Starship Corporation - Előzetes

Egy kis űrmarketing...


Hűha, hát nem minden ellenérzés nélkül írom e sorokat. Gondoltam az utóbbi idők pörgős és akciós játékai után kipróbálok valami nyugisat, így jött szóba a Starship Corporation. Ilyen űrhajós marketing és menedzselős cuccnak tűnt, egyébként az is, de ami engem megfogott, hogy nem kell semmit sem saját kezűleg irányítani, hanem mint egy főnök a karosszék mögött, a vállalkozás ügyeit intézzünk, csak éppen itt csillagközi szállítmányozásról van szó. A játék még jó is lenne, ha nem rúgná minden egyes alkalommal ágyékon magát. Persze még minden változhat, hiszen agy alpha verzióról beszélünk, de találkoztam már nem egy olyan címmel, amik ebben az állapotban sokkal stabilabbak voltak. Mondjuk ki vagyok én, hogy ítélkezzek? Ja igen, a tesztelő, szóval ha ítéletet nem is, azért véleményt mondok a Starship Corporation-ről.


Szóval a játék lényege, hogy már egy olyan világban élünk, ahol a csillagok közötti utazás és kereskedelem mindennapos. Létre kell tehát hoznunk egy olyan céget, ami űrhajókat épít, és a szállítmányozásból próbál megélni, kiterjeszteni a hírnevét és befolyását a többi rendszerre, hogy sikerre vigyük vállalkozásunkat. Miután sikerült testre szabnunk a hajókat, tesztelnünk kell őket, hiszen az űrben mindenféle katasztrófa és harc adódhat. A játék teljes verziójában lehetőség lesz egy igazi nagy vállalkozást létrehozni és a multiplayer módban versengeni másokkal, ami tehát nem csak az üzletet jelenti, hanem bizony némi csatát is. Jelenleg early access állapotban van a játék, szóval csak testre szabhatjuk a hajóinkat, némi szimulációt végezhetünk és a teljes térképből, ami a galaxisunk, csak a mi saját naprendszerünk áll rendelkezésre, hogy elsajátítsuk az alapokat.


Egyelőre az egyjátékos mód érhető el és itt sok korlátozás van érvényben. Kiválaszthatjuk a nehézségi fokozatot, ami annyit jelent, hogy a játék különböző alaptőkével indít el minket a vállalkozás útján, valamint meg kell adnunk, hogy mi lesz a végcélunk: technológiák kifejlesztése vagy más marketing célokat valósítunk meg. Az egész úgy néz ki, hogy egy képernyőt böngészve felvesszük a kapcsolatokat a megrendelőkkel, akiknek valamilyen küldetést kell végrehajtani. Szállítmányozni kell, de minden cégnek más kívánságai vannak a hajók felszereltségével kapcsolatban és természetesen a rakománytér mérete is sokat számít. Ha megtaláljuk azokat a felkéréseket, amiknek eleget tudunk tenni, akkor útjára indítjuk az akciót, így pénzt és hírnevet szerzünk. Ezek által tudjuk a hajóinkat továbbfejleszteni és minél nagyobb a behatásunk egy rendszeren, úgy annál nagyobb és nehezebb megrendelések fognak érkezni, amik teljesítése még több pénzt jelent.


A hajók testreszabása meglehetősen egyszerűre sikeredett. Táblázatok és listák. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő fejlesztéseket, a hajó alaprajzán elhelyezhetjük a szobákat, amik lehetnek rakományterek, vagy például generátorok. Úgy kell elképzelni az egészet, mint valami régi Heroes játék pályakészítő programját. Egyébként nem rossz dolog ez, én nagyon élveztem, csak nem értem, hogy a játék miért igényel i5 procit. Visszatérve a hajó felépítésére, nagyon fontos, hogy a különböző szobákat hogyan helyezzük el. Érdemes például az előbb említett generátorok közelébe helyezni a technikusok szekcióját, hiszen ha valami hiba adódik a gépekkel, gyorsabban odaérnek és orvosolhatják a problémákat. Persze az űrutazás ennél kicsit bonyolultabb, így szükséges biztosítani a legénységnek olyan berendezéseket, amik szolgáltatnak vizet, megfelelővé teszik a fedélzet klímáját és levegőjét. Miután összeraktunk egy hajót, végig futtatjuk a szimuláción és ha minden klappol, akkor mehet a biznisz, zöld utat kapott az űrbéli kalandokhoz.


Maga a küldetés egy valós idejű stratégiai cucc, ahol végig kísérhetjük a hajónkat az úton. Adhatunk a legénységnek parancsokat, hogy milyen időközönként és merre járőrözzenek, hiszen a rakományt és a gépeket folyamatosan figyelni kell. Van lehetőségünk az idő manipulálására, így ha unjunk magunkat, akkor meggyorsíthatjuk a szállítás folyamatát, illetve ha valami baj adódik, megállíthatjuk a játékot, hogy minden parancsot végig tudjunk gondolni. Nyilván ez online nem így lesz, de az még egy távoli gondolat. Egyelőre a single player ezen része sem eléggé kidolgozott. Ha minden sikeres, akkor az áru célba ér és mi felvehetjük a pénzt és a reputációt.



Most még csak ennyi minden van a Starship Corporation-ben. A játék most egyszerre egyszerű és bonyolult is. A hajók felépítése és az üzlet elindítása egy igen nehéz és hosszan tartó folyamat, míg az RTS része még igen csak alulkészült. Kevés lehetőségek vannak és egy naprendszer nem sokáig elég egy ilyen nagy vállalkozásnak. Ezenkívül sok a bug és nagyobb monitorokon szinte játszhatatlan az egész, mert a betűk nem lesznek nagyobbak a felbontás növelésével. A hangok és zenék szinte minimumra vannak redukálva, itt-ott tűnik csak fel némi zaj. Végezetül, ami a legrosszabb az egészben: a tutorial. Egy ilyen bonyolult játékban az ember örülne, ha a folyamat közben magyaráznának el mindent, ehelyett egy külön felületen van leírva a játékmenet, ahol a különböző magyarázatok között lapozgatni kell. A Coronado Games játéka még igen nyers és emiatt a közösséget is megosztja. Jó lesz majd a játék, de csak azok fogják szeretni, akikhez közel áll a stílus, és azon a „lesz”-en igen nagy hangsúly van. Mindenesetre a korai változat már most elérhető, Steam-en nézzétek meg. Egyelőre nincs hír, hogy mikor lesz teljes, bár a fejlesztők szeretnék, ha még 2016-ban megjelenne. 

Összes oldalmegjelenítés