jelenleg megvásárolható a DLC Steamről. És akkor még a szinte kötelezően érkező ingyenes letölthető tartalomról nem is esett szó, pedig egy új Bestia legendás lord szinte biztosan megjelenik a DLC megjelenésével a játékban.

A Realm of the Wood Elves tehát mától megvásárolható Steamen és 2016. december 8-án tudjuk majd a hegyesfülőekkel belevetni magunkat a Warhammer csatáiba. Addig is tekintsük meg a bejelentéshez csatolt kedvcsináló videót a Wood Elves népről:



Összes oldalmegjelenítés