Ascent - The Space Game - Teszt

Softcore Eve Online bolyhos cica módra...


Most bizonyára megrökönyödve olvastátok az alcímet és erős agytorna keretében próbáltok bármiféle kapcsolatot is felfedezni a CCP ikonikus játéka és egy cuki szőrös macsek között. Pedig az Ascent - The Space Game pont egy ilyen dolog. Ugyanis a játék a Fluffy Kitten Studios munkáját dicséri. (Most komolyan itt a játék Steames oldalán nyugodtan utána járhattok) A macskás vonulattal megvolnánk, kérdezhetitek, mégis hogyan jön ide az Eve Online. Onnan, hogy a játék első ránézésre nagyon erősen hasonlít rá. Viszont senkit nem szeretnék meg téveszteni, ez a hasonlóság csak első ránézésre igaz. Itt is rengeteg játékos van, egy hatalmas több 100 millió csillagrendszert számláló térképen. A kereskedelem itt is hatalmas ráhatással van a játékmenetre és a játékosok itt is erősen rákényszerülnek arra, hogy más játékosok által megszerzett javakat használjanak előre jutásukhoz. Az Ascent-ben is lehet aszteroidát bányászni és a hajóidat ennek megfelelően kialakítani. Viszont van rengeteg különbség is. Ezek közül is a legfontosabb a PVP teljes hiánya.


A kicsit kusza bevezető után szedjük is össze, hogy akkor mégis hányadán állunk. Az Ascent - The Space Game alap ötlete, hogy egy hatalmas világot a játékosok töltsenek meg és alakítsanak a lehetőségekhez képest kényük kedvük szerint. A hatalmas világ alatt itt egy 270 milliárd csillagrendszerből álló a Tejút rendszert tükröző galaxist érek, ahol a rendszerek jelentős része jó pár bolygót, rengeteg holdat, néhány gázóriást és egy aszteroida mezőt is tartalmaz. Mindezt úgy, hogy a játék arányaiban igyekszik tartani a valóságot. Mondjuk ezen a ponton azért akad némi probléma főleg a belső rendszerek kapcsán, de erről majd később. Tehát adott a világ és ebben a hatalmas térben ad a játék lehetőséget bányászatra, mind aszteroida lézeres fúrása formájában, mind a gázóriások felszínének begyűjtésévél, de akár az adott bolygón létrehozott bázisokon történő kitermelés útján is. Ezen felül lehet az űrben bázisokat kialakítani, bolygókat kolonizálni, sőt kacifántosabb úton még terraformálni is. A bázisokon lehet nyersanyagokat tárolni, illetve kereskedelmi pontokat kialakítani, ahol az előre beállított áron vehet vagy adhat el bárki a kiválasztott nyersanyagokból. Mellesleg bármilyen épület felhúzásához, vagy bármilyen tárgy legyártásához ún. blueprint kell, amit akár kutatás útján is megszerezhetünk, de van lehetőség roncsok szkennelése után is szerezni egy-egy tervet. Maga a történet egy nagy világégést ír le, ahol majdnem kipusztult az emberiség, egy a bankoktól kigyűrűződött válság miatt. Nekünk mint az egyik közel egyetlen olyan embernek a Tejút rendszerben aki modern hajóval rendelkezik, az lesz a feladatunk, hogy emberek és nyersanyagok szállításával segítünk elindítani a rendszer újraépülését és felemelkedését.


Az előbbiekben boncolgatott kereskedelem, bányászat, gázbegyűjtés hármast skill pontokkal is fejleszthetjük, amiket az adott tevékenység végzése során kapunk. Sajnos a skill rendszer ennyiben ki is merül. A játék előfizetési rendszere is követi ezt a hármasságot bár ott egy kicsit más a felosztás. Lehetőségünk van a bolygó kolonizálásra előfizetni, ekkor a belső rendszereknél feloldódik az alap kettő rendszeren felül a többi rendszer kolonizálása is. A második típus az építését teszi szabadabbá és eltörli az eléggé erős alap korlátozásokat. Végül a harmadik kategória a harc, ami lényegében a hajó moduljainak szintkorlátját törli el, ami alap esetben öt szintet takar. Természetesen ez az előfizetés nem kötelező, de a megvétellel három hónapot kapunk mind a három kategóriából, amit bármikor aktiválhatunk. Lehetőségünk van az NPC-kel interakcióba lépni, méghozzá a Computerünk segítségével, ahol szöveges parancsokkal akár fel is bérelhetjük az egyes NPC-ket, hogy járőrözzenek, vagy kereskedjenek a bázisok között nekünk, az általunk kijelölt hajónkkal. A computer továbbá lehetőséget az ad adott bolygók, vagy holdak megvizsgálására és még rengeteg egyéb funkció érhető el általa.



Ami a végjátékot illeti, a játék tartalmaz egy erős politikai vonalat is. Természetesen nagyon leegyszerűsített formában és az a lényege, hogy minél több kolóniánk illetve hozzá tartozó űrbázisunk legyen egy rendszerben. Ugyanis ha egy játékos rendelkezik egy kolóniával akkor a polgármesterévé válik és máris szavazhat arról. hogy ki legyen az adott bolygó kormányzója. Majd lehet szavazni a csillagrendszer szenátorának sorsáról, és végül a teljes univerzum elnökéről. A polgármesteri cím átruházható, bár egyenlőre még nem működik megfelelően. A kolónia és a hozzá tartozó külső űrbázis névadásához van joga, illetőleg a kolóniával járó szavazójogot gyakorolhatja. A bolygó kormányzója a planéta nevét módosíthatja. A rendszer szenátora már nem csak nevet módosíthat, hanem kezdeményezheti kapuk építését más csillagrendszerekbe. Az elnök pedig a belső rendszerekhez csatlakozó kapukat bírálhatja el. Ezen felül még pár kiváltsággal járnak ezek a tisztek, de véleményem szerint főleg a szerepjátékot kedvelők számára fontosak  Maga a szavazás 3 hónapig tart és a fejlesztők által van kiírva, ha a közösség szükségesnek látja.


A játék eddigi részletezett tulajdonságait eléggé szórakoztatónak találtam, bár azért idővel ott is sok javulás érhető majd el, főleg ha a bekerülnek a mesterséges intelligencia által irányított kolóniák. Viszont van egy dolog amit szándékosan későbbre hagytam, ez pedig a harcrendszer. A játék legnagyobb ziccere. Választhatunk egy tucat hajó közül, és még a felszereléseket is erősíthetjük szóval ilyen téren nincsen gond. De a játékban található ellenséges NPC-k rendkívül buták és rendszeresen nekünk jönnek. Ilyenkor pedig nem lőnek ránk, bár ez szerencse is mert a legjobb aimbot is megirigyelhetné a pontosságukat. Ha a fejlesztőknek ezt sikerül újragondolniuk, sokat dobhatnak majd mind a szavatosságon, mind a játék élvezhetőségén.

A grafika sajnos szintén egy gyenge pontja a játéknak. A fizika rém egyszerű, bár javarészt jól működik. Az arányok nem rosszak, kivéve a belső rendszereket ahol akad olyan bolygó ami alig ötvenszerese egy közepes méretű űrhajónak. A konzisztenciával is van bőven baj, például sok esetben látszódik a csillag, mikor egy kapun ugrunk, más esetben meg az előzőnél nagyobb csillag pillanatok alatt eltűnik. A bolygók és a holdak is sivárak, bár az arányok a legtöbbnél rendben vannak. A legzavaróbb pedig a sok esetben villódzó effektek. A kezelő felület sem, rossz, mivel van lehetőségünk az adott elemek mozgatására, de sok dolog itt sem egyértelmű és van jó pár adat amit sokszor hiányoltam. Mindezek ellenére a grafika még így sem mondható rossznak. Az űr nagyon szép, a fények kifejezetten jók és lássuk be, ez nem pont az a játék ahol a látvány elsődleges szempont.

A hangok sem remekelnek. Például az első órákban kifejezetten idegesítőnek találtam a hajtómű hangját. Rengeteg az ismétlődő hang és rendszeresen találkoztam bizonyos helyzetekben előálló hibával, ami teljesen eltorzította a hangokat és csak újraindítás oldotta meg a problémát. Viszont a játék zenéi kellemesen illenek a főleg az űrben játszódó játékmenethez.


Az Ascent The Space Game egy rendkívül érdekes játék lett. Nagyon sok lehetőséggel és rengeteg tartalommal. Az előfizetéses rendszer sajnos negatív pont, bár a megvásárlással három hónap bármikor aktiválható prémium jár, és a havi előfizetés háromfelé bontása is eléggé áldásos lépés. Viszont sajnos a végjáték, sok esetben még így is meg fogja követelni az előfizetést. Mindenképpen tudom ajánlani azoknak akik szeretik a lassabb játék menetet és a már már családias közösséget. A játék maga a zen és a többi játékos is segítőkésznek bizonyult. Viszont aki szereti a pörgősebb játékmenetet és a gigantikus űrcsatákat, annak lehet jobb választás Entomofob által bemutatott Battlefleet Ghotic: Armada.

Pro:
+A hangulat eléggé rendben van
+Nagyon jó közösség
+Rengeteg tartalom
+Nincs veszteni valód így nem kell stresszelni rajta

Kontra:
-Nagyon gyenge harcrendszer
-Nincs veszteni valód így unalmassá válhat
-A hangok azért lehetnének jobbak
-Egy kicsit nehezen indul el



Értékelés
 8.0 Játékmenet: 

Főleg a gazdasági dolgokra és a terjeszkedésre épít, ha a harcrendszeren fejlesztenek és akár egy PVP rendszert behoznának, akkor sokkal jobb is lehet majd. 
 8.5 Hangulat: 

A világ tényleg él nélküled, és azért az űrben kereskedni és bányászni is nagyon hangulatos, és a politikai vonal is jó. A harcrendszer és a bugok viszont nem segítenek hogy átéld az egészet.
7.5Grafika: 

A modellek nem a legszebbek, de a fizika és a hatalmas bejárható világ javít rajta. Illetve az űr és a fények is nagyon szépek.
5.5Hangok: 

Sajnos gyengék és repetitívek és az alacsony költségvetés itt ütközik ki a legjobban.
 9.0Szavatosság:

Bőven van mit csinálni és nagyon magával tud ragadni a játék. Ha az NPC-k által irányított kolóniák bejönnek és a harcrendszeren is sikerül csiszolniuk, akkor ezen a ponton szinte maga lesz a tökély.
Review score
8.0Nagyon jó kis játék lett az Ascent - The Space Game, kellő mélységgel rendelkezik, hogy jó MMO legyen belőle. Sajnos az alacsony költségvetés meglátszódik néhány ponton, de a kis és nagyon jó közösség miatt bőven meg vannak az előnyei is.

Összes oldalmegjelenítés