Demolish & Build Company 2017 - Teszt



Romboljunk, hogy építhessünk...

Ha már az elmúlt időszakban annyira belelendültünk a különféle szimulátorokban, miért is törnénk meg ezt a szokást, vessünk pillantást egy újabb, hasonló kategóriában mozgó műre, ami témáját tekintve most egy kicsit eltér az eddigiektől, valamilyen szinten mégis kapcsolódik azokhoz. Nézzük meg együtt, milyen játék is hát a Demolish & Build Simulator 2017.


Újfent csak annyit tudok mondani az első szó jogán, hogy nem kell túlképzettnek lennünk ahhoz, hogy be tudjuk kategorizálni a játékot a címe alapján. Konkrétan a rombolás és az építés a játék fő célja. Kezdésként adva vagyunk mi magunk, a cégvezetők, egy romboló kalapács és a teherautónk, majd útjára indulhatunk némi pénzmagot szerezni, amiből a továbbiakban bővíthetjük a vállalkozásunkat. Pénzt elsősorban külsős megbízásokból fogunk tudni szerezni. Ezek olyan feladatokban merülnek ki, mint hogy törmelékeket kell eltávolítanunk egy adott területről, használaton kívüli villanyoszlopokat romboljunk le, omladozó falakat tegyünk a földdel egyenlővé, vagy kotorjunk le egy egész parkot a helyére tervezett bevásárlóközpont felépítéséhez. Amint sikerült némi pénzhez jutnunk, elkezdhetjük bővíteni szerszámos ládánkat és a gépparkunkat. Ez nem csak azért fontos, hogy a játék által kitűzött feladatokat később el tudjuk végezni, de bizonyos megbízásokat csak akkor leszünk képesek elvállalni és elvégezni, ha a megadott felszerelések a rendelkezésünkre állnak. A járművek terén használhatunk majd markolót, dömpert, teherhordó kamiont, betonkeverőt, buldózert és más, különféle romboló gépeket, amely a nagyobb építmények rombolásában lesznek hasznosak. Ezekre a járművekre olykor kiegészítőket is vásárolnunk kell, amelyekkel a különféle anyagokat le tudjuk majd rombolni, vagy akár mozgathatunk velük építéshez szükséges faanyagokat is. Szerszámok tekintetében is hasonló felállásra számíthatunk. A kalapácson kívül van itt többek között flex, betontörő lékkalapács, és szögbelövő is.


Pénzhez nem csak kétkezi munkával juthatunk. Lehetőségünk van különféle parcellák felvásárlására is, amelyekből más és más ingatlanokat építhetünk, ezzel is bevételt generálva magunknak. Az adott munkafolyamat legtöbbször több részletből áll, és nem árt előre felkészíteni az állományunkat hozzá, mert a rombolás és építés több különféle eszközt is igényel. A pénzszerzés folyamata egyébként nem olyan nehézkes és nyűgös, mint az első blikkre tűnhet. Az öt különféle városrész közti utazás egészen gyors, főleg akkor, ha a játékos kellő mennyiségű helyet felfedezett már a térképen, mert ilyenkor elérhetővé válik a gyors utazás is. Addig viszont rá leszünk kényszerülve a meglehetősen nehezen irányítható autónkra, melynek fizikája rettenetes, és a motorhangja sem zene füleinknek. Ja igen, ha már zene: a kocsiba való beszállás után lehetőségünk van különféle rádióadók hallgatására, de mint a Giant Machines esetében is, itt sem igazán találtam kiemelkedő minőségű zeneszámot a játékban, így én inkább ezek kikapcsolása mellett döntöttem. Egy jó két órás grindolás után már elég könnyen a pénzünkhöz jutunk, mivel a fejlettebb városrészeken nagyobb jövedelemmel járó munkákat is elvállalhatunk, így a combosabb gépek megvásárlása sem fog már komolyabb nehézségeket jelenteni. Ha pedig végképp meguntuk a kétkezű munkát, felbérelhetünk munkásokat is, akik szíves örömest elvégzik helyettünk a piszkos munkát. Ha viszont azt hiszitek, hogy ennyiben kimerült a menedzselés, akkor tévedtek. Mivel gépeink folyamatosan használatban vannak, így tankolni sem árt őket néha napján, illetve a különféle törmelékek képesek komoly károkat is okozni bennük, szóval a karbantartásukat sem érdemes elhanyagolni.


Viszont mindez hiába hangzik így leírva szépnek és jónak, a játék során ismét ugyan abba a problémába ütköztem, amit a hasonszőrű szimulátorok esetében fel szoktam hánytorgatni: kevés a tartalom. A munkák egy idő után ismétlődnek, s csak annyi a variáció köztük, hogy az egyes folyamatokat véletlenszerűen összesöpri. A fő szálon való továbbhaladást pedig mindig egy unalmas pénzfarmolás tölti ki, mivel a játék előrehaladtával feloldható gépek mindig csak pontosan annyival drágábbak az előzőekhez képest, hogy már ne legyen elegendő pénzünk azok megvásárlásához. Mint már írtam, ez a folyamat idővel lényegesebben rövidebbé válik a jobban jövedelmező munkák feloldásával, de az első pár óra így igazi kínszenvedés. Viszont maga a játék könnyen tanulható, és a program végig fogja a kezünket. A gépek irányítása nem jelent túlzottan problémát, a legtöbbjük kezelése könnyen elsajátítható, csak a fizikai erőviszonyokkal vannak problémák. Egy kisebb útjelző oszlopok még egy nagyobb géppel sem lehet anélkül kidönteni, hogy ne akasztaná meg teljes egészében a több tonnás gépet. A különféle domborzati terepeken való átjutás is okozhat olykor problémákat, de ez mind eltörpül az előbb felvázolt példa mellett. Meg olyan furcsa volt, hogy az elkotorni kívánt homokot csak úgy ni magától elnyeli a föld, nem pedig egy kijelölt területre kell mozgatnunk. A grafika megint nem nyújt semmi extrát, a Giant Machines-nél például kifejezetten dicsértem a megjelenést. Ahhoz képest itt egy masszív visszalépés történt. Semmi extra, minden olyan átlagosnak, sterilnek és kihaltnak tűnik. A menüben például a hangok egyáltalán nem hallhatóak, a magyar lokalizáció meg ismét furcsa bizonyos helyeken, de nagy átlagban nézve azért elfogadható a fordítás minősége.


Hogy élveztem-e a játékot? Nos, pont csak annyira, mint az összes többit. Elsőnek érdekes, kicsit furcsa, hogy már ilyen típusú szimulátor játékok is megjelennek manapság, de pár óra játék után elhal az egész, és nem igazán van benne olyan tartalom, ami visszakecsegtetne még egy óra játékra. Nagyon bundle gyanús, egy jó leárazásra érdemes várniuk azoknak, akiket csak egy kicsit is érdekel, mit tud a játék.

Review score
 7.2Annyit nyújt, amennyit ígér, de nem többet. Ennek is csak ugyan annyi a hibája, mint a többi hasonszőrű játéknak: idővel önismétlővé és monotonná válik. Kikapcsolódásnak nem rossz, de hosszú távú szórakozásra nem nyújt elegendő tartalmat.

Összes oldalmegjelenítés