Enter the Gungeon - Teszt

Létezik egy fegyver, ami meg tudja semmisíteni a múltat...

Enter the Gungeon. Ha jó rogue-like játékokkal akartok játszani, akkor olyan klasszikusok mellett, mint a Bindig of Isaac, Nuclear Throne vagy Rogue Legacy, ez a cím is ott lesz. A játék egy nagyon király ötleten alapszik, ismert elemeket vegyít és nem utolsó sorban borzalmasan hangulatos, élvezetes, izgalmas és természetesen rendkívül dühítő is. Nem egy hajszálatokat fogjátok kitépni, de ha rendszeresen foglalkoztok játékokkal, akkor minden bizonyára már vagy kopaszodtok, vagy őszültök. Mindenesetre egy biztos, az Enter the Gungeon nagy figyelmet érdemel, és el is mondom nektek, hogy miért.


Dave Crooks a játék dizájnere és producere is egyben, elárulta, hogy 2 éve dolgoznak a projekten egy össz-vissz 4 fős bandával. Mindegyikük atom geek, így a fent említett játékok mellett a Metal Gear Solid és a Dark Souls széria is sokat inspirálta őket. Utóbbi oly annyira, hogy az apró fejlesztői csapat neve a Dodge Roll lett, ami ugye kitérést és gurulást jelent és a DS játékok elengedhetetlen mechanikája is, de ez majd az Enter the Gungeon-be is visszaköszön. A játék története rém egyszerű: elhagyatott kastély, eldugva egy fegyver, ami képes kitörölni a múltat. Elárulták, hogy a frappáns történetben Dan Simmons Hugo díjas regénye, a Hyperion-ból merítették az ötlet, ami egy fantasztikus könyv sorozat első kötete. Muszáj tartanunk egy kis kitérőt és meg kell említenem, hogy életemre jelentős hatást gyakorolt a történet, szóval ha egy olyan sci-fi világban szeretnétek, kalandozni, ahol szemben a gagyi filmes Star kezdetű szériákkal gravitáció is van, akkor irány a bolt vagy a könyvtár és kezdődhet a zarándokok kalandja! Visszatérve az Enter the Gungeon-re, 4 főhősünk van, akik közül egyet tudunk irányítani egyszerre. Mindegyikük külön passzív képességekkel, alapfelszereléssel és múlttal rendelkezik, amit ki akarnak törölni, tehát a játék 4 különféle befejezést tartogat.


Mint látjátok ez egy bullet hell alkotás, ami nagyjából azt jelenti, hogy mi is és minden más is folyamatosan lő, mint az állat. Ebből az adódik, hogy rengetegszer fogunk meghalni, de az Enter the Gungeon egy rogue-like játék is, így a gyors menetek és a rendszeres újrakezdés alapelemek. Akárcsak a Bindig of Isaac-ben, itt is szobákat kell kitakarítanunk, vagyis likvidálni kell az ellenfeleinket, csak akkor mehetünk tovább egy másik helyiségbe, ahol minden valószínűség szerint ugyan ezt kell csinálnunk, bár akadnak majd kivételek. Persze minden random generált, szóval a sokadik nekikezdésnél is új lesz a térkép. A hasonló típusú játékok is bírnak azzal az elemekkel, amikkel az Enter the Gungeon, értem itt a sok féle szobát, ahol nem mindig csak az ellenségek legyőzése a cél, hanem olykor valamilyen puzzle-t vagy mini bosst kell megsemmisíteni, ellenben van itt valami, ami túl mutat mindenen. Rengeteg fegyver van. De tényleg, Baromi sok. Van pisztoly, van shotgun, van gépfegyver, lézerkarabély, rakétavető, íjpuska, de a minden féle hülyeséget kilövő eszközök sem elhanyagolhatóak. Találtam egyszer például egy démon fejet, ami a nyelvével csapdosott, de a kedvencem az a pisztoly, ami golyót lőtt ki, szó szerint a B U L L E T betűket okádta magából. Zseniális.


Természetesen a játéknak vannak problémái, ami a sokadik nekikezdésnél kezd csak derengeni. Feltűnt nekem, hogy az első napokban rengeteg javítás érkezett hozzá. Azt gondoltam bugos és én eddig mindent megúsztam, de kiderült, hogy nem így van, szimplán csak finomítottak egyfolytában. A random generált térkép rá is szorult erre, hiszen a különleges szobák igen ritkán voltak fellelhetőek. Persze minden szinten fixen van boltos és vagy 3-4 olyan helyiség, ahol van láda, amihez vagy kulcs kell, amit találunk vagy veszünk, vagy passzív képességgel tudjuk kinyitni, de ha semmink sincs, akkor megpróbálhatjuk szétlőni a zárat, viszont itt fenn áll annak a lehetősége, hogy felrobban az egész, vagy egy mimic-kel van dolgunk és a kincsesláda előkap két géppisztolyt. Igen, mindenkinél fegyver van, Enter the GUNgeon a játék neve. Szóval mindenki lő és igazából véve a legtöbb ellenfél valamilyen töltény vagy robbanószer. Mókás, ahogy a kis töltények mosolyogva ugrándoznak és próbálnak megölni. Olyannyira fegyvermániás a játék, hogy még az életünk is golyókból állnak össze, a fizetőeszköz a töltényhüvely, és ha megnézzük a kódexet, ami az Ammonomicon nevet kapta, egy lövéssel tudjuk kinyitni.


A játék rendelkezik jó ízű humorral, amit a viccesen megalkotott fegyverek és ellenségek tesznek ki főrészt. Mosolygós gyilkos töltények, tüskéket lövő Iron Maiden, minigun-nal felszerelt kigyúrt madár és még sorolhatnám. Az Enter the Gungeon viszont igen nehéz és sokszor igazságtalan. A játék nagyban függ attól, hogy a jelenlegi szinten milyen fegyvereket tudtunk szerezni. Megeshet az is, hogy egyik ládában sincs semmi, csak passzív hatást biztosító képességek, és a boltban sem árulnak pisztolyt, csak még több passzív képességet és életet. Ez azt jelenti, hogy az alapfelszereléssel kell neki menni a boss-nak, ami maga a rémálom, hisz ezekben a harcokban a pálya minden négyzetcentiméterén van egy olyan elem, ami sebez. Bár az ugrással ugye ki lehet kerülni a dolgokat, de ha éppen odaugrunk, ahol egy másik töltény van, akkor sebződünk, és ha nincs elég lövő erőnk, nem bírjuk ki a főellenség haláláig. A játék később enged rövidítéseket, amiket küldetések végrehajtásával kell megoldanunk. Ezek nagyjából pénz és kulcsok összefarmolását jelentik és egy NPC-nek kell le adnunk, aki megjavít egy liftet, ami természetesen egy nagy töltény. Nem egyszerű dologról van amúgy szó, nehéz annyi hüvelyt összeszedni, és ha meghalunk akkor természetesen lenullázódik az összegünk.


Ellenben van olyan fizetőeszköz, ami nem veszik el, bár csak a bossok dobják. Később ezekből a boltban tárgyakat, életet és passzív képességeket vásárolhatunk. A poén az, hogy nem kapjuk meg őket instant, hanem gyakorlatilag azt vesszük meg, hogy a további kalandjaink során ezek a dolgok megtalálhatóak lesznek majd a Gungeon-ben. Szóval hiába költünk el mindent, ugyan úgy csupaszon indulunk neki az egésznek. Érdemes viszont mind a négy főszereplővel játszani, hiszen más befejezése lesz a játéknak, ha elérünk a végéig, ezenkívül mindenki más alapfelszereléssel indul. Van egy elsődleges fegyver, amibe nem kell lőszer, hisz végtelen áll rendelkezésre, és van egy másodlagos lövő eszköz, amivel több sebzést tudunk kiosztani. Ezenkívül mindegyiknek más passzív képessége van. A Pilot-nak például kevesebbe kerülnek a tárgyak a boltban, a Marine jobban céloz, A Convict-et ha megsebzik akkor sebzés bónuszt kap, a Hunter-nek pedig van egy kutyája, ami képes kincset keresni, bár ennek a trükknek a megtanulása a harci képességek rovására ment, szóval csak jön utánunk és néha kiás valamit. Mindenkinek meg van a maga erőssége és gyengesége.



A játék egyébként rendkívül jól néz ki, a pixel grafikát tökéletes módon használták fel. Sajnos zeneileg nem lett a legjobb. Vártam valami király OST-t, mint a Wings of Vi-ben, vagy a Risk of Rain-ben, ehelyett nagyon sok szólamból áll pörgős hangzást kapunk, ami éppen nem rossz, de semmilyen olyan eleme nincs, amit ki lehetne ragadni. Elfogadható, de azért kicsit csalódás. Ettől eltekintve az Enter the Gungeon egy remek rogue-like játék, mely méltó a top listás címek közé való besoroláshoz. És nincs túlárazva! Egészen baráti áron hozzá lehet férni és rengeteg órányi tartalmat kíván. Szóval irány a Steam aztán lépjetek be a Gungeon-be, keressétek meg a fegyvert, ami megöli a múltat.

Enter the Gungeon - Videoteszt | REVIEW from Hun Gamer on Vimeo.

Értékelés
 9.5 Játékmenet: 

Megszokott játékstílus megannyi plusszal. A tömérdek fegyver garancia arra, hogy mikor majd századjára lépünk be a Gungeon-be, akkor is azt mondjuk: wow, ezt még nem láttam!
 9.0 Hangulat: 

A grafika és a játékmenet megteremti a megfelelő pörgős hangulatot, amit a zene csak fűszerez. Bár ez utóbbi nem annyira erős, mint kéne, szóval egy nagyon finom kajáról van szó, ami talán kicsit sótlan. 
 8.5Grafika: 

Bár manapság minden második indie játék pixel grafikás, a megfelelő stílust nehéz jóra csinálni, itt viszont sikerült.
 7.5Hangok: 

A zajok és a robbanások teljesen jók, a zene nekem viszont egy túl sok szólamból álló energia bomba. Érzem én, hogy inspirál a harcra, de túl sok, nincsenek letisztul témák. 
 9.0Szavatosság:

Minden újrajátszásnál más térképet kapunk, a rengeteg fegyver miatt szinte állandóan újakat találunk és ezen kívül még 4 befejezése van a játéknak, ha a végére tudunk érni. 
Review score
 8.7
Az Enter the Gungeon egy nagyon hangulatos és izgalmas rogue-like játék, ami bőven tartogat ismeretlen tartalmakat és kihívást még a századik újrakezdés után is. Jó ízű humor van benne és a rengeteg fegyver, valamint a különféle ellenfelek garantálják, hogy minden szinten megizzadjunk.

Összes oldalmegjelenítés